Ministrul Apărării riscă o amendă de până la 3000 de lei

Avere la vedere 13 august 2013 324
Vitalie Marinuță, ministrul Apărării

Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit faptul că ministrul Apărării Vitalie Marinuță nu a depus în termenele prevăzute de legislație declarația de avere și cea de interese după ce a fost învestit în funcție în Guvernul condus de Iurie Leancă.Pentru că Marinuță nu a despus aceste acte în decurs de 20 de zile de la data învestirii, CNI a întocmit un proces-verbal, ministrul riscând să achite o amendă între 1 500 și 3 000 de lei. Adela Griciuc, șefă de secție în cadrul CNI, a declarat pentru Moldova Curată că instanța de judecată va fi cea care va stabili mărimea amenzii pe care o va achita ministrul Apărării.

„Astăzi am fost citat la CNI pentru nedepunerea la timp a declarațiilor de venit și de interese după ce am fost numit în calitate de ministru al Apărării în actualul Guvern. Se vede că pentru prima dată în viață voi avea de achitat o amendă administrativă”, a scris pe o rețea de socializare ministrul.

Potrivit Adelei Griciuc, în situația ministrului Apărării sunt mai mulți funcționari, dar deocamdată proces-verbal a fost întocmit numai pe numele lui Vitalie Marinuță.

În declarația de avere pentru anul 2012, ministrul Apărării declară că a obținut un venit pe parcursul anului trecut de 121 363 de lei din salariu și 13 203 de lei din activitatea științifică. Totodată, Marinuță a ridicat și pensie în mărime de 55 912 lei. Soția acestuia, Maria, a avut un salariu de 19 500 de lei, iar fiica lor – bursă la universitate de 2000 de lei.   

Familia Marinuță deține o casă de locuit în satul Holercani din raionul Dubăsari construită în anul 2003, cu o valoare cadastrală de peste 27 de mii de lei. Soția ministrului conduce un automobil de marca „Kia Sorento” fabricat în 2006, dar procurat în 2011 cu 120 de mii de lei.

Pe numele soției ministrului sunt înregistrate două firme – SRL „Mari Grup”, specializată în comerțul cu amănuntul, și SRL „Faintur” care desfășoară activități legate de turism. Maria Marinuță mai are un împrumut de 70 de mii de dolari de la o persoană fizică.   

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averile a doi deputaţi, un ministru şi doi viceminiştri...

În şedinţa de astăzi, 26 septembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina cazuri de eventuale încălcari la declararea veniturilor şi proprietăţii de către deputaţii: Stella Jantuan, Ivan Ionaş, ministrul şi viceministrul Mediului - Gheorghe Şalaru şi Lazăr Chirică, dar şi de viceministrul Educaţiei - Liliana Nicolaescu-Onofrei.

26 septembrie 2013
296
Avere la vedere

Oleg Melniciuc a fost reținut. Este cercetat penal pent...

UPDATE: Ora 12.57 

27 iunie 2017
323
Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
381
Avere la vedere

CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...

Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.  

07 august 2014
450