Grigore Petrenco, singurul candidat în actualele alegeri cu dosar penal pentru fals în declarația de avere

Avere la vedere 4 noiembrie 2014 330
Grigore Petrenco

Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, candidează în aceste alegeri având deschis un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Acest lucru nu l-a împiedicat să fie acceptat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat. Asta deoarece Codul Electoral prevede că doar cei care au condamnări definitive nestinse nu pot pretinde la funcția de deputat.Procurorul din cadrul Procuraturii Generale, care se ocupă de caz, Corneliu Bratunov, a comunicat pentru Moldova Curată că dosarul este în derulare și că în prezent sunt acumulate probe, iar când acestea vor fi suficiente, va solicita ridicarea imunității deputatului, pentru a-l putea pune sub acuzare. Procurorul spune că dosarul nu are nicio legătură cu electorala. Dosarul a fost deschis în luna ianuarie 2014 după ce Grigore Petrenco a fost acuzat de Comisia Națională de Integritate (CNI) că nu a indicat în declarația de venituri și proprietate pentru anul 2012 faptul că este administrator și fondator al Întreprinderii ”Motoare Electrice” și că nu a declarat mai multe transferuri bancare.

Grigore Petrenco afirmă, la rândul său, că până acum nu a fost audiat și că nu știe la ce etapă se află dosarul său, pe care îl consideră unul ”politic”. ”Dacă ar fi avut ce demonstra, ieșeau demult cu anunț în presă și cu probe”, spune Petrenco. El a adăugat că dosarul civil în care a acționat în judecată decizia CNI a fost scos de pe rol, pentru că a lipsit de la câteva ședințe. ”Eu mă judec cu CNI în alt caz. Am contestat actul prin care CNI a respins sesizarea mea de a verifica imobilele din Franța ale liderului PD, Vlad Plahotniuc”, a mai spus Grigore Petrenco pentru Moldova Curată.

Expertul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță, spune că art. 13 al Codului Electoral stabilește interdicții doar pentru persoanele care au condamnări în vigoare, nu și pentru cele care sunt urmărite penal sau figurează ca martori în dosare penale. ”Codul Electoral prevede că doar persoanele care sînt condamnate la închisoare prin hotărîre judecătorească definitivă şi îşi ispăşesc pedeapsa în instituţii penitenciare, precum şi persoanele care au antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvîrşite cu intenţie nu pot fi alese. De aceea Comisia Electorală Centrală nu a avut temei să nu înregistreze acest candidat”, explică Lilia Ioniță.

Grigore Petrenco este candidatul cu numărul 4 pe lista partidului ”Patria”, preluat de Renato Usatâi. Candidați care au avut anterior dosare penale există și pe listele altor partide. Până acum, CNI a trimis pe mâna procurorilor doar doi deputați, acuzați de fals în declarația de avere – Grigore Petrenco și Nicolae Juravschi de la PLDM. Dosarul lui Juravschi a fost însă clasat în luna iunie 2014 ”din lipsa elementelor de infracțiune”. La actualele alegeri parlamentare Nicolae Juravschi candidează cu nr. 23 pe lista PLDM. 

Viorica Manole
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Actualul vice-ministru al Economiei și fostul director...

Actualul vice-ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, până nu demult director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom, deține o casă și un autoturism de lux și este implicat în mai multe afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor publicației, o bună parte din aceste averi Iurcu le-a adunat în perioada în care a fost director al Moldtelecom, adică în anii 2009—2015.

11 septembrie 2015
394
Avere la vedere

Un primar a uitat să indice în declarația de avere pest...

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți. Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.

15 mai 2014
301
Avere la vedere

Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a A...

Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor. 

01 august 2017
350
Avere la vedere

Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi d...

După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.

02 mai 2013
392