Președintele raionului Cantemir: două apartamente în Chișinău și venituri din activitatea pe bază de patentă a soției

Arhiva 30 decembrie 2015 1272
Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu

Raionul Cantemir, care are o populație de 63 de mii de locuitori, este condus din acest an de un democrat. Andrei Ciobanu nu a fost însă departe de o funcție de conducere nici pânâ atunci, întrucât din anul 2011 a fost vicepreședinte al raionului. La 23 iulie 2015 el a fost ales cu scandal. 



Ales cu «vot de aur» 

După alegerile locale din iunie, Consiliul Raional Cantemir urma să se întrunească de două ori pentru a alege președintele raionului, însă ambele încercări au eșuat. Potrivit presei locale, inițial în această funcție a fost propusă și urma să fie numită o consilieră din partea Partidului Liberal Democrat. La 23 iulie, când a fost ales Ciobanu, 10 liberal-democrați au refuzat să participe la ședință, considerând-o ilegală. Un consilier al PLDM însă, Vladimir Moldovanu, a votat împreună cu PDM, PL, PCRM și Grupul PPEM Iurie Leancă, acesta fiind votul de aur pentru accederea în funcție a democratului Ciobanu. ”Cetățenii raionului Cantemir au votat preponderent pentru PLDM și și-au dorit un președinte de raion liberal-democrat, însă PDM a aplicat un scenariu intenționat pentru a sabota alegerea candidatului nostru”, a declarat atunci deputatul Ion Balan, care era atunci și consilier raional la Cantemir. În prezent consilierii liberal-democrați și cei ai PSRM se consideră a fi în opoziție la Cantemir. 

De profesie, Andrei Ciobanu este inginer, el a absolvit Universitatea Tehnică din Chișinău în anul 1979. Potrivit unui CV pe care ni l-au expediat responsabilii din cadrul Consiliului Raional Cantemir, actualul președinte de raion a fost vicepreședinte al Comitetului Executiv Raional între anii 1990-1994, iar timp de 11 ani, din 2000 până în 2011, a condus Societatea pe Acțiuni «Constructorul-Cantemir». Anterior, Ciobanu a declarat pentru Moldova Curată că deține 3-4 la sută din acțiunile acestei întreprinderi, dar că nu are venituri din activitatea ei. 

În declarația sa de avere, Ciobanu indică 2 loturi de pământ, care ar fi cota de teren repartizată soției sale, o casă de locuit și două apartamente. El a explicat pentru Moldova Curată că cele două apartamente sunt în Chișinău. Unul aparține soției, iar al doilea, cu trei camere, familia l-a cumpărat pentru fiu, a cărui familie s-a mărit între timp. «Plătim impozite pentru acest apartament, facem acum documentele de donație și va fi un apartament scris pe fiu și unul pe soție. Gata», a spus Andrei Ciobanu. 

Soția - femeie de afaceri pe bază de patentă

Familia sa mai deține un automobil Toyota Rav 4, achiziționat în 2010 cu 95 000 lei. Întrebat de ce nu a indicat în declarație și veniturile soției, ci doar proprietățile ei, Andrei Ciobanu răspunde că nu este obligat să o facă, deoarece soția sa muncește pe bază de patentă. «Soția mea are studii superioare. Ambii avem câte un stagiu de muncă de 40 de ani. Ea acum muncește pe patentă, are un butic la piața centrală din Cantemir, unde vinde haine, încălțăminte. Nu am declarat veniturile din activitatea ei pentru ca de pe patentă nu se declară», ne-a mai spus președintele raionului Cantemir. Întreprinzătorii individuali pe bază de patentă pot desfășura activitate comercială cu anumite mărfuri, dar nu declară veniturile la fisc, ci achită periodic costul patentei, care este o sumă fixă, stabilită de Ministerul Finanțelor. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

La Taraclia: tata - președinte, fiul - consilier raiona...

Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia, vorbitor exclusiv de limbă rusă, a ajuns în fruntea raionului venind din domeniul privat. Totuși, nici el, nici familia sa nu deține vreo firmă. „Toată viața am activat în raionul Taraclia. La noi, acum, coaliția funcționează foarte bine, pentru că este o alianță pentru raion”, spune Tatarlî. În Consiliul Raional, pe listele PSRM, a ajuns și Alexandru Tatarlî, care este fiul președintelui raionului. Tatăl afirmă însă că acesta nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a votat candidatura sa la funcția de președinte, tocmai pentru a evita un eventual conflict de interese.

23 decembrie 2015
1691
Arhiva

Șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: proprietăți...

Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, are proprietăți a căror valoare depășește cu mult veniturile sale declarate. Cavcaliuc ridică un salariu lunar de 10 mii de lei, însă în prezent își construiește o casă impunătoare în comuna Trușeni din municipiul Chișinău. El locuiește într-un apartament trecut în acte pe numele socrilor săi, care anterior a fost cumpărat de părinții săi. Toate acestea au fost descoperite de reporterii Ziarului de Gardă, care au publicat o investigație amplă.

17 decembrie 2015
1378
Arhiva

Profil candidat: Iurie Țap

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1033
Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Principiile și valorile l...

În preajma alegerilor, Ziarul NAȚIONAL a lansat un ciclu de articole de analiză semnate de Victor Ciobanu despre candidații la funcția de președinte. Inițiativa este parte a proiectului „Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate. Primul candidat analizat este liderul PDM, Marian Lupu, primul înregistrat odicial în cursa electorală.

21 septembrie 2016
864
Arhiva

De luni până vineri - funcţionar public, sâmbăta şi dum...

În satul Grădiniţa din raionul Căuşeni, secretarul consiliului local deţine prin cumul şi funcţia de asistent social. Experţii afirmă că funcţionarul public nu are dreptul să primească alte remunerări decât din activităţi didactice, ştiinţifice sau de creaţie.

22 ianuarie 2014
1136
Arhiva

Un democrat s-a retras dintr-o afacere de milioane pent...

Iurie Urzică, noul președinte al raionului Râșcani, a condus în ultimii 22 de ani fabrica "Avicola" din regiune, care a rămas acum pe seama soției și fiului său mai mare. Întreprinderea, în anii 2011-2013 a participat, cu succes, la mai multe licitații din raion, obținând din vânzări aproximativ 1,5 milioane de lei. În 2015, afirmă Urzică, la inițiativa sa, firma familiei nu mai participă la licitațiile din raionul Râșcani, pentru a evita eventualele acuzații și conflicte de interese.

21 decembrie 2015
1335