Conflictul de interese de la Cuizăuca continuă și în mandatul actual al primarului

Arhiva 29 noiembrie 2015 1327
Imagine simbol

De patru ani, Ion Țurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, continuă să lucreze cu sora sa în aceeași instituție, ea fiind contabilă-șefă. Chiar dacă acum doi ani, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situația nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) trebuia să-l acționeze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluționează amiabil acest conflict.  



Ion Ţurcan este la al doilea mandat de primar, candidând și la alegerile din iunie 2011, dar și la cele din vara anului curent, pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). De circa patru ani și jumătate, primarul o are în subordine pe sora sa, doamna Feodora Teut care este contabilă-șefă în această instituție publică din anul 1990.

În anul 2013, relațiile familiale de la primăria Cuizăuca au fost mediatizate de portalul Moldova Curată, iar atunci reprezentanții Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat spuneau că nu au cunoscut despre această situație, însă recunoșteau că este vorba de un conflict de interese, deoarece atât primarul, cât și contabila-șefă dețin funcții de răspundere la primărie.

OTC Orhei fuge de responsabilitate

După publicarea articolului pe portalul Moldova Curată, CNI s-a autosesizat și a examinat situația de la primăria Cuizăuca, constatând că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interse. „Contrar prevederilor art.9 al Legii cu privire la conflictul de interese, primarul satului Cuizăuca nu a declarat, în termenul stabilit, despre conflictul de interese în care se află în procesul de luarea deciziilor. Mai mult ca atât, în exercitarea atribuțiilor de primar al satului Cuizăuica, domnul Ion Țurcan a luat mai multe decizii, inclusiv cu obiect pecuniar cu privire la sora sa, Feodora Teut”, se menționează în actul CNI adoptat în luna septembrie 2013

Constatarea CNI nu a fost contestată de către primar, așă că actul a fost transmis Centrului Național Anticorupție (CNA), iar alesul local urma să fie sancționat conform legii. Însă, ca și în alte cazuri similare, CNA a invocat expirarea termenului de prescripție de trei luni de la admiterea conflictului de interese, astfel Ion Țurcan a scăpat de sancțiune.

Actul CNI a fost expediat și Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. În acest caz, OTC Orhei avea obligația să expedize o notificare primarului din Cuizăuca, prin care să-i ceară soluționarea conflictul de interese, iar dacă primarul nu ar fi făcut acest lucu, OTC Orhei era obligat să-l acționeze în judecată și să ceară revocarea din funcție. Ion Burciu, șeful adjunct al OTC Orhei, resposabil de raionul Rezina, spune însă că Oficiul nu l-a acționat în judecată și nu este de datoria lor să o facă, ci membrii CNI ar trebui să ceară instanței acest lucru. Menționăm că articolul 63 din Legea privind administraţia publică locală prevede că de organizarea controlului administrativ al activităţii autorităţilor administraţiei publice locale este responsabilă Cancelaria de Stat.

Situație similară la Ignăței

OTC Orhei a avut în gestiune o situație similară celei din Cuizăuca în cazul fostului primar al comunei Ignăței, Ion Balan, care a fost revocat din funcție după ce CNI a stabilit că el a admis conflict de interese și incompatibilitate de funcții. După adoptarea actului CNI, OTC Orhei i-a expediat o notificare fostului primar prin care i-a cerut să remedieze abaterile comise. Deoarece Ion Balan nu s-a supus rigorilor legislației, reprezentanții Cancelariei de Stat l-au acționat în judecată, iar în septembrie 2014 Curtea de Apel Chişinău a emis o decizie definitivă prin care primarul a fost revocat din funcție, confirmând astfel hotărârea pronunţată în acest caz de Judecătoria raionului Rezina. 

Pentru unii lege, iar pentru alții – nu?

Juriștii afirmă că atâta timp cât au un precedent, OTC Orhei trebuie să urmeze pașii legali și să nu adopte standarde duble pentru cazuri similare. Mariana Kalughin, expertă anticorupție, spune că mai multe entități ar fi responsabile de continuarea încălcării legii la primăria Cuizăuca. „În primul rând, este obligația atât a primarului, care este persoană cu funcție de demnitate publică, cât și a contabilei-șefe, care are statut de funcționar public, să declare acest conflict de interese. Situația este una dramatică, deoarece nu s-a soluționat cazul după emiterea unui act de constatare, iar aici sunt de vină cei de la OTC Orhei”, conchide experta. Mariana Kalughin spune că, după realegerea lui Țurcan în funcția de primar, OTC Orhei ar fi putut să sesizeze din nou CNI. Ion Burciu, șeful adjunct al OTC Orhei, afirmă însă că i-a trimis recent o sesizare primarului din Cuizăuca. În replică, Ion Țurcan neagă că ar fi primit sesizarea OTC Orhei.

Menționăm că nici în declarația de interese personale pentru anul 2014 a Feodorei Teut, nici în cea a lui Ion Țurcan nu este indicat conflictul de interese care durează de mai mulți ani la primăria din Cuizăuca. Legea prevede că persoanele cu funcţii de răspundere care au indicat intenţionat în declaraţia de interese personale date inexacte sau incomplete, sunt pedepsite cu amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale (12 mii de lei) sau cu închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat...

Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat pe numele său un credit în valoare de 1 700 000 lei, pe care urmează să îl ramburseze în decursul a 10 ani, cu o dobândă de 10 la sută. Chiar și dacă nu am lua în calcul rata dobânzii, magistrata ar urma să întoarcă lunar, până în 2024, peste 14 mii de lei, adică salariul său mediu lunar. Solicitată de Moldova Curată, Lilia Țurcan s-a arătat indignată de faptul că îi adresăm asemenea întrebări și a spus că a luat împrumutul pentru fiica sa, care ar urma să achite datoria.

22 septembrie 2016
1344
Arhiva

Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...

Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.

27 iunie 2015
909
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jizdan

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
2161
Arhiva

Declaraţii de integritate semnate de miniştri la Chişin...

Declaraţiile de integritate semnate de către premierul Pavel Filip şi actualii miniştri stârnesc controverse. Chiar dacă au fost plasate pe pagina web a Guvernului, veridicitatea declaraţiilor este pusă la îndoială de către societatea civilă, atât timp cât acestea au fost semnate în taină. O altă situaţie este peste Prut. Deşi nu au fost semnate în public de către membrii Guvernului Cioloş, declaraţiile de integritate au fost stocate de către societatea civilă, iar presa are grijă să supravegheze ca demnitarii să respecte criteriile de integritate asumate la început de mandat.

29 ianuarie 2016
2017
Arhiva

Profil candidat: Maria Culeșov

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
1241
Arhiva

Avertizorii de integritate au nevoie de protecție din p...

În septembrie 2013, un Regulament–Cadru adoptat de Guvern a introdus termenul de „avertizor de integritate”, adică funcţionarul public şi alte persoane care prestează servicii publice, care informează benevol, cu bună-credinţă şi în interes public, despre comiterea actelor de corupţie, a faptelor de comportament corupţional, despre nerespectarea regulilor privind declararea veniturilor şi a proprietăţii şi despre încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese. Deși angajaţii instituţiilor publice sunt încurajaţi să-i informeze pe conducători despre încălcările descoperite la locul de muncă, totuși Regulamentul nu le oferă protecție sigură acestor avertizori. Experții anticorupţie sunt de părere că, fără un cadru legislativ adecvat care i-ar proteja de persecuţii, funcţionarii nu vor dori să vorbească despre actele de corupție din instituţiile publice.

21 aprilie 2016
1226