INTERVIU// Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul politic e atunci când se irosesc resurse bugetare cu scopul de a cumpăra votanți

Arhiva 8 decembrie 2018 1023

Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare.



Clientelismul politic e atunci când se irosesc resurse fără ca să le fure cineva, din cauză că alocările bugetare se fac nu cu scopul de a obține cel mai bun și mai ieftin serviciu pentru populație, ci se fac pentru a cumpăra votanți, pentru a cumpăra primari ca să-ți construiești partidul, iar exemplul cel mai bun e acest program, ”Drumuri bune pentru Moldova”. (…) dacă faci cârpeli de drumuri în octombrie și noiembrie, când plouă și dă înghețul, este clar că ele îți vor ieși mai scumpe și mai proaste decât o bucată de drum similară pe care o faci în Germania, unde primarul își programează cu patru ani înainte, contractează o firmă, care își pregătește oamenii, echipamentele. Acolo iese drumul cu 20 000 de euro pe kilometru, la noi în România iese cu 30 000, iar în Moldova iese cu 40 000 de euro”, a remarcat Sorin Ioniță.

Expertul a participat la Chișinău la o dezbatere cu jurnaliștii, organizată de Centrul de Investigații Jurnalistice, unde a prezentat un studiu și un ghid referitor la clientelismul politic în România, Georgia și Republica Moldova.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Victor Său

Integritatea în activitate politică

25 ianuarie 2019
1339
Arhiva

Achiziții publice: Instituție nouă cu oameni ”vechi”

Fostul șef al Agenției Achiziții Publice, Viorel Moșneaga, a fost desemnat de membrii Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe în calitate de director general al Agenției Naționale pentru Soluționare a Contestațiilor. Acesta deține în prezent funcția de consultant principal în cadrul secretariatului Parlamentului și a fost ales dintre trei candidați la funcția de director al acestei noi instituții.

21 iunie 2017
1001
Arhiva

Profil candidat: Roman Boțan

Integritate în activitatea politică

12 februarie 2019
1169
Arhiva

Membrii CNI se pronunţă împotriva adoptării proiectului...

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) critică proiectul de reformare a acestei instituții și acuză Ministerul Justiției că intenționează să creeze o ”instituție monstru” și să deraieze de la cursul european în combaterea corupției.  Într-o scrisoare deschisă semnată de către 4 dintre cei 5 membri ai CNI (nu a semnaat doar președintele Comisiei, Anatolie Donciu) aceștia își exprimă îngrijorarea că instituția, care urmează să fie redenumită în Centrul Național de Integritate va fi transformată într-o instituție de tip ”dictatorial”. Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, spune că dimpotrivă, competențele vor fi divizate între președinte și inspectorii de integritate.   

13 iunie 2015
925
Arhiva

Preşedintele raionului Cimişlia, fără locuinţă în decla...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cimişlia a acces un reprezentant al Partidului Popular European, unul dintre cei mai tineri preşedinţi de raion, Mihai Olărescu, în vârstă de 30 de ani. Licenţiat în finanţe şi asigurări, Olărescu s-a lansat în politică cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Iniţial a făcut parte din organizaţia de tineret a PDM, dar după lansarea blocului lui Iurie Leancă, a decis să adere la PPEM. Şi-a propus candidatura la funcţia de primar de Cimişlia, dar colegii de partid au optat pentru o persoană cu mai multă experienţă. Au pierdut în cursa pentru funcţia de primar, în schimb PPEM a câştigat cele mai multe mandate în consiliul raional. Candidatura lui Olărescu a fost propusă la funcţia de preşedinte de raion şi a fost aprobată cu votul unei majorităţi PPEM-PDM.

10 decembrie 2015
994
Arhiva

Profil candidat: Liliana Nicolaescu-Onofrei

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1051