Moratoriu la angajări. ANI va scoate la concurs numai jumătate din totalul posturilor vacante în 2019

Cu ochii pe ANI 17 februarie 2019 629
ANI își propune pentru 2019 completarea a 50% din totalul posturilor

Situația privind angajarea noilor inspectori de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate este incertă, deoarece ANI a fost inclusă în lista instituțiilor supuse moratoriului privind angajările în sectorul public, instituit de Guvern până la sfârșitul acestui an.Potrivit hotărârii de Guvern pentru stabilirea moratoriului la angajări, ANI figurează alături de alte instituții în lista entităților vizate. Este indicat că procedura se referă la 51 de locuri vacante din cadrul ANI.

Membrul CI, Oleg Efrim, crede că ar fi necesară completarea întregului corp al inspectorilor de integritate, mai ales în contextul viitoarelor alegeri locale

La 1 ianuarie 2019, la ANI erau angajate 26 de persoane, din totalul de 76 de persoane necesare

Președinta ANI, Rodica Antoci, prezintă raportul de activitate al instituției pentru 2018

Astfel, președinta ANI, Rodica Antoci, a anunțat în cadrul raportului privind activitatea instituției pentru 2018, prezentat Consiliului de Integritate al ANI, că în acest an, 2019, își propune completarea a doar 50 la sută din totalul posturilor ANI, din cauza moratoriului. Ea a declarat că cifra a fost stabilită la recomandarea Ministerului Finanțelor, deși bugetul ANI ar permite angajarea a 100 de procente din personal.

Un singur act de constatare privind verificarea averii și interesele personale

Unul dintre membrii Consiliului de Integritate, Oleg Efrim, tot el fost ministru al Justiției, a atras atenția că ar fi necesară completarea întregului corp al inspectorilor de integritate, mai ales în contextul viitoarelor alegeri locale, când o bună parte a subiecților declarării s-ar putea înnoi și ar urma să fie verificați de ANI. ”Dacă noi suntem autoritate independentă, în general nu se discută.  Înțeleg că ni se recomandă să urmăm moratoriul. Dar dacă noi ne propunem 50 la sută, înseamnă că putem să angajăm și 100 de procente”, a opinat Oleg Efrim.

Președinta ANI: ”S-a aplicat un moratoriu și am pus modest această cifră”

Președinta ANI, Rodica Antoci, a explicat că a solicitat avizul Ministerului Finanțelor în această problemă, care a recomandat ca Autoritatea să ia în considerare moratoriul impus de Guvern atunci când va anunța concursurile pentru viitoarele angajări. ”S-a aplicat un moratoriu și am pus modest această cifră”, a răspuns președinta ANI la întrebarea membrilor Consiliului de Integritate de ce s-a optat pentru angajare a numai 50 la sută din personal.

Cancelaria de Stat afirmă că ANI va putea angaja inspectori de integritate fără restricții

Am cerut o clarificare în acest sens și din partea Cancelariei de Stat. Într-un răspuns primit de la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului se precizează că, totuși, ANI va putea angaja inspectori de integritate, deși instituția a fost introdusă în lista celor supuse moratoriului.

”Conform pct. 2 al HG 1281 din 26.12.18, sunt stabilite excepții: "Prin derogare de la prevederile punctului 1, suspendarea încadrării personalului în autoritățile publice independente și în Casa Națională de Asigurări Sociale pentru numărul de funcții vacante indicate în anexa nr.1 este cu titlu de recomandare". Dat fiind faptul că Autoritatea Națională de Integritate este instituție publică independentă, aceasta va putea angaja inspectori fără restricții în limita funcțiilor vacante”, se arată în răspuns.

Până acum au fost angajați doar 9 dintre cei 46 de inspectori de integritate necesari pentru activitatea ANI

ANI se confruntă cu o problemă semnificativă în ceea ce privește cadrele, deoarece a reușit să angajeze numai 9 din cei 46 de inspectori de integritate prevăzuți de legislație. În total au fost organizate trei concursuri până acum, pentru 39 funcții de inspectori de integritate, la care au aplicat 85 de candidați. Dintre aceștia doar 9 au trecut cele trei probe – cea scrisă, interviul și testul la poligraf.

Unul dintre motivele pentru care au fost angajați puțini inspectori ar fi nu atât dificultatea probelor, cât faptul că există un filtru foarte strict la admiterea dosarelor pentru concurs, a explicat președinta ANI, Rodica Antoci. Potrivit ei, odată cu modificările legislative din vara anului 2018, dosarele candidaților sunt verificate în baza Legii 175, de Serviciul de Informații și Securitate. ”Din 20 de dosare, de exemplu, 6-8 nu trec filtrul. Am mai remarcat că au fost persoane care nu s-au pregătiți suficient pentru probe, iar alte persoane nu s-au prezentat la proba scrisă”, a mai specificat ea.

Unul dintre membrii CI, Dumitru Țîra, desemnat ca reprezentant al societății civile, a propus chiar, pentru a atrage mai multe persoane competente în acest domeniu al integrității, să se facă publicitate salariului pe care îl ridică un inspector de integritate – de aproximativ 15 mii de lei.

Inspectorii de integritate au aplicat amenzi de 81 000 lei, dintre care au fost achitate mai puțin de jumătate

Potrivit raportului de activitate al ANI pentru anul 2018, de la angajarea primilor inspectori de integritate, la 12 iunie și până la 31 decembrie 2018, aceștia au examinat 263 sesizări, au întocmit 179 de procese verbale, dintre care au inițiat 135 de controale, iar în 44 de cazuri s-a refuzat inițierea unui control. Inspectorii au emis 38 de acte de constatare, 9 au fost clasări, precum și au înaintat 3 notificări de ridicare a mandatelor a 3 consilieri.

Din totalul actelor de constatare, 24 s-au referit la situații de conflicte de interese, 11 – la incompatibilități, 2 – la restricții și numai un dosar a fost de verificare a averii și intereselor personale. În cele 38 de proceduri de control au fost vizați: 16 persoane cu demnitate publică, 7 conducători ai organizațiilor publice și adjuncți, 13 funcționari publici inclusiv cu statut special și 2 membri ai colegiilor de admitere în profesiile de evaluare și disciplină. Inspectorii de integritate au mai aplicat amenzi în valoare de 81 000 lei, dintre care au fost achitate 38 000 de lei.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

ANI explică diferențele din certificatele de integritat...

După ce a fost criticată că a scris lucruri diferite în certificatele de integritate ale lui Ilan Șor și Victor Bogatico, ambii având câte o condamnare penală nedefinitivă, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) oferă o explicație, la solicitarea portalului Moldova Curată. ANI își declină orice responsabilitate și susține că nu a făcut decât să preia datele de la o altă instituție de stat și să le scrie în document.

28 ianuarie 2019
600
2019

ANI a inițiat 6 controale ale averilor și intereselor u...

Inspectorii de integritate au inițiat 6 controale ale averilor și intereselor personale ale judecătorilor. Despre asta anunță, într-un comunicat, Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Potrivit instituției, inspectorii au analizat dacă cei în jur de 400 de judecători pe care îi are sistemul de justiție din Republica Moldova și-au depus declarațiile pentru anul 2018 în termen și dacă au respectat cerințele de formă și conținut. În 24 de cazuri inspectorii s-au autosesizat și au rezultat 6 ”controale aprofundate”. Un expert anticorupție apreciază că aceste rezultate ”nu generează nimic”, iar un altul spune că este important să se urmărească ca cel puțin controalele inițiate să aibă o finalitate.

13 august 2019
608
2019

Peste 7 milioane de lei vor fi cheltuiți din buget pent...

Peste 7 milioane de lei vor fi alocați și anul acesta din bugetul de stat pentru semnăturile electronice destinate subiecților declarării averilor și intereselor, cu ajutorul cărora să-și poată semna declarațiile de avere. Suma este similară cu cea din 2018, când declararea electronică a devenit obligatorie.

12 februarie 2019
515
2019

Consiliul de Integritate al ANI rămâne în continuare in...

Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate rămâne în continuare fără un membru și acest lucru s-ar putea întinde pe o perioadă mai îndelungată.

02 august 2019
627