ONG-ul președintelui raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, susținut cu bani din bugetul public
Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală condusă de democratul Lilian Carmanu, actualul președinte al raionului Ialoveni, a beneficiat în acest an de un ajutor bănesc în valoare de 60 de mii de lei, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Demnitarul spune că acești bani vor fi utilizați pentru organizarea Festivalului ”La gura teascului”, planificat pentru data de 15 septembrie 2018. SMART este una dintre cele peste 50 de organizații care au semnat, în anul 2017, o declarație de susținere a introducerii votului uninominal, inițiativă a Partidului Democrat din Moldova (PDM).
Lilian Carmanu și-a înregistrat ONG-ul SMART în anul 2015, pe când era în funcția de primar al comunei Mileștii Mici din raionul Ialoveni. În această localitate este și adresa juridică a asociației obștești. Unul dintre domeniile de activitate ale acesteia este ”susţinerea reformei administrative şi democratice”.
Bani publici ”la gura teascului”
În anul 2018 asociația condusă de actualul președinte de raion a primit de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării suma de 60 de mii de lei. Întrebat ce activități ale asociației sunt finanțate din bugetul public, Lilian Carmanu a răspuns că banii sunt destinați organizării Festivalului cultural ”La gura teascului”, care se va desfășura la 15 septembrie curent.
În Ordinul Ministrului Educației, Culturii și Cercetării Nr.117 din 06 februarie 2018 se spune însă că cele 60 de mii de lei sunt alocați pentru ”Culegeri din Triumfurile Folclorice”. Președintele raionului condirmă că ar fi vorba despre același eveniment cultural.
Afaceri cu soacra
”Relația” lui Lilian Carmanu cu banul public a mai fost în vizorul portalului Moldova Curată, atunci când deținea funcția de primar al comunei Mileştii-Mici. Acesta s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Fosta Comisie Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Lilian Carmanu a admis un conflict de interese când a contractat servicii de la firma soacrei sale. Atunci fostul primar spunea că nu este vinovat, argumentând că primăria a ținut cont de disponibilitatea unităţilor de transport. „Eu nu sunt vinovat că toţi anterprenorii care lucrează la mine în sat şi prestează servicii de transport nu au maşini libere”, preciza Lilian Carmanu.
BMW X5 de 25 de mii de lei?
În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Lilian Carmanu nu indică poziția sa de președinte al Asociației SMART, ci doar de membru. Tot în declarația de avere acesta a indicat că este proprietarul unui autoturism de teren de model BMW X5, fabricat în anul 2008, dar cumpărat în anul 2016 cu suma de 25 de mii de lei. În realitate însă, un astfel de model de mașină este cu mult mai scump, iar pe site-urile de specialitate, prețul unui astfel de autoturism variază de la 14 la 25 de mii de euro, în funcție de gradul de uzură. Lilian Carmanu a explicat pentru Moldova Curată că mașina a costat mult mai scump, iar în anul 2016 a contractat și un credit pentru achiziționarea ei. El recunoaște că în contractul de vânzare a indicat o sumă cu mult mai mică, de doar 25 de mii de lei.
Președinte de raion și membru de partid
În prezent Lilian Carmanu este președintele raionului Ialoveni, fiind ales în luna martie curent după ce fostul președinte de raion, Anatolie Dumitriu, a demisionat din motive personale. Lilian Carmanu este vicepreședinte al organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Democrat din Moldova.
Lilia Zaharia
Ministerul Culturii, Educației și Cercetării a finanțat 91 de proiecte culturale, cu suma totală de circa 4 milioane de lei.
Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării și Lilian Carmanu, președintele raionului Ialoveni sunt membri ai PDM.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
API prezintă un raport de monitorizare a eficienței sis...
Miercuri, 23 octombrie 2019, Asociația Presei Independente (API) va prezenta rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI). În raport este evaluat cadrul legislativ și normativ care reglementează acest domeniu și sunt formulate recomandări pentru sporirea eficienței și eliminarea disfuncționalităților.
Doar o treime din persoanele cu funcţii de răspundere a...
Persoanele cu funcţii de răspundere mai au zile numărate în care pot să-și completeze declaraţiile de venituri şi proprietate, dar şi de interese personale pentru anul 2014. Până acum, din cele circa o sută de mii de declaraţii, câte sunt aşteptate la Comisia Naţională de Integritate (CNI), au fost depuse doar o treime.
Prins băut la volanul maşinii de serviciu în noaptea de...
Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun pe stil vechi şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin îniante de a urca la volanul maşinii de serviciu, nu a fost sancţionat. Conducerea Cancelariei de Stat susţine că a iniţiat o anchetă, dar nu a luat încă o decizie, deşi de atunci a trecut mai bine de o lună şi jumătate. Experţi anticorupţie nu exclud că acest caz ar putea fi muşamalizat la fel ca altele.
Cetățenii pot „curăța” R. Moldova de demnitarii „pătați...
De la începutul anului curent, la Comisia Națională de Integritate (CNI) au parvenit 31 de sesizări în care oamenii invocau conflicte de interese, averi nedeclarate ale funcționarilor și demnitarilor, dar și cazuri de incompatibilități. Dacă cetățenii cunosc în localitățile lor astfel de abateri comise de către funcționarii și demnitarii publici, pot sesiza în continuare CNI sau pot informa echipa www.moldovacurata.md pentru a investiga cazurile reclamate.
Aici așteptăm comentariul tău!