Salariile inspectorilor de integritate au fost tăiate cu 59 la sută, de la sfârșitul anului trecut. Despre aceasta s-a aflat abia acum

Cu ochii pe ANI 23 aprilie 2019 664

Salariul inspectorilor de integritate din cadrul ANI a fost redus cu mai mult de jumătate, la sfârșitul anului trecut, ca urmare a implementării reformei salarizării, inițiată de Guvernul Filip. Despre asta s-a aflat abia astăzi, când la Curtea de Conturi a fost prezentat raportul de audit financiar al ANI. Până acum, nici Consiliul de Integritate nu a fost informat.  ”Se creează situația de impas în activitatea operațională a ANI”

”Odată cu adoptare legii cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, din decembrie 2018, salariul mediu de funcție al unui inspector de integritate a fost redus cu 59 la sută, astfel că tergiversarea angajării inspectorilor de integritate nu poate fi evitată. Cele consemnate defavorizează mersul fortificării capacității instituționale a ANI și creează situația de impas în activitatea operațională a acesteia”, se menționează în documentul prezentat în ședință publică de către raportorul ce a prezentat auditul efectuat de Curtea de Conturi, Vasile Moșoi.

Astfel, dacă anul trecut inspectorii de integritate ridicau salarii ce variau între 15 600 lei și 18 000 de lei, după cum afirma în septembrie președinta ANI, Rodica Antoci, din decembrie 2018, reiese, dacă să facem un simplu calcul, că retribuțiile au scăzut până la 9 200 – 10 600 de lei lunar.

Viorel Chetraru: ”Îmi vine greu să înțeleg cum pot cei 9 inspectori de integritate pe care îi aveți să facă față acestui volum enorm de lucru”

Președintele Curții de Conturi: ”Trebuia de bătut ”talanca”!

Dumitru Țîra: ”Salarizarea inspectorilor la categoria inițială era o garanție a calității profesionale și chiar un element de atracție pentru candidați”

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, s-a arătat nedumerit în legătură cu faptul că această problemă nu a fost făcută publică și că reprezentanții ANI nu au fost mai vocali în apărarea drepturilor salariale ale inspectorilor de integritate. ”Eu mai degrabă simt o jale, mă pătrunde compătimirea. Trebuia de bătut ”talanca”! Aici trebuia de făcut război, al treilea război mondial, figurativ vorbind, atunci când se finaliza munca pe marginea proiectului legii salarizării. Fiindcă voi vedeați deja ce se întâmplă și ați putut vedea încotro se mișcă lucrurile”, a remarcat președintele Curții de Conturi.

Astfel, deși această situație există de la sfârșitul anului trecut, conducerea ANI nu a vorbit public despre aceasta și nu a menționat-o nici în raportul de activitate al Autorității pentru anul 2018.

Președinta ANI: ”Când am văzut că salariilor lor se micșorează, am început să intervin către Guvern”

În cadrul ședinței Curții de Conturi, președinta ANI, Rodica Antoci, a recunoscut că o problemă primordială a ANI o reprezintă completarea funcțiilor de inspectori de integritate, care realizează misiunea de bază a Autorității, cea de control.  În prezent sunt angajați numai 9 dintre cei 46 de inspectori preconizați în cadrul ANI.

Rodica Antoci susține că a recurs la unele măsuri pentru a remedia situația cu salariile inspectorilor și înaintat la mai multe autorități solicitări de revizuire a salarizării lor. ”Odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării, atunci când am văzut că salariilor lor se micșorează, am început să intervin către Guvern, Ministerul Finanțelor, Justiției, Legislativ”, a subliniat președinta ANI. Astfel că la sfârșitul săptămânii trecute, vineri, după cum a precizat Rodica Antoci,  a primit răspuns de la Ministerul Finanțelor că există un proiect de lege ce va fi supus dezbaterilor săptămâna curentă. ”Din partea noului Legislativ așteptăm susținere, pentru a încuraja inspectorii de integritate”, a mai spus Rodica Antoci.

Ea a mai explicat că cerințele pentru angajarea inspectorilor sunt foarte riguroase, că există mai multe etape ce trebuie respectate și care necesită timp. În plus, moratoriul stabilit de guvern privind interdicția de angajare în funcțiile publice a stopat acest proces, a mai spus Rodica Antoci. Astfel că ANI s-a adresat la Ministerul Finanțelor pentru a benefica de derogare de la moratoriu, iar ieri Autoritatea a primit răspuns, prin care i se permite să angajeze 15 funcționari, până la sfârșitul anului curent, a adăugat Rodica Antoci, fără să precizeze dacă se vor include aici și funcțiile de inspectori de integritate.

Fostul director al CNA, actualul vice-președinte al Curții de Conturi, Viorel Chetraru, afirmă că ANI funcționează ”la turații mici”

Și vice-președintele Curții de Conturi, Viorel Chetraru, fostul director al Centrului Național Anticorupție, a remarcat că, deși Autorității Naționale de Integritate îi revin responsabilități mari, aceasta nu este pe deplin funcțională, cu numai 9 din 46 de inspectori de integritate angajați. ”Responsabilitățile care vă revin sunt enorme, așteptările din partea oamenilor la fel sunt enorme, fiindcă noi toți ne dorim ca în funcțiile publice să acceadă oameni integri. Mie îmi vine greu să înțeleg cum pot cei 9 inspectori de integritate pe care îi aveți să facă față acestui volum enorm de lucru. Auditorii au constatat o reducere a salariilor în proporție de 59 la sută. Cu un asemenea personal nu aveți cum să faceți față acestui flux enorm de solicitări – sub 60 de mii de declarații depuse, la care se adaugă solicitări de eliberare a certificatelor de integritate. Autoritatea încă lucrează în turații, nici nu medii, dar mici”, a remarcat Viorel Chetraru.

Dumitru Țîra, membru al Consiliului de Integriate: Este pentru prima dată când aud despre această diminuare a salariilor inspectorilor

Membrii Consiliului de Integritate nu cunosc despre reducerea cu mai mult de jumătate a salariilor inspectorilor de integritate. Reprezentatul societății civile în cadrul CI, Dumitru Țîra, ne-a răspuns prin email că  este pentru prima data când aude despre această diminuare a salariilor inspectorilor. ”Ori, salarizarea inspectorilor la categoria inițială era o garanție a calității profesionale și chiar un element de atracție pentru candidații care aspirau la această poziție. Îmi este greu să evaluez în ce măsură va influența această schimbare procesul de depunerea a dosarelor sau numărul candidaților pentru poziția de inspector de integritate. Cu siguranță vom discuta acest subiect la următoare ședință a Consiliului de Integritate al ANI. Voi solicita din numele Consiliului o informație de la conducerea ANI. Poate reușim să schimbăm înapoi legea, cum era. E clar că trebuie de intervenit”, a subliniat Dumitru Țîra.

Reprezentatul Guvernului în cadrul CI, Oleg Efrim, a dat de înțeles că, odată adoptată legea de Parlament, ANI nu poate decât să se conformeze: ”Asta s-a adoptat prin lege și Parlamentul nu întreabă ANI ce lege să adopte. Legea nu îi afectează numai pe inspectorii de integritate, sunt mai multe categorii care au nimerit sub incidența ei. Asta este ceea ce cred eu, dar Consiliul de Integritate se va pronunța după ce va examina raportul de audit al Curții de Conturi”.

Experta CRJM, Nadejada Hriptievschi: ”Guvernarea, din 2016 încoace, a făcut tot posibilul ca ANI să nu fie funcțională”

Experta Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Nadejda Hriptievschi, este de părere că această măsură subminează nivelul de competență și independență al ANI. ”Inspectorii de integritate trebuie să aibă un nivel de salarizare ridicat, pentru că au competențe asemănătoare procurorilor și trebuie să fie remunerați cel puțin ca procurorii. Deci, există o problemă. Așa se întâmplă când se adoptă o lege atât de importantă care nu se supune consultărilor publice. Dacă este o modificare intenționată, acest lucru nu arată decât faptul că guvernarea, din 2016 încoace, a făcut tot posibilul ca ANI să nu fie funcțională. Aceasta este încă o dovadă. De mai mult de un an se desfășoară concursuri și nu se găsesc oameni, chiar dacă salariul era atractiv. Dacă excludem salariul atractiv și îl reducem cu aproape 60 la sută, evident că oamenii nu o să mai participe la concursuri. Cine micșorează salariul? Salariul îl micșorează Guvernul și Parlamentul. Deci, foarte clar deducem că nu vor să existe un ANI profesionist, competent și independent”, a conchis Nadejda Hriptievschi.

În ceea ce privește moratoriul instituit față de angajările în funcțiile publice, experta a subliniat că acesta nu este obligatoriu, ci are doar un caracter de recomandare pentru ANI, care este o instituție independentă. ”Este problema conducerii ANI dacă a cerut permisiune de la Guvern să facă angajări. Conform legii, trebuie să fie 46 de inspectori, ei au numai 9 și își cer voie să mai angajeze. Acesta nu este un comportament de instituție independentă”, a mai remarcat experta CRJM.

Natalia Enache

Marian Lupu: ”Eu mai degrabă simt o jale, mă pătrunde compătimirea”

Președinta ANI, Rodica Antoci, în cadrul ședinței Curții de Conturi

Nadejda Hriptievschi: ”Dacă excludem salariul atractiv și îl reducem cu aproape 60 la sută, evident că oamenii nu o să mai participe la concursuri.”Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

ANI continuă să califice solicitările de informații dre...

În preajma alegerilor parlamentare, când rolul ANI este major, deoarece inspectorii de integritate le dau certificate de integritate candidaților la funcțiile de deputat, instituția refuză să ofere informații de interes public, calificând solicitările de informații de la jurnaliști drept petiții. Experții în politici publice și transparență menționează că instituția acționează ilegal și că aceste refuzuri ar fi ticluite intenționat, pentru a se ascunde informația de interes public.

10 ianuarie 2019
960
2019

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolu...

Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.

22 august 2019
757
2019

API a prezentat rezultatele primului raport de monitori...

Cadrul legal oferă suficiente instrumente pentru realizarea unui control eficient al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice. Totodată, chiar dacă în ultimele luni au fost înregistrate unele semne de îmunătățire a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI), totuși acestea nu sunt suficente pentru a asigura continuitatea și durabilitatea sistemului de integritate, iar lacunele și confuziile din legislație trebuie excluse. Aceste și alte aspecte au fost nuanțate de experții API și participanții la masa rotundă de prezentare a primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de integritate și a activității ANI, desfășurată de Asociația Presei Independente (API) la 23 octombrie curent. Raportul conține concluzii și recomandări importante adresate factorilor de decizie din Parlament și Guvern, dar și ANI și Consiliul de Integritate (CI).

26 decembrie 2019
1091
2019

Membrii Consiliului de Integritate cred că Tatiana Pașc...

Membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI consideră că Tatiana Pașcovschi, colega lor cu cele mai multe absențe de la ședințele Consiliului, ar trebui demisă din această funcție. Referitor la Victor Micu, ce se situează pe locul al doilea la capitolul absențe, aceștia afirmă că lipsele lui de la ședințe ar fi  motivate. Ministerul Justiției nu a luat deocamdată vreo decizie în legătură cu absențele de la ședințele Consiliului de Integritate ale Tatianei Pașcovschi.

22 aprilie 2019
619