ONG-ul președintelui raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, susținut cu bani din bugetul public

Arhiva 17 august 2018 88
Lilian Carmanu, președintele raionului Ialoveni.

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală condusă de democratul Lilian Carmanu, actualul președinte al raionului Ialoveni, a beneficiat în acest an de un ajutor bănesc în valoare de 60 de mii de lei, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Demnitarul spune că acești bani vor fi utilizați pentru organizarea Festivalului ”La gura teascului”, planificat pentru data de 15 septembrie 2018. SMART este una dintre cele peste 50 de organizații care au semnat, în anul 2017, o declarație de susținere a introducerii votului uninominal, inițiativă a Partidului Democrat din Moldova (PDM).Lilian Carmanu și-a înregistrat ONG-ul SMART în anul 2015, pe când era în funcția de primar al comunei Mileștii Mici din raionul Ialoveni. În această localitate este și adresa juridică a asociației obștești. Unul dintre domeniile de activitate ale acesteia este ”susţinerea reformei administrative şi democratice”.

Bani publici ”la gura teascului”

În anul 2018 asociația condusă de actualul președinte de raion a primit de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării suma de 60 de mii de lei. Întrebat ce activități ale asociației sunt finanțate din bugetul public, Lilian Carmanu a răspuns că banii sunt destinați organizării Festivalului cultural ”La gura teascului”, care se va desfășura la 15 septembrie curent.

În Ordinul Ministrului Educației, Culturii și Cercetării Nr.117 din 06 februarie 2018 se spune însă că cele 60 de mii de lei sunt alocați pentru ”Culegeri din Triumfurile Folclorice”. Președintele raionului condirmă că ar fi vorba despre același eveniment cultural.

Afaceri cu soacra

”Relația” lui Lilian Carmanu cu banul public a mai fost în vizorul portalului Moldova Curată, atunci când deținea funcția de primar al comunei Mileştii-Mici.  Acesta s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Fosta Comisie Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Lilian Carmanu a admis un conflict de interese când a contractat servicii de la firma soacrei sale. Atunci fostul primar spunea că nu este vinovat, argumentând că primăria a ținut cont de disponibilitatea unităţilor de transport. „Eu nu sunt vinovat că toţi anterprenorii care lucrează la mine în sat şi prestează servicii de transport nu au maşini libere”, preciza Lilian Carmanu.

BMW X5 de 25 de mii de lei?

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Lilian Carmanu nu indică poziția sa de președinte al Asociației SMART, ci doar de membru. Tot în declarația de avere acesta a indicat că este proprietarul unui autoturism de teren de model BMW X5, fabricat în anul 2008, dar cumpărat în anul 2016 cu suma de 25 de mii de lei. În realitate însă, un astfel de model de mașină este cu mult mai scump, iar pe site-urile de specialitate, prețul unui astfel de autoturism variază de la 14 la 25 de mii de euro, în funcție de gradul de uzură. Lilian Carmanu a explicat pentru Moldova Curată că mașina a costat mult mai scump, iar în anul 2016 a contractat și un credit pentru achiziționarea ei. El recunoaște că în contractul de vânzare a indicat o sumă cu mult mai mică, de doar 25 de mii de lei.

Președinte de raion și membru de partid

În prezent Lilian Carmanu este președintele raionului Ialoveni, fiind ales în luna martie curent după ce fostul președinte de raion, Anatolie Dumitriu, a demisionat din motive personale. Lilian Carmanu este vicepreședinte al organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Democrat din Moldova.

Lilia Zaharia

Ministerul Culturii, Educației și Cercetării a finanțat 91 de proiecte culturale, cu suma totală de circa 4 milioane de lei.

Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării și Lilian Carmanu, președintele raionului Ialoveni sunt membri ai PDM.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Integritatea, o condiție esențială pentru combaterea c...

UE pledează pentru o CNI cu instrumente și rezultate concrete

13 iulie 2015
61
Arhiva

DECLARAŢIE. Iniţiativa Civică pentru Integritate în Se...

Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public (ICISP) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că Guvernul demisionar al Republicii Moldova nu a aprobat la ultima sa şedinţă proiectele de legi privind reformarea sistemului naţional de integritate (proiectul de Lege cu privire la declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative).

17 iunie 2015
48
Arhiva

Profil candidat: Otilia Drăguțanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
63
Arhiva

Procesul de judecată în cazul Valentin Crudu vs ME decu...

„Clientul meu a fost demis din funcţie ilegal, iar dacă va câştiga judecata, el va fi restabilit în funcţie la Ministerul Educaţiei”. Declaraţia a fost făcută la 4 iunie curent, în cadrul unui club de discuţii, organizat de Amnesty International Moldova, de către avocatul Vitalie Nagacevschi. Acesta este apărătorul lui Valentin Crudu, fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei.

07 iunie 2013
82
Arhiva

O angajată a Procuraturii Generale, trimisă de CNI la P...

Un control inițiat din oficiu de către Comisia Națională de Integritate (CNI) a scos la iveală faptul că Victoria Găulică, specialist-principal în cadrul Secției control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale, a omis din declarația de avere pentru anul 2014 o serie de bunuri. Comisia a constatat și o diferență vădită dintre venituri și bunurile dobândite în acel an. Soțul Victoriei Găulică, care este avocat, și care a reprezentat-o în fața membrilor CNI, susține însă că omisiunile sunt o consecință a unor erori și a unor circumstanțe speciale. 

17 aprilie 2016
57
Arhiva

Dezbaterea publică „Accesul publicului la declaraţiile...

Dezbaterea publică „Accesul publicului la declaraţiile de venit şi proprietăţi în reţeaua internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md  pe data de 30 octombrie 2013. La întâlnire sunt invitaţi lideri de opinie, experţi anticorupţie, reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), jurnalişti etc.

30 octombrie 2013
69