Semaforul integrității: „Fiecare al patrulea deputat din actualul Parlament are probleme severe la capitolul integritate în exercitarea funcțiilor publice”

ICPC: la zi 28 martie 2019 1124

Organizațiile constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) au prezentat astăzi un „semafor” al Parlamentului ales la 24 februarie curent. Deputații au primit buline roșii, galbene sau verzi, în baza a patru criterii de integritate, unde bulina roșie înseamnă necorespundere criteriului, galbenă - corespundere parțială și verde - deputatul corespunde în mare parte criteriului de integritate. Cele patru criterii stabilite de ICPC sunt: 1. Integritatea în activitatea politică; 2. Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale; 3. Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid și 4. Cazier judiciar. „Semaforul integrității” a fost prezentat în cadrul unei mese rotunde organizate de ICPC.



La primul criteriu de integritate (Integritatea în activitatea politică), 12 deputați au primit bulina roșie, ceea ce înseamnă că „aceștia au schimbat partide, fie cu doctrine diferite, fie au depus jurăminte sau declarații pe propria răspundere că nu vor schimba partidul, dar au făcut acest lucru. Alți 13 deputați au primit bulina galbenă – ei fie au schimbat partidul, dar nu au făcut jurăminte publice că vor părăsi partidul, totuși au trecut de la un partid la altul, cu o altă doctrină și nu sunt stabili în îmbrățișarea unor valori”, a explicat Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”. 76 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-ea au bulina verde la acest criteriu.

La criteriul nr. 2 (Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale), un număr de 15 deputați au bulina roșie, 30 deputați au bulina galbenă, iar ceilalți 56 – verde. „Foarte mulți candidați la funcția de deputat nu și-au declarat averile corespunzător și au ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI), însă ANI a ezitat să constate încălcarea. Unii demnitari uită să-și declare conturile bancare sau proprietățile deținute. La documentarea profilurilor candidaților la funcția de deputat, am întâmpinat mai multe probleme, printre care accesul la informații și la unele baze de date și portaluri, create cu suportul donatorilor Republicii Moldova, dar care nu funcționează, cum ar fi, de exemplu, portalurile instituțiilor judecătorești, rapoartele Curții de Conturi, dar și rapoartele financiare ale partidelor politice”, a precizat Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Cel mai rău rezultat în evaluarea integrității deputaților aleși în Parlamentul de legislatura a X-ea s-a înregistrat la criteriul nr. 3 (Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid), unde au fost acordate 28 de buline roșii, 25 galbene și 48 verzi. „Practic, fiecare al patrulea deputat din actualul parlament are probleme severe la capitolul integritate în exercitarea funcțiilor publice. Asta înseamnă că o masă critică din persoanele alese în Parlamentul actual au încălcat principiile esențiale ale gestionării banilor publici din funcțiile pe care le-au deținut, fie în interesul rudelor, apropiaților sau ale partidului din care fac parte”, a punctat Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API).

Din cei 101 deputați, trei au bulină roșie la criteriul de integritate nr. 4, numit „cazier judiciar”. Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, a menționat că „Din perspectiva deputaților, evaluarea acestui criteriu poate fi considerată cea mai obiectivă. Din perspectiva interesului public, însă, ținând cont de faptul că în privința a multor deputați aleși există suspiciuni de comitere a unor ilegalități, trezește mari îngrijorări că organele de drept nu reacționează în niciun fel. Din păcate, mașinăria statului refuză să se autosesizeze când sunt probleme cu politicienii sau care sunt generate de faptele politicienilor”.

La masa rotundă „Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-ea: deficiențe de integritate” au participat și și-au exprimat opiniile unii deputați în Parlament, reprezentanți ai partidelor politice, experți anticorupție, jurnaliști de investigație, alte persoane.

Infograficele „Semaforului integrității” pentru fiecare criteriu pot fi accesate aici.

Masa rotundă poate fi urmărită aici.

Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” este constituită dintr-un grup de organizații neguvernamentale care au monitorizat, în baza unor indicatori de integritate, atât listele candidaților prezentate de partidele politice cu șanse de accedere în viitorul Parlament, cât și alți potențiali candidați ai partidelor politice sau candidați independenți în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale. Organizaţiile fondatoare ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au realizat monitorizări similare ale candidaţilor la alegerile parlamentare din 2009 şi 2014.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ICPC: la zi

Trecutul de ”angajat la stat” al candidaților blocului...

Reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au făcut și o radiografie a candidaților Blocului electoral ACUM, la fel ca și în cazul altor concurenți electorali, iar profilurile integrale sunt publicate pe portalul MoldovaCurata.md. În textul de mai jos citiți câteva spicuiri din aceste profiluri.

20 februarie 2019
1081
ICPC: la zi

Partidul Democrat favorizat în instanţele de judecată

ICPC a câştigat definitiv procesele cu PCRM, Alexandru Oleinic şi Ştefan Urâtu, dar pierde în procesul cu PD. La 10 iulie 2013, Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul PCRM împotriva organizaţiilor neguvernamentale.

11 iulie 2013
968
ICPC: la zi

Conflictele de interese, proprietățile nedeclarate și c...

Unii dintre candidații PDM care au deținut funcții publice au avut episoade în care au fost implicați în conflicte de interese sau în nedeclararea tuturor averilor. Victor Său și Alexandru Botnari, de exemplu, au făcut afaceri cu firmele familiei folosind banii publici, iar Maria Culeșov și-a angajat rudele la ADR Sud. De asemenea, liderul formațiunii, Vladimir Plahotniuc, nu și-a declarat, când a fost cazul, proprietățile pe care le deține în Elveția, Franța și România. Un alt candidat PDM, ministru în Guvernul Filip, a folosit o diplomă de studii medii falsă, ceea ce nu îl împiedică să pretindă în continuare la funcții publice. Acestea sunt fapte documentate de reporterii IC pentru un Parlament Curat. Profilurile integrale ale candidaților le puteți găsi oricând pe portalul Moldovacurata.md.

21 februarie 2019
1197
ICPC: la zi

Procesul de judecată dintre API și ANI continuă. Instan...

Miercuri, 13 februarie 2019, a avut loc a doua ședință de judecată în dosarul intentat de Asociația Presei Independente (API) ca membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale. În cadrul ședinței, instanța a respins demersul ANI de scoatere a cererii de pe rol și a dispus examinarea cauzei în fond.

17 februarie 2019
930
ICPC: la zi

ICPC a obţinut câştig de cauză în toate cele patru proc...

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), constituită în 2009 de un grup de organizaţii neguvernamentale pentru a monitoriza integritatea candidaţilor din listele electorale ale partidelor la alegerile parlamentare, a obţinut câştig de cauză în toate procesele pornite de către formaţiunile politice şi politicienii supăraţi că, în cadrul campaniei electorale din 2010, au fost incluşi în lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate.   

28 noiembrie 2013
883
ICPC: la zi

Actualii președinți de raioane, candidați PDM: unii au...

Indiferent dacă au avut mici sau mari ”păcate” în administrarea treburilor publice, o bună parte din actualii președinți de raioane figurează pe lista electorală a PDM la aceste alegeri. Unii au făcut donații mari către partid, alții nu au intervenit la timp pentru prevenirea cheltuirii în van a banilor publici, iar o președintă de raion, de exemplu, și-a reparat din banii raionului drumul până la poartă. De asemenea, un primar de oraș, și el fruntaș PDM, este implicat în cel puțin două conflicte de interese. Acestea sunt fapte descoperite de reporterii Inițiativei Civice Pentru un Parlament Curat. Profilurile integrale ale candidaților le puteți găsi oricând pe portalul MoldovaCurata.md. În continuare, citiți câteva spicuiri din ele.

05 februarie 2019
910