Preşedintele CNI: „Vom rămâne la sapă de lemn, dacă nu va fi schimbată legislaţia”

Arhiva 13 martie 2015 49
Prezentarea Programului E-integritate: Cornelia Cozonac, Anatolie Donciu şi Dumitru Postu

Persoanele cu funcţii de răspundere în serviciul public ar putea avea posibilitatea, începând cu anul viitor, să-şi declare veniturile şi proprietăţile în formă electronică, printr-un program special numit „E-integritate”. Specialiştii afirmă că această modalitate va elimina erorile comise fără intenţie sau cu bună ştiinţă de către subiecţi, deoarece programul va include câmpuri de date obligatorii. Dacă acestea nu vor fi completate, declaraţia nu va putea fi recepţionată. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) spune însă declararea electronică va fi posibilă de la anul viitor doar în situaţia în care deputaţii vor vota proiectele de lege care presupun reformarea CNI, dar şi modificarea formularului de declarare a averilor şi intereselor personale.Conceptul proiectului „E-integritate” a fost elaborat de Centrul de Guvernare Electronică şi presupune depunerea declaraţiilor de avere în regim on-line dar şi off-line. Autorii spun că aplicarea proiectului va aduce doar beneficii, deoarece va accelera și eficientiza transferul și procesarea simultană a informațiilor incluse de către subiecţii declarării, oferindu-le o siguranţă, dar şi va automatiza verificarea preliminară de către sistem a datelor care vor fi incluse. Dumitru Postu, manager al serviciilor sectoriale de e-transformare de la Centrul de Guvernare Electronică menţionează că programul de înregistrare on-line a bunurilor, veniturilor şi intereselor personale nu le va mai permite declaranţilor să se eschiveze de la prezentarea datelor despre valoarea reală a bunurilor. „Declaraţiile incomplete sau cele eronate pur şi simplu nu vor fi acceptate de sistem, întrucât vor fi anumite filtre de verificare pentru spaţiile care trebuie completate în mod obligatoriu”, explică Dumitru Postu.

La rândul său, preşedintele CNI, Anatolie Donciu, susţine că dacă va fi implementat, acest sistem va fi foarte util atât pentru subiecţii declarării, deoarece le va facilita depunerea declarațiilor folosind computerul, tableta sau telefonul mobil, dar şi pentru angajaţii CNI, care nu vor mai verifica aceste documente pe suport de hârtie. Astfel, ei vor economisi timp şi mijloace financiare necesare pentru scanarea anuală a declarațiilor. „Avem teancuri de declaraţii, circa o sută de mii anual, documente ce trebuie scanate şi plasate pe site-ul CNI. Prin acest sistem, persoana cu funcţie publică îşi va completa declaraţia şi o va expedia. Aici, angajaţii CNI îşi vor concentra activitatea prin verificarea decalajului evident dintre valoarea bunurilor obţinute şi venitul acestora”, afirmă preşedintele CNI.

Sistemul va funcţiona dacă va fi voinţă politică

Anatolie Donciu a specificat însă că acest sistem va putea funcţiona doar în cazul în care vor fi adoptate proiectele de legi referitoare la reformarea CNI, dar şi la modificarea procesului de declarare a averilor şi intereselor personale (Legea cu privire la Centrul Național de Integritate, Legea privind declararea averii și intereselor personale și Legea pentru modificarea și completarea unor acte legislative), documente care sunt în prezent la etapa de avizare la Ministerul Justiţiei. „Dacă va exista voinţă politică şi aceste modificări vor fi adoptate de Parlament, acest sistem va funcţiona începând de anul viitor, în caz contrar vor rămâne ca şi acum, la sapă de lemn”, conchide preşedintele CNI.

Potrivit proiectului de lege privind declararea averii și intereselor personale, „subiecţii declarării sunt în drept să depună declaraţiile în formă electronică prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Centrului Național de Integritate”. „Semnarea declarației în formă electronică se realizează prin utilizarea semnăturii electronice emise în condiţiile legislaţiei în vigoare. Semnăturile electronice se vor elibera, cu titlu gratuit, subiecților declarării, în modul stabilit de Guvern. Declarația în formă electronică se consideră recepționată de Centrul Național de Integritate dacă subiectul declarării primeşte recipisa electronică de confirmare a acceptării acesteia”, mai prevede proiectul aflat acum la Ministerul Justiţiei.

Sistemul de depunere a declarațiilor „E-Integritate” a fost prezentat în cadrul unui club de presă organizat de CNI, Centrul de Guvernare Electronică şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, eveniment desfăşurat la 10 martie curent.

Lilia Zaharia

Modalitatea de declarare a averii în regim electronic


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Alexandr Suhodolski

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
61
Arhiva

Profil candidat: Mihai Popșoi

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
57
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

IP Căpitănia Portului Giurgiulești ne îngrădește accesu...

Întrebare: Sunt reprezentant al unei organizații neguvernamentale în domeniul anticorupție. În baza Legii privind accesul la informație, am solicitat  Căpităniei Portului Giurgiulești să includă organizația pe care o reprezint în lista părților interesate în procesul de consultare publică în cadrul Căpităniei și să ne prezinte următoarele informații: numele, prenumele, funcția și numărul de contact ale persoanei responsabile de procesul decizional în cadrul IP Căpitănia Portului Giurgiulești; să ne informeze despre organizarea consultărilor publice și a ședințelor publice,  despre modalități de depunere a recomandărilor, dar și despre locul unde cetățenii se pot informa referitor la proiectele de decizie etc.

26 ianuarie 2018
106
Arhiva

Doar o treime din persoanele cu funcţii de răspundere a...

Persoanele cu funcţii de răspundere mai au zile numărate în care pot să-și completeze declaraţiile de venituri şi proprietate, dar şi de interese personale pentru anul 2014. Până acum, din cele circa o sută de mii de declaraţii, câte sunt aşteptate la Comisia Naţională de Integritate (CNI), au fost depuse doar o treime.

27 martie 2015
46
Arhiva

Consiliul Superior al Procurorilor are o nouă conducere

Angela Motuzoc, adjunctă a procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, a fost aleasă în funcția de președintă a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, şi-a început cariera în Procuratură în anul 2000, deţinând pe parcurs mai multe funcţii în procuratura municipiului Chişinău.

10 ianuarie 2018
68
Arhiva

Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...

După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.   

23 noiembrie 2017
51