Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atrage urmărirea penală a fostei secretare a consiliului local din satul Doina, Cahul

Avere la vedere 13 iunie 2016 635
În ședința CNI, Olga Roșca a declarat că banii din transferuri nu au intrat în bugetul familiei sale

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. Potrivit actului de constatare, adoptat de CNI în ședința din 9 iunie 2016, Olga Roșca a uitat să indice în declarația de avere mai multe sume de bani care au intrat pe conturile fiicei sale și ale soțului său. Fiica sa, care este studentă la Universitatea din Cahul, este trecută în declarația de avere ca persoană aflată la întreținere. Sumele care au intrat pe conturi sunt cuprinse între câteva sute și câteva mii de euro. De asemenea, funcționara nu ar fi declarat două automobile de tip VAZ. În schimb, a indicat că deține un autoturism Mercedes, produs în anul 2002 și cumpărat cu 9 mii de euro.

În ședința CNI, Olga Roșca a spus că sumele de bani sunt transferuri din străinătate - în total 18 tranzacții -  pe care soțul său le-a primit ca să le transmită altor persoane. Ea afirmă că despre o parte dintre ele nu a știut, întrucât nu comunică în prezent cu soțul său. „Acești bani nu au ajuns în bugetul familiei mele”, a adăugat funcționara. 

Nu este important că acești bani au intrat sau nu în bugetul familiei Dvs. Trebuia să îi declarați”, i-a atras atenția vice-președintele CNI, Victor Strătilă. Olga Roșca a spus că a participat la seminarele de instruire desfășurate de CNI în zona Cahul, respectiv, știa ce și cum anume trebuie declarat. 

„Parcă ați fi o filială a Băncii de Economii”

Dvs. nu că nu ați știut, dar trebuia și pe ceilalți să îi învățați cum să declare corect, reieșind din funcția pe care ați deținut-o. Atâtea nedeclarări aveți… Parcă Dvs. ați fi o filială a Băncii de Economii. Aveți transferuri de  9 mii de euro, 260 de euro, 930 de dolari, 140 de euro. Cu așa transferuri bănești pe conturile soțului și fiicei, ei trebuiau să vă întrețină pe Dvs. și nu invers”, i-a spus membrul Comisiei, Leonid Morari. 

În consecință, CNI a decis că Olga Roșca a inclus intenționat date false în declarația de avere, de aceea urmează să trimită o sesizare la Procuratura Generală cu solicitarea de a porni urmărirea penală pentru fals în declarații. 

Solicitată de Moldova Curată după adoptarea deciziei de către CNI, Olga Roșca a spus că urmează să primească actul de constatare validat și argumentat și după aceea va decide cum va proceda în continuare. Ea afirmă că nu are nicio vină pentru omisiunile din declarația de avere. „Cele două mașini care ar fi fost nedeclarate au aparținut cândva familiei mele, nici nu mai țin minte când… acum nu le avem, nu sunt în curtea mea… Aceste probleme mi se trag încă de pe vremea fostului primar, deja de 4 ani se fac presiuni asupra mea. De aceea am și decis să îmi dau demisia. Din luna mai 2016 nu mai lucrez secretară a Consiliului Local, funcție pe care am deținut-o aproape 9 ani”, ne-a spus Olga Roșca.

Funcționara nu a precizat ce conflicte anume ar sta la baza „presiunilor” la care susține că este supusă. Dacă verificările procurorilor vor confirma constatările CNI, adică vor arăta că omisiunile din declarația de avere sunt rezultatul unei acțiuni intenționate, Olga Roșca va fi urmărită penal.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Funcționarii care nu și-au prezentat declarațiile de av...

Funcționarii care nu și-au declarat averile vor răspunde în fața instanței. Comisia Națională de Integritate a acționat în judecată 80 de funcționari care nu și-au prezentat declarațiile de avere și interese în termenii stabiliți de legislație. În listă sunt incluși primari, viceprimari, directori de școli și de spitale din întreaga republică, dar și aleșii locali din Găgăuzia în frunte cu președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

18 iunie 2013
508
Avere la vedere

CNI a depistat că Ghimpu nu și-a declarat toate proprie...

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au expediat astăzi, pentru a fi recercetată, procedura de control inițiată în privința liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

13 februarie 2014
782
Avere la vedere

Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc a fost expediat în...

După un an și șapte luni de urmărire penală, dosarul magistratului Oleg Mleniciuc a fost transmis judecătorilor. Magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de către Procuratura Anticorupție.

09 octombrie 2018
813
Avere la vedere

Un primar a uitat să indice în declarația de avere pest...

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți. Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.

15 mai 2014
556