Metamorfoze electorale: unii candidați au trecut și prin patru partide, cu orientări opuse
La alegerile locale din acest an sunt candidați la funcția de primar care se remarcă printr-un traseism politic pronunțat. Unii pretendenți și-au schimbat partidele de câteva ori, migrând de la formațiuni pro-europene la socialiști, care sunt pro-ruși. Un candidat de la Drochia a ajuns din rândul socialiștilor la unioniști.
De-a lungul a 12 ani, Angela Zaporojan, primărița satului Colonița, a reprezentat patru partide. În anul 2007, a fost aleasă în Consiliul local pe lista Partidului European (PE). În anul 2011 a părăsit PE și a candidat pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), fiind aleasă primar în turul doi.
În vara anului 2015 a fost realeasă în funcția de primar al satului Colonița, tot reprezentând echipa liberal-democraților, doar că în timpul acestui mandat a aderat la Partidul Democrat (PDM). La democrați nu a stat mult, schimbând din nou partidul. În actuala campanie electorală candidează pentru un alt mandat de primar, de data aceasta pe lista Partidului Socialiștilor (PSRM).
Angela Zaporojan a declarat pentru Moldova Curată că în cariera sa politică a făcut parte doar din două partide, PLDM și PDM: ”Eu sunt independentă. În Republica Moldova, o echipă nu poate merge independent la alegeri. Eu și echipa mea mergem la aceste alegeri sub steluță, dar nici eu, nici echipa mea nu facem parte din PSRM”. Ea a precizat că de când este în funcție a fost de mai multe ori ținta ”atacurilor mediatice și politice”.
Din Uniunea Europeană la cea Euroasiatică
Aspirațiile partidelor cu care s-a asociat Angela Zaporojan sunt diametral opuse: de la idealuri pro-europene la cele pro-ruse. Partidul European ”vede viitorul Republicii Moldova alături de ţările dezvoltate europene şi pledează pentru integrarea statului nostru în Uniunea Europeană şi pentru aderarea la NATO”. Dezideratul PSRM, dimpotrivă, vrea denunțarea Acordului de Asociere și critică vehement suportul NATO acordat Republicii Moldova. ”PSRM va întreprinde pași energici în vederea denunțării Acordului de Asociere cu UE și a desfășurării unui referendum în problema vectorului de integrare a țării. PSRM pledează pentru neutralitatea Moldovei și consideră că acest principiul nu poate fi revăzut…Militarii moldoveni nu trebuie să participe sub nici o formă la aplicații sau operațiuni desfășurate sub egida NATO”, prevede Programul PSRM.
Din pro-rus în pro-român
Un alt candidat care și-a schimbat radical traiectoria politică este Andrian Tartacovschi, candidatul din partea Partidului Unității Naționale (PUN), care aspiră la fotoliul de primar al orașului Drochia.
La alegerile locale din anul 2015, el a fost ales consilier orășenesc pe lista PSRM. După un an, a aderat la Partidul Nostru (PN). Nu a stat mult nici în acest partid - în anul 2017 a părăsit PN, împreună cu alți colegi. La scrutinul local din luna octombrie curent, Andrian Tartacovschi candidează deja pe lista PUN, formațiune care are valori opuse celor ale socialiștilor.
Întrebat de ce a optat pentru schimbări radicale în cariera sa politică, Andrian Tartacovschi a răspuns că mai puțin îl interesează vectorul politic și că optează în primul rând pentru dezvoltarea localității. ”Am plecat de la socialiști, deoarece Moscalciuc a destrămat partidul. De la Partidul Nostru am plecat, deoarece acolo eram considerat ca o mașinărie de vot. Eu întotdeauna am vrut binele orașului Drochia. Nu contează din ce partid sunt. În echipa aceasta este viitor, atât pentru copii, cât și pentru oraș”. Tartacovschi a menționat că știe că PUN optează pentru unirea Republicii Moldova cu România, dar nu are nimic împotrivă și că la ora actuală își pregătește dosarul pentru redobândirea cetățeniei române.
În Statutul său, PUN optează pentru ”promovarea la nivel internațional a ideii necesității stringente de reunificare a Republicii Moldova cu România, prin intermediul familiei politice europene și internaționale, în cadrul instituțiilor europene și nord-americane”. Totodată, PUN pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și NATO.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...
Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.
Constantin Becciev a fost restabilit în funcție: S.A „A...
Judecătoria Chișinău a emis, la 20 februarie curent, o decizie prin care a constatat că fostul director al Societății pe Acțiuni „Apă-Canal” Chișinău, Constantin Becciev, a fost demis ilegal. Prin hotărârea instanței, Becciev a fost restabilit în funcție, iar instituția va trebui să-i plătească un prejudiciu moral în valoare de circa 34 de mii de lei și alte zece mii vor fi achitate pentru cheltuieli de judecată.
Prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la...
Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”. Evenimentul va avea loc luni, 22 ianuarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).
Miniștri bogați la Protecția Socială și Finanțe, dar im...
Ruxanda Glavan, noua ministră democrată a Muncii, Protecției Sociale și Familiei, locuiește într-o casă de lux, iar pe lângă asta deține, împreună cu soțul, două apartamente și trei autoturisme. Fiind medic de meserie, la vârsta de 26 de ani, Glavan gestiona deja propria companie, care înregistra venituri de milioane de lei. La Finanțe, Anatol Arapu are și el o bogată experiență de activitate în sectorul privat, averea fiindu-i pe măsura cîștigurilor. Spre deosebire de Glavan și Arapu, Natalia Gherman nu se poate lăuda cu averi și imobile luxoase, dacă judecăm după declarația de avere.
Aici așteptăm comentariul tău!