Muruianu își construiește castel

Avere la vedere 31 iulie 2013 1670

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.Casă de trei milioane

Casa cu două nivele și cu o suprafață de 212 metri pătrați, potrivit datelor de la Cadastru, încă nu este finalizată. Cei cinci ari de pământ din jurul casei sunt năpădiți de buruieni, semn că stăpânii nu au mai dat pe aici de ceva timp. Potrivit vecinilor, construcțiile s-au oprit acum un an, cam în perioada în care Muruianu a fost transferat de la Curtea Supremă de Justiție la Curtea de Apel Chișinău. Deși nefinisată, experții imobiliari estimează costul lucrărilor deja efectuate la peste un milion de lei. Când va fi terminată, prețul vilei lui Muruianu va fi de cel puțin trei ori mai mare.

Casa judecătoarei Budăi

Înstrăinată odată cu schimbarea guvernării

Casa copiilor polițistului Tretiacov

Terenul pe care este construită casa a fost cumpărat încă în 1999 de Ion Muruianu, contra sumei de 350 de mii de lei. Un timp, acesta a figurat în declarațiile de avere ale magistratului, dar în urmă cu câțiva ani a dispărut. În 2009, îndată după alegerile care a înlăturat de la guvernare Partidul Comuniștilor, Muruiau și-a donat terenul fiicei, Mihaela, care pe atunci avea 19 ani. Tot atunci a început construcția casei, care a fost înregistrată la Cadastru peste trei ani, în iunie 2012.

Și-a vândut apartamentul

În ultimii ani, Muruianu nu indică în declarația sa de avere niciun imobil. Cu toate acestea, până în primăvara acestui an judecătorul a avut în proprietate un apartament în sectorul Buiucani, amplasat nu departe de casa pe care și-o construiește acum. Apartamentul cu patru odăi a fost vândut în luna martie curent. Iar acum un an, magistratul își gajase acest imobil la bancă, în baza unui contract de ipotecă de 41,5 mii de euro.
Potrivit unor surse, Muruianu ar mai deține în proprietate un apartament pe str. P. Movilă din capitală. Moldova Curată nu a reușit să afle adresa exactă a imobilului. Pentru că nu indică în declarație că ar deține vreun imobil, nu se știe unde ar locui acum magistratul.

Vecin cu judecători și polițiști

În cartierul în care își construiește Muruianu palatul, are casă și o altă judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău, Nelea Budăi. Castelul acesteia este de departe cel mai frumos din zonă.  Potrivit datelor întreprinderii Cadastru, casa are 131 de metri pătrați și a fost estimată în 2005 la valoarea de 1,5 milioane de lei. Experții imobiliari spun însă că locuința ar costa peste cinci milioane de lei, iar suprafața reală este de circa două ori mai mare.
Nu departe de Budăi are casă și șeful Direcţiei Poliţie Criminală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Tretiacov.
Casa are 224 de metri pătrați și astăzi este înregistrată pe fiul (19 ani) și fiica (9 ani) ai funcționarului, decorat anul trecut de Rada Supremă de la Kiev cu distincția „Onoare, bărbăție și lege”, pentru asistenţa în reţinerea unui grup criminal deosebit de periculos, înarmat, care a comis 15 atacuri asupra cetățenilor regiunii raionului Novoseliskii, regiunea Cernăuţi, în apropierea zonei de frontieră cu Republicii Moldova.
În prezent, imobilul este oferit în arendă.

Ion Muruianu ne-a închis telefonul atunci când l-am sunat să comenteze subiectul.

CNI verifică averea lui Muruianu

Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică în prezent proprietățile lui Ion Muruianu la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, care a cerut verificarea compatibilității lui Muruianu cu funcția de judecător sub aspectul integrității, în temeiul Legii privind declararea și controlul veniturilor și proprietăților.

Contactat de portalul Moldova Curată, vicepreședintele CNI Victor Strătilă a declarat că sesizarea venită de la CSM nu se referă la vreun caz concret care ar demonstra că Muruianu și-ar tăinui proprietățile. „Urmează să vedem dacă există astfel de cazuri”, a menționat Strătilă.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
936
Avere la vedere

Mihai Moldovanu, dat pe mâna procurorilor pentru două c...

 Șeful Direcției sănătate a primăriei mun. Chișinău, Mihai Moldovanu, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații. Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că funcționarul n-ar fi indicat în declarația sa de avere pentru anul trecut două conturi bancare și ar fi precizat greșit cota-parte pe care o deține într-o societate comercială. Pentru aceste încălcări, Moldovanu riscă până la un an de pușcărie sau o amendă de 12 mii de lei.

18 noiembrie 2013
1032
Avere la vedere

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declar...

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.

08 mai 2014
1182
Avere la vedere

Noul ministru al Justiției, fondator în afaceri profita...

Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, (34 de ani) este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Guvernului Streleț, deținând imobile, mașini și cote-părți în trei firme profitabile. Vladimir Cebotari a fost verificat de Comisia Națională pentru Integritate (CNI) acum jumătate de an, în urma unui material realizat de Moldova Curată, însă au fost găsite abateri nesemnificative de la regimul declarării veniturilor, astfel că dosarul a fost clasat.  

30 iulie 2015
1296
Avere la vedere

Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENA...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.

30 ianuarie 2014
1283
Avere la vedere

Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi d...

După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.

02 mai 2013
1207