Muruianu își construiește castel
Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.
Casă de trei milioane
Casa cu două nivele și cu o suprafață de 212 metri pătrați, potrivit datelor de la Cadastru, încă nu este finalizată. Cei cinci ari de pământ din jurul casei sunt năpădiți de buruieni, semn că stăpânii nu au mai dat pe aici de ceva timp. Potrivit vecinilor, construcțiile s-au oprit acum un an, cam în perioada în care Muruianu a fost transferat de la Curtea Supremă de Justiție la Curtea de Apel Chișinău. Deși nefinisată, experții imobiliari estimează costul lucrărilor deja efectuate la peste un milion de lei. Când va fi terminată, prețul vilei lui Muruianu va fi de cel puțin trei ori mai mare.
Înstrăinată odată cu schimbarea guvernării
Terenul pe care este construită casa a fost cumpărat încă în 1999 de Ion Muruianu, contra sumei de 350 de mii de lei. Un timp, acesta a figurat în declarațiile de avere ale magistratului, dar în urmă cu câțiva ani a dispărut. În 2009, îndată după alegerile care a înlăturat de la guvernare Partidul Comuniștilor, Muruiau și-a donat terenul fiicei, Mihaela, care pe atunci avea 19 ani. Tot atunci a început construcția casei, care a fost înregistrată la Cadastru peste trei ani, în iunie 2012.
Și-a vândut apartamentul
În ultimii ani, Muruianu nu indică în declarația sa de avere niciun imobil. Cu toate acestea, până în primăvara acestui an judecătorul a avut în proprietate un apartament în sectorul Buiucani, amplasat nu departe de casa pe care și-o construiește acum. Apartamentul cu patru odăi a fost vândut în luna martie curent. Iar acum un an, magistratul își gajase acest imobil la bancă, în baza unui contract de ipotecă de 41,5 mii de euro.
Potrivit unor surse, Muruianu ar mai deține în proprietate un apartament pe str. P. Movilă din capitală. Moldova Curată nu a reușit să afle adresa exactă a imobilului. Pentru că nu indică în declarație că ar deține vreun imobil, nu se știe unde ar locui acum magistratul.
Vecin cu judecători și polițiști
În cartierul în care își construiește Muruianu palatul, are casă și o altă judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău, Nelea Budăi. Castelul acesteia este de departe cel mai frumos din zonă. Potrivit datelor întreprinderii Cadastru, casa are 131 de metri pătrați și a fost estimată în 2005 la valoarea de 1,5 milioane de lei. Experții imobiliari spun însă că locuința ar costa peste cinci milioane de lei, iar suprafața reală este de circa două ori mai mare.
Nu departe de Budăi are casă și șeful Direcţiei Poliţie Criminală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Tretiacov.
Casa are 224 de metri pătrați și astăzi este înregistrată pe fiul (19 ani) și fiica (9 ani) ai funcționarului, decorat anul trecut de Rada Supremă de la Kiev cu distincția „Onoare, bărbăție și lege”, pentru asistenţa în reţinerea unui grup criminal deosebit de periculos, înarmat, care a comis 15 atacuri asupra cetățenilor regiunii raionului Novoseliskii, regiunea Cernăuţi, în apropierea zonei de frontieră cu Republicii Moldova.
În prezent, imobilul este oferit în arendă.
Ion Muruianu ne-a închis telefonul atunci când l-am sunat să comenteze subiectul.
CNI verifică averea lui Muruianu
Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică în prezent proprietățile lui Ion Muruianu la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, care a cerut verificarea compatibilității lui Muruianu cu funcția de judecător sub aspectul integrității, în temeiul Legii privind declararea și controlul veniturilor și proprietăților.
Contactat de portalul Moldova Curată, vicepreședintele CNI Victor Strătilă a declarat că sesizarea venită de la CSM nu se referă la vreun caz concret care ar demonstra că Muruianu și-ar tăinui proprietățile. „Urmează să vedem dacă există astfel de cazuri”, a menționat Strătilă.
Mariana Rață
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de aver...
Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.
Primarul de Horeşti nu şi-a declarat porcii
Anton Revenco, primarul comunei Horeşti din raionul Făleşti, nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul trecut ferma de porci pe care o deţine în localitate. Alesul local susţine că nu a făcut acest lucru, deoarece această fermă este o afacere mică, care nu-i duce profit considerabil.
Fiul lui Valeriu Lazăr s-a apucat de afaceri
Fiul ministrului în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, s-a apucat de agricultură. Potrivit declarației de avere a demnitarului pentru anul 2012, Mircea Lazăr (fiul lui Valeriu Lazăr) este acționarul unei companii agricole din s. Minjir, r. Hâncești, localitatea de baștină a tatălui său. Menționăm că în declarația de avere pentru anul 2011, Lazăr nu a indicat nimic despre această firmă.
Donciu și-a făcut publică în sfârșit averea
Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, autoritatea care verifică declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor, și-a plasat în sfârșit propriile declarații de avere și de proprietate pe site-ul instituției pe care o conduce.
Doar un ministru în exerciţiu şi-a făcut publică averea
Până la 31 martie 2013, funcţionarii publici şi alte persoane cu funcţii înalte trebuie să-şi declare veniturile şi proprietăţile pentru anul trecut. Deşi noile prevederi legale nu-i obligă pe funcţionarii şi demnitarii publici să-şi facă publice averile, până la 28 martie 2013, doar ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, şi-a plasat pe pagina web a ministerului unde activează declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese pentru anul trecut. Pe site-ul Ministerului Educaţiei am găsit şi declaraţia de avere a ministrului în exerciţiu Maia Sandu, dar aceasta se referă doar la prima jumătate a anului 2012, adică până la numirea sa în funcţie.
Aici așteptăm comentariul tău!