Ministrul Apărării riscă o amendă de până la 3000 de lei
Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit faptul că ministrul Apărării Vitalie Marinuță nu a depus în termenele prevăzute de legislație declarația de avere și cea de interese după ce a fost învestit în funcție în Guvernul condus de Iurie Leancă.
Pentru că Marinuță nu a despus aceste acte în decurs de 20 de zile de la data învestirii, CNI a întocmit un proces-verbal, ministrul riscând să achite o amendă între 1 500 și 3 000 de lei. Adela Griciuc, șefă de secție în cadrul CNI, a declarat pentru Moldova Curată că instanța de judecată va fi cea care va stabili mărimea amenzii pe care o va achita ministrul Apărării.
„Astăzi am fost citat la CNI pentru nedepunerea la timp a declarațiilor de venit și de interese după ce am fost numit în calitate de ministru al Apărării în actualul Guvern. Se vede că pentru prima dată în viață voi avea de achitat o amendă administrativă”, a scris pe o rețea de socializare ministrul.
Potrivit Adelei Griciuc, în situația ministrului Apărării sunt mai mulți funcționari, dar deocamdată proces-verbal a fost întocmit numai pe numele lui Vitalie Marinuță.
În declarația de avere pentru anul 2012, ministrul Apărării declară că a obținut un venit pe parcursul anului trecut de 121 363 de lei din salariu și 13 203 de lei din activitatea științifică. Totodată, Marinuță a ridicat și pensie în mărime de 55 912 lei. Soția acestuia, Maria, a avut un salariu de 19 500 de lei, iar fiica lor – bursă la universitate de 2000 de lei.
Familia Marinuță deține o casă de locuit în satul Holercani din raionul Dubăsari construită în anul 2003, cu o valoare cadastrală de peste 27 de mii de lei. Soția ministrului conduce un automobil de marca „Kia Sorento” fabricat în 2006, dar procurat în 2011 cu 120 de mii de lei.
Pe numele soției ministrului sunt înregistrate două firme – SRL „Mari Grup”, specializată în comerțul cu amănuntul, și SRL „Faintur” care desfășoară activități legate de turism. Maria Marinuță mai are un împrumut de 70 de mii de dolari de la o persoană fizică.
Crina Vlaicu
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Averea preşedintelui Nicolae Timofti, ţinută în secret
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a făcut publică doar declaraţia de interese personale a preşedintelui R. Moldova Nicolae Timofti. În document, preşedintele indică un venit de 21 202 de lei pe care i-a obţinut de la Consiliul Superior al Magistraturii în 2012 până a fi ales de Parlament în funcţia supremă din stat. Salariul său în calitate de preşedinte a constituit 115 335 lei în anul trecut.
Soția ministrului Justiției și-a vândut cu 4 milioane d...
Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, și-a vândut cota-parte din compania aeriană Fly One cu 4 milioane de lei sau aproximativ 200 de mii de euro. Datele apar în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a ministrului Justiției. Maria Cebotari avea în cadrul SRL Fly One o cotă de 40 la sută, iar valoarea de cumpărare era de 200 de mii de lei, potrivit declarației de venituri și proprietăți a demnitarului făcută pentru anul 2015. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a precizat că valoarea cotei deținute a crescut pentru că s-au mai făcut investiții, a fost mărit capitalul social. ”Capitalizare pe asta nu am făcut, nu vă faceți griji”, a precizat ministrul.
Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...
Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.
Un dosar penal pornit în baza controlului CNI a ajuns î...
Urmărirea penală pe numele Silviei Volosatâi pentru fals în declarația de avere, pornită de Procuratura Anticorupție în baza faptelor descrise într-un articol de pe Moldova Curată, a fost finalizată, iar dosarul a ajuns în instanță.
Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogăț...
Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.
Aici așteptăm comentariul tău!