Ministrul Apărării riscă o amendă de până la 3000 de lei

Avere la vedere 13 august 2013 858
Vitalie Marinuță, ministrul Apărării

Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit faptul că ministrul Apărării Vitalie Marinuță nu a depus în termenele prevăzute de legislație declarația de avere și cea de interese după ce a fost învestit în funcție în Guvernul condus de Iurie Leancă.Pentru că Marinuță nu a despus aceste acte în decurs de 20 de zile de la data învestirii, CNI a întocmit un proces-verbal, ministrul riscând să achite o amendă între 1 500 și 3 000 de lei. Adela Griciuc, șefă de secție în cadrul CNI, a declarat pentru Moldova Curată că instanța de judecată va fi cea care va stabili mărimea amenzii pe care o va achita ministrul Apărării.

„Astăzi am fost citat la CNI pentru nedepunerea la timp a declarațiilor de venit și de interese după ce am fost numit în calitate de ministru al Apărării în actualul Guvern. Se vede că pentru prima dată în viață voi avea de achitat o amendă administrativă”, a scris pe o rețea de socializare ministrul.

Potrivit Adelei Griciuc, în situația ministrului Apărării sunt mai mulți funcționari, dar deocamdată proces-verbal a fost întocmit numai pe numele lui Vitalie Marinuță.

În declarația de avere pentru anul 2012, ministrul Apărării declară că a obținut un venit pe parcursul anului trecut de 121 363 de lei din salariu și 13 203 de lei din activitatea științifică. Totodată, Marinuță a ridicat și pensie în mărime de 55 912 lei. Soția acestuia, Maria, a avut un salariu de 19 500 de lei, iar fiica lor – bursă la universitate de 2000 de lei.   

Familia Marinuță deține o casă de locuit în satul Holercani din raionul Dubăsari construită în anul 2003, cu o valoare cadastrală de peste 27 de mii de lei. Soția ministrului conduce un automobil de marca „Kia Sorento” fabricat în 2006, dar procurat în 2011 cu 120 de mii de lei.

Pe numele soției ministrului sunt înregistrate două firme – SRL „Mari Grup”, specializată în comerțul cu amănuntul, și SRL „Faintur” care desfășoară activități legate de turism. Maria Marinuță mai are un împrumut de 70 de mii de dolari de la o persoană fizică.   

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
1073
Avere la vedere

Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afacer...

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

19 iunie 2013
1025
Avere la vedere

Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul...

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate. 

11 mai 2015
991
Avere la vedere

Un alt deputat la Procuratură

Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.

30 decembrie 2013
915
Avere la vedere

Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activ...

Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.

03 septembrie 2014
1004
Avere la vedere

Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...

Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.

25 martie 2014
1115