Consiliul de Integritate al ANI rămâne în continuare incomplet și nu se poate întruni din lipsă de cvorum

Cu ochii pe ANI 2 august 2019 632
Consiliul de Integritatea al ANI, în una din ședințe

Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate rămâne în continuare fără un membru și acest lucru s-ar putea întinde pe o perioadă mai îndelungată.După ce Tatiana Pașcovschi, delegată din partea societății civile a anunțat că și-a depus mandatul de membru al CI, la începutul lunii iunie, Ministerul Justiției nu se grăbește, deocamdată, să organizeze un concurs pentru a alege un nou membru. Solicitată de Moldova Curată, ministra Justiției, Olesea Stamate, a explicat că se dorește, mai întâi, modificarea regulamentului de concurs, în care nu sunt suficient de bine definite criteriile de evaluare a candidaților.

Ministra Justiției: Regulamentul de concurs nu prevede criterii clare de evaluare

Maia Sandu: ”Au fost numiți oameni care să nu deranjeze politicienii prin investigațiile și cercetările pe care trebuie să le facă ANI”

”Am depistat că regulamentul nostru are neajunsuri. Am considerat că nu sunt suficient de bine definite criteriile de evaluare și am zis că acest regulament trebuia să prevadă, cel puțin, la modul general, criteriile de evaluare. Mecanismul de evaluare deja poate fi dezvoltat mai târziu. Am hotărât să modificăm acest regulament, să-l aprobăm prin hotărâre de Guvern și ulterior să facem concursul. Ca să fie cât mai corect și transparent posibil”, a declarat Olesea Stamate.

Ministerul Justiției este instituția care organizează concursul pentru selectarea a doi reprezentanți ai societății civile în cadrul Consiliului de Integritate al ANI. Un alt reprezentant al societății civile în CI este Dumitru Țîra.

CI nu s-a întrunit de două luni

Consiliul de Integritate al ANI nu s-a mai întrunit de două luni, ultima ședință desfășurându-se la data de 27 mai 2019. Unul dintre motive este faptul că nu există cvorum, deoarece este nevoie ca cel puțin 5 dintre cei 7 membri să fie prezenți.

Unul dintre membrii CI care a înregistrat cele mai multe absențe la ședințe, fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a fost înlocuit cu un al membru al CSM, conferenţiarul universitar, doctor în drept, Ion Postu, în cadrul Consiliului de Integritate. Informația a fost confirmată de către membrul CI, Viorel Rusu, desemnat din partea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). El a mai spus că membrii CI ar fi trebuit să se întrunească în ședință la 31 iulie, dar din lipsă de cvorum acest lucru nu a fost posibil. Astfel, o nouă ședință se așteaptă să se desfășoare, deja în noua componență, săptămâna viitoare.

Membrii CI au de examinat, între altele, modalitatea de verificare a declarațiilor de avere ale președintei ANI, Rodica Antoci, și pe cea a vice-președintelui, Lilian Chișcă, precum și pe cele ale inspectorilor de integritate, întrucât legislația stipulează că acest control trebuie efectuat de către Consiliul de Integritate al ANI.

Maia Sandu: ”Contăm pe responsabilitatea membrilor actuali ai Consiliului să se întrunească și să decidă cum asigură funcționalitatea acestei Autorități”

Premierul Maia Sandu a declarat în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, prin intermediul rețelelor de socializare, că ANI este o autoritate care ”nu-și face treaba” și a spus că a lansat mai multe apeluri către conducerea instituției, care, potrivit ei, ”nu a auzit nici apelul meu și nici apelul altor oameni interesați să avem o Autoritate Națională de Integritate care funcționează”.

Maia Sandu a mai spus că la ANI ar fi fost numite persoane ”care să nu deranjeze politicienii” și că nu există soluții ușoare pentru schimbarea managementului, întrucât este necesară decizia Consiliului de Integritate în acest sens, care, de asemenea, este greu de schimbat: ”Există o foarte mare autonomie a acestui Consiliu și, respectiv, există o foarte mare autonomie a acestei Autorități. În teorie, acest lucru este bun, în practică, s-a întâmplat așa încât acolo au fost numiți oameni care să nu deranjeze politicienii prin investigațiile și cercetările pe care trebuie să le facă ANI”.

Maia Sandu a amintit despre situația privind absențele din cadrul CI și și-a exprimat speranța ca CSM să desemneze în cadrul Consiliului ”o persoană OK”, întrucât la data când a avut loc transmisiunea, în cadrul căreia a făcut aceste declarații, nu era desemnat încă Ion Postu, din partea CSM, în locul lui Victor Micu.

”În același timp, mai este o persoană care a fost delegată de Ministerul Justiției și care nu a mai apărut în țară de mai mult de un an, respectiv, nu a participat la ședințele Consiliului și, aici, Ministerul va lansa un concurs foarte curând. În rest, contăm pe responsabilitatea membrilor actuali ai Consiliului să se întrunească și să decidă cum asigură funcționalitatea acestei Autorități. ANI trebuie să devină un element extrem de important în reforma justiției”, a mai declarat Maia Sandu. Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate nu au comentat aceste declarații. Solicitat de Moldova Curată, unul dintre responsabilii de relația cu presa din partea ANI ne-a comunicat că este în concediu, iar altul nu ne-a răspuns, deocamdată, la apel. 

Natalia Enache

Olesea Stamate: ”Am hotărât să modificăm acest regulament, să-l aprobăm prin hotărâre de Guvern și ulterior să facem concursul”Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Peste 7 milioane de lei vor fi cheltuiți din buget pent...

Peste 7 milioane de lei vor fi alocați și anul acesta din bugetul de stat pentru semnăturile electronice destinate subiecților declarării averilor și intereselor, cu ajutorul cărora să-și poată semna declarațiile de avere. Suma este similară cu cea din 2018, când declararea electronică a devenit obligatorie.

12 februarie 2019
518
2019

Doi membri ai Consiliului de Integritate, ”campioni la...

Din cei 7 membri ai Consiliului de Integritate, structură menită să supravegheze activitatea ANI, doi au lipsit de la cea mai mare parte a ședințelor. Conceput ca un organ de control extern asupra ANI, CI este format din reprezentanți ai societății civile și ai câtorva instituții de stat. Tatiana Pașcovschi, care reprezintă societatea civilă, și Victor Micu, delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, sunt ”campioni” la absențe. Dacă ar fi fost respectată Legea privind ANI, ei demult ar fi trebuit revocați din această funcție.  

18 aprilie 2019
592
2019

ANI s-a autosesizat și a pornit o verificare în baza șt...

Inspectoratul de Integritate al ANI anunță că s-a autosesizat după ce mai multe instituții de presă au publicat, la inceputul lunii septembrie o știre in care arătau că Steluța Andreev, fosta șefă de cabinet al lui Chiril Gaburici, ministrul Economiei in Guvernul Filip, a indicat in declarația de avere de la final de mandat, adică in iulie 2019,  un autoturism BMV X4 care ar valora doar 3 mii de lei.

01 noiembrie 2019
862
2019

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolu...

Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.

22 august 2019
769