În atenţia jurnaliştilor de la instituţiile mass-media locale şi naţionale
Asociaţia Presei Independente (API) anunţă înscrierea jurnaliştilor de la instituţiile mass-media locale şi naţionale la trainingul specializat la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice.
Trainingul este organizate pentru a fortifica cunoştinţele şi abilităţile jurnaliştilor în reflectarea profesionistă a subiectelor ce vizează declaraţiile de venituri şi proprietate, dar şi cele de interese ale persoanelor cu funcţii publice.
Participanţii vor fi familiarizaţi cu esenţa şi terminologia din domeniu, cu prevederile legislaţiei naţionale şi internaţionale, funcţionarea şi competenţele structurilor/instituţiilor de control, vor fi instruiţi cum să verifice informaţiile din declaraţiile de venituri şi proprietate, dar şi de interese personale. Totodată, vor învăţa cum să comunice mai eficient cu CNI şi alte instituţii care deţin informaţii relevante pentru jurnaliştii de investigaţie
Atelierul este organizat în parteneriat cu organizaţiile membre ale Iniţiativei Civice pentru Integritatea în Serviciul Public şi ale Alianţei Anticorupţie. Traineri – Mariana Kalughin, expert la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei şi Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice.
Trainingul va avea loc la 6 februarie 2015 (vineri), în sala Rome, Complexul Summit Events & Conference Center (mun. Chişinău, strada Tighina 93\2).
Se pot înscrie jurnalişti din mass-media locale şi naţionale (presă scrisă, radio, TV, on-line) care manifestă interes pentru tema cursului.
Organizatorii vor acoperi cheltuielile de transport ale participanţilor tur-retur conform tarifelor oficiale la transportul în comun; alimentarea va fi asigurată.
Jurnaliştii se pot înscrie la telefonul 022 220995 (persoană de contact: Rodica Malic) sau expediind un e-mail la adresa rmalic@api.md
Data-limită de înscriere - 3 FEBRUARIE 2015, ora 15:00.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Expert Forum, Freedom House-România și alte organizații...
Patru organizații ale societății civile din România, Expert Forum (EFOR), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS) și Centrul Român de Politici Europene au pregătit o petiție către președintele Klaus Johannis, primul ministru Dacian Cioloș și către liderii celor mai mari formațiuni politice Liviu Dragnea și Nicușor Dan. Organizațiile le solicită să ia „măsuri adecvate”, inclusiv să suspende finanțarea prin împrumutul de sprijin bugetar (și alte formule de asistență financiară) a Republicii Moldova, dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta legea numită "pentru liberalizarea capitalului și stimularea fiscală".
Conflictul de interese din Bleşteni rămâne nesancţionat
Primarul comunei Bleşteni din raionul Edineţ, Liviu Belitei, care şi-a angajat sora în funcţia de director al Centrului comunitar pentru persoane în etate, va scăpa de sancţiunea pentru admiterea unui conflict de interese, deoarece Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cauza. Liviu Belitei a anunţat CNI cu o întârziere de un an despre faptul că sora sa conduce o instituţie subordonată Primăriei. Comisia a constatat existenţa conflictului de interese, dar a clasat cazul. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că decizia este greşită şi că primarul ar fi trebuit sancţionat.
Bugetari bogați candidează la șefia ANI
Doi dintre cei patru candidați la funcția de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate dețin proprietăți de milioane de lei. Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii care râvnește funcții de conducere la ANI, și-a cumpărat anul trecut o casă care valorează mai mult de 2 milioane de lei. În afară de aceasta, Cârnaț deține alte câteva imobile în municipiul Chișinău, pe care spune că le-a dobândit legal. O investigație realizată de reporterii Ziarului de Gardă arată că juristul Teodor Cârnaț deţine două imobile în cartierul Malina Mică şi altele două în centrul capitalei.
Dosarul liderilor sindicatelor din agricultură: condamn...
Liderii sindicatelor din agricultură, Sergiu Bernevec și Sergiu Boța, condamnați joi, 12 aprilie, la 8,6 ani și, respectiv, 8 ani de închisoare cu executare, au fost lăsați în libertate, deși sentința este executorie din momentul pronunțării.
Ce trebuie să întreprindem în cazul în care o instituți...
Întrebare: La 4 octombrie a.c., Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociației Presei Independente (API) informații despre firmele care au prestat servicii de construcție, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poștale din țară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 - martie 2016. Deja a trecut mai mult de o lună de la emiterea hotărârii CSJ, iar Î.S. „Poșta Moldovei” așa și nu a oferit informația solicitată. Ce trebuie să mai întreprindă API pentru a determina entitatea respectivă să se conformeze deciziei CSJ?
Aici așteptăm comentariul tău!