Grigore Petrenco, singurul candidat în actualele alegeri cu dosar penal pentru fals în declarația de avere

Avere la vedere 4 noiembrie 2014 627
Grigore Petrenco

Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, candidează în aceste alegeri având deschis un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Acest lucru nu l-a împiedicat să fie acceptat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat. Asta deoarece Codul Electoral prevede că doar cei care au condamnări definitive nestinse nu pot pretinde la funcția de deputat.Procurorul din cadrul Procuraturii Generale, care se ocupă de caz, Corneliu Bratunov, a comunicat pentru Moldova Curată că dosarul este în derulare și că în prezent sunt acumulate probe, iar când acestea vor fi suficiente, va solicita ridicarea imunității deputatului, pentru a-l putea pune sub acuzare. Procurorul spune că dosarul nu are nicio legătură cu electorala. Dosarul a fost deschis în luna ianuarie 2014 după ce Grigore Petrenco a fost acuzat de Comisia Națională de Integritate (CNI) că nu a indicat în declarația de venituri și proprietate pentru anul 2012 faptul că este administrator și fondator al Întreprinderii ”Motoare Electrice” și că nu a declarat mai multe transferuri bancare.

Grigore Petrenco afirmă, la rândul său, că până acum nu a fost audiat și că nu știe la ce etapă se află dosarul său, pe care îl consideră unul ”politic”. ”Dacă ar fi avut ce demonstra, ieșeau demult cu anunț în presă și cu probe”, spune Petrenco. El a adăugat că dosarul civil în care a acționat în judecată decizia CNI a fost scos de pe rol, pentru că a lipsit de la câteva ședințe. ”Eu mă judec cu CNI în alt caz. Am contestat actul prin care CNI a respins sesizarea mea de a verifica imobilele din Franța ale liderului PD, Vlad Plahotniuc”, a mai spus Grigore Petrenco pentru Moldova Curată.

Expertul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță, spune că art. 13 al Codului Electoral stabilește interdicții doar pentru persoanele care au condamnări în vigoare, nu și pentru cele care sunt urmărite penal sau figurează ca martori în dosare penale. ”Codul Electoral prevede că doar persoanele care sînt condamnate la închisoare prin hotărîre judecătorească definitivă şi îşi ispăşesc pedeapsa în instituţii penitenciare, precum şi persoanele care au antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie nu pot fi alese. De aceea Comisia Electorală Centrală nu a avut temei să nu înregistreze acest candidat”, explică Lilia Ioniță.

Grigore Petrenco este candidatul cu numărul 4 pe lista partidului ”Patria”, preluat de Renato Usatâi. Candidați care au avut anterior dosare penale există și pe listele altor partide. Până acum, CNI a trimis pe mâna procurorilor doar doi deputați, acuzați de fals în declarația de avere – Grigore Petrenco și Nicolae Juravschi de la PLDM. Dosarul lui Juravschi a fost însă clasat în luna iunie 2014 ”din lipsa elementelor de infracțiune”. La actualele alegeri parlamentare Nicolae Juravschi candidează cu nr. 23 pe lista PLDM. 

Viorica Manole
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI verifică averile judecătorului Ion Muruianu

Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică proprietățile fostului președinte al Curții Supreme de Justiției, Ion Muruianu.

29 iulie 2013
549
Avere la vedere

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declar...

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.

08 mai 2014
676
Avere la vedere

Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt...

Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.

21 octombrie 2013
499
Avere la vedere

Funcționară al cărei dosar a fost trimis de CNI la Proc...

”Mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să explic pentru funcționarii publici cum trebuie să completeze corect declarațiile de venituri și proprietăți”, a spus Iulia Chirilov, specialist principal la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru fals în declarația de avere. Iulia Chirilov nu a inclus în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 o serie de bunuri și conturi bancare. Ea susține că a făcut-o din neștiință și nu din rea-credință.

03 aprilie 2015
498