Profil candidat: Alexandr Suhodolski

Integritatea în activitatea politică
La 7 octombrie curent Alexandr Suhodolski a fost înaintat drept candidat din partea PSRM în circumscripția electorală Comrat. Lider al Organizaţiei teritoriale a PSRM din Găgăuzia, este licențiat în drept. Între 2011 și 2014 a activat în cadrul SRL Gagauz-Gaz, filiala Comrat-Gaz. A fost lider al Asociației Obștești „Tineretul Găgăuziei”. Din 2015 până în 2017 a fost viceprimar al municipiului Comrat, iar din ianuarie 2017 este vicepreședinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG). Potrivit portalului Nokta, înainte de a intra în Partidul Socialiștilor, a făcut parte din Partidul Comuniștilor.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI) sunt disponibile doar două declarații de avere ale lui Alexandr Suhodolski, cea pentru 2014 (doc) și cea pentru 2017 (doc). În actul completat pentru 2014, prezentat la Comisia Națională de Integritate, au fost trecute venituri în mărime de circa 67 de mii de lei, din salariul lui Suhodolski de la Găgăuz-Gaz SRL și cel al soției, angajată la Universitatea din Comrat, precum și din indemnizații. Potrivit declarației, oficialul nu avea nici casă, nici terenuri, nici bunuri mobile sau cote-părți în capitalul social al vreunei companii. Citat de portalul Moldova Curată, în noiembrie 2016 Suhodolski declara că locuiește în casa părinților săi. Actul prezentat la ANI în 2017 arată că averea lui Suhodolski nu s-a mărit substanțial pe parcursul perioadei în care activează în sectorul public. Veniturile familiei au crescut însă de aproape trei ori, constituind circa 173 de mii de lei, din salariile celor doi soți, pensia de dizabilitate și indemnizația de maternitate. Alexandr Suhodolski în continuare nu are în proprietate nicio locuință și niciun teren, în schimb și-a cumpărat, în 2016, un automobil de model Mercedes E-220 CDI, fabricat în 1999, pentru care ar fi achitat doar 1.500 de dolari. Pe site-urile de publicitate, un autoturism de acest model, cu același an de fabricație, în dependență de dotări și starea în care se află, costă între 2.500 și 4.500 de dolari.
Pe parcursul ultimilor ani, Alexandr Suhodolski, împreună cu soția sa, Lilia Suhodolskaia, au sponsorizat în mai multe rânduri Partidul Socialiștilor, dar și campaniile electorale în care au fost implicați exponenți ai PSRM. În 2015, soția lui Alexandr Suhodolski a făcut o donație de 20.000 de lei în bugetul PSRM, adică o treime din bugetul oficial al familiei pentru anul anterior. Un an mai târziu, 13.860 de lei au mers din buzunarul vicepreședintelui Adunării Populare din Găgăuzia în pușculița partidului. Despre aceasta a scris și Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul unei anchete. În primul trimestru din anul curent, Suhodolski a mai făcut o donație la partid, în mărime de 13.000 de lei. În 2016 Alexandr Suhodolski a vărsat în bugetul electoral al lui Igor Dodon, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, 52.600 de lei.
Pe rețelele de socializare Suhodolschi a postat fotografii în care apare distribuind daruri de la Fundația de binefacere „Din suflet” a primei doamne, Galina Dodon.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Presa a scris că „în 2014, viceprimarul de Comrat se pronunţa în favoarea desfăşurării referendumului din Găgăuzia privind vectorul de dezvoltare externă a Moldovei, care venea să încalce mai multe prevederi ale Constituţiei şi ale Codului Electoral al R. Moldova, şi care în final a fost declarat ilegal de către instanţa de judecată de la Comrat. Cu toate acestea, Suhodolschi declara, citat de Accent TV, că desfășurarea plebiscitului din Găgăuzia a impulsionat puternic dezvoltarea economică a regiunii”, potrivit portalului Moldova Curată.
Conform jurnaliștilor de la portalul Nokta, care citează Legea UTA Găgăuzia „Cu privire la fondul de rezervă”, Adunarea Populară a Găgăuziei în 2017 a alocat deputaților din fondul său de rezervă suma de 2.295.000 de lei. Fondurile au fost distribuite pe circumscripții în mod proportional, în funcție de numărul de locuitori. Alexandr Suhodolski a primit în 2017 88.750 de lei. În perioada ianuarie-septembrie 2017, el a alocat 15.300 de lei din această sumă pentru asistența materială acordată cetățenilor.
„Cazier judiciar”
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Guma renunță la mandatul de deputat
Deputatul democrat Valeriu Guma a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat pentru a pune capăt speculațiilor și acuzațiilor care i se aduc că ar încerca să se acopere cu imunitate parlamentară pentru a scăpa de pedeapsa la care a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție din România.
Judecători supăraţi pe jurnalişti
Unii judecători moldoveni răspund pe un ton agresiv atunci când sunt întrebaţi de către jurnalişti despre proprietăţile şi veniturile mari incluse în declaraţiile de avere. În timp ce unii experţi spun că magistraţii au nevoie de instruiri în domeniul comunicării, alţii sunt de părere că judecătorii sunt obligaţi prin lege să-şi declare averile şi să argumenteze provenienţa bunurilor scumpe pe care le posedă.
Familia deputatei Ivanov: Casă de lux în construcţie şi...
Familia deputatei Violeta Ivanov şi-a ridicat o casă cu două niveluri în Chişinău. Deşi acum o săptămână declara presei că fiica sa, Margarita, ajunsă în atenţia opiniei publice pentru fotografiile de lux pe care le posta pe reţelele de socializare, nu are, „cu părere de rău, casă”, datele oficiale demonstrează contrariul. Minora este, în acte, proprietara terenului pe care părinţii şi-au ridicat casa de lux, dar şi stăpâna vechiului imobil de pe acel teren, demolat între timp. Totodată, familia alesei poporului gestionează, de peste un deceniu, două terenuri în Chişinău, folosite ca şi parcări, pe care le închiriază de la Primăria Chişinău contra 20 de lei pentru o singură zi.
Procurorul general a semnat ordonanța de pornire a urmă...
Procurorul general Eduard Harunjen a semnat vineri, 22 decembrie 2017, ordonanța de pornire a urmăririi penale pentru fals în declarația de venituri și interese personale pe numele judecătoarei la Judecătoria Căușeni Maria Tertea (Țugui). După ce marți, 19 decembrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a autorizat suspendarea din funcție și pornirea urmăririi penale, aceasta va fi urmărită penal conform art. 352 prim, alineatul 2, „includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale”.
Doi deputaţi şi trei judecători, din nou în vizorul CNI
În şedinţa de joi, 3 octombrie 2013, a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), vor fi examinate declaraţiile de avere depuse de către doi deputaţi şi trei judecători. Astfel, pe numele deputaţilor Vladimir Hotineanu şi al lui Nicolae Juravschi vor fi emise acte de iniţiere a controlului averilor acestora. Acte de constatare privind eventualele încălcări efectuate în timpul declarării proprietăţilor vor fi emise pe numele magistraţilor: Tudor Micu, judecător al Curţii de Apel Chişinău; Liuba Pruteanu, vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Buiucani al municipiul Chşinău şi Nicolae Gordilă, judecător al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).
„Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”
Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md Vă invită la masa rotundă „Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”, care va avea loc miercuri, 25 februarie 2015, cu începere de la ora 11:00, la Hotelul Codru (mun. Chişinău, str. str. 31 August 1989, 127).
Aici așteptăm comentariul tău!