Primari nemulţumiţi de deciziile CNI merg în instanţă

Arhiva 18 februarie 2014 932

Moldova Curată a scris despre câteva licitaţii publice desfăşurate în primăriile unor localităţi din ţară, unde rudele primarilor au câştigat concursurile de achiziţii publice. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat pe marginea câtorva cazuri, constatând conflicte de interese. Unii primari vizaţi au contestat actele CNI în judecată.



Primul ales local care nu este de acord cu actul CNI privind modalitatea de selectare a agentului economic în procesul de achiziţii publice este Ion Balan, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina. Membrii Comisiei au constatat că demnitarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, al incompatibilităţii de funcţii şi al declarării veniturilor. Decizia Comisiei a venit după ce s-a depistat că primăria cumpăra produse alimentare pentru grădiniţa din localitate prin intermediul Întreprinderii Individuale „Ion Balan”, care aparţine familiei acestuia. Moldova Curată a relatat în articolul „Lapte muls din interes”, că primăria cumpăra lapte şi pâine pentru instituţia preşcolară de la şefa grădiniţei, Natalia Balan, care este soţia primarului. Totodată, CNI a constatat că primarul din Ignăţei nu şi-a declarat toate bunurile pe care le are: două automobile, 60 de terenuri agricole, venitul obţinut din activitatea de întreprinzător al ÎI „Ion Balan”, venitul obţinut din pensiile persoanelor aflate la întreţinere şi patru conturi bancare. Drept urmare a acestor încălcări, la 30 decembrie 2013, Judecătoria Rezina a decis revocarea acestuia din funcția de primar. Ion Balan a refuzat să ne spună când este programată şedinţa de judecată la Curtea de Apel Chişinău (CA), închizând telefonul. Ala Teleaga, consultant în cadrul Direcţiei control interese personale de la CNI, spune că cererea de atac a fost depusă la CA Chişinău de către primarul Balan la 9 ianuarie 2014.

Riscă să fie sancţionat pentru conflictul de interese nedeclarat şi pentru eventualul  fals în acte publice

Membrii CNI s-au mai autosesizat după ce Moldova Curată a publicat, în luna iulie 2013, investigaţia ,,Fonduri regeşti pentru firma casei" unde relatam un eventual conflict de interese la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca. După examinarea mai multor documente, Comisia a decis că Oleg Nastas, primarul localităţii, a fost în conflict de interese atunci când a selectat firma „Regina Lemn Plast”, condusă de soţia acestuia, drept câştigătoare în cadrul unui concurs de achiziţie. Potrivit CNI, „fiind analizate toate materialele licitaţiei, s-a remarcat un caracter netransparent şi o atitudine formală faţă de procesul achiziţiilor publice efectuate de primăria Regina Maria, de natură să acorde preferinţă unui singur agent economic şi anume SRL „Regina Lemn Plast”. În modul acesta, în toate cazurile de concurs în calitate de ofertanţi au participat unii şi aceiaşi antreprenori: SRL „Regina Lemn Plast”, SRL „Anaturs Construct” şi Întreprinderea Municipală „DGLC”. Documentele prezentate de cei trei ofertanţi, în special: datele despre participanţi, formularele privind condiţiile de executare a contractului şi cel de asigurare a personalului de specialitate, în toate cazurile sunt identice, având şi aceleaşi greşeli gramaticale”, este menţionat în actul CNI. Prin urmare, alesul local riscă să fie sancţionat pentru nedeclararea conflictului de interese, însă Centrul Naţional Anticorupţie va cerceta şi eventualul fals în acte publice. Oleg Nastas a declarat pentru Moldova Curată că va contesta în judecată actul adoptat de CNI.

Nu şi-a declarat averile „din modestie”

Nemulţumită de decizia CNI este şi Claudia Ivanov, primăriţa orăşelului Iargara din raionul Leova. Anterior, Moldova Curată a publicat materialul: „Circa un milion de lei ar fi ajuns în familia unei primăriţe”, unde infomam despre achiziţiile făcute de primăria din localitatea respectivă. Astfel, la 13 februarie curent, CNI a constatat că primăriţa Claudia Ivanov, fiind președinta grupului de lucru responsabil de achizițiile publice, a desemnat, în calitate de câștigător al mai multor concursuri, o societate comercială al cărei fondator și administrator este soțul său. Contractele încheiate de cei doi s-au referit la asigurarea a două grădinițe din sat cu produse alimentare. În urma controlului, a mai fost depistat faptul că aceasta nu a indicat în declarația sa mai multe bunuri aflate în proprietate: două apartamente în Chișinău, două construcții și terenurile aferente acestora, un teren agricol, un lot pomicol și trei conturi bancare. La fel, primărița nu a declarat trei mijloace de transport deținute de soțul său, precum și faptul că acesta este fondator și administrator al unei societăți comerciale. Claudia Ivanov spune că va apela la instanţa de judecată, fiindcă, în opinia ei, nu merită să fie murdărită. „Dacă am selectat firma soţului, nu am făcut-o pentru a mă îmbogăţi, dar pentru a şti copiii din localitate sănătoşi. Apartamentele din capitală nu le-am declarat ca să nu creadă lumea că mă laud. Ceea ce are soţul meu nici nu le numesc mijloace de transport, sunt nişte rable”, explică primăriţa din Iargara.

Prin urmare, Claudia Ivanov riscă să fie sancţionată pentru fals în declaraţii. Această ilegalitate se pedepseşte penal cu amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. Totodată, pentru nedeclararea conflictului de interese, primăriţa va fi sancţionată cu amendă de până la şase mii de lei .

Afacerea cu pâine, preferată de rudele a doi primari

În alte două primării, rudele primarilor au câştigat licitaţii prin care îşi asumau responsabilitatea să aprovizioneze instituţiile de învăţământ din localitate cu produse de panificaţie. Astfel, în ultimii opt ani, primăria satului Ilenuţa din raionul Făleşti a achiziţionat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării în sat. Primăria nu a organizat un concurs public pentru procurarea pâinii, încheind cu agentul economic contracte de mică valoare.

CNI s-a autosesizat pe marginea acestui caz şi a iniţiat procedura de control, pentru a verifica dacă alesul local a fost în conflict de interese atunci când a încheiat contracte de achiziţii cu soţia sa în calitate de agent economic. Moldova Curată a relatat acest fapt în articolul ,,Afacere cu pâine nedeclarată de primar”.

Şi în oraşul Ialoveni o rudă de-a primarului a câştigat concursul de licitaţie desfăşurat recent în localitate. Astfel, circa 870 de copii care frecventează cele trei grădiniţe din oraşul Ialoveni sunt alimentaţi cu pâine de la brutăria gestionată de ginerele primarului oraşului. Moldova Curată a sesizat CNI şi pe marginea acestei situaţii, după publicarea materialului „Pâine de la firma ginerelui” pentru a examina cât de corect a fost ca, în procesul de achiziţii, un membru al grupului de lucru să fie chiar cuscra primarului.

Galina Bostan, expertă anticorupţie, susţine că, în unele localităţi mici, într-adevăr nu sunt agenţi economici destui care să participe la concurs, de aceea autoritatea contractantă selectează o ofertă din cele propuse. Însă, experta afirmă că, în cazul în care aleşii locali ştiu despre insuficienţa agenţilor economici din localitate, ar trebui ca anunţul de licitaţie să fie publicat şi în ziarele locale şi regionale, în aşa fel ca alţi agenţi economici din localităţile vecine să vină cu ofertele lor. „În aşa fel, primăria vine cu dovada organizării unui concurs transparent şi rentabil”, afirmă Galina Bostan.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău despre deprecierea leul...

Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a comentat în cadrul interviului acordat portalului Moldova Curată situaţia din domeniul financiar-bancar din ţara noastră. Diplomatul a atras atenţia la faptul că problemele din sectorul bancar sunt cunoscute şi a lăsat să se înţeleagă că reforma acestui sistem nu ar trebui să întârzie.

25 februarie 2015
897
Arhiva

Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.

24 ianuarie 2014
1117
Arhiva

INTERVIU// Alina Mungiu–Pippidi: ”Corupția din Republic...

Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.

01 octombrie 2018
965
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Chiar dacă am decizia definitivă a instanței de judecat...

Întrebare: Sunt locuitoare a mun. Bălți și timp de mai mulți ani am lucrat la o întreprindere locală. În anul 2012, la această întreprindere a început procesul de insolvabilitate, iar angajații au fost disponibilizați.  Din această cauză nu mi-a fost achitat salariul în sumă de 15 000 de lei.  Deși am cerut de nenumărate ori să fie achitată restanța salarială, solicitarea nu a fost satisfăcută. În situația respectivă, am acționat întreprinderea în judecată și am câștigat definitiv procesul chiar în prima instanță, deoarece partea vizată nu a contestat decizia instanței de fond. La scurt timp am prezentat executorului judecătoresc decizia instanței de judecată. Deși au trecut mai mult de doi ani de atunci, problema așa și nu a fost soluționată. Executorul judecătoresc mi-a comunicat că nu poate executa decizia, deoarece este o procedură mai complicată și necesită mai mult timp. Cum să procedez?

23 martie 2018
1303
Arhiva

Un nou membru al Consiliului de Integritate al ANI – Vi...

Consiliul de Integritate (CI), care va alege președintele și vice-președintele viitoarei Autorități Naționale de Integritate (ANI), are încă un membru desemnat. Este vorba despre președintele Consililui Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, numit în această funcție de instituția pe care o conduce, la ședința din 6 septembrie 2016.

06 septembrie 2016
993
Arhiva

Profil candidat: Eduard Smirnov

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
1627