Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atrage urmărirea penală a fostei secretare a consiliului local din satul Doina, Cahul

Avere la vedere 13 iunie 2016 993
În ședința CNI, Olga Roșca a declarat că banii din transferuri nu au intrat în bugetul familiei sale

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. Potrivit actului de constatare, adoptat de CNI în ședința din 9 iunie 2016, Olga Roșca a uitat să indice în declarația de avere mai multe sume de bani care au intrat pe conturile fiicei sale și ale soțului său. Fiica sa, care este studentă la Universitatea din Cahul, este trecută în declarația de avere ca persoană aflată la întreținere. Sumele care au intrat pe conturi sunt cuprinse între câteva sute și câteva mii de euro. De asemenea, funcționara nu ar fi declarat două automobile de tip VAZ. În schimb, a indicat că deține un autoturism Mercedes, produs în anul 2002 și cumpărat cu 9 mii de euro.

În ședința CNI, Olga Roșca a spus că sumele de bani sunt transferuri din străinătate - în total 18 tranzacții -  pe care soțul său le-a primit ca să le transmită altor persoane. Ea afirmă că despre o parte dintre ele nu a știut, întrucât nu comunică în prezent cu soțul său. „Acești bani nu au ajuns în bugetul familiei mele”, a adăugat funcționara. 

Nu este important că acești bani au intrat sau nu în bugetul familiei Dvs. Trebuia să îi declarați”, i-a atras atenția vice-președintele CNI, Victor Strătilă. Olga Roșca a spus că a participat la seminarele de instruire desfășurate de CNI în zona Cahul, respectiv, știa ce și cum anume trebuie declarat. 

„Parcă ați fi o filială a Băncii de Economii”

Dvs. nu că nu ați știut, dar trebuia și pe ceilalți să îi învățați cum să declare corect, reieșind din funcția pe care ați deținut-o. Atâtea nedeclarări aveți… Parcă Dvs. ați fi o filială a Băncii de Economii. Aveți transferuri de  9 mii de euro, 260 de euro, 930 de dolari, 140 de euro. Cu așa transferuri bănești pe conturile soțului și fiicei, ei trebuiau să vă întrețină pe Dvs. și nu invers”, i-a spus membrul Comisiei, Leonid Morari. 

În consecință, CNI a decis că Olga Roșca a inclus intenționat date false în declarația de avere, de aceea urmează să trimită o sesizare la Procuratura Generală cu solicitarea de a porni urmărirea penală pentru fals în declarații. 

Solicitată de Moldova Curată după adoptarea deciziei de către CNI, Olga Roșca a spus că urmează să primească actul de constatare validat și argumentat și după aceea va decide cum va proceda în continuare. Ea afirmă că nu are nicio vină pentru omisiunile din declarația de avere. „Cele două mașini care ar fi fost nedeclarate au aparținut cândva familiei mele, nici nu mai țin minte când… acum nu le avem, nu sunt în curtea mea… Aceste probleme mi se trag încă de pe vremea fostului primar, deja de 4 ani se fac presiuni asupra mea. De aceea am și decis să îmi dau demisia. Din luna mai 2016 nu mai lucrez secretară a Consiliului Local, funcție pe care am deținut-o aproape 9 ani”, ne-a spus Olga Roșca.

Funcționara nu a precizat ce conflicte anume ar sta la baza „presiunilor” la care susține că este supusă. Dacă verificările procurorilor vor confirma constatările CNI, adică vor arăta că omisiunile din declarația de avere sunt rezultatul unei acțiuni intenționate, Olga Roșca va fi urmărită penal.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Venitul pentru anul 2016 al familiei preşedintelui Dodo...

Anul trecut, familia lui Igor Dodon a avut un venit de 456 de mii de lei. Acești bani provin din salariul şi îndemnizaţia de deputat şi din salariul soţiei președintelui, Galina Dodon. Ea a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Moldova Curată deține copia declaraţiei de avere pentru anul 2016 a lui Igor Dodon și, potrivit documentului, circa o treime din această sumă ar fi fost cheltuită pentru achitarea unui credit ipotecar.

20 iunie 2017
1287
Avere la vedere

Noii milionari ai justiției moldovenești

Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.

20 iunie 2014
1686
Avere la vedere

Un ofițer de investigații are HUMMER, dar nu l-a trecut...

Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Râşcani, municipiul Chişinău, este dat pe mâna procurorilor, deoarece nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 un autoturism de teren. Poliţistul susţine însă că l-a trecut în declarația depusă în anul 2010, când l-a cumpărat.

31 martie 2014
977
Avere la vedere

Şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău va fi trim...

Diana Gurschi este suspectată deja al doilea an de către Comisia Naţională de Integritate (CNI) că şi-ar fi tăinuit o parte din averi. După ce anul trecut CNI suspecta un eventual fals în declaraţii comis de funcţionara care nu a indicat în declaraţia de avere pe 2013 câteva imobile, în acest an şefa Direcţiei Juridice ar fi uitat să indice cotele părţi pe care le deţine într-un teren şi mai multe construcţii din capitală. Diana Gurschi spune că ceea ce a găsit Comisia este de fapt o proprietate veche şi părăsită moştenită de la străbunica sa.

13 aprilie 2016
1401
Avere la vedere

Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...

Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.

16 iulie 2017
1170
Avere la vedere

Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...

Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere. 

21 septembrie 2015
1181