Președintele raionului Cantemir: două apartamente în Chișinău și venituri din activitatea pe bază de patentă a soției

Arhiva 30 decembrie 2015 187
Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu

Raionul Cantemir, care are o populație de 63 de mii de locuitori, este condus din acest an de un democrat. Andrei Ciobanu nu a fost însă departe de o funcție de conducere nici pânâ atunci, întrucât din anul 2011 a fost vicepreședinte al raionului. La 23 iulie 2015 el a fost ales cu scandal. Ales cu «vot de aur» 

După alegerile locale din iunie, Consiliul Raional Cantemir urma să se întrunească de două ori pentru a alege președintele raionului, însă ambele încercări au eșuat. Potrivit presei locale, inițial în această funcție a fost propusă și urma să fie numită o consilieră din partea Partidului Liberal Democrat. La 23 iulie, când a fost ales Ciobanu, 10 liberal-democrați au refuzat să participe la ședință, considerând-o ilegală. Un consilier al PLDM însă, Vladimir Moldovanu, a votat împreună cu PDM, PL, PCRM și Grupul PPEM Iurie Leancă, acesta fiind votul de aur pentru accederea în funcție a democratului Ciobanu. ”Cetățenii raionului Cantemir au votat preponderent pentru PLDM și și-au dorit un președinte de raion liberal-democrat, însă PDM a aplicat un scenariu intenționat pentru a sabota alegerea candidatului nostru”, a declarat atunci deputatul Ion Balan, care era atunci și consilier raional la Cantemir. În prezent consilierii liberal-democrați și cei ai PSRM se consideră a fi în opoziție la Cantemir. 

De profesie, Andrei Ciobanu este inginer, el a absolvit Universitatea Tehnică din Chișinău în anul 1979. Potrivit unui CV pe care ni l-au expediat responsabilii din cadrul Consiliului Raional Cantemir, actualul președinte de raion a fost vicepreședinte al Comitetului Executiv Raional între anii 1990-1994, iar timp de 11 ani, din 2000 până în 2011, a condus Societatea pe Acțiuni «Constructorul-Cantemir». Anterior, Ciobanu a declarat pentru Moldova Curată că deține 3-4 la sută din acțiunile acestei întreprinderi, dar că nu are venituri din activitatea ei. 

În declarația sa de avere, Ciobanu indică 2 loturi de pământ, care ar fi cota de teren repartizată soției sale, o casă de locuit și două apartamente. El a explicat pentru Moldova Curată că cele două apartamente sunt în Chișinău. Unul aparține soției, iar al doilea, cu trei camere, familia l-a cumpărat pentru fiu, a cărui familie s-a mărit între timp. «Plătim impozite pentru acest apartament, facem acum documentele de donație și va fi un apartament scris pe fiu și unul pe soție. Gata», a spus Andrei Ciobanu. 

Soția - femeie de afaceri pe bază de patentă

Familia sa mai deține un automobil Toyota Rav 4, achiziționat în 2010 cu 95 000 lei. Întrebat de ce nu a indicat în declarație și veniturile soției, ci doar proprietățile ei, Andrei Ciobanu răspunde că nu este obligat să o facă, deoarece soția sa muncește pe bază de patentă. «Soția mea are studii superioare. Ambii avem câte un stagiu de muncă de 40 de ani. Ea acum muncește pe patentă, are un butic la piața centrală din Cantemir, unde vinde haine, încălțăminte. Nu am declarat veniturile din activitatea ei pentru ca de pe patentă nu se declară», ne-a mai spus președintele raionului Cantemir. Întreprinzătorii individuali pe bază de patentă pot desfășura activitate comercială cu anumite mărfuri, dar nu declară veniturile la fisc, ci achită periodic costul patentei, care este o sumă fixă, stabilită de Ministerul Finanțelor. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Judecători de la CSJ cu proprietăţi au solicitat aparta...

Un regulament referitor la condiţiile de acordare a dreptului de a cumpăra apartamente mai ieftine într-un bloc nou din Chişinău permite şi magistraţilor care au proprietăţi scumpe să beneficieze de locuinţe la preţuri preferenţiale. Astfel, în lista solicitanţilor găsim o serie de judecători care au câte unul sau două bunuri imobile în apropiere de capitală - la Ialoveni sau Criuleni. Printre aceştia sunt Iuliana Oprea, Elena Covalenco şi Ghenadie Nicolaev. Ultimii doi şi-au retras de curând solicitările. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că documentul ar fi trebuit să conţină delimitări clare în categoriile de solicitanţi, dar şi alte prevederi care ar exclude facilităţile pentru beneficiarii care au averi.

10 iulie 2015
158
Arhiva

Laura Ştefan: Factorul politic este esenţial atunci cân...

Experta anticorupţie de la Bucureşti Laura Ştefan a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens. Ea a subliniat importanţa asumării reformelor de către clasa politică, dar, mai ales, de către oamenii legii, de la poliţişti şi procurori până la judecători.

21 decembrie 2015
157
Arhiva

Doar doi candidați vor susține proba scrisă a concursul...

Victor Strătilă și Teodor Cîrnaț, candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), vor susține proba scrisă a concursului. A treia persoană, Lilian Chișcă, s-a retras din concursul pentru această funcție și a optat doar pentru poziția de vicepreședinte.

21 septembrie 2017
152
Arhiva

Guma renunță la mandatul de deputat

Deputatul democrat Valeriu Guma a anunțat astăzi că renunță la mandatul de deputat pentru a pune capăt speculațiilor și acuzațiilor care i se aduc că ar încerca să se acopere cu imunitate parlamentară pentru a scăpa de pedeapsa la care a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție din România.

13 februarie 2014
165
Arhiva

Averile şi interesele a şapte persoane cu funcţii de ră...

În şedinţa Comisiei Naţionale de Integritate(CNI) din 21 noiembrie curent vor fi discutate declaraţiile de avere şi cele de interese personale a şapte persoane cu funcţii de răspundere din R. Moldova. Printre acestea se regăsesc doi deputaţi, trei conducători ai autorităţilor publice locale, un director adjunct al unei instituţii publice şi un poliţist.

20 noiembrie 2013
169
Arhiva

Apartament nedeclarat al președintelui Curții de Apel B...

Președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, locuiește într-un apartament pe care nu îl indică în declarația sa de avere. Magistratul spune că îl închiriază, fiindu-i repartizat de Consiliul municipal Bălți atunci când s-a mutat cu traiul la Bălți, în 2012. Deși potrivit legii judecătorul ar fi trebuit să declare și apartamentul în care stă, chiar dacă nu îi aparține, ci doar îl folosește, el argumentează că nu era obligat să îl declare.

24 februarie 2017
179