Conflictul de interese de la Cuizăuca continuă și în mandatul actual al primarului

Arhiva 29 noiembrie 2015 57
Imagine simbol

De patru ani, Ion Țurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, continuă să lucreze cu sora sa în aceeași instituție, ea fiind contabilă-șefă. Chiar dacă acum doi ani, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situația nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) trebuia să-l acționeze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluționează amiabil acest conflict.  Ion Ţurcan este la al doilea mandat de primar, candidând și la alegerile din iunie 2011, dar și la cele din vara anului curent, pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). De circa patru ani și jumătate, primarul o are în subordine pe sora sa, doamna Feodora Teut care este contabilă-șefă în această instituție publică din anul 1990.

În anul 2013, relațiile familiale de la primăria Cuizăuca au fost mediatizate de portalul Moldova Curată, iar atunci reprezentanții Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat spuneau că nu au cunoscut despre această situație, însă recunoșteau că este vorba de un conflict de interese, deoarece atât primarul, cât și contabila-șefă dețin funcții de răspundere la primărie.

OTC Orhei fuge de responsabilitate

După publicarea articolului pe portalul Moldova Curată, CNI s-a autosesizat și a examinat situația de la primăria Cuizăuca, constatând că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interse. „Contrar prevederilor art.9 al Legii cu privire la conflictul de interese, primarul satului Cuizăuca nu a declarat, în termenul stabilit, despre conflictul de interese în care se află în procesul de luarea deciziilor. Mai mult ca atât, în exercitarea atribuțiilor de primar al satului Cuizăuica, domnul Ion Țurcan a luat mai multe decizii, inclusiv cu obiect pecuniar cu privire la sora sa, Feodora Teut”, se menționează în actul CNI adoptat în luna septembrie 2013

Constatarea CNI nu a fost contestată de către primar, așă că actul a fost transmis Centrului Național Anticorupție (CNA), iar alesul local urma să fie sancționat conform legii. Însă, ca și în alte cazuri similare, CNA a invocat expirarea termenului de prescripție de trei luni de la admiterea conflictului de interese, astfel Ion Țurcan a scăpat de sancțiune.

Actul CNI a fost expediat și Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. În acest caz, OTC Orhei avea obligația să expedize o notificare primarului din Cuizăuca, prin care să-i ceară soluționarea conflictul de interese, iar dacă primarul nu ar fi făcut acest lucu, OTC Orhei era obligat să-l acționeze în judecată și să ceară revocarea din funcție. Ion Burciu, șeful adjunct al OTC Orhei, resposabil de raionul Rezina, spune însă că Oficiul nu l-a acționat în judecată și nu este de datoria lor să o facă, ci membrii CNI ar trebui să ceară instanței acest lucru. Menționăm că articolul 63 din Legea privind administraţia publică locală prevede că de organizarea controlului administrativ al activităţii autorităţilor administraţiei publice locale este responsabilă Cancelaria de Stat.

Situație similară la Ignăței

OTC Orhei a avut în gestiune o situație similară celei din Cuizăuca în cazul fostului primar al comunei Ignăței, Ion Balan, care a fost revocat din funcție după ce CNI a stabilit că el a admis conflict de interese și incompatibilitate de funcții. După adoptarea actului CNI, OTC Orhei i-a expediat o notificare fostului primar prin care i-a cerut să remedieze abaterile comise. Deoarece Ion Balan nu s-a supus rigorilor legislației, reprezentanții Cancelariei de Stat l-au acționat în judecată, iar în septembrie 2014 Curtea de Apel Chişinău a emis o decizie definitivă prin care primarul a fost revocat din funcție, confirmând astfel hotărârea pronunţată în acest caz de Judecătoria raionului Rezina. 

Pentru unii lege, iar pentru alții – nu?

Juriștii afirmă că atâta timp cât au un precedent, OTC Orhei trebuie să urmeze pașii legali și să nu adopte standarde duble pentru cazuri similare. Mariana Kalughin, expertă anticorupție, spune că mai multe entități ar fi responsabile de continuarea încălcării legii la primăria Cuizăuca. „În primul rând, este obligația atât a primarului, care este persoană cu funcție de demnitate publică, cât și a contabilei-șefe, care are statut de funcționar public, să declare acest conflict de interese. Situația este una dramatică, deoarece nu s-a soluționat cazul după emiterea unui act de constatare, iar aici sunt de vină cei de la OTC Orhei”, conchide experta. Mariana Kalughin spune că, după realegerea lui Țurcan în funcția de primar, OTC Orhei ar fi putut să sesizeze din nou CNI. Ion Burciu, șeful adjunct al OTC Orhei, afirmă însă că i-a trimis recent o sesizare primarului din Cuizăuca. În replică, Ion Țurcan neagă că ar fi primit sesizarea OTC Orhei.

Menționăm că nici în declarația de interese personale pentru anul 2014 a Feodorei Teut, nici în cea a lui Ion Țurcan nu este indicat conflictul de interese care durează de mai mulți ani la primăria din Cuizăuca. Legea prevede că persoanele cu funcţii de răspundere care au indicat intenţionat în declaraţia de interese personale date inexacte sau incomplete, sunt pedepsite cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale (12 mii de lei) sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Bogdat Țîrdea

Integritatea în activitate politică

19 ianuarie 2019
68
Arhiva

CNI examinează astăzi cazul unui primar care cumpăra pâ...

Comisia Națională de Integritate (CNI) va examina în ședința de astăzi un posibil conflict de interese relatat acum doua luni de Moldova Curată. În articolul  „Afacere  cu pâine nedeclarată de primar”, publicat în luna ianuarie, a fost expusă schema după care Primăria satului Ilenuța din raionul Fălești făcea rost de pâine pentru instituțiile publice. Timp de opt ani, primăria cumpăra pâine pentru gimnaziu şi grădiniţă de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării. În plus, afacerea nici nu a fost indicată în declaraţia de avere a alesului local.

27 martie 2014
76
Arhiva

Fiica - ministră a Sănătăţii, mama - conducătoare a une...

Ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, este suspectată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Alianţa Anticorupţie a expediat o sesizare la Comisia Naţională de Integritate (CNI) în care menţionează că mama ministrei Sănătăţii, Anadela Glavan, care este şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale (ATM) Centru din municipiul Chişinău, ar fi în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii (MS), condus de fiica sa.

28 ianuarie 2016
220
Arhiva

Экс-председатель района, провозглашающий себя про-европ...

За голоса почти 5 тысяч избирателей округа №8 г. Вулкэнешть конкурируют четверо кандидатов в депутаты. Один из них, Сергей Чернев, ранее был руководителем Вулкэнештского района, а также соратником бывшего башкана Михаила Формузала, которого в конце концов побил – в прямом смысле этого слова.  Ранее Чернев  состоял в Демпартии и был в одном лагере с Формузалом, но теперь выступает как независимый кандидат и объявляет себя убежденным про-европейцем. Другой кандидат, Владислав Онофрей, занимает диаметрально противоположную позицию: он борется за победу, проповедуя сближение с Россией.  Кроме них, на депутатский мандат по этому округу претендуют две женщины: независимый кандидат Валентина Филипова  и представитель «Нашей партии» Ана Холбан. 

08 noiembrie 2016
54
Arhiva

APEL PUBLIC CĂTRE CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Inițiativa de schimbare a modului de publicare a hotărârilor judecătorești afectează grav transparența sistemului judecătoresc și limitează accesul la informații de interes public

09 octombrie 2017
51
Arhiva

Profil candidat: Grigore Novac

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
66