Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atrage urmărirea penală a fostei secretare a consiliului local din satul Doina, Cahul

Avere la vedere 13 iunie 2016 968
În ședința CNI, Olga Roșca a declarat că banii din transferuri nu au intrat în bugetul familiei sale

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. 



Potrivit actului de constatare, adoptat de CNI în ședința din 9 iunie 2016, Olga Roșca a uitat să indice în declarația de avere mai multe sume de bani care au intrat pe conturile fiicei sale și ale soțului său. Fiica sa, care este studentă la Universitatea din Cahul, este trecută în declarația de avere ca persoană aflată la întreținere. Sumele care au intrat pe conturi sunt cuprinse între câteva sute și câteva mii de euro. De asemenea, funcționara nu ar fi declarat două automobile de tip VAZ. În schimb, a indicat că deține un autoturism Mercedes, produs în anul 2002 și cumpărat cu 9 mii de euro.

În ședința CNI, Olga Roșca a spus că sumele de bani sunt transferuri din străinătate - în total 18 tranzacții -  pe care soțul său le-a primit ca să le transmită altor persoane. Ea afirmă că despre o parte dintre ele nu a știut, întrucât nu comunică în prezent cu soțul său. „Acești bani nu au ajuns în bugetul familiei mele”, a adăugat funcționara. 

Nu este important că acești bani au intrat sau nu în bugetul familiei Dvs. Trebuia să îi declarați”, i-a atras atenția vice-președintele CNI, Victor Strătilă. Olga Roșca a spus că a participat la seminarele de instruire desfășurate de CNI în zona Cahul, respectiv, știa ce și cum anume trebuie declarat. 

„Parcă ați fi o filială a Băncii de Economii”

Dvs. nu că nu ați știut, dar trebuia și pe ceilalți să îi învățați cum să declare corect, reieșind din funcția pe care ați deținut-o. Atâtea nedeclarări aveți… Parcă Dvs. ați fi o filială a Băncii de Economii. Aveți transferuri de  9 mii de euro, 260 de euro, 930 de dolari, 140 de euro. Cu așa transferuri bănești pe conturile soțului și fiicei, ei trebuiau să vă întrețină pe Dvs. și nu invers”, i-a spus membrul Comisiei, Leonid Morari. 

În consecință, CNI a decis că Olga Roșca a inclus intenționat date false în declarația de avere, de aceea urmează să trimită o sesizare la Procuratura Generală cu solicitarea de a porni urmărirea penală pentru fals în declarații. 

Solicitată de Moldova Curată după adoptarea deciziei de către CNI, Olga Roșca a spus că urmează să primească actul de constatare validat și argumentat și după aceea va decide cum va proceda în continuare. Ea afirmă că nu are nicio vină pentru omisiunile din declarația de avere. „Cele două mașini care ar fi fost nedeclarate au aparținut cândva familiei mele, nici nu mai țin minte când… acum nu le avem, nu sunt în curtea mea… Aceste probleme mi se trag încă de pe vremea fostului primar, deja de 4 ani se fac presiuni asupra mea. De aceea am și decis să îmi dau demisia. Din luna mai 2016 nu mai lucrez secretară a Consiliului Local, funcție pe care am deținut-o aproape 9 ani”, ne-a spus Olga Roșca.

Funcționara nu a precizat ce conflicte anume ar sta la baza „presiunilor” la care susține că este supusă. Dacă verificările procurorilor vor confirma constatările CNI, adică vor arăta că omisiunile din declarația de avere sunt rezultatul unei acțiuni intenționate, Olga Roșca va fi urmărită penal.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi d...

După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.

02 mai 2013
1180
Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
905
Avere la vedere

Sesizarea CNI cu privire la averile lui Iurie Ciocan nu...

Președintele Comisie Electorale Centrale riscă până la un an de închisoare pentru faptul că nu a indicat în declarația sa de avere toate proprietățile pe care le are împreună cu soția. Săptămâna trecută, președintele Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a anunțat că instituția a depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Membrii CNI au constatat că preşedintele CEC nu a inclus în declaraţia de avere un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar deţine în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părți de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţine împreună cu soţia. Potrivit lui Donciu, pentru aceste „scăpări” funcționarul de la CEC riscă un an de închisoare sau o amendă de 12 mii de lei. La aproape o săptămână de la anunțul făcut de Donciu, solicitarea CNI nu a ajuns încă la Procuratura Generală. Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă al Procuraturii, Maria Vieru, a declarat că, deocamdată, nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea CNI care l-ar viza pe Iurie Ciocan. Anterior, președintele CEC afirmase, în cadrul unui interviu pentru portalul nostru, că nu are nicio casă de vacanță în România. Vila din Târgul Mureș despre care s-a scris în presă aparține socrilor săi. În schimb, Ciocan a recunoscut că a uitat să indice în declarația sa de avere acțiunile pe care le deține la o companie înregistrată în România. Ciocan a explicat că acțiunile despre care uitase valorează doar vreo 20 de euro.

22 octombrie 2013
835
Avere la vedere

Deputații Petrenco, Poleanschi, Pleșca și Saharneanu, c...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, astăzi, să inițieze controale în privința a patru deputați care ar fi tăinuit anumite lucruri atunci când și-au completat declarațiile de venituri și proprietate.

12 septembrie 2013
895
Avere la vedere

Grigore Petrenco, singurul candidat în actualele aleger...

Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, candidează în aceste alegeri având deschis un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Acest lucru nu l-a împiedicat să fie acceptat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat. Asta deoarece Codul Electoral prevede că doar cei care au condamnări definitive nestinse nu pot pretinde la funcția de deputat.

04 noiembrie 2014
1035
Avere la vedere

Trei viceminiştri vor da explicaţii la CNI

După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.

17 mai 2014
908