O firmă care fusese administrată de Mihai Olărescu a câștigat contracte publice în perioada când acesta era președinte al raionului Cimișlia

Investigații 16 octombrie 2019 345

Mihai Olărescu, fostul președinte al raionului Cimișlia, a venit în funcția publică din mediul de afaceri, însă nu și-a neglijat firma pe care a condus-o. Când era președinte de raion, compania la care el lucrase director, ”Cătădeni Lux”,  a câștigat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de peste un 1 550 000 de lei. Toate contractele au fost câștigate într-o singură zi – 22 septembrie 2017. În prezent, Mihai Olărescu candidează pentru funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).Licenţiat în finanţe şi asigurări, după alegerile locale din anul 2015, Mihai Olărescu a fost ales președinte al raionului Cimișlia, fiind atunci reprezentant al Partidului Popular European. Până atunci deținuse funcția de director al filialei firmei ”Cătădeni-Lux”, afacere înregistrată în 2003 și specializată în construcţii şi importul resurselor energetice.

16 contracte cu primării din raionul Cimișlia semnate într-o singură zi

Pe parcursul celor doi ani, cât a fost președinte de raion, compania a câștigat mai multe contracte de achiziții cu instituții publice din toată țara, dar și cu primării din raionul Cimișlia. Potrivit unei investigații publicată anterior  pe portalul Moldova Curată, la o săptămână de la preluarea funcţiei, firma ”Cătădeni-Lux” a obținut 16 contracte de achiziţii, în sumă de circa 2,3 mln lei,  de asigurare cu cărbune a unor primării şi instituţii de învăţământ din raionul Cimişlia. Toate contractele au fost adjudecate într-o singură zi - la 27 iulie 2015.

13 contracte cu Consiliul Raional Cimișlia semnate într-o singură zi

Două luni mai târziu – un nou lot de contracte, de această dată - cu Consiliul raional Cimișlia, unde șef era Mihai Olărescu, fost director de filială la ceastă firmă. La 22 septembrie 2017 ”Cătădeni-Lux” a încheiat cu Consiliul 13 contracte de achiziții publice în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

Director executiv – lucrător executant

Solicitat de Moldova Curată, Mihai Olărescu a declarat că, deși se afla la conducerea raionului, el nu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat firma. ”Vă dau un răspuns foarte clar. Dacă vă uitați la compania ”Cătădeni-Lux”, ea a câștigat tendere în toată țara, absolut în toată, chiar și până a veni președintele Olărescu în funcție și după. În perioada mea eu nu am fost președintele comisiei de achiziții. Eu practic am fost echidistant de toate achizițiile, deoarece nu am vrut niciodată să fiu implicat sau să existe dubii. De aceea eu am fost detașat total, dacă vă uitați în decizii, veți vedea că președintele comisiei de achiziții a fost vicepreședintele raionului. Eu am fost director executiv al firmei ”Cătădeni- Lux” până la președinție. Nu am parte la această firmă, am fost doar lucrător executant. Acum sunt într-o altă companie”, a explicat fostul demnitar.

La două luni de la câștigarea acestor contracte, în luna noiembrie 2017, Mihai Olărescu a demisionat din funcția de președinte al raionului. Într-un interviu pentru ”Gazeta de Sud”, Olărescu a spus că pleacă din funcția publică în mediul de afaceri, de unde a venit, pentru a-și continua activitatea de manager și pentru a crea mai multe locuri de muncă.

După ce a plecat de la conducerea raionului Cimișlia, Mihai Olărescu s-a reîntors la firma ”Cătădeni-Lux” SRL. Acesta a mai spus pentru portalul Moldova Curată că a lucrat puțin timp acolo și deja nu mai activează la această firmă.

UPDATE: 17 OCTOMBRIE: După publicarea articolului, Mihail Olărescu ne-a expediat un mesaj in care insistă să facă următoarele precizări: ”Nu am fost administrator al Catadeni Lux niciodată, așa cum se afirmă în materialele menționate. Nu am fost membru al comisiei de licitație niciodată, iarăși cum se afirmă în acele materiale. Nu am semnat contracte de achiziție de cărbune niciodată. Este adevărat ca licitațiile întotdeauna se organizau centralizat de comisia raională, pentru a câștiga un preț mai bun la volum, dar se semnau contractele de către fiecare administrator în parte. Această metodă s-a practicat și până la mine și după. Adevărat este că firma menționată câștigă licitații în toată republica, nu doar la Cimislia, dar aceasta e din cauza prețului mai mic pe care-l propun”.

Sursa video: Gazeta de Sud

Fondator a două firme

Potrivit declaraţiei de avere și interese personale pentru anul 2017 și 2018, depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție din Cimișlia, Mihai Olărescu este fondator a două companii. El şi soţia sa sunt fondatori ai SRL „Global Lux”, care are un capital social subscris de 86 400 lei.  Firma a fost înregistrată în 2012 şi este specializată în vânzarea îmbrăcămintei.

Mihai Olărescu este fondatorul firmei „Meridian Mall” SRL, specializată în prestarea serviciilor de administrare a imobilelor.

Fruntaș PDM în Cimișlia

Mihai Olărescu a părăsit PPEM în septembrie 2017. Atunci, într-o postare pe rețelele sociale, el a menționat că s-a hotărât să părăsească rândurile Partidului Popular European din Moldova (PPEM) și să plece și din funcția de președinte al Organizației Teritoriale PPEM din Cimișlia. Deși, după plecarea de la conducerea raionului a afirmat că se va ocupa de afaceri, în primăvara acestui an Mihai Olărescu a revenit in politică, aderând la Partidul Democrat din Moldova. 

Portalul Moldova Curata.md va sesiza Autoritatea Națională de Integritate pentru a  verifica dacă fostul demnitar a admis sau nu un conflict de interese atunci când era conducătorul raionului Cimișlia.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru continutul articolului îi revine API si nu reflecta neaparat poziția Fundației.

Contracte semnate de firma ”Cătădeni-Lux” SRL și Consiliul raional Cimișlia.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

PDM a pus în fruntea raionului Fălești o persoană aflat...

Noul președinte al raionului Fălești, democratul Viorel Babii, are calitatea de învinuit într-un dosar penal deschis de Procuratura Anticorupție la sfârșitul anului 2017 pentru abuz de serviciu. Dosarul a fost inițiat în baza constatărilor Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor, care a efectuat o revizie la Întreprinderea de Stat Rețelele Electrice de Distribuție Nord Vest. Revizia a cuprins perioada 2012-2017 și a scos la iveală nereguli serioase la utilizarea banilor, în perioada în care întreprinderea de stat era condusă de Viorel Babii.

19 aprilie 2019
435
2019

O firmă care fusese administrată de Mihai Olărescu a câ...

Mihai Olărescu, fostul președinte al raionului Cimișlia, a venit în funcția publică din mediul de afaceri, însă nu și-a neglijat firma pe care a condus-o. Când era președinte de raion, compania la care el lucrase director, ”Cătădeni Lux”,  a câștigat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de peste un 1 550 000 de lei. Toate contractele au fost câștigate într-o singură zi – 22 septembrie 2017. În prezent, Mihai Olărescu candidează pentru funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

16 octombrie 2019
346
2019

Deputatul Ghenadie Buza și-a construit drum până la poa...

Drumul până la casa în care locuiește actualul deputat Ghenadie Buza a fost construit recent din banii destinați întreținerii mai multor drumuri ale raionului Hâncești. Toamna trecută, când Ghenadie Buza încă era președinte al acestui raion, Consiliul raional a anulat o finanțare de aproape 400 de mii de lei pentru drumurile din raion, direcționând banii spre construcția străzii G. Enescu din orașul Hâncești. Pentru că această sumă nu era suficientă, o altă parte din bani a fost luată de la capitolul privatizarea unor clădiri. Ghenadie Buza a refuzat să comenteze faptele stabilite de Moldova Curată.

11 iunie 2019
367
2019

(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei aut...

Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.

29 decembrie 2019
8542
2019

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc a luat în arendă f...

Fostul primar al orașului Căușeni și actualul deputat democrat Grigore Repeșciuc nu se poate despărți de biroul său de primar. El a decis să-l arendeze pe durata mandatului său de parlamentar, pentru orele de întâlnire cu cetățenii. Darea în arendă a fost deja aprobată de Consiliul local. Deși Oficiul Teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat a notat deja că decizia este ilegală, Grigore Repeșciuc și-a instalat pe ușă plăcuța cu orele de audiență. Deputatul  motivează că acel birou este cunoscut oamenilor, deoarece acolo a stat opt ani. Unii experți anticorupție susțin că acest caz ar trebui investigat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), pentru a verifica dacă demnitarul încalcă sau nu regimul juridic al conflictului de interese.

12 iulie 2019
435
2019

Cu câteva zile înainte de alegeri, Cancelaria de Stat a...

Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, Cancelaria de Stat a organizat 8 licitații în urma cărora 4 organizații neguvernamentale au obținut contracte de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din datele publicate pe pagina web a Agenției Achiziții Publice pe 22 februarie 2019. Organizațiile conduse de membrii Consiliului de Integritate al ANI Sergiu Ostaf și Dumitru Țîra, de analistul economic Roman Chirca și de o persoană cu numele Andrei Bednîi vor primi în total 7 milioane de lei pentru a expertiza și evalua politicile publice. La unele concursuri a participat câte un singur ofertant.

07 martie 2019
368