Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către alegători – populism sau clientelism politic?

Alte materiale 16 martie 2019 1239
Lilian Carmanu: Proiectele propuse în programul electoral necesare pentru Mileștii Mici depind de rezultatele ”pe care le-am oferit echipei politice din care fac parte”

Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie.



El a scris într-un mesaj pe Facebook despre faptul că proiectele propuse în programul electoral necesare pentru Mileștii Mici ar depinde de rezultatele ”pe care le-am oferit echipei politice din care fac parte”. Fostul primar a mai scris că ”în continuare nici un proiect nu poate fi realizat până nu vor veni și reprezentanții blocului ACUM din localitate cu contribuția lor”, astfel el a lansat o invitație ”la masa de negocieri” către reprezentanții oponenților, ”pentru a discuta planul de dezvoltare a comunei noastre”.

Directorul executiv CALM: ”Un conducător de raion ar trebui să fie mult mai prudent cu astfel de declarații”

”Probabil aceste declarații au fost făcute sub influența unor emoții și dumnealui cred că regretă. Un conducător de raion, al unei autorități publice locale, ar trebui să fie mult mai prudent cu astfel de declarații, pentru că nu se termină lumea cu anumite alegeri, vin alte alegeri…”, a comentat  această situație directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui. În opinia lui, acest caz scoate la iveală, de fapt, o problemă fundamentală mai veche a autorităților locale – lipsa unei autonomii reale și dependența de resursele de la centru, care deseori sunt repartizate pe criterii obscure sau chiar politice.

”Problema finanțării proiectelor la nivel local și necesitatea unei descentralizări reale este mai veche”, spune Viorel Furdui. ”Este una dintre problemele-cheie, ce le face dependente pe autoritățile locale de autoritățile centrale, de diverse fonduri, concentrate la nivel central și care sunt repartizate nu în cel mai obiectiv mod. Noi de mulți ani vorbim despre descentralizare și consolidarea autonomiei locale. S-au făcut multe lucruri la capitolul transfer de atribuții și competențe către administrația locală, dar în ceea ce privește finanțele locale nu s-a produs o mare schimbare și o descentralizare. Astfel autonomia locală este destul de limitată fără descentralizarea financiară”, este de părere Viorel Furdui.

Potrivit directorului executiv al CALM, se menține practica repartizării banilor pe criterii politice. ”Cu siguranță, la nivel central sunt mai multe posibilități de a repartiza aceste resurse într-un mod mai puțin transparent, după anumite criterii, inclusiv politice, subiective. Sunt foarte multe întrebări la modul cum se repartizează fondurile publice pentru investiții. Aceste probleme apar, mai ales, în perioada electorală și se vede că lipsesc niște criterii obiective și fondurile publice sunt folosite cu tentă electorală”, a subliniat Viorel Furdui.

”Acesta este populism curat...”

L-am întrebat și pe Dumitru Budianschi, director de program „Sectorul public: economie, finanțe, management” la asociația Expert Grup, dacă vede în acest caz o situație de clientelism politic, el fiind autorul unui studiu referitor la acest fenomen în Republica Moldova. În opinia sa, deși ar putea fi interpretat în acest fel, nu este decât o situație de PR politic, deoarece președintele raionului Ialoveni nu a făcut decât să își laude formațiunea din care face parte.

”A utilizat un discurs politic într-o competiție politică: Dacă vreți să aveți asta – votați cu mine! Nu văd niciun fel de clientelism politic aici. Eu înțeleg subtextul, pentru că deseori oamenii spun una, ca cei care ascultă să priceapă altceva”, a explicat Dumitru Budianschi. Potrivit lui, dacă există dovezi că au fost repartizate unele resurse pe criterii politice, de exemplu, prin achiziții publice, asta ar fi un exemplu de clientelism politic. ”În campania electorală toți fac asemenea promisiuni, dar asta nu este clientelism politic, ăsta este populism curat. Noi suntem într-o cursă de populism foarte periculoasă”, spune Dumitru Budianschi.

Dumitru Budianschi a mai subliniat că un fenomen interesant ce relevă o problemă de sistem – repartizarea resurselor pe criterii politice – poate fi observat în procesul bugetar pentru anul trecut, de exemplu, când mai multe solicitări de finanțare a proiectelor din partea autorităților locale au fost acceptate de deputați sau respinse, fără a fi clare criteriile de care s-au condus.

Lilian Carmanu: Presa a interpretat greșit

Solicitat de Moldova Curată să explice la ce s-a referit în mesajul său post-electoral adresat locuitorilor din Mileștii Mici, Lilian Carmanu susține că presa a înțeles greșit: ”Fiecare a înțeles numai nu ceea ce trebuie. Eu am scris cum consider eu, pentru că un parlamentar votează bugetul statului. Toate investițiile capitale tot în Parlament se votează de către deputați”. El a precizat că mesajul său era adresat unor persoane care i-au susținut pe alți candidați să continue proiectele începute de el la Mileștii Mici.

”Sunt trei oameni vizați pe care i-am chemat la o masă rotundă, la discuție, la finalul mesajului, și am vrut să scriu mai mășcat, ca să vă dau de înțeles. Dar dumneavoastră ați văzut numai partea de sus, nu și pe cea de jos. De asta sunteți presa asta liberă și frumoasă. Și toate portalurile, și toate televiziunile care ”îmi țin parte” au vehiculat tot, numai nu ceea ce am avut eu în vedere. Trec alegerile, a doua zi trebuie să te așezi la masa de discuții, să vedem cum mergem mai departe. S-au pornit proiecte foarte frumoase în sat și în raion. Dar m-am adresat celor din satul meu și le-am spus că vreau continuitate, să prelungiți proiectele date, dar nu am spus că nu vor mai fi proiecte”, a precizat Lilian Carmanu.

Deputații lobbează proiectele de investiții capitale

L-am rugat să ne explice de ce a subliniat că proiectele depind de rezultatele votului. ”În momentul când deputatul din raionul meu trebuia să înainteze cererile pentru sat nu mai este (n.r.: nu a fost ales), atunci pentru cine să le înaintez eu? Nu un deputat pune la bugetul de stat reparațiile capitale și investițiile capitale? Un deputat, doamnă, un deputat le pune! Dacă cineva nu cunoaște până în ziua de azi că asta nu face un primar, sau un președinte de raion, sau un consilier raional, dar se face prin secretariatul Parlamentului și toate demersurile pleacă acolo și parlamentarii lobbează toate întrebările astea, păcat de noi că noi asta nu cunoaștem”, a explicat președintele raionului Ialoveni.

El a făcut trimitere la bugetele sărace ale autorităților locale, din care nu pot fi finanțate proiecte de mare amploare. ”Ca să faci un iluminat stradal sau să schimbi două-trei lămpi sau să plombezi două-trei gropi, se mai descurcă un primar, câine-câinește. Dar când vorbim despre investițiile capitale, oare cine ar trebui să fie porta-voce a poporului?”, a subliniat Lilian Carmanu.

”Dacă zice vreun primar din raionul Ialoveni că eu am împărțit resursele pe criterii politice – îmi dau demisia”

L-am mai întrebat dacă totuși resursele bugetare repartizate de deputați prin votul în Parlament se împart în baza criteriilor politice, adică în baza voturilor acumulate la alegeri, așa cum ar putea fi înțeles din mesajul pe care l-a publicat pe Facebook.

”Dacă zice vreun primar din raionul Ialoveni că eu am împărțit resursele pe criterii politice, atunci îmi dau demisia din funcția de președinte de raion. Eu am venit în fruntea raionului din funcția de primar al localității Mileștii Mici, eu nu pot după criterii politice să împart banii primarilor, s-a luat după priorități”, s-a apărat președintele de raion.

Lilian Carmanu a fost ales președinte al raionului Ialoveni în martie 2018. Până atunci deținuse funcția de primar al satului Mileștii Mici, la al doilea mandat. Pe primul l-a câștigat făcând parte din Partidului Liberal, în 2011. El este în prezent vicepreședinte al organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Democrat. Moldova Curată a scris despre ONG-ul pe care îl conduce – Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), care a beneficiat în 2018 de un ajutor bănesc în valoare de 60 de mii de lei, de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pentru organizarea Festivalului ”La gura teascului”, planificat pentru data de 15 septembrie 2018. Această organizație a fost printre cele peste 50 de entități care au semnat, în anul 2017, o declarație de susținere a introducerii votului uninominal, inițiativă a Partidului Democrat din Moldova (PDM).

În 2014, Comisia Națională de Integritate a constatat că, în calitate de primar al comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni, Lilian Carmanu s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa.

Natalia Enache

Viorel Furdui: Se menține practica repartizării banilor pe criterii politice.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
1147
Arhiva

INTERVIU// Cristina Țărnă: ”Chiar cu toată asistența ex...

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.

08 februarie 2019
1151
Interviu text

Șeful secretariatului inițiativei regionale anticorupți...

Regiunea Europei de Sud-Est este una vulnerabilă în fața corupției, iar autoritățile din Republica Moldova trebuie să lupte atât împotriva cazurilor de mare corupție, precum și să aloce măsuri de prevenire a micii corupții, a declarat, într-un interviu pentru Moldova Curată, Vladan Joksimovic, șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI). El a efectuat zilele acestea o vizită de lucru la Chișinău, unde a participat la Atelierul internațional de schimb de bune practici privind testarea integrității profesionale și evaluarea riscului de corupție. Vladan Joksimovic a fost anterior director adjunct al Agenției Anticorupție din Serbia.

13 septembrie 2019
1241
2019

Vicepreședintele de raion acuzat că și-ar fi falsificat...

Nicolai Ermurache, vicepreședintele raionului Căușeni, inculpat pentru că ar fi falsificat diploma de studii cu care s-a angajat la muncă la Întreprinderea ”Moldsilva”, a fost achitat. Acum două zile, la 18 decembrie 2019, Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender, a emis o sentință de achitare în care a notat că ”nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”.  

28 decembrie 2019
1188
2019

Experți: riscurile sporite de fraudă din domeniul achiz...

În domeniul achizițiilor publice există în continuare riscuri sporite de fraudare, comentează câțiva experți datele privind volumul licitațiilor publice contestate de către agenții economici. Dintr-un buget anual total de 10 miliarde de lei, cât se alocă în medie pentru achiziții publice, anul trecut au fost contestate proceduri în valoare 2,5 miliarde de lei.

16 decembrie 2019
1597
Arhiva

INTERVIU/ Olesea Stamate: ”Sarcina procurorului general...

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

28 octombrie 2019
1413