Vine candidatul, merg în concediu!

Cei mai mulți primari sau președinți de raioane care au participat la întâlniri electorale ca susținători ai unor candidați spun că nu au încălcat legea, întrucât și-au luat concediu anume în aceste zile.
În unele cazuri, aceste declarații nu sunt confirmate prin actele corespunzătoare trecute în Registrul de stat al actelor locale. Portalul MoldovaCurata.md a analizat profilurile din rețelele sociale ale tuturor candidaților pentru a verifica dacă aceștia sunt văzuți alături de primari sau președinți de raioane în timpul zilelor și orelor de muncă.
Pagina de Facebook a lui Igor Dodon, candidatul independent susținut de Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM), abundă de imagini și înregistrări video de la întâlnirile electorale. Bunăoară, din postări vedem că miercuri, 21 octombrie 2020, Igor Dodon a vizitat raioanele Cantemir și Leova. În ambele, demnitari și funcționari publici l-au însoțit sau au ținut discursuri. Unii argumentează că și-au luat zile de concediu pentru a putea fi alături de șeful statului, alții însă refuză să spună de ce au participat la aceste întâlniri electorale în orele de muncă.
Ca să petreacă ziua alături de Igor Dodon, conducerea raionului Cantemir și-a luat zi liberă, invocând motive familiale
Președintele raionului Cantemir, Anatoli Ichim l-a însoțit pe Igor Dodon pe parcursul vizitei sale în orașul Cantemir și în localitățile Vișniovca, Stoianovca și Antonovca, deși ar fi trebuit să fie la serviciu. Acolo Igor Dodon în fața alegătorilor le-a spus celor prezenți că echipa sa are în plan inițiative importante precum gazificarea localităților și amenajarea gunoiștilor. Anatoli Ichim a explicat pentru portalul Moldova Curată.md că și-a luat zi liberă pentru a fi alături de Igor Dodon. Într-adevăr, în Registru de stat al actelor locale este dispoziția prin care își acordă o zi liberă în calitate de concediu neplătit pentru data de 21 octombrie 2020, „în scopul soluționării unor probleme de ordin familial”.
Solicitări de concedii trase la indigo
Aceleași motive, „familiale”, le-au invocat și vicepreședinții raionului Cantemir, Iurie Mihăiescu și Emil Pupăzan. Dispozițiile semnate de acești doi demnitari sunt similare cu cea pe numele președintelui raionului, fiind schimbate doar numele. Anatoli Ichim confirmă că ambii vicepreședinți și-au luat zi liberă în ziua venirii lui Igor Dodon la Cantemir.
Funcționari și demnitari publici din Cantemir la întâlnirile electorale ale lui Igor Dodon. Sursa: Facebook
La întâlnirea de la Stoianovca a fost și primarul localității, Ivan Barbarov, ales pe lista PSRM. El a refuzat să ne spună dacă în acea zi se considera la muncă sau era în zi liberă, motivând că nu știe cu cine vorbește la telefon, iar după ce se va documenta, va putea răspunde la întrebări.
„Haideți să ne înțelegem să ne întâlnim și eu vă voi răspunde la toate întrebările, dar așa prin telefon, îmi pare rău, eu nu știu dacă sunteți cu adevărat jurnalistă. Eu nu vă răspund. Ne pierdem timpul”, a răspuns primarul din Stoianovca și a închis.
Președintele raionului Cantemir, Anatoli Ichim și primarul satului Stoianovca, Ivan Barbarov, alături de candidatul Igor Dodon. Sursa: captură foto, Facebook
După întâlnirea de la Cantemir, Igor Dodon a mers în câteva localități din raionul Leova: Cazangic, Sărăteni și Colibabovca. La una din întâlniri a fost prezent primarul satului Colibabovca, Ivan Ischimji. El a precizat pentru Moldova Curată că în acea zi și-a luat zi liberă, lucru confirmat de Registrul de stat al actelor locale, unde există dispoziția semnată de primarul din Colibabovca.
Funcționari și demnitari publici din Leova la întâlnirile electorale ale lui Igor Dodon. Sursa: Facebook
Cerere de concediu în formă verbală
La evenimentul electoral de la Sărăteni, Leova, a fost prezent și primarul localității, Igor Prida, care a ținut un discurs de mulțumire pentru Igor Dodon. Primarul ales pe lista PSRM îi atribuie lui Igor Dodon proiectele care sunt în derulare în localitate:
„Noi suntem foarte recunoscători și mulțumiți pentru aceea ce a făcut și face în prezent pentru toată populația din Moldova, îndeosebi pentru satul nostru, pentru că la moment avem trei proiecte care sunt începute și au viață datorită domnului Igor Nicolaievici”.
Primarul satului Sărăteni, Igor Prida, alături de candidatul la prezidențiale Igor Dodon
Sursa: captură foto, Facebook
Întrebat dacă laudele i-au fost aduse lui Igor Dodon într-o zi de muncă, alesul local a precizat pentru Moldova Curată că și-a luat zi liberă atunci, însă nu a putut dovedi printr-un act acest lucru. Nici în Registrul de stat al actelor locale nu a fost găsit un document care ar arăta că alesul local nu era la serviciu.
„În ziua când a venit d-lui eu mi-am luat zi liberă, deoarece am fost donator de sânge. Conform legii, am două zile libere. Nu a fost făcut tabelul, nu aveți unde să vedeți. Ziua aceea mi-am luat-o special liberă ca să fiu alături de președinte”, a spus primarul, precizând că solicitarea zilei de concediu a fost făcută în mod verbal. „I-am zis contabilei că ziua asta e liberă. Probabil contabila când face conturile, declară ziua asta liberă. Dispoziția i-am dat-o verbal. Ea, pesemne, nu a reușit, dar eu am să verific lucrul acesta”, a precizat primarul.
Alt primar, alte ovații
Și Vasile Timotin, primarul comunei Cazangic din raionul Leova, a fost la întâlnirea electorală cu Igor Dodon. El și-a îndemnat sătenii să-l voteze pe colegul său de partid: „Primăria comunei Cazangic este alcătuită din trei sate: Cazangic, Seliștea și Frumușica. Și eu vă chem pe toți alegătorii să-l susținem pe domnul Igor Nicolaievici la funcția de președinte. Vă mulțumim frumos!”.
Vasile Timotin a explicat că întâlnirea a avut loc după orele de muncă, iar toți angajații primăriei au participat la întrunire doar după ora 18.00.
Concediile de odihnă coincid cu campaniile electorale
Și Galina Muntean, primara satului Ișcălău din raionul Fălești, a fost văzută la întâlnirea cu Violeta Ivanov, candidata Partidului „Șor”, care a vizitat localitatea la 22 octombrie. Aleasa locală a explicat pentru portalul Moldova Curată că pe perioada întregii luni și-a luat concediu, respectiv, la acea întâlnire electorală a participat în afara orelor de muncă.
Primărița satului Ișcalău la întâlnirea cu Violeta Ivanov, candidată la alegerile prezidențiale. Sursa: Facebook
Raport Promo-LEX: Resurse administrative folosite în campania prezidențială
Experții de la Promo-LEX au constatat în Raportul nr.4 „Misiunea de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020”, că unii candidați au folosit unele resurse administrative, inclusiv aleși locali. În raport se spune că „la 2 octombrie 2020, la evenimentul de lansare în campanie a candidatului Igor Dodon, a participat și Irina Vlah, bașcana UTA Găgăuzia, în timpul orelor de muncă”. De asemenea, este precizat că tot în timpul orelor de muncă, Irina Vlah a participat la întruniri cu alegătorii, alături de Igor Dodon, în satele Cișmichioi și Etulia, dar și în orașul Vulcănești. La rândul său, Andrei Vedutenco, actualul consilier al Irinei Vlah, neagă că bașcana se afla în zilele și orele de muncă, precizând că demnitara era în concediu în acele perioade.
Igor Dodon alături de bașcana Irina Vlah în localitatea Etulia. Sursa: Facebook
De asemenea, în raport se spune că și vicepreședinta raionului Leova, „Aliona Briceag, în timpul orelor de muncă, a distribuit ziare în scopul promovării candidatului Igor Dodon în zilele de 5, 6, 7 și 9 octombrie 2020”. Demnitara a declarat pentru Moldova Curată că ea se afla în concediu, iar înformația publicată este, de fapt, o defăimare.
Oră incognito
În același raport se mai precizează că la 8 octombrie 2020 candidatul Partidului Liberal-Democrat, Tudor Deliu, a organizat o întrunire cu alegătorii din satul Chiștelnița, din raionul Telenești. În raport se constată că în timpul orelor de muncă au participat la acea întâlnire electorală și primarul orașului Telenești, Vadim Lelic, dar și Constantin Ciobanu, primar al satului Chiștelnița. Vadim Lelic a argumentat că el nu își aduce aminte în care parte a zilei a fost întrunirea. În schim, în rețelele sociale, Vadil Lelic a plasat un video de la întâlnirea lui Tudor Deliu cu alegătorii la ora 11.00.
„Eu nu țin minte, trebuie să văd, chiar nu pot să vă răspund. Eu de obicei merg la colegii mei primari. Și acum sunt într-o localitate și nu văd o problemă”, a spus alesul local.
În schimb, Constantin Ciobanu a explicat că funcția de primar este istovitoare și de multe ori muncește și în zilele de odihnă, iar atunci nu l-ar vedea nimeni.
„Dacă la miez de noapte mă sună o femeie că are violență în familie, mă duc. Trebuie să ne înțelegeți corect. Cât de cât, dar primarii sunt afiliați politic. Eu nu țin minte la ce oră era atunci întâlnirea. Dacă nu m-am dus în timpul mesei, poate atunci am făcut o pauză. El (n.r Tudor Deliu) numai a trecut așa, jumătate de oră, mătincă, a fost la Chiștelnița”, a specificat Constantin Ciobanu.
Experții de la Promo LEX au constatat că la 8 octombrie 2020, candidatul Andrei Năstase (PPPDA) a organizat o întrunire electorală cu angajații IMSP Spitalul Raional Criuleni în timpul orelor de muncă. La rândul său, Aurica Roman, șefa Spitalului Raional Criuleni neagă cele expuse, precizând că la acea întâlnire au fost doar medicii care și-au finalizat ziua de muncă.
„Întâlnirea nu a fost în timpul orelor de muncă. Era după ora 15.00, la care au participat medicii care oferă asistență medicală consultativă, care la ora aceea terminaseră orele de lucru. Eu special am insistat să vină la această oră când schimbul întâi de medici încheie ziua de muncă”, a explicat Aurica Roman.
Și primarul din satul Trinca, raionul Edineț, este vizat în raport, ca participant al unei întâlniri electorale cu Violeta Ivanov. Anatolie Gudumac a confirmat pentru Moldova Curată că a participat la întâlnire, însă precizează că evenimentul s-a produs la sfârșitul zilei de muncă, după ora 18.00.
Primarul orașului Dondușeni a distribuit ziare de partid
Edilul orașului Dondușeni, Ivan Belciug, a fost văzut la 6 octombrie cum distribuia materiale promoționale ale Partidului Nostru, în scopul promovării candidatului Renato Usatîi (PN). Alesul local a precizat pentru Moldova Curată că el se află în concediu în această perioadă.
„La 2 octombrie a fost emisă dispoziția de concediu. Începând din 5 octombrie sunt în concediu toată luna. Sunt în concediu, dar și acum particip la o ședință online. Ca primar este imposibil să stai în concediu, mai ales cu acest Covid”, spune primarul din Dondușeni.
Expertă anticorupție: abuzează de resursele administrative candidații cei mai vulnerabili
În opinia Ianinei Spinei, expertă anticorupție de la Transparency-International Moldova, aleșii locali și funcționarii, chiar dacă sunt reprezentanți ai unor partide, ar trebui să se ghideze de interesul cetățeanului și să fie la locul de muncă atribuit tot de cetățeni prin votul lor.
„Să știți că acei candidați care sunt mai vulnerabili, tot ei de obicei abuzează de resursele administrative sau recurg la asemenea modalități când atrag aleși locali, funcționari publici, când sustrag de la activitate agenții publici pentru ca aceștia să le formeze anturajul. Astfel, cu multă lume adusă, există sentimentul că acel candidat are mulți susținători. Nu mi se pare lucrul acesta corect. Știu că sunt mulți candidați care își fac meseria asta singuri, pe cont propriu și nu apelează la resurse administrative. În opinia mea, ar fi corect ca toți să urmeze același scenariu și să nu utilizeze resursele administrative sau sprijinul colegilor care se află la conducere, mai ales la nivel local. Experta îi îndeamnă și pe alegători să refuze astfel de întâlniri dacă sunt aduși în mod organizat, fără ca să fie informați suficient care este scopul acestor întâlniri.
Portalul Moldova Curată a analizat profilurile de Facebook și ale celorlalți candidați, care nu sunt enumerați mai sus, pentru a vedea dacă au avut întâlniri electorale cu prezența funcționarilor în timpul orelor de muncă. Majoritatea primarilor sau președinților de raioane s-au întâlnit cu candidații în zilele de week-end sau seara. Menționăm că la majoritatea întâlnirilor electorale, candidații sunt însoțiți și de consilieri locali, raionali sau municipali. Aceștia însă sunt remunerați per ședință și nu beneficiază de salarii în calitate de aleși locali, la fel ca primarii sau președinții de raion.
Lilia Zaharia
Această investigație este realizată cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Primari traseiști, alături de Ion Ceban la evenimentul...
Unii primari ai localităților din suburbia capitalei, prezenți la briefingul din 15 noiembrie de susținere a candidatului la prezidențiale Igor Dodon, s-au remarcat printr-un traseism constant, schimbând pe parcursul mandatelor mai multe partide.
Aici așteptăm comentariul tău!