CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procuror avut

Avere la vedere 7 august 2014 1438
Vasile Gherasimenco a ajuns în vizorul CNI în octombrie 2013

Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.  Cazul procurorului Vasile Gherasimenco a ajuns în atenţia membrilor CNI încă în octombrie 2013, când aceştia au fost sesizaţi de angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Ofiţerii SIS susţineau în nota lor că procurorul adjunct al municipiului Chişinău ar fi construit un centru comercial cu suprafaţa de peste 1.100 metri pătraţi pe strada Izmail din Capitală, fiind observat des acolo. Tot pe strada Izmail, Vasile Gherasimenco ar deţine un service auto, construit pe un teren ocupat abuziv. Potrivit documentului, toate proprietăţile ar fi trecute pe numele unor persoane terţe. De altfel, ca şi casa cu două niveluri de pe strada Ialoveni, cu o suprafaţă de aproape 150 de metri pătraţi, în care locuieşte de 12 ani. „Versiunea vehiculată este că din anul 2002, procurorul doar utilizează imobilul dat în baza unei datorii de 27.000 dolari SUA a cetăţeanului V.A., iar banii acordaţi ca împrumut ar proveni din comercializarea în anul 2002 de către procurorul în cauză a unui apartament de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, municipiul Chişinău. Această invocare denotă un caracter fictiv, deoarece casa a fost finalizată conform procesului-verbal de recepţie abia în 2008 şi a fost gajată la BC „Moldova-Agroindbank” pentru accesarea creditelor de 650.000 de lei şi ulterior de 2.590.000 de lei către SRL ”Comghera”, în care ca fondator figurează Pavel Gherasimenco, fratele adjunctului procurorului municipiului Chişinău”, se arată, între altele, în actul de constatare al CNI, care face trimitere la sesizarea ofiţerilor SIS.

Procuratura Anticorupţei a refuzat să deschidă un dosar penal

Şi Ion Diacov, superiorul lui Vasile Gherasimenco, a furnizat informaţie membrilor CNI. Pe lângă datele despre casa de pe strada Ialoveni, procurorul municipiului Chişinău a ţinut să amintească despre automobilele care ar aparţine subalternului său, dar care, în acte, sunt trecute pe numele rudelor. Printre acestea sunt trei Mercedes-uri şi o Skoda Octavia.

După ce au suprapus informaţiile şi au efectuat mai multe verificări, membrii CNI au ajuns la concluzia că Vasile Gherasimenco a uitat să-şi declare casa, o maşină, trei conturi bancare şi o cotă parte de 1,20 %, pe care o deţine soţia sa la întreprinderea „Odolean” SRL.

În aprilie 2014, membrii Comisiei au decis să sesizeze Procuratura pe acest caz. Procurorii Anticorupţie au emis însă o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale pe care reprezentanţii CNI au contestat-o în instanţa de judecată. „În acest caz sunt toate elementele de încercare de ascundere a averii. Este foarte straniu că Procuratura Anticorupţie (PA) nu a văzut vreo neregulă”, a comentat Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI. 

Cazul Gherasimenco, motiv de discordie

Cazul lui Vasile Gherasimenco a fost motiv de acuzaţii între membrii instituţiei. Victor Strătilă i-a reproşat lui Anatolie Donciu, preşedintele CNI, că a acţionat părtinitor în acest dosar. „Angajaţii aparatului CNI ne-au prezentat de două ori un proiect de act de constatare în care nu apărea vreo încălcare de lege, deşi era evident că lucrurile stăteau exact invers. I-am reproşat lui Anatolie Donciu faptul că nu a dat indicaţii să fie acumulate date care să probeze neregulile admise de către procuror. «Dacă nu-ţi place, lucrează singur», mi-a răspuns. Aşa am şi făcut”, a mai spus Victor Strătilă.

„Nu sunt acuzaţii, ci aberaţii, pe care nu le pot comenta. Procuratura s-a expus în privinţa acestui caz, urmează să o facă şi instanţa de judecată, după care voi veni şi eu cu comentarii”, ne-a asigurat Anatolie Donciu.

Acum toată lumea aşteaptă decizia Judecătoriei Buiucani, unde CNI a atacat încheierea PA de neîncepere a urmăririi penale. „Prin decizia noastră nu am încălcat legea. Am fi şi noi curioşi să vedem cât mai repede hotărârea instanţei de judecată. Dacă judecătorul va observa lacune în hotărârea noastră, suntem gata să ne conformăm. Faptul că Vasile Gherasimenco este procuror nu are nicio legătura cu hotărârea de a nu pori urmărirea penală. El ne este coleg ca şi alţii vreo 700. Unii dintre ei au şi fost în vizorul nostru”, a declarat Eduard Harujen, şef la Procuratura Anticorupţie.

Vasile Gherasimenco: „Nişte aberaţii”

Şi la Procuratura municipiului Chişinău acest caz a provocat discordie. Şeful instituţiei susţine că l-a informat de mai multe ori, prin rapoarate, pe procurorul general, Corneliu Gurin, despre încălcările admise de Vasile Gherasimenco. „Am cerut şi decizia Procuraturii Anticorupţie să văd ce motive au invocat pentru a nu începe urmărirea penală. Nu au dat curs solicitării mele motivând că actul ar conţine date personale. El a comis un şir de încălcări şi nu are dreptul să fie procuror”, a spus Ion Diacov. 

La rândul său, Vasile Gherasimenco, ne-a luat la rost atunci când i-am amintit de dosarul său de la CNI: „La comanda cui lucraţi?!” „Au pus laolaltă toată averea rudelor mele şi au prezentat-o că ar fi a mea. Nişte aberaţii. O să-mi apăr drepturile până la capăt, la fel cum o fac şi alţii”, a mai spus omul legii.

                                                                                                                   

Anastasia Nani
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Silvia Volosatâi ar putea fi verificată de Procuratură...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că șefa Direcției construcții capitale din cadrul Ministerul Sănătății, Silvia Volosatâi, ar fi comis fals în declarația de avere. CNI s-a autosesizat în urma unui articol publicat pe Moldova Curată și a demarat un control. Joi, 18 decembrie, CNI a examinat rezultatele controlului și a decis să trimită dosarul la Procuratura Generală. Astfel, procurorii urmează să verifice acțiunile Silviei Volosatâi pentru a vedea dacă acestea se încadrează în art. 352 Cod Penal (fals în declarații).

19 decembrie 2014
1391
Avere la vedere

Mihai Ghimpu ascunde un apartament procurat în 2011

Deputatul liberal Mihai Ghimpu și-a luat apartament de lux, pe care însă nu îl indică în declarația de avere.

29 aprilie 2013
942
Avere la vedere

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declar...

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.

08 mai 2014
1183
Avere la vedere

Doar un ministru în exerciţiu şi-a făcut publică averea

Până la 31 martie 2013, funcţionarii publici şi alte persoane cu funcţii înalte trebuie să-şi declare veniturile şi proprietăţile pentru anul trecut. Deşi noile prevederi legale nu-i obligă pe funcţionarii şi demnitarii publici să-şi facă publice averile, până la 28 martie 2013, doar ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, şi-a plasat pe pagina web a ministerului unde activează declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese pentru anul trecut. Pe site-ul Ministerului Educaţiei am găsit şi declaraţia de avere a ministrului în exerciţiu Maia Sandu, dar aceasta se referă doar la prima jumătate a anului 2012, adică până la numirea sa în funcţie.

29 aprilie 2013
995
Avere la vedere

În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de aver...

Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.

24 iunie 2013
915
Avere la vedere

Mihai Ghimpu a donat partidului tot ce a câștigat

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a donat formațiunii pe care o conduce 810 850 lei, sumă comparabilă cu întregul său venit pentru anul 2014. Datele privind donatorii partidelor politice au fost publicate recent pe portalul Comisiei Electorale Centrale, astfel că din raportul financiar depus de Partidul Liberal reiese că Mihai Ghimpu este cel mai generos lider de partid.

28 iunie 2016
1198