Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scăpare că nu am declarat-o”

Avere la vedere 15 august 2013 521

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 
Ciocan a mai adăugat că vila din România aparține socrilor săi, iar el a fost proprietar în acte doar o perioadă scurtă de timp.

„E vorba de un imobil ce aparține socrilor, amplasat în judeţul Mureş şi ai cărui proprietari am fost împreună cu soţia pentru o perioadă scurtă de timp - de jure, nu de facto. Aşa a fost să fie că în 2010, când au început construcţia, socrii n-au putut merge personal la notar în România, de aceea m-am dus eu. Am explicat deja Comisiei Naționale pentru Intergitate. Cred că trebuia să declar toate aceste lucruri anterior. A fost o scăpare, n-am făcut-o cu rea-intenţie. Acum trebuie să decidă CNI cum mă sancţionează. Nu e simplu să recunoşti greşelile, dar e necesar”, a declarat președintele CEC.

Pe lângă aceasta, Ciocan spune că nu a trecut în declaraţia de avere și o cotă de participare, de 50 de lei românești (12 euro), într-o societate din România. „Este o filială a unei companii din R. Moldova în care soţia mea deţine cote-părţi”, a subliniat oficialul.

Recent, Comisia Națională pentru Integritate a inițiat o procedură de control cu privire la încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății deținute de președintele CEC Iurie Ciocan. Potrivit unui articol al portalului Moldova Curată care face referire la informații oficiale de pe site-ul Agenției pentru protecția mediului din județul Mureș, România, în anul 2011, soții Iurie Ciocan și Eleonora Marian au solicitat mai multe avize pentru un proiect de construcție a unei case de vacanță, propusă pentru amplasare în intravilanul localității Câmpul Cetății, comuna Eremitu, județul Mureș. Autoritatea a eliberat avizele necesare.

Anterior, șeful Comisiei Naționale pentru Intergitate, Anatolie Donciu, a declarat pentru „Unimedia” că instituția pe care o conduce nu poate verifica averile demnitarilor deținute în străinătate. „Cum poate verifica CNI averile de peste hotare, când noi nu avem un câmp legal care să ne asigure această activitate. Este nevoie de un acord internațional ca să pot solicita, de exemplu, omologului din România, șefului Agenției Naționale pentru Integritate, informațiile necesare”, a subliniat Donciu.

Menționăm că în aceste zile mai mulți demnitari au fost solicitați de CNI să dea explicații, fiind suspectați de faptul că nu au prezentat la timp declarațiile de avere și interese. Printre cei vizați s-au numărat ministrul Educației, Maia Sandu, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Famielie, Valentina Buliga, și ministrul Apărării, Vitalie Marinuță.

Sursa: unimedia.infoPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Soția ministrului Justiției și-a vândut cu 4 milioane d...

Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, și-a vândut cota-parte din compania aeriană Fly One cu 4 milioane de lei sau aproximativ 200 de mii de euro. Datele apar în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a ministrului Justiției. Maria Cebotari avea în cadrul SRL Fly One o cotă de 40 la sută, iar valoarea de cumpărare era de 200 de mii de lei, potrivit declarației de venituri și proprietăți a demnitarului făcută pentru anul 2015. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a precizat că valoarea cotei deținute a crescut pentru că s-au mai făcut investiții, a fost mărit capitalul social. ”Capitalizare pe asta nu am făcut, nu vă faceți griji”, a precizat ministrul.

02 august 2017
863
Avere la vedere

Președintele Comisiei Electorale Centrale are averi în...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Acum o săptămână, CNI a inițiat o procedură de control cu privire la încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către Ciocan, acuzat anterior de presă că ar fi tăinuit o casă de vacanță pe care o are în România și cota de acțiuni într-o companie deschisă la București. Ciocan afirmă că are inima împăcată, pentru că a indicat în declarația sa de venit tot ce deține.

26 iulie 2013
523
Avere la vedere

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 

23 septembrie 2016
685
Avere la vedere

SECRET: Trei membri CSM, cu averea

Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.

06 februarie 2014
830