Metamorfoze electorale: unii candidați au trecut și prin patru partide, cu orientări opuse

Arhiva 18 octombrie 2019 1366

La alegerile locale din acest an sunt candidați la funcția de primar care se remarcă printr-un traseism politic pronunțat. Unii pretendenți și-au schimbat partidele de câteva ori, migrând de la formațiuni pro-europene la socialiști, care sunt pro-ruși. Un candidat de la Drochia a ajuns din rândul socialiștilor la  unioniști.



De-a lungul a 12 ani, Angela Zaporojan, primărița satului Colonița, a reprezentat patru partide. În anul 2007, a fost aleasă în Consiliul local pe lista Partidului European (PE). În anul 2011 a părăsit PE și a candidat pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), fiind aleasă primar în turul doi.

Colaj

În vara anului 2015 a fost realeasă în funcția de primar al satului Colonița, tot reprezentând echipa liberal-democraților, doar că în timpul acestui mandat a aderat la Partidul Democrat (PDM). La democrați nu a stat mult, schimbând din nou partidul. În actuala campanie electorală candidează pentru un alt mandat de primar, de data aceasta pe lista Partidului Socialiștilor (PSRM).

Angela Zaporojan a declarat pentru Moldova Curată că în cariera sa politică a făcut parte doar din două partide, PLDM și PDM: ”Eu sunt independentă. În Republica Moldova, o echipă nu poate merge independent la alegeri. Eu și echipa mea mergem la aceste alegeri sub steluță, dar nici eu, nici echipa mea nu facem parte din PSRM”. Ea a precizat că de când este în funcție a fost de mai multe ori ținta ”atacurilor mediatice și politice”.

Din Uniunea Europeană la cea Euroasiatică

Aspirațiile partidelor cu care s-a asociat Angela Zaporojan sunt diametral opuse: de la idealuri pro-europene la cele pro-ruse. Partidul European ”vede viitorul Republicii Moldova alături de ţările dezvoltate europene şi pledează pentru integrarea statului nostru în Uniunea Europeană şi pentru aderarea la NATO”. Dezideratul PSRM, dimpotrivă, vrea denunțarea Acordului de Asociere și critică vehement suportul NATO acordat Republicii Moldova. ”PSRM va întreprinde pași energici în vederea denunțării Acordului de Asociere cu UE și a desfășurării unui referendum în problema  vectorului de integrare a țării. PSRM pledează pentru neutralitatea Moldovei și consideră că acest principiul nu poate fi revăzut…Militarii moldoveni nu trebuie să participe sub nici o formă la aplicații sau operațiuni desfășurate sub egida NATO”, prevede Programul PSRM.

Din pro-rus în pro-român

Un alt candidat care și-a schimbat radical traiectoria politică este Andrian Tartacovschi, candidatul din partea Partidului Unității Naționale (PUN), care aspiră la fotoliul de primar al orașului Drochia.

La alegerile locale din anul 2015, el a fost ales consilier orășenesc pe lista PSRM. După un an, a aderat la Partidul Nostru (PN).  Nu a stat mult nici în acest partid -  în anul 2017 a părăsit PN, împreună cu alți colegi. La scrutinul local din luna octombrie curent,  Andrian Tartacovschi candidează deja pe lista PUN, formațiune care are valori opuse celor ale socialiștilor.

Întrebat de ce a optat pentru schimbări radicale în cariera sa politică, Andrian Tartacovschi a răspuns că mai puțin îl interesează vectorul politic și că optează în primul rând pentru dezvoltarea localității. ”Am plecat de la socialiști, deoarece Moscalciuc a destrămat partidul. De la Partidul Nostru am plecat, deoarece acolo eram considerat ca o mașinărie de vot. Eu întotdeauna am vrut binele orașului Drochia. Nu contează din ce partid sunt. În echipa aceasta este viitor, atât pentru copii, cât și pentru oraș”. Tartacovschi a menționat că știe că PUN optează pentru unirea Republicii Moldova cu România, dar nu are nimic împotrivă și că la ora actuală își pregătește dosarul pentru redobândirea cetățeniei române.  

În Statutul său, PUN optează pentru ”promovarea la nivel internațional a ideii necesității stringente de reunificare a Republicii Moldova cu România, prin intermediul familiei politice europene și internaționale, în cadrul instituțiilor europene și nord-americane”. Totodată, PUN pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și NATO.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dumitru Visternicean: „Nu avem judecători corupți”

Faptul că nu avem judecători judecați pentru acte de corupție demonstrează că nu avem judecători corupți în R. Moldova. De această părere este președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Visternicean. Într-un interviu pentru Moldova Curată, magistratul explică „paradoxul” potrivit căruia, deși avem un sistem judecătoresc corupt, nu avem și judecători corupți. „Fenomenul este compus din mai multe elemente. Atâta timp cât nu avem în plan penal infracțiunea numită corupția, în schimb avem dare de mită, luare de mită, trafic de influență, aceste lucruri trebuie demonstrate. Avem deja pe rol, în instanțele de judecată, patru dosare care vizează acte de corupție comise de judecători. Unul dintre ei a trecut deja de prima instanță unde a fost achitat”, a menționat Visternicean. Întrebat de ce majoritatea procedurilor disciplinare pornite de Colegiul disciplinar al CSM se încheie cu constatarea că judecătorul nu a comis nicio încălcare, președintele CSM a declarat: „Sunt mai multe probleme care duc la clasarea procedurii disciplinare. Trebuie să ținem cont de faptul că acest Colegiu disciplinar este o judecată a judecătorilor. Și, la fel ca în orice instanță, judecătorului îi este asigurat dreptul la apărare. Foarte multe proceduri disciplinare au fost intentate anterior doar de dragul de a fi intentate”. Cu toate acestea, Visternicean este mulțumit de activitatea acestui colegiu. În special, pentru că „și-a păstrat independența și imparțialitatea, indiferent de cine este cel supus examinării, cine a depus sesizarea”. În cadrul aceluiași interviu, președintele interimar al CSM dezvăluie care sunt criteriile în baza cărora are loc numirea și avansarea în post a judecătorilor și își expune părerea vizavi de judecătorii cu averi de milioane. Interviul integral îl puteți citi aici.

10 februarie 2014
1034
Arhiva

Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamn...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.  Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.

24 aprilie 2019
1202
Arhiva

Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).

19 ianuarie 2016
2101
Arhiva

Profil candidat: Adela Răileanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
2081
Arhiva

În structura CNI va fi şi un jurnalist. Cine şi cum îl...

Potrivit iniţiativei legislative de reformare a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), în componenţa acestei instituţii va fi creată o structură nouă, numită Consiliul de Integritate. Membri ai acestui Consiliu vor fi cinci reprezentanţi ai instituţiilor publice, unul din societatea civilă şi un jurnalist. Proiectul de lege prevede că jurnalistul va fi selectat de către Ministerul Justiţiei, însă unii jurişti şi reprezentanţi ai mass-media nu sunt de acord cu această modalitate de selectare. 

17 martie 2016
855
Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Ladaniuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
848