Un consilier al lui Igor Dodon a fost numit în funcție, deși este urmărit penal pentru înșelarea unei cliente

Arhiva 3 mai 2019 1331

Consilierul președintelui Igor Dodon pentru relații interetnice, Serghei Mișin, numit în funcție acum 4 luni, este, în prezent, subiectul unei cauze penale pornite de Procuratura Anticorupție, după ce o fostă clientă care l-a angajat ca avocat, l-a acuzat că a mințit-o timp de doi ani și jumătate. O investigație publicată vineri de Ziarul de Gardă arată că Serghei Mișin și-ar fi mințit clienta despre existența unui litigiu în instanță și despre pronunțarea unor hotărâri judecătorești în favoarea sa. Până la urmă, el i-a restituit banii pentru pretinsele servicii (15 mii de lei), dar femeia a ratat termenele de adresare în judecată și astfel a pierdut, practic, banii pe care i-a investit în construcția unui apartament.



Potrivit ZdG, Mișin a fost numit consilier al președintelui la 4 ianuarie 2019, la două luni după ce Centrul Național Anticorupție (CNA) pornise o anchetă. CNA investighează și acum serviciile juridice acordate Elenei Lipcan, iar Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților i-a anulat licența de avocat anume pentru abatere disciplinară gravă la acordarea serviciilor acestei cliente.

Elena Lipcan a fost informată în luna februarie 2019 că faptele expuse în plângerea sa sunt examinate de CNA în cadrul unei cauze penale

Elena Lipcan a investit 2 000 euro și 3 600 de dolari în construcția unui bloc locativ, iar când a înțeles că firma de construcții nu-și va onora obligațiile, a obținut o scrisoare de garanție că banii îi vor fi restituiți, până la 30 iulie 2013. Întrucât așa și nu și-a văzut banii înapoi, iar la 1 decembrie 2016 era ultimul termen în care se putea adresa în instanță, Elena Lipcan a apelat la avocatul Serghei Mișin, care a asigurat-o că a depus cererea de chemare în judecată și că prezența sa la ședințe nu a fost necesară. Ulterior, ar fi anunțat-o că a obținut câștig de cauză, atât în prima instanță, cât și la Curtea de Apel.

”El a făcut jocul datornicului meu prin faptul că nu a depus cerere de chemare în judecată”

Într-un final, clienta a înțeles că fusese mințită, iar documente obținute de la Judecătoria Buiucani și de la Curtea Supremă de Justiție i-au confirmat că în instanțe nu fusese depusă niciodată vreo cerere din numele ei.

Potrivit ZdG, avocatul i-ar fi dat femeii o explicație în scris, afirmând că cineva dintre angajații Curții Supreme de Justiție ar fi șters dosarul din Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor și pe acest fapt ar fi fost dispusă o anchetă de serviciu. Ulterior, avocatul i-a restituit clientei banii pe care aceasta îi plătise pentru servicii – 15 mii de lei. Asta însă nu este o soluție. „Astfel, acesta a încercat măcar cumva să se reabiliteze. Dar, drept rezultat al faptului că a întors banii, termenul de contestare a actelor mele nu s-a reîntors. Apare o singură întrebare: de ce a făcut acest lucru? Scuzați, dar apare un singur răspuns: practic, el a făcut jocul datornicului meu prin faptul că nu a depus cerere de chemare în judecată”, a fost de părere Elena Lipcan.

După ce a examinat plângerea Elenei Lipcan, Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților a anulat licența de avocat a lui Serghei Mișin, iar la 5 octombrie 2018, Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală pe aceleași fapte.

Pentru ZdG, Serghei Mișin a declarat că el nu i-a prestat femeii servicii de avocat, ci doar i-a acordat consultații juridice. El susține că nu știa că la Uniunea Avocaților a fost depusă o plângere împotriva sa și că, ulterior, s-a luat decizia de a-l lipsi de licență. Alte detalii ale acestei istorii, dar și dacă Președinția a comentat cumva situația aflați din investigația realizată de jurnalista Marina Ciobanu de la Ziarul de Gardă.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Declarație de susținere a inițiativei Președintelui Rep...

Organizațiile societății civile susţin iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae TIMOFTI, de a impune criterii de integritate candidatului la funcția de Prim-ministru și îi solicită, în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, să facă față oricăror presiuni și încercări de a aduce la guvernare persoane compromise şi de a submina legalitatea şi corectitudinea activității instituțiilor de stat.

11 ianuarie 2016
955
Arhiva

Candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru se esch...

La 19 ianuarie 2016, reprezentanţii societăţii civile au avut o întâlnire cu candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip, în cadrul căreia acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a semna, împreună cu noul Cabinet de Miniştri desemnat, Declaraţia de integritate, elaborată de societatea civilă. La câteva ore după întrevedere, juriştii lui Pavel Filip au expediat în adresa societăţii civile propria variantă a Declaraţiei de integritate care seamănă mai mult cu o promisiune, decât cu o Declaraţie de integritate.

20 ianuarie 2016
958
Despre ANI

Câștig pentru api în procesul de judecată cu ani privin...

Asociația Presei Independente (API), membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, a câștigat în prima instanță dosarul împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru refuzul de a furniza informație de interes public. Prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, ANI este obligată să ofere API informații despre finalitatea controalelor începute de fosta Comisie Națională de Integritate.

28 februarie 2019
1377
Arhiva

Fostul şef de direcţie de la MDRC, bănuit că s-ar fi îm...

Valerian Bânzaru, fost şef al Direcţiei generale dezvoltare regională de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), va compărea în faţa judecătorilor, fiind bănuit de îmbogăţire ilicită. Astăzi, 28 februarie, este planificată prima şedinţă de judecată în dosarul acestuia.

28 februarie 2017
1113
Arhiva

Au fost aleşi reprezentanţii societăţii civile în Consi...

Specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex, Tatiana Pașcovschi și Dumitru Ţâra, fondatorul trustului media Realitatea, vor face parte din Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate și vor reprezenta societatea civilă. Ei au fost aleși în bază de concurs dintr-un total de 7 candidați, de către o Comisie formată de Ministerul Justiției, din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului, ai Uniunii Avocaților și  ai societății civile.  Tatiana Pașcovschi a acumulat  24 de puncte, iar Dumitru Țâra 26 de puncte. Candidații au fost apreciați în baza CV-ului depus, al scrisorii de motivare și a interviului, care a cuprins 6 întrebări. 

26 decembrie 2016
1251
Arhiva

„Poșta Moldovei” silită să execute o decizie a CSJ priv...

Au trecut deja trei luni de când Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care a obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații despre concursurile de achiziții desfășurate în anii 2014-2016. În pofida hotărârii, „Poșta Moldovei” nu a oferit însă informația solicitată, de aceea API a intentat procedurile juridice de executare silită. După o săptămână de la intentarea procedurii de executare silită, întreprinderea a expediat informația solicitată.

27 decembrie 2017
1269