Vulpile turbate, „problema majoră”  a moldovenilor

Investigații 5 aprilie 2021 3192
poza:simbol



Autoritatea Naţională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) se pregăteşte să cheltuiască şi în acest an peste 20 de milioane de lei pentru vaccinarea vulpilor contra rabiei. O sumă similară a fost atribuită în același scop şi în anul 2020, în urma unui concurs de achiziții publice cu un singur participant. Campania de vaccinare a vulpilor a fost în cele din urmă compromisă, iar agentul economic s-a ales cu un dosar penal la CNA pentru coruprere activă. Banii alocaţi vaccinării vulpilor în anii 2020 şi 2021 ar fi fost suficienţi pentru procurarea a peste 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid.

1 338 050 de vaccine pentru vulpi la 15 lei bucata

La 15 ianuarie 2021, ANSA a publicat un anunţ privind desfăşurarea concursului pentru achiziţionarea servciilor de vaccinare antirabică a vulpilor prin distribuirea momelilor.  Valoarea estimată a contractului care urmează să fie adjudecat este de 20 875 872 lei, fără TVA. Serviciul care urmează să fie achiziţionat presupune distribuirea a 1 338 050 de momeli cu vaccinuri pe o suprafață de 24,67 km2, în medie câte 15,6 lei pentru o unitate. Pe cale aeriană urmează a fi distribuite 1 233 650 de momeli, iar manual – 104 400.

În Caietul de sarcini al achiziției se precizează că obiectivul urmărit este implementarea Planului măsurilor de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpi în Republica Moldova pentru anii 2019–2023 și a Acordului între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova și Autoritatea Naționala Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a României.

Vaccinarea antirabică la vulpi pentru perioada de derulare a contractului se va realiza în două campanii:

1.„Campania I” (lunile aprilie, mai sau iunie 2021) va fi finalizată în maxim 15 zile calendaristice, în condiții meteorologice favorabile distribuției aeriene, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 15 zile calendaristice, numai cu acordul în scris din partea ANSA, cu respectarea recomandărilor din prospectul producătorului, referitoare la limita maximă și minimă a temperaturii exterioare la care se pot distribui momelile vaccinale.

2.„Campania II” (lunile septembrie, octombrie sau noiembrie 2021) va fi finalizată în maxim 15 zile calendaristice, în condiții meteorologice favorabile distribuției aeriene, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 15 zile calendaristice, numai cu acordul în scris din partea ANSA, cu respectarea recomandărilor din prospectul producătorului, referitoare la limita maximă și minimă a temperaturii exterioare la care se pot distribui momelile cu vaccin.

Al doilea an, pe aceeaşi greblă

Experta Olga Diaconu de la Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) susţine că licitaţia anunţată de ANSA pare să fie trasă la indigo cu licitaţia din anul trecut, abaterile admise fiind similare achiziției din 2020, care a fost compromisă, şi există riscul ca situaţia să se repete şi în anul curent.

„Atât achiziția de bunuri – momeli vaccinale, cât și serviciile aeriene au fost incluse într-un singur lot. În același lot au fost incluse și momelile care urmează a fi distribuite manual. Din cerințele din anunțul de participare reiese că niciun operator economic capabil să livreze momelile vaccinale nu ar avea posibilitatea de a participa la concursul de achiziții dacă nu dispune și de 4 aparate de zbor. În același timp, nicio companie capabilă să presteze servicii aeriene nu are șanse dacă nu dispune în paralel și de certificate de autorizare a preparatelor farmaceutice veterinare conform cerințelor autorității contractante”, consideră Olga Diaconu.

Ea mai notează că autoritatea contractantă nu s-a preocupat prea mult de calitatea momelilor vaccinale. Singura cerință față de aceste momeli era termenul de valabilitate de minim 12 luni din momentul livrării. Calitatea momelilor vaccinale nu se numără printre factorii de evaluare a ofertelor. Factorii de evaluare se referă doar la prețul ofertat, experiența experților-cheie (piloți și aviatori) și experiența experților IT.

Ce s-a întâmplat cu achiziția din 2020

La concursul din anul trecut pentru achiziționarea serviciilor de vaccinare antirabică a vulpilor a participat o singură companie care a şi fost declarată câștigătoare. Este vorba despre SRL Decebal Impex, aflată anterior în lista de interdicții și cercetată penal pentru trucarea achizițiilor. SRL Decebal Impex a fost inclusă la 18 iulie 2018 în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice pentru prezentarea actelor false în cadrul procedurilor de achiziții publice. La 17 august 2018, Judecătoria Chișinău a suspendat interdicția.

Contractul în sumă de 18 935 873 de lei, fără TVA, a fost semnat la 14 aprilie 2020, suma contractului fiind doar cu 4000 de lei mai mică decât preţul anunţat iniţial de ANSA.

Directorul-adjunct al SRL Decebal Impex, Gheorghe Alexa, a figurat într-un dosar penal pentru trucarea concursurilor de achiziții, fiind învinuit de faptul că în complicitate cu Victor Todoroșco, șeful Direcției patrimoniu și management intern al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, și Nicolae Gangal, directorul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, au elaborat și au pus în aplicare o schemă de trucare a achiziției de vaccin antirabic oral pentru animale carnivore prin falsificarea documentelor, în octombrie 2017. Prejudiciul cauzat ANSA a fost estimat la 1 465 200 de lei. În decizia Curţii Supreme de Justiţie din 26 iunie 2019 se precizează că Produsul farmaceutic de uz veterinar cu seria CIFV nr. 001273, produs la 16 02 2016, are termenul de valabilitate de 11 luni, iar inculpaţii au inclus date eronate privind termenul de valabilitate al vaccinului.

Dosarul a fost disjuns pentru fiecare inculpat în parte. Unul dintre învinuiți, Nicolae Gangal, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executarea pedepsei, sentința devenind definitivă la 26 iunie 2019. Todorașcu și Alexa au fost printre contestatarii sentinței de condamnare a lui Gangal, pronunțată de Curtea de Apel Chișinău. Nicolae Gangal s-a arătat deranjat de disjuncarea dosarului şi condamnarea sa în lipsa lui Toderaşcu şi Alexa. Inculpatul a mai invocat în recursul înaintat Curţii Supreme de Justiţie că magistrații Curții de Apel Chişinău au ignorat toate argumentele apărării şi au dat curs doar acuzațiilor expuse de procurori, fără să fie le cerceteze sub toate aspectele în cadrul procesului de judecată.

Examinarea dosarului intentat pentru escrocherie pe numele lui Alexa şi Todoraşco încă nu s-a încheiat. Cauza se află în gestiunea magistratei Maria Frunze de la Judecătoria Chşinău. Prima şedinţă de judecată a avut loc la data 23 aprilie 2018. De atunci au fost programate 46 de şedinţe de judecată, majoritatea fiind amânate, de cele mai multe ori din cauza neprezentării părţilor.

De menționat că la concursul de achiziții din anul 2020, SRL Decebal Impex a prezentat același certificat de înregistrare a vaccinului antirabic de uz veterinar CIFV nr. 001273 din 16.02.2016, în privința căruia instanţa a constatat irevocabil că a fost obținut prin falsificarea informațiilor despre produsul de uz veterinar.

Contract compromis şi un nou dosar penal

Câştigătorul concursului de milioane pentru vaccinarea vulpilor, din 2020, pare să nu fi fost chiar responsabil la îndeplinirea obligaţiilor contractuale. În urma unui control efectuat de către inspectorii ANSA toamna trecută, s-a constatat că cca 20 000 de mii de doze, în valoare de 20 000 EURO, au ajuns în lacuri și prin gospodăriile oamenilor. A fost pusă problema ca această cantitate de vaccin, în valoare de peste 20 000 de euro, să fie exclusă din suma pe care urma s-o încaseze agentul economic. Pentru a nu pierde aceşti bani, omul de afaceri i-ar fi propus unui angajat al  ANSA 50 000  de lei mită ca să falsifice raportul final de recepţionare a serviciilor şi să nu includă cantitatea de vaccin ratată, potrivit unui comunicat al CNA.  

Funcţionarul a denunţat tentativa de a-l corupe, iar la 26 noiembrie 2020 CNA a anunţat despre reţinerea în flagrat a omului de afaceri care ar fi încercat să dea mită.

Eradicarea rabiei, prioritate a Guvernului

La finele anului 2018, Guvernul Filip a aprobat Programul de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpi în Republica Moldova pentru anii 2019-2023, programul respectiv fiind declarat drept o prioritate. Finanțarea Programului de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpi în Republica Moldova pentru anii 2019-2023 au fost prevăzute din contul și în limitele mijloacelor aprobate anual în bugetul public național, precum și din alte surse, în special cele europene.

Astfel, pentru eradicarea rabiei la vulpi pe parcursul a patru ani au fost planificați 121 878 927,5 de lei. O bună parte din acești bani sunt pentru serviciile de distribuire a vaccinurilor pe cale aeriană.

Cât de răspândită este rabia în Republica Moldova

Rabia sau turbarea e o boală infecţioasă, provocată de un virus care afectează sistemul nervos central atît la animale, cât şi la oameni.

Sursa principală a virusului rabiei în natură o constituie lupii. În teritoriile unde lupi nu există sau aceștia apar numai periodic, cum ar fi teritoriul Moldovei, sursă principală a virusului rabic a devenit vulpea, care, prin contacte directe ori indirecte, poate transmite agentul cauzal al infecției altor animale, fie ele sălbatice, domestice ori agricole, dar și omului.

Conform datelor Institutului de Zoologie, numărul vulpilor din Republica Moldova este de aproximativ 36 000. Specialiştii  de acolo susţin că în ultimii ani populația vulpilor din Republica Moldova se menține în limite constante, ceea ce presupune că densitatea lor este de 10-12 exemplare la 1000 ha, adică de zece ori mai mare decât numărul optim al acestei specii (1-2 vulpi la 1000 ha).

Analiza datelor monitorizării situaţiei epizootologice în Republica Moldova pe parcursul anului 2020, prezentate de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, denotă că rabia a fost diagnosticată la 91 de animale în 24 de teritorii administrative (2019 – la 95 de animale în 29 de teritorii) inclusiv la 10 animale în teritoriul din stânga Nistrului (11 cazuri în 2019).

Conform statisticilor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, anual în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 5000 de persoane agresate de diverse categorii de animale. Acestea primesc tratament antirabic. Câte un caz de deces a persoanelor infectate cu rabie s-a înregistrat în anii 2003 și 2016. Ultimul caz a fost înregistrat la o persoană care a fost mușcată de propriul câine. Stăpânul nu s-a adresat după ajutor medical şi a decedat.

Pentru comparaţie, în mai puţin de un an de la înregistrarea primului caz de infectare cu coronavirusul de tip nou, numărul celor care s-au infectat depăşeşte de 200 de mii, iar al celor decedaţi - de patru mii.

Şi dacă în cazul rabiei persoana presupus infectată are şanse de supravieţuire dacă se adresează la medic, în cazul coronavirusului e ca la ruleta rusească. În ultima perioadă, rata medie a deceselor din cauza Covid-19 este 25 de cazuri pe zi.

Câte vaccinuri anti-Covid ar putea fi procurate cu banii destinaţi pentru vaccinarea vulpilor

Secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, Eva De Bleeker, a publicat din greșeală pe Twitter un tabel cu prețul fiecărui vaccin contractat de UE și cât va cheltui în total Belgia pe ele.

Cel mai ieftin este serul AstraZeneca, mai puţin de 2 euro pentru o doză. Să presupunem că vaccinul va fi vândut Republicii Moldova cu 10 euro pentru o doză. Astfel, dacă se va renunţa la vaccinarea vulpilor în acest an, s-ar putea de procurat 110 mii doze de vaccin, suficiente pentru a proteja viaţa a 55 de mii de moldoveni.

Cum argumentează conducerea ANSA

Am solicitat conducerii ANSA să ne răspundă la întrebările:

1. Ce s-a întreprins în anul curent pentru a evita lacunele admise la concursul de achiziție a vaccinului antirabic din anul trecut?

2. De ce a fost nevoie de o nouă campanie de vaccinare antirabică a vulpilor, în valoare de peste 20 de milioane de lei, după ce s-a cheltuit o sumă similară anul trecut?

3. Care este prioritatea vaccinării vulpilor în condiţiile în care ţara este afectată de Covid-19, iar media zilnică a deceselor provocate de infecţie este de 20?

În răspunsul oferit, conducerea ANSA susţine că licitaţia din 2020 privind vaccinarea vulpilor de rabie a fost desfăşurată corect pentru că nu a fost contestată. În răspunsul oferit de ANSA se face  referinţă la Planul măsurilor de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpi în Republica Moldova pentru anii 2019–2023, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 185/ 2019, prin care Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor îi revine obligația de a asigura vaccinarea în două campanii pe an, pe parcursul anilor 2019-2023. „Principalul obiectiv al acestui Program este diminuarea progresivă a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă până în anul 2023, dar și fructificarea oportunității republicii de a absorbi fondurile financiare acordate de Uniunea Europeană pentru eradicarea rabiei, decizie care prevede și acordarea asistenței financiare nerambursabile pentru Republica Moldova destinate finanțării măsurilor de profilaxie a rabiei la vulpile sălbatice pe o distanță de 50 km de la hotar cu România în interiorul republicii, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul țării. Astfel, conform practicilor internaționale pentru eliminarea totală a rabiei, este necesară vaccinarea regulată cel puțin încă 6 ani de la ultimul caz de boală, după care vaccinarea poate fi efectuată doar în ariile de hotar pentru a preveni astfel pătrunderea bolii din țările vecine”, a răspuns conducerea ANSA la solicitarea noastră.

Julieta Savițchi

Această investigație este realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. 

 

 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Cum au fost utilizate produsele alimentare stocate în ș...

05 august 2021
4015
2021

Biserici ajutate cu bani publici în perioada pandemică

08 mai 2021
2428
2021

Un stadion din Cahul a fost modernizat cu peste 10 mili...

26 octombrie 2021
3953
Alegeri în AP din UTAG

Dmitri Constantinov, candidatul care a fost exclus din...

13 septembrie 2021
913
2021

Lux pe patru roți. În pandemie, unele primării și consi...

O parte din aceste cumpărături fuseseră planificate în buget, altele însă au fost făcute din economii.

31 martie 2021
2862
2021

Mașinile primăriei Hâncești continuă să folosească benz...

Primăria municipiului Hâncești cumpără de câțiva ani produse petroliere de la firma la care actualul primar a fost co-fondator.

04 mai 2021
6336