Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scăpare că nu am declarat-o”

Avere la vedere 15 august 2013 911

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 
Ciocan a mai adăugat că vila din România aparține socrilor săi, iar el a fost proprietar în acte doar o perioadă scurtă de timp.

„E vorba de un imobil ce aparține socrilor, amplasat în judeţul Mureş şi ai cărui proprietari am fost împreună cu soţia pentru o perioadă scurtă de timp - de jure, nu de facto. Aşa a fost să fie că în 2010, când au început construcţia, socrii n-au putut merge personal la notar în România, de aceea m-am dus eu. Am explicat deja Comisiei Naționale pentru Intergitate. Cred că trebuia să declar toate aceste lucruri anterior. A fost o scăpare, n-am făcut-o cu rea-intenţie. Acum trebuie să decidă CNI cum mă sancţionează. Nu e simplu să recunoşti greşelile, dar e necesar”, a declarat președintele CEC.

Pe lângă aceasta, Ciocan spune că nu a trecut în declaraţia de avere și o cotă de participare, de 50 de lei românești (12 euro), într-o societate din România. „Este o filială a unei companii din R. Moldova în care soţia mea deţine cote-părţi”, a subliniat oficialul.

Recent, Comisia Națională pentru Integritate a inițiat o procedură de control cu privire la încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății deținute de președintele CEC Iurie Ciocan. Potrivit unui articol al portalului Moldova Curată care face referire la informații oficiale de pe site-ul Agenției pentru protecția mediului din județul Mureș, România, în anul 2011, soții Iurie Ciocan și Eleonora Marian au solicitat mai multe avize pentru un proiect de construcție a unei case de vacanță, propusă pentru amplasare în intravilanul localității Câmpul Cetății, comuna Eremitu, județul Mureș. Autoritatea a eliberat avizele necesare.

Anterior, șeful Comisiei Naționale pentru Intergitate, Anatolie Donciu, a declarat pentru „Unimedia” că instituția pe care o conduce nu poate verifica averile demnitarilor deținute în străinătate. „Cum poate verifica CNI averile de peste hotare, când noi nu avem un câmp legal care să ne asigure această activitate. Este nevoie de un acord internațional ca să pot solicita, de exemplu, omologului din România, șefului Agenției Naționale pentru Integritate, informațiile necesare”, a subliniat Donciu.

Menționăm că în aceste zile mai mulți demnitari au fost solicitați de CNI să dea explicații, fiind suspectați de faptul că nu au prezentat la timp declarațiile de avere și interese. Printre cei vizați s-au numărat ministrul Educației, Maia Sandu, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Famielie, Valentina Buliga, și ministrul Apărării, Vitalie Marinuță.

Sursa: unimedia.infoPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Veronica Herţa a pierdut procesul cu CNI

Șefa Direcției Finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, Veronica Herța, a pierdut procesul împotriva Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat că aceasta nu și-a declarat toată averea. CNI a stabilit că funcționara a omis din declarația de venituri și proprietăți mai multe terenuri agricole, construcții accesorii și conturi bancare.

29 martie 2016
1186
Avere la vedere

Magistrat cu Mercedes pe datorie

Anatolie Ţurcanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a împrumutat 200 de mii de lei ca să-şi cumpere un Mercedes. Magistratul susţine că a luat banii de la sora sa care locuieşte de mai mulţi ani în Israel.

17 martie 2015
1137
Avere la vedere

Latifundiarii din CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.

10 aprilie 2014
1357
Avere la vedere

Deputații Petrenco, Poleanschi, Pleșca și Saharneanu, c...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, astăzi, să inițieze controale în privința a patru deputați care ar fi tăinuit anumite lucruri atunci când și-au completat declarațiile de venituri și proprietate.

12 septembrie 2013
917
Avere la vedere

Președintele Judecătoriei Botanica a acaparat ilegal un...

Președintele Judecătoriei Botanica Ion Druță locuiește într-un cartier de elită din sectorul Centru al capitalei unde și-a construit o vilă cu două etaje și mansardă. Casa a fost estimată de experții imobiliari la patru milioane de lei. Accesul spre locuință este limitat, fiind instalată o barieră la o distanță de aproximativ 500 de metri de locuință.

03 mai 2013
966
Avere la vedere

Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...

După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.

26 august 2017
1173