ICPC a câștigat toate procesele intentate după alegerile din 2010
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis, în această săptămână, o decizie irevocabilă în dosarul „Partidul Democrat versus Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat”. Astfel, Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) a obținut, într-un final, câștig de cauză, după ce procesul a fost amânat de câteva ori.
Acesta a fost ultimul dosar câștigat de ICPC, după ce mai multe partide sau politicieni au acționat în judecată cele șapte organizații care au creat Inițiativa și au publicat broșura „Cunoaște-ți candidatul!” în care se regăseau candidații de pe listele electorale cu reputația pătată.
În ultimul caz, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, nu era de acord cu faptul că numele său s-a regăsit „în lista neagră” și chiar a solicitat în judecată interzicerea broșurii în cauză. Despre Diacov s-a scris că ar fi exercitat influenţă asupra colaboratorilor Centrului Anticorupție pentru ca informaţiile despre implicarea fiicei sale într-un caz de contrabandă cu ţigări să nu apară în presă. Totodată, în 2009, democratul, în calitatea sa de deputat, ar fi încercat să influenţeze deciziile organelor de drept în cazul unui primar din raionul Rezina.
Încă patru procese câștigate
Anterior, și Alexandru Oleinic, fost candidat pe listele Alianței „Moldova Noastră” la alegerile în Parlamentul R. Moldova de la 28 noiembrie 2010, a atacat în instanță cele șapte organizații neguvernamentale care formează ICPC după publicarea broșurii „Cunoaste-ți candidatul!”, în care s-a regăsit și domnia sa cu dovezi că nu întrunește criteriile de integritate pentru un deputat. Oleinic a pierdut, în cele din urmă, procesul.
Un alt nemulțumit a fost Ștefan Urâtu, candidat al Partidului Liberal, care a fost inclus în aceeași broșură. Urâtu a atacat ICPC în judecată pe motiv că i-a fost lezată onoarea și demnitatea, dar, la fel, ICPC a obținut câștig de cauză.
În vara acestui an, ICPC a obținut câștig de cauză și în procesul intentat de Partidul Comuniștilor care a invocat același motiv.
Anterior, în anul 2009, ICPC a obținut câștig de cauză într-un proces similar, pornit de candidatul pe listele PSD, Ion Prisăcaru, inclus în lista candidaților care nu întrunesc criteriile de integritate, făcută publică de ICPC la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009. Ulterior, urmare a unei declarații publice a ICPC, Ion Prisăcaru a fost retras din lista candidaților în Comisia Națională de Integritate.
Crina Vlaicu
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” a ac...
La 19 decembrie 2018 va avea loc prima ședință de judecată în dosarul Asociația Presei Independente (membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019) versus Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale.
Unii candidați socialiști au donat partidului sume mai...
Listele electorale ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, fie pe circumscripția națională, fie pe cele uninominale, conțin nume de persoane care s-au remarcat în ultimii ani printr-un comportament la limita legii. Asta au descoperit reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC), care au investigat o serie de fapte din trecutul și prezentul candidaților. Unii au recurs la căsătorii fictive pentru a obține terenuri de la stat, iar alții figurează pe listele de donatori ai partidului cu zeci de mii de lei, chiar dacă au avut venituri mici.
Conflictele de interese, proprietățile nedeclarate și c...
Unii dintre candidații PDM care au deținut funcții publice au avut episoade în care au fost implicați în conflicte de interese sau în nedeclararea tuturor averilor. Victor Său și Alexandru Botnari, de exemplu, au făcut afaceri cu firmele familiei folosind banii publici, iar Maria Culeșov și-a angajat rudele la ADR Sud. De asemenea, liderul formațiunii, Vladimir Plahotniuc, nu și-a declarat, când a fost cazul, proprietățile pe care le deține în Elveția, Franța și România. Un alt candidat PDM, ministru în Guvernul Filip, a folosit o diplomă de studii medii falsă, ceea ce nu îl împiedică să pretindă în continuare la funcții publice. Acestea sunt fapte documentate de reporterii IC pentru un Parlament Curat. Profilurile integrale ale candidaților le puteți găsi oricând pe portalul Moldovacurata.md.
Procesul de judecată dintre API și ANI continuă. Instan...
Miercuri, 13 februarie 2019, a avut loc a doua ședință de judecată în dosarul intentat de Asociația Presei Independente (API) ca membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale. În cadrul ședinței, instanța a respins demersul ANI de scoatere a cererii de pe rol și a dispus examinarea cauzei în fond.
Trecutul de ”angajat la stat” al candidaților blocului...
Reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au făcut și o radiografie a candidaților Blocului electoral ACUM, la fel ca și în cazul altor concurenți electorali, iar profilurile integrale sunt publicate pe portalul MoldovaCurata.md. În textul de mai jos citiți câteva spicuiri din aceste profiluri.
ICPC a obţinut câştig de cauză în toate cele patru proc...
Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), constituită în 2009 de un grup de organizaţii neguvernamentale pentru a monitoriza integritatea candidaţilor din listele electorale ale partidelor la alegerile parlamentare, a obţinut câştig de cauză în toate procesele pornite de către formaţiunile politice şi politicienii supăraţi că, în cadrul campaniei electorale din 2010, au fost incluşi în lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate.
Aici așteptăm comentariul tău!