Grigore Petrenco, singurul candidat în actualele alegeri cu dosar penal pentru fals în declarația de avere

Avere la vedere 4 noiembrie 2014 159
Grigore Petrenco

Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, candidează în aceste alegeri având deschis un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Acest lucru nu l-a împiedicat să fie acceptat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat. Asta deoarece Codul Electoral prevede că doar cei care au condamnări definitive nestinse nu pot pretinde la funcția de deputat.Procurorul din cadrul Procuraturii Generale, care se ocupă de caz, Corneliu Bratunov, a comunicat pentru Moldova Curată că dosarul este în derulare și că în prezent sunt acumulate probe, iar când acestea vor fi suficiente, va solicita ridicarea imunității deputatului, pentru a-l putea pune sub acuzare. Procurorul spune că dosarul nu are nicio legătură cu electorala. Dosarul a fost deschis în luna ianuarie 2014 după ce Grigore Petrenco a fost acuzat de Comisia Națională de Integritate (CNI) că nu a indicat în declarația de venituri și proprietate pentru anul 2012 faptul că este administrator și fondator al Întreprinderii ”Motoare Electrice” și că nu a declarat mai multe transferuri bancare.

Grigore Petrenco afirmă, la rândul său, că până acum nu a fost audiat și că nu știe la ce etapă se află dosarul său, pe care îl consideră unul ”politic”. ”Dacă ar fi avut ce demonstra, ieșeau demult cu anunț în presă și cu probe”, spune Petrenco. El a adăugat că dosarul civil în care a acționat în judecată decizia CNI a fost scos de pe rol, pentru că a lipsit de la câteva ședințe. ”Eu mă judec cu CNI în alt caz. Am contestat actul prin care CNI a respins sesizarea mea de a verifica imobilele din Franța ale liderului PD, Vlad Plahotniuc”, a mai spus Grigore Petrenco pentru Moldova Curată.

Expertul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță, spune că art. 13 al Codului Electoral stabilește interdicții doar pentru persoanele care au condamnări în vigoare, nu și pentru cele care sunt urmărite penal sau figurează ca martori în dosare penale. ”Codul Electoral prevede că doar persoanele care sînt condamnate la închisoare prin hotărîre judecătorească definitivă şi îşi ispăşesc pedeapsa în instituţii penitenciare, precum şi persoanele care au antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie nu pot fi alese. De aceea Comisia Electorală Centrală nu a avut temei să nu înregistreze acest candidat”, explică Lilia Ioniță.

Grigore Petrenco este candidatul cu numărul 4 pe lista partidului ”Patria”, preluat de Renato Usatâi. Candidați care au avut anterior dosare penale există și pe listele altor partide. Până acum, CNI a trimis pe mâna procurorilor doar doi deputați, acuzați de fals în declarația de avere – Grigore Petrenco și Nicolae Juravschi de la PLDM. Dosarul lui Juravschi a fost însă clasat în luna iunie 2014 ”din lipsa elementelor de infracțiune”. La actualele alegeri parlamentare Nicolae Juravschi candidează cu nr. 23 pe lista PLDM. 

Viorica Manole
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Actualul vice-ministru al Economiei și fostul director...

Actualul vice-ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, până nu demult director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom, deține o casă și un autoturism de lux și este implicat în mai multe afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor publicației, o bună parte din aceste averi Iurcu le-a adunat în perioada în care a fost director al Moldtelecom, adică în anii 2009—2015.

11 septembrie 2015
199
Avere la vedere

Ministrul de Interne și-a ascuns în 2011 veniturile

Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, a ascuns în declarația de avere pentru anul 2011 conturi bancare deschise la mai multe bănci.

29 aprilie 2013
168
Avere la vedere

Mihai Ghimpu ascunde un apartament procurat în 2011

Deputatul liberal Mihai Ghimpu și-a luat apartament de lux, pe care însă nu îl indică în declarația de avere.

29 aprilie 2013
168
Avere la vedere

Maşinile de „nimic” ale magistraţilor

Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.

25 februarie 2015
179
Avere la vedere

CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...

Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.  

07 august 2014
171
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu. Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.

08 noiembrie 2013
172