Poate Oleg Efrim să-l apere pe Plahotniuc și să fie membru în Consiliul de Integritate al ANI?

Cu ochii pe ANI 23 iulie 2019 463
Casa de avocatură a lui Oleg Efrim îl reprezintă pe Vladimir Plahotniuc

Avocatul Oleg Efrim, a cărui Casă de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” a anunțat că îl va reprezenta pe fostul lider al Partidului Democrat, deputatul Vladimir Plahotniuc, este și membru al Consiliului de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate (ANI). El a fost desemnat din partea Guvernului, pentru un mandat  de cinci ani, la 23 iulie 2017.Această situație pare să ridice semne de întrebare, în legătură cu eventuale conflicte de interese, mai ales în contextul în care ANI s-a autosesizat pentru a verifica declarația de avere a lui Vlad Plahotniuc.

Mariana Kalughin: ”Pe seama acestei situații se va specula, fapt care nu poate să nu prejudicieze imaginea și credibilitatea ANI”

Faptul că unul dintre membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI îl va reprezenta pe Vlad Plahotniuc în fața instituțiilor statului ar putea prejudicia imaginea și credibilitatea Autorității, este de părere experta anticorupție, Mariana Kalughin. Ea a subliniat că, înainte de toate, un membru al Consiliului de Integritate ar trebui să se abțină de la reprezentarea oricărei persoane în fața Autorității Naționale de Integritate, precum și de la reprezentarea acestei persoane în oricare proces judiciar care ar putea fi conex intereselor Autorității.

Viorel Rusu: ”Societatea este în drept să-și pună întrebări legate de aspectele morale”

Expertă anticorupție: ”Ar putea prejudicia imaginea și credibilitatea ANI”

Dumitru Țîra: ”Activitatea profesională a dlui Efrim sau a oricărui alt membru al Consiliului nu poate influența deciziile Consiliului ANI sau activitatea acestuia”

”În sensul Codului deontologic al avocaților din Republica Moldova, avocatul, sub rezerva respectării normelor legale și normelor deontologice, are obligația de a apăra interesele clientului său, inclusiv în coraport cu propriile interese, cu interesele altui avocat sau interesele statului. Astfel, pentru un avocat, interesul clientului ar trebui să fie primordial. Exercitarea acestei obligații legitime în calitate de avocat ar putea aduce atingere imparțialității și corectitudinii în calitatea pe care o mai deține de membru al Consiliului. Evident, pe seama acestei situații se va specula, fapt care nu poate să nu prejudicieze imaginea și credibilitatea Autorității. Or, pornind de la art. 12 alin. (7) din Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, Consiliul are un rol esențial în coraport cu Autoritatea și conducătorii acesteia, dar și în coraport cu inspectorii de integritate”, a subliniat Mariana Kalughin.

Oleg Efrim: ”Am verificat posibilitatea conflictului de interese în totalitate, la momentul când am analizat acest client”

Societatea este în drept să-și pună întrebări legate de aspectele morale

Solicitat de Moldova Curată, unul dintre colegii lui Oleg Efrim în Consiliul de Integritate, Viorel Rusu, delegat din partea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), ne-a comentat pe scurt doar că societatea este în drept să își pună întrebări legate de moralitatea acestei chestiuni, întrucât aspectele legale nu sunt foarte clar definite pentru o asemenea situație specifică.

”Probabilitatea să apară o situație de conflict de interese sau de incompatibilitate este foarte mică”

Un alt membru al Consiliului de Integritate, Dumitru Țîra, desemnat din partea societății civile, ne-a oferit un comentariu prin mail referitor la această situație. În opinia sa, situația este destul de simplă. ”Sub aspect juridic, probabilitatea să apară o situație de conflict de interese sau de incompatibilitate este foarte mică, având în vedere că, în activitatea sa, Consiliul ANI nu examinează dosare sau cazuri separate care vizează subiecții declarării. Totodată, dacă printr-o eventualitate puțin probabilă o anumită situație care ar viza declarația deputatului Vladimir Plahotniuc ar ajunge sub o formă oarecare (greu de zis care ar putea fi) pe agenda Consiliului ANI, domnul Efrim va fi obligat să declare acest conflict de interese, iar Consiliul ANI va trebui să-l examineze și să decidă dacă este sau nu conflict de interese”, a subliniat Dumitru Țîra.

Potrivit lui, ”alt aspect ține de percepțiile în societate și aici deja depinde de fiecare în parte, de educația și gândirea pe care o are fiecare persoană. Atenția asupra acestei situații este dictată de faptul că este vizat Vladimir Plahotniuc. De altă parte, deputatul Plahotniuc dispune de dreptul constituțional la apărare, iar pentru dl Efrim avocatura este profesia și activitatea de bază. Din punctul meu de vedere, activitatea profesională a dlui Efrim sau a oricărui alt membru al Consiliului nu poate influența deciziile Consiliului ANI sau activitatea acestuia”, a conchis Dumitru Țîra.

Oleg Efrim: Dacă va apărea un conflict de interese, îl voi soluționa 

La rândul său, Oleg Efrim, care este și fost ministru al Justiției în Guvernul Filat, a spus că el însuși nu se va ocupa de cazul Plahotniuc, ci partenerul său, Vlad Roșca. El a subliniat, în context, că însuși Consiliul de Integritate nu are în competențe verificare averilor demnitarilor, dar că, în cazul în care ”cumva, ipotetic, ar putea să apară vreo discuție la Consiliul de Integritate despre acest client al nostru, cu siguranță, eu voi soluționa conflictul de interese, o să mă retrag de la discuții, de la luarea de decizii, să nu asist acolo, în formele care sunt prevăzute pentru soluționarea conflictului de interese”, a subliniat Oleg Efrim.

”Noi am verificat posibilitatea conflictului de interese în totalitate, la momentul când am analizat acest client și, respectiv, de fiecare dată, în fiecare contract cu oricare client al nostru este clauza că dacă noi vom fi, la un moment dat, într-un conflict de interese, noi vom găsi soluții cum să-l soluționăm”, a precizat avocatul.

ANI verifică averile lui Vlad Plahotniuc, iar CI verifică averile inspectorilor de integritate

Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat la publicarea unor informații de către deputatul PAS, Dumitru Alaiba, și a inițiat procedura de control al averii și intereselor personale, după cum a anunțat parlamentarul pe pagina sa de Facebook.  

Dumitru Alaiba a semnalat anterior că în declarația de avere și interese personale, Vlad Plahotniuc indică „beneficii/dividende” în sumă de peste 3 milioane de euro. Potrivit lui, ”acestea sunt rezultatul unei investiții, sumă care pare a nu fi declarată. Mai important decât suma (ne)declarată este legalitatea provenienței acesteia, care trebuie verificată”.

Astfel unul dintre cei 9 inspectori de integritate urmează să efectueze controlul. Menționăm că, deși nu participă la controlul nemijlocit al declarațiilor de avere și interese personale ale demnitarilor, aceasta fiind atribuția exclusivă a inspectorilor de integritate, membrii Consiliului de Integritate sunt cei care, potrivit legii, trebuie să verifice declarațiile de avere ale inspectorilor de integritate și pe cele ale președintelui și vice-președintelui ANI.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Moratoriu la angajări. ANI va scoate la concurs numai j...

Situația privind angajarea noilor inspectori de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate este incertă, deoarece ANI a fost inclusă în lista instituțiilor supuse moratoriului privind angajările în sectorul public, instituit de Guvern până la sfârșitul acestui an.

17 februarie 2019
443
2019

Candidați implicați în conflicte de interese sunt admiș...

Mai mulți candidați la alegerile locale din 20 octombrie 2019 au fost înregistrați în cursă, deși Autoritatea Națională de Integritate a constatat că anterior ei au fost implicați în conflicte de interese, semnând acte în privința rudelor. ANI a recomandat să le fie aplicată interdicția de a ocupa funcții publice și de demnitate publică.

18 octombrie 2019
488
2019

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolu...

Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.

22 august 2019
538
2019

Membrii Consiliului de Integritate cred că Tatiana Pașc...

Membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI consideră că Tatiana Pașcovschi, colega lor cu cele mai multe absențe de la ședințele Consiliului, ar trebui demisă din această funcție. Referitor la Victor Micu, ce se situează pe locul al doilea la capitolul absențe, aceștia afirmă că lipsele lui de la ședințe ar fi  motivate. Ministerul Justiției nu a luat deocamdată vreo decizie în legătură cu absențele de la ședințele Consiliului de Integritate ale Tatianei Pașcovschi.

22 aprilie 2019
442