Peste 20 de controale într-o singură zi

Arhiva 20 martie 2014 1088

Membrii CNI vor decide iniţierea controalelor pe numele lui Vladimir Voronin, deputat PCRM, a Tamarei Chişca-Doneva, judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie şi a lui Alexandru Raţă, procuror al raionului Străşeni. Aceştea sunt bănuiţi de CNI că ar fi comis abateri în procesul de declarare a averilor.



De conflict de interese sunt bănuiţi doi primari şi un şef adjunct. Este vorba de Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii Mici, raionul Ialoveni, Ion Novac, primarul satului Sălcuţa, raionul Căuşeni şi Vasile Catan, şef adjunct al Agenţiei Ecologice Cahul.

Constatări de averi şi interese nedeclarate

Tot astăzi, membrii CNI se vor expune asupra adoptării a opt acte de constatare, dintre care trei au fost investigate pe Moldova Curata. Este vorba de cazul Nataliei Rusnac, contabila-şefă la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii. În cadrul unui tender, unde ea a fost preşedinta grupului de lucru, a fost desemnată câştigătoare firma unde N. Rusnac deţinea funcţia de contabil.

Un alt caz relatat de Moldova Curată şi care va fi discutat în şedinţa CNI este cel al lui Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, care este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie.

De conflict de interese sunt bănuiţi funcţionarii Marin Profir, director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi Ivan Culinschii, director al ÎM ,,Apă-Canal’’ din oraşul Vulcăneşti. Acesta din urmă este bănuit şi de nedeclararea întregii averi.

Pentru anul 2012 nu şi-ar fi declarat toate averile nici Nicolai Bucicovar, primar al comunei Moscovei, raionul Cahul, şi Natalia Pascari, procuror la Procuratura Generală.

Zece examinări din oficiu

Comisia Naţională de Integritate se va expune şi asupra sesizărilor examinate recent asupra a patru funcţionari din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). E vorba de şefii de direcţii Tudor Gabura, Virgil Mîţu şi Ghenadie Tanas, dar şi de Ghenadie Brînză, ofiţer superior la CNA. Toţi sunt bănuiţi de încălcarea regimului privind declararea veniturilor şi proprietăţilor.

Pentru aceleaşi abateri au fost examinate cazurile a şase angajaţi ai Curţii de Conturi din Moldova.

Aceştia sunt funcţionarii: Angela Pascaru, membră a Curţii de Conturi; Reghina Bogatireţ, controlor principal de stat, Lilian Ungureanu şi Polina Cosonea, controlori superiori de stat, dar şi Nicoleta Graur şi Dorin Ciubotaru, controlori de stat. Aceste verificări sunt rezultatul controlului din oficiu al CNI.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Donaţii contraversate în raportul financiar al PDM

Două angajate ale primăriei comunei Mihăileni din raionul Briceni susţin că nu au dat niciun ban pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Democrat (PDM), chiar dacă figurează în Raportul financiar depus de PD la Comisia Electorală Centrală (CEC). Angajatele, care ar fi donat împreună 20 de mii de lei, au declarat pentru Moldova Curată că primarul a fost cel care le-a inclus în lista donatorilor. Alesul local afirmă că angajatele „spun prostii”.

07 noiembrie 2014
1001
Arhiva

CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat r...

Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.  

16 iunie 2016
1145
Arhiva

Bugetari bogați candidează la șefia ANI

Doi dintre cei patru candidați la funcția de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate dețin proprietăți de milioane de lei. Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii care râvnește funcții de conducere la ANI, și-a cumpărat anul trecut o casă care valorează mai mult de 2 milioane de lei. În afară de aceasta, Cârnaț deține alte câteva imobile în municipiul Chișinău, pe care spune că le-a dobândit legal. O investigație realizată de reporterii Ziarului de Gardă arată că juristul Teodor Cârnaț deţine două imobile în cartierul Malina Mică şi altele două în centrul capitalei.

18 august 2017
900
Arhiva

Vicepreședintele Judecătoriei Botanica nu divulgă prețu...

Vicepreședintele Judecătoriei sectorului Botanica din municipiul Chișinău, Radu Țurcanu, refuză să indice în declarațiile de avere prețul autoturismelor pe care le deține. Familia sa este proprietară a două mașini, un Mercedes Benz și o Toyota Corola, ambele fabricate în anul 2010, dar cumpărate în 2011 și 2014. Pe de o parte, judecătorul spune că a indicat o singură dată valoarea lor, în declarațiile pentru anul în care acestea au fost cumpărate, de aceea nu le indică și în alți ani. Pe de altă parte, afirmă că prețul poate fi secret comercial, de aceea nu-l divulgă.

12 septembrie 2016
880
Arhiva

Depunerea declaraţiilor de avere: instrument eficient d...

În statele membre ale Uniunii Europene precum Polonia şi Letonia, declararea averilor de către persoanele cu funcţii de răspundere este o practică ce contribuie la responsabilizarea demnitarilor şi funcţionarilor publici. Primarul oraşului Lublin din Polonia şi directorul Consiliului Fiscal din cadrul Ministerului de Finanţe din Letonia susţin că procesul de declarare a averilor facilitează depistarea posibilelor cazuri de îmbogăţire ilicită, de conflicte de interese, de incompatibilitate, precum și descoperirea și investigarea actelor de corupţie în sectorul public. Aceste practici au fost explicate în exclusivitate pentru Moldova Curată de către cei doi oficiali.

26 mai 2014
831
Arhiva

Viorel Chetraru: în prezent la CNA se află sechestrate...

În Republica Moldova nu există o politică integrată de gestionare și recuperare a activelor, ceea ce face dificilă colectarea probelor, sechestrarea, confiscarea și recuperarea veniturilor. De asemenea, instituțiile de la Chișinău nu au experiență în identificarea, sechestrarea și confiscarea bunurilor peste hotare. Acestea sunt concluzii formulate de un expert  al Institutului Basel de la Geneva, care a realizat un studiu referitor la situația pe domeniu în Republica Moldova. 

31 mai 2016
824