Procurorul Elena Neaga, dată pe mâna Procuraturii Generale

Avere la vedere 29 mai 2014 1331

Fostul procuror adjunct al Procuraturii sectorului Buiucani, Elena Neaga, ar putea fi cercetată penal pentru fals în declarații.
Comisia Națională de Integritate a stabilit astăzi că există mai multe neconcordanțe în declarația de avere a funcționarei care a postat pe rețelele de socializare mai multe poze cu locuința sa luxoasă.Proprietăți subestimate

Elena Neagu este suspectată de membrii CNI de faptul că nu și-a estimat corect proprietățile pe care le deține. „De exemplu, în ultima sa declarație de avere, Elena Neaga a indicat că deține în proprietate un Audi A6, cumpărat în 2012 cu 10 mii de lei. Membrii CNI au dubii că mașina a fost estimată corect. La fel se întâmplă și cu alte proprietăți declarate”, susține șefa Serviciului de presă al CNI, Cristina Dumbravean.
De asemenea, controlorii CNI au constatat că procurorul nu a indicat în declarația de avere opt conturi bancare și niște bonuri patrimoniale. „Pe aceste conturi nu  erau sume mari de bani, iar bonurile patrimoniale nu sunt atât de multe, dar, în contextul celorlalte încălcări de lege, CNI a propus Procuraturii să investigheze cazul și sub aspectul nedeclarării unor proprietăți”, mai susține sursa.

Avere din donație

Membrii CNI nu s-au putut pronunța și asupra faptului dacă vila în care locuiește Elena Neaga corespunde veniturilor familiei sale, acest lucru revenindu-i Procuraturii Generale, care se va ocupa în continuare de caz. Precizăm că potrivit declarației de avere pentru anul 2012, Elena Neaga deține în proprietate un teren de construcție de 4 ari, obținut prin donație în 2010, și o casă, donată și ea, de 276 de m.p. și estimată la 1,164 milioane de lei.
De asemenea, Elena Neaga indica trei terenuri agricole, o construcție nefinalizată, pornită în 2012, și un automobil Opel Vectra din 1996, cumpărat în 2010 cu 45 de mii de lei și patru împrumuturi bancare de 20 de mii de euro și peste 120 de mii de lei. Elena Neaga mai indica venituri de 84 de mii de lei.

Pedepsită de Colegiul Disciplinar al Procuraturii

Comisia Națională de Integritate a pornit controlul după ce Ziarul de Gardă a publicat un articol despre casa luxoasă în care locuiește Elena Neaga. Imaginile cu locuința au fost plasate pe o rețea de socializare de însăși proprietara. Contactată de presă, Elena Neaga a declarat că și-a construit casa din banii câștigați de soțul și fiul său peste hotare, dar și din veniturile pe care le-a obținut pe când lucra la o grădiniță din capitală.
Pentru scandalul provocat în presă prin faptul că a postat pe o rețea de socializare poze în care își etalează averea și lenjeria, Neagu a fost sancționată de Colegiul Disciplinar al Procurorilor cu mustrare și a fost retrogradată în funcție, fiind trimisă la Procuratura de Transport.
Elena Neaga nu a fost de găsit pentru a comenta decizia CNI. Potrivit colegilor de la Procuratura de transport, Neaga se află în concediu.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Directori de licee, sancționați de CNI

Cel puțin doi directori de licee din Chișinău au fost amendați pentru că nu au luat în serios obligația de a depune declarațiile de venituri și interese pentru anul 2012. Directoarea Liceului ”Vasile Vasilache”, Vera Bălănel, și Boris Volosatâi de la ”Gheorghe Asachi” au depus declarațiile abia după ce au fost citați la Comisia Națională de Integritate (CNI). Bălănel a plătit pentru întârziere o amendă de 1500 de lei, în timp ce Boris Volosatâi spune că nu ține minte dacă a plătit amenda sau nu, dar știe că a fost citat la CNI.

20 iunie 2014
913
Avere la vedere

Magistrat cu Mercedes pe datorie

Anatolie Ţurcanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a împrumutat 200 de mii de lei ca să-şi cumpere un Mercedes. Magistratul susţine că a luat banii de la sora sa care locuieşte de mai mulţi ani în Israel.

17 martie 2015
1122
Avere la vedere

Încă un şef de la Interne cercetat de CNI

După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.

31 iulie 2013
1334
Avere la vedere

Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.

08 mai 2014
1033
Avere la vedere

Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...

Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere. 

21 septembrie 2015
1162
Avere la vedere

Sesizarea CNI cu privire la averile lui Iurie Ciocan nu...

Președintele Comisie Electorale Centrale riscă până la un an de închisoare pentru faptul că nu a indicat în declarația sa de avere toate proprietățile pe care le are împreună cu soția. Săptămâna trecută, președintele Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a anunțat că instituția a depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Membrii CNI au constatat că preşedintele CEC nu a inclus în declaraţia de avere un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar deţine în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părți de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţine împreună cu soţia. Potrivit lui Donciu, pentru aceste „scăpări” funcționarul de la CEC riscă un an de închisoare sau o amendă de 12 mii de lei. La aproape o săptămână de la anunțul făcut de Donciu, solicitarea CNI nu a ajuns încă la Procuratura Generală. Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă al Procuraturii, Maria Vieru, a declarat că, deocamdată, nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea CNI care l-ar viza pe Iurie Ciocan. Anterior, președintele CEC afirmase, în cadrul unui interviu pentru portalul nostru, că nu are nicio casă de vacanță în România. Vila din Târgul Mureș despre care s-a scris în presă aparține socrilor săi. În schimb, Ciocan a recunoscut că a uitat să indice în declarația sa de avere acțiunile pe care le deține la o companie înregistrată în România. Ciocan a explicat că acțiunile despre care uitase valorează doar vreo 20 de euro.

22 octombrie 2013
846