Consiliul de Integritate al ANI rămâne în continuare incomplet și nu se poate întruni din lipsă de cvorum

Cu ochii pe ANI 2 august 2019 155
Consiliul de Integritatea al ANI, în una din ședințe

Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate rămâne în continuare fără un membru și acest lucru s-ar putea întinde pe o perioadă mai îndelungată.După ce Tatiana Pașcovschi, delegată din partea societății civile a anunțat că și-a depus mandatul de membru al CI, la începutul lunii iunie, Ministerul Justiției nu se grăbește, deocamdată, să organizeze un concurs pentru a alege un nou membru. Solicitată de Moldova Curată, ministra Justiției, Olesea Stamate, a explicat că se dorește, mai întâi, modificarea regulamentului de concurs, în care nu sunt suficient de bine definite criteriile de evaluare a candidaților.

Ministra Justiției: Regulamentul de concurs nu prevede criterii clare de evaluare

Maia Sandu: ”Au fost numiți oameni care să nu deranjeze politicienii prin investigațiile și cercetările pe care trebuie să le facă ANI”

”Am depistat că regulamentul nostru are neajunsuri. Am considerat că nu sunt suficient de bine definite criteriile de evaluare și am zis că acest regulament trebuia să prevadă, cel puțin, la modul general, criteriile de evaluare. Mecanismul de evaluare deja poate fi dezvoltat mai târziu. Am hotărât să modificăm acest regulament, să-l aprobăm prin hotărâre de Guvern și ulterior să facem concursul. Ca să fie cât mai corect și transparent posibil”, a declarat Olesea Stamate.

Ministerul Justiției este instituția care organizează concursul pentru selectarea a doi reprezentanți ai societății civile în cadrul Consiliului de Integritate al ANI. Un alt reprezentant al societății civile în CI este Dumitru Țîra.

CI nu s-a întrunit de două luni

Consiliul de Integritate al ANI nu s-a mai întrunit de două luni, ultima ședință desfășurându-se la data de 27 mai 2019. Unul dintre motive este faptul că nu există cvorum, deoarece este nevoie ca cel puțin 5 dintre cei 7 membri să fie prezenți.

Unul dintre membrii CI care a înregistrat cele mai multe absențe la ședințe, fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a fost înlocuit cu un al membru al CSM, conferenţiarul universitar, doctor în drept, Ion Postu, în cadrul Consiliului de Integritate. Informația a fost confirmată de către membrul CI, Viorel Rusu, desemnat din partea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). El a mai spus că membrii CI ar fi trebuit să se întrunească în ședință la 31 iulie, dar din lipsă de cvorum acest lucru nu a fost posibil. Astfel, o nouă ședință se așteaptă să se desfășoare, deja în noua componență, săptămâna viitoare.

Membrii CI au de examinat, între altele, modalitatea de verificare a declarațiilor de avere ale președintei ANI, Rodica Antoci, și pe cea a vice-președintelui, Lilian Chișcă, precum și pe cele ale inspectorilor de integritate, întrucât legislația stipulează că acest control trebuie efectuat de către Consiliul de Integritate al ANI.

Maia Sandu: ”Contăm pe responsabilitatea membrilor actuali ai Consiliului să se întrunească și să decidă cum asigură funcționalitatea acestei Autorități”

Premierul Maia Sandu a declarat în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, prin intermediul rețelelor de socializare, că ANI este o autoritate care ”nu-și face treaba” și a spus că a lansat mai multe apeluri către conducerea instituției, care, potrivit ei, ”nu a auzit nici apelul meu și nici apelul altor oameni interesați să avem o Autoritate Națională de Integritate care funcționează”.

Maia Sandu a mai spus că la ANI ar fi fost numite persoane ”care să nu deranjeze politicienii” și că nu există soluții ușoare pentru schimbarea managementului, întrucât este necesară decizia Consiliului de Integritate în acest sens, care, de asemenea, este greu de schimbat: ”Există o foarte mare autonomie a acestui Consiliu și, respectiv, există o foarte mare autonomie a acestei Autorități. În teorie, acest lucru este bun, în practică, s-a întâmplat așa încât acolo au fost numiți oameni care să nu deranjeze politicienii prin investigațiile și cercetările pe care trebuie să le facă ANI”.

Maia Sandu a amintit despre situația privind absențele din cadrul CI și și-a exprimat speranța ca CSM să desemneze în cadrul Consiliului ”o persoană OK”, întrucât la data când a avut loc transmisiunea, în cadrul căreia a făcut aceste declarații, nu era desemnat încă Ion Postu, din partea CSM, în locul lui Victor Micu.

”În același timp, mai este o persoană care a fost delegată de Ministerul Justiției și care nu a mai apărut în țară de mai mult de un an, respectiv, nu a participat la ședințele Consiliului și, aici, Ministerul va lansa un concurs foarte curând. În rest, contăm pe responsabilitatea membrilor actuali ai Consiliului să se întrunească și să decidă cum asigură funcționalitatea acestei Autorități. ANI trebuie să devină un element extrem de important în reforma justiției”, a mai declarat Maia Sandu. Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate nu au comentat aceste declarații. Solicitat de Moldova Curată, unul dintre responsabilii de relația cu presa din partea ANI ne-a comunicat că este în concediu, iar altul nu ne-a răspuns, deocamdată, la apel. 

Natalia Enache

Olesea Stamate: ”Am hotărât să modificăm acest regulament, să-l aprobăm prin hotărâre de Guvern și ulterior să facem concursul”Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Câștig de cauză pentru un procuror împotriva ANI, în pr...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a pierdut în prima instanță procesul de judecată cu un procuror în privința căruia a constatat existența unui conflict de interese. Instanța a obligat ANI să-i plătească acestuia 2000 de lei prejudiciu moral. Este vorba despre procurorul din raionul Cimișlia Valerian Botezatu, care a luat mai multe decizii referitoare la angajatorul soției sale.

21 noiembrie 2019
282
2019

Poate Oleg Efrim să-l apere pe Plahotniuc și să fie mem...

Avocatul Oleg Efrim, a cărui Casă de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” a anunțat că îl va reprezenta pe fostul lider al Partidului Democrat, deputatul Vladimir Plahotniuc, este și membru al Consiliului de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate (ANI). El a fost desemnat din partea Guvernului, pentru un mandat  de cinci ani, la 23 iulie 2017.

23 iulie 2019
142
2019

Consiliul de Integritate al ANI rămâne în continuare in...

Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate rămâne în continuare fără un membru și acest lucru s-ar putea întinde pe o perioadă mai îndelungată.

02 august 2019
156
2019

ANI continuă să califice solicitările de informații dre...

În preajma alegerilor parlamentare, când rolul ANI este major, deoarece inspectorii de integritate le dau certificate de integritate candidaților la funcțiile de deputat, instituția refuză să ofere informații de interes public, calificând solicitările de informații de la jurnaliști drept petiții. Experții în politici publice și transparență menționează că instituția acționează ilegal și că aceste refuzuri ar fi ticluite intenționat, pentru a se ascunde informația de interes public.

10 ianuarie 2019
148
2019

Experți: ”Certificatele de integritate nu certifică int...

Mecanismul certificatelor de integritate pentru candidați, instituit de autorități începând cu scrutinul parlamentar din 24 februarie, și-a dovedit ineficiența, în această primă încercare de aplicare, au subliniat experții anticorupție participanți la masa rotundă ”ANI: Alegerile vin și trec, iar problemele rămân”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.

23 februarie 2019
118
2019

ANI cere demiterea unui funcționar care a admis un conf...

În ultimii trei ani, directorul întreprinderii care livrează apă în satul Limbenii Noi, raionul Glodeni, Nicolae Iancovschi, își angaja soția în funcția de director de fiecare dată când el pleca în concediu. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că funcționarul a admis un conflict de interese, iar Consiliul local, drept consecință, ar fi trebuit să-l demită, pentru că așa prevede legea. Consilierii însă i-au aplicat un avertisment și argumentează că directorul nu merită să fie demis, întrucât muncește fără alte abateri și asigură buna funcționare a întreprinderii.

19 septembrie 2019
156