Procurorul Elena Neaga, dată pe mâna Procuraturii Generale

Avere la vedere 29 mai 2014 534

Fostul procuror adjunct al Procuraturii sectorului Buiucani, Elena Neaga, ar putea fi cercetată penal pentru fals în declarații.
Comisia Națională de Integritate a stabilit astăzi că există mai multe neconcordanțe în declarația de avere a funcționarei care a postat pe rețelele de socializare mai multe poze cu locuința sa luxoasă.Proprietăți subestimate

Elena Neagu este suspectată de membrii CNI de faptul că nu și-a estimat corect proprietățile pe care le deține. „De exemplu, în ultima sa declarație de avere, Elena Neaga a indicat că deține în proprietate un Audi A6, cumpărat în 2012 cu 10 mii de lei. Membrii CNI au dubii că mașina a fost estimată corect. La fel se întâmplă și cu alte proprietăți declarate”, susține șefa Serviciului de presă al CNI, Cristina Dumbravean.
De asemenea, controlorii CNI au constatat că procurorul nu a indicat în declarația de avere opt conturi bancare și niște bonuri patrimoniale. „Pe aceste conturi nu  erau sume mari de bani, iar bonurile patrimoniale nu sunt atât de multe, dar, în contextul celorlalte încălcări de lege, CNI a propus Procuraturii să investigheze cazul și sub aspectul nedeclarării unor proprietăți”, mai susține sursa.

Avere din donație

Membrii CNI nu s-au putut pronunța și asupra faptului dacă vila în care locuiește Elena Neaga corespunde veniturilor familiei sale, acest lucru revenindu-i Procuraturii Generale, care se va ocupa în continuare de caz. Precizăm că potrivit declarației de avere pentru anul 2012, Elena Neaga deține în proprietate un teren de construcție de 4 ari, obținut prin donație în 2010, și o casă, donată și ea, de 276 de m.p. și estimată la 1,164 milioane de lei.
De asemenea, Elena Neaga indica trei terenuri agricole, o construcție nefinalizată, pornită în 2012, și un automobil Opel Vectra din 1996, cumpărat în 2010 cu 45 de mii de lei și patru împrumuturi bancare de 20 de mii de euro și peste 120 de mii de lei. Elena Neaga mai indica venituri de 84 de mii de lei.

Pedepsită de Colegiul Disciplinar al Procuraturii

Comisia Națională de Integritate a pornit controlul după ce Ziarul de Gardă a publicat un articol despre casa luxoasă în care locuiește Elena Neaga. Imaginile cu locuința au fost plasate pe o rețea de socializare de însăși proprietara. Contactată de presă, Elena Neaga a declarat că și-a construit casa din banii câștigați de soțul și fiul său peste hotare, dar și din veniturile pe care le-a obținut pe când lucra la o grădiniță din capitală.
Pentru scandalul provocat în presă prin faptul că a postat pe o rețea de socializare poze în care își etalează averea și lenjeria, Neagu a fost sancționată de Colegiul Disciplinar al Procurorilor cu mustrare și a fost retrogradată în funcție, fiind trimisă la Procuratura de Transport.
Elena Neaga nu a fost de găsit pentru a comenta decizia CNI. Potrivit colegilor de la Procuratura de transport, Neaga se află în concediu.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

11 iunie 2014
468
Avere la vedere

Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. 

13 iunie 2016
450
Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
652
Avere la vedere

Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.

29 septembrie 2015
512