Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atrage urmărirea penală a fostei secretare a consiliului local din satul Doina, Cahul
Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor.
Potrivit actului de constatare, adoptat de CNI în ședința din 9 iunie 2016, Olga Roșca a uitat să indice în declarația de avere mai multe sume de bani care au intrat pe conturile fiicei sale și ale soțului său. Fiica sa, care este studentă la Universitatea din Cahul, este trecută în declarația de avere ca persoană aflată la întreținere. Sumele care au intrat pe conturi sunt cuprinse între câteva sute și câteva mii de euro. De asemenea, funcționara nu ar fi declarat două automobile de tip VAZ. În schimb, a indicat că deține un autoturism Mercedes, produs în anul 2002 și cumpărat cu 9 mii de euro.
În ședința CNI, Olga Roșca a spus că sumele de bani sunt transferuri din străinătate - în total 18 tranzacții - pe care soțul său le-a primit ca să le transmită altor persoane. Ea afirmă că despre o parte dintre ele nu a știut, întrucât nu comunică în prezent cu soțul său. „Acești bani nu au ajuns în bugetul familiei mele”, a adăugat funcționara.
„Nu este important că acești bani au intrat sau nu în bugetul familiei Dvs. Trebuia să îi declarați”, i-a atras atenția vice-președintele CNI, Victor Strătilă. Olga Roșca a spus că a participat la seminarele de instruire desfășurate de CNI în zona Cahul, respectiv, știa ce și cum anume trebuie declarat.
„Parcă ați fi o filială a Băncii de Economii”
„Dvs. nu că nu ați știut, dar trebuia și pe ceilalți să îi învățați cum să declare corect, reieșind din funcția pe care ați deținut-o. Atâtea nedeclarări aveți… Parcă Dvs. ați fi o filială a Băncii de Economii. Aveți transferuri de 9 mii de euro, 260 de euro, 930 de dolari, 140 de euro. Cu așa transferuri bănești pe conturile soțului și fiicei, ei trebuiau să vă întrețină pe Dvs. și nu invers”, i-a spus membrul Comisiei, Leonid Morari.
În consecință, CNI a decis că Olga Roșca a inclus intenționat date false în declarația de avere, de aceea urmează să trimită o sesizare la Procuratura Generală cu solicitarea de a porni urmărirea penală pentru fals în declarații.
Solicitată de Moldova Curată după adoptarea deciziei de către CNI, Olga Roșca a spus că urmează să primească actul de constatare validat și argumentat și după aceea va decide cum va proceda în continuare. Ea afirmă că nu are nicio vină pentru omisiunile din declarația de avere. „Cele două mașini care ar fi fost nedeclarate au aparținut cândva familiei mele, nici nu mai țin minte când… acum nu le avem, nu sunt în curtea mea… Aceste probleme mi se trag încă de pe vremea fostului primar, deja de 4 ani se fac presiuni asupra mea. De aceea am și decis să îmi dau demisia. Din luna mai 2016 nu mai lucrez secretară a Consiliului Local, funcție pe care am deținut-o aproape 9 ani”, ne-a spus Olga Roșca.
Funcționara nu a precizat ce conflicte anume ar sta la baza „presiunilor” la care susține că este supusă. Dacă verificările procurorilor vor confirma constatările CNI, adică vor arăta că omisiunile din declarația de avere sunt rezultatul unei acțiuni intenționate, Olga Roșca va fi urmărită penal.
Viorica Manole
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprie...
Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.
CNI, cu ochii pe averea lui Eduard Bănăruc
La 23 iulie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a sesizat din oficiu în privinţa eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor de către Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului. Potrivit point.md, care face trimitere la agenţia Omega, Eduard Bănăruc nu a inclus în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament deţinut în oraşul Chişinău, locuinţă ce ar fi situată în centrul oraşului, pe strada A. Puşkin. La 25 iulie, CNI a iniţiat procedura de control din oficiu privind veridicitatea datelor incluse în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2012 a lui Bănăruc.
Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...
Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.
Adevărul: Primul funcţionar de stat care îşi declară ca...
Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, vizat în câteva anchete ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a inclus în declaraţia pe venit pentru anul 2012 şi cadourile de nuntă în valoare de 30 600 de dolari, primite împreună cu soţia sa.
Judecătorul Sergiu Arnăut a depus, contrar legii, două...
Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, care locuiește împreună cu fosta soție într-un palat trecut în acte pe numele acesteia, a depus pentru anul 2012 două declarații de avere. Ambele au fost publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și au fost completate la o distanță de aproape o lună una de alta. Singura diferență dintre ele este că din prima lipsește pensia magistratului de 4500 de lei/lună. Un alt paradox este că în ambele declarații judecătorul scrie că a dobândit în 2012 un imobil printr-o donație efectuată un an mai târziu, adică în anul 2013.
Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...
La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere.
Aici așteptăm comentariul tău!