Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scăpare că nu am declarat-o”

Avere la vedere 15 august 2013 909

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 




Ciocan a mai adăugat că vila din România aparține socrilor săi, iar el a fost proprietar în acte doar o perioadă scurtă de timp.

„E vorba de un imobil ce aparține socrilor, amplasat în judeţul Mureş şi ai cărui proprietari am fost împreună cu soţia pentru o perioadă scurtă de timp - de jure, nu de facto. Aşa a fost să fie că în 2010, când au început construcţia, socrii n-au putut merge personal la notar în România, de aceea m-am dus eu. Am explicat deja Comisiei Naționale pentru Intergitate. Cred că trebuia să declar toate aceste lucruri anterior. A fost o scăpare, n-am făcut-o cu rea-intenţie. Acum trebuie să decidă CNI cum mă sancţionează. Nu e simplu să recunoşti greşelile, dar e necesar”, a declarat președintele CEC.

Pe lângă aceasta, Ciocan spune că nu a trecut în declaraţia de avere și o cotă de participare, de 50 de lei românești (12 euro), într-o societate din România. „Este o filială a unei companii din R. Moldova în care soţia mea deţine cote-părţi”, a subliniat oficialul.

Recent, Comisia Națională pentru Integritate a inițiat o procedură de control cu privire la încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății deținute de președintele CEC Iurie Ciocan. Potrivit unui articol al portalului Moldova Curată care face referire la informații oficiale de pe site-ul Agenției pentru protecția mediului din județul Mureș, România, în anul 2011, soții Iurie Ciocan și Eleonora Marian au solicitat mai multe avize pentru un proiect de construcție a unei case de vacanță, propusă pentru amplasare în intravilanul localității Câmpul Cetății, comuna Eremitu, județul Mureș. Autoritatea a eliberat avizele necesare.

Anterior, șeful Comisiei Naționale pentru Intergitate, Anatolie Donciu, a declarat pentru „Unimedia” că instituția pe care o conduce nu poate verifica averile demnitarilor deținute în străinătate. „Cum poate verifica CNI averile de peste hotare, când noi nu avem un câmp legal care să ne asigure această activitate. Este nevoie de un acord internațional ca să pot solicita, de exemplu, omologului din România, șefului Agenției Naționale pentru Integritate, informațiile necesare”, a subliniat Donciu.

Menționăm că în aceste zile mai mulți demnitari au fost solicitați de CNI să dea explicații, fiind suspectați de faptul că nu au prezentat la timp declarațiile de avere și interese. Printre cei vizați s-au numărat ministrul Educației, Maia Sandu, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Famielie, Valentina Buliga, și ministrul Apărării, Vitalie Marinuță.

Sursa: unimedia.info



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
978
Avere la vedere

Procurorul Elena Neaga, dată pe mâna Procuraturii Gener...

Fostul procuror adjunct al Procuraturii sectorului Buiucani, Elena Neaga, ar putea fi cercetată penal pentru fals în declarații. Comisia Națională de Integritate a stabilit astăzi că există mai multe neconcordanțe în declarația de avere a funcționarei care a postat pe rețelele de socializare mai multe poze cu locuința sa luxoasă.

29 mai 2014
1356
Avere la vedere

Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...

Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.

31 august 2015
946
Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
1250
Avere la vedere

Mihai Ghimpu ascunde un apartament procurat în 2011

Deputatul liberal Mihai Ghimpu și-a luat apartament de lux, pe care însă nu îl indică în declarația de avere.

29 aprilie 2013
941
Avere la vedere

Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt...

Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.

21 octombrie 2013
880