Preşedintele raionului Cimişlia, fără locuinţă în declaraţia de avere şi cu salarii modeste de la o firmă căreia i-a asigurat profit

Arhiva 10 decembrie 2015 85
Președintele raionului Cimișlia, Mihai Olărescu

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cimişlia a acces un reprezentant al Partidului Popular European, unul dintre cei mai tineri preşedinţi de raion, Mihai Olărescu, în vârstă de 30 de ani. Licenţiat în finanţe şi asigurări, Olărescu s-a lansat în politică cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Iniţial a făcut parte din organizaţia de tineret a PDM, dar după lansarea blocului lui Iurie Leancă, a decis să adere la PPEM. Şi-a propus candidatura la funcţia de primar de Cimişlia, dar colegii de partid au optat pentru o persoană cu mai multă experienţă. Au pierdut în cursa pentru funcţia de primar, în schimb PPEM a câştigat cele mai multe mandate în consiliul raional. Candidatura lui Olărescu a fost propusă la funcţia de preşedinte de raion şi a fost aprobată cu votul unei majorităţi PPEM-PDM.A muncit un timp în SUA

Solicitat de Moldova Curată, Olărescu ne-a informat că până a accepta această funcţie a activat în sfera privată, unde se simţea mult mai confortabil. „Fac parte dintr-o echipă unde toţi vin din sfera afacerilor. Eu am mai puţine afaceri, respectiv am putut accepta această provocare”, ne-a spus Olărescu.

Noul preşedinte al raionului Cimişlia a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova. Ulterior a petrecut o perioadă de timp în SUA, unde a plecat iniţial prin intermediul programului Work and Travel. „Acum cinci ani am decis să fac o familie şi am revenit acasă”, ne-a spus el. Olărescu împreună cu soţia sa, Ana, cresc şi educă doi copii.

Compania pe care a gestionat-o atrage bani publici 

Pe parcursul anilor a administrat câteva companii. Ultima funcţie a deţinut-o în firma SRL „Cătădeni Lux”. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Consiliului raional, Olărescu a condus această companie din 2014 până în 2015, fiind numit director de filiale. 

„Cătădeni Lux” a fost înregistrată în 2003 și este specializată în construcţii şi importul resurselor energetice. Întâmplător sau nu, dar în perioada în care era gestionată de Olărescu, firma a câştigat pentru prima oară importante contracte de achizii legate de administraţia locală din raion. Astfel la 16 septembrie 2014, această companie a câştigat 18 contracte de achiziţii privind asigurarea cu cărbune a primăriilor din raionul Cimişlia. Următoarele contracte de achiziţii publice firma le-a obţinut la o săptămână de la alegerea în funcţia de preşedinte de raion a lui Olărescu. La 27 iulie 2015, „Cătădeni Lux”  a câştigat 16 contracte de achiziţii, în sumă de circa 2, 3 mln lei, la fel, de asigurare cu cărbune a unor primării şi instituţii de învăţământ din raionul Cimişlia.

Director cu salarii modeste

Potrivit site-ului gazetadesud.md, la numirea în funcţie, Mihai Olărescu a declarat că pledează pentru o transparenţă totală în activitatea publică şi că „va folosi la maximum site-ul Consiliului Raional, dar şi presa scrisă şi cea electronică”.  În pofida acestui fapt, pe site-ul Consiliului Raional am găsit doar datele biografice, nu şi declaraţia de avere şi de interese ale noului preşedinte de raion. Olărescu ne-a informat că a transmis aceste date Comisiei Naţionale de Integritate şi că nu a ştiut că ele trebuie plasate şi pe site-ul Consiliului.

Solicitat de Moldova Curată, Olărescu ne-a prezentat declaraţia de avere pentru perioada 1 ianuarie – 27 iulie 2015. În această perioadă a înregistrat venituri din salarii în sumă de 13 230 lei în calitate de administrator al SRL „Cătădeni Lux” şi 7396 lei în calitate de manager al SRL „Global Lux” şi SRL „Arta Zidarului”. Din darea în chirie a unor bunuri a obţinut 19 934 lei. Olărescu mai indică cinci terenuri. Două dintre ele au destinație agricolă și o suprafaţă totală de circa 3 ha, amplasate în satul Horeşti și procurate în 2012. Alte trei terenuri amplasate în orașul Cimişlia au fost obţinute prin contracte de cumpărare. La categoria bunuri mobile indică un automobil de marca Hyundai, fabricat în 2008 și procurat în 2012.

Fondator al unei firme profitabile

Potrivit declaraţiei de avere, noul preşedinte al raionului este fondator a două companii. El şi soţia sa Ana sunt fondatori ai SRL „Global Lux”, care are un capital social subscris în sumă de 86 400 lei. Potrivit informaţiilor de la Camera de Înregistrări de Stat, întreprinderea a fost înregistrată în 2012 şi este specializată în vânzarea îmbrăcămintei. Potrivit ultimului raport financiar, prezentat la Biroul Naţional de Statistică, întreprinderea a avut în 2012 venituri din vânzări în sumă de 261 700 lei. 

În cea de-a doua firmă, „Meridian Mall” SRL, Olărescu deţine o cotă-parte de 100%. Firma e specializată în prestarea serviciilor de administrare a imobilelor.

În declaraţia sa de avere Olărescu nu indică că ar avea casă ori apartament. El ne-a informat că deţine o locuinţă, dar e înregistrată pe numele părinţilor, pentru că a achiziţionat-o prin intermediul acestora în perioada când se afla în SUA.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Demnitari din raionul Dubăsari se bat pentru Centrul „P...

Preşedintele raionului Dubăsari şi primarul satului Coşniţa sunt în proces de judecată, miza fiind Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”, care este întreprindere municipală. Ei se acuză reciproc că ar avea interese personale legate de Centru. Între timp, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat şi un conflict de interese la această tabără.

11 septembrie 2014
99
Arhiva

În atenţia jurnaliştilor de la instituţiile mass-media...

Asociaţia Presei Independente (API) anunţă înscrierea jurnaliştilor de la instituţiile mass-media locale şi naţionale la trainingul specializat la tema integrităţii persoanelor  cu funcţii publice.

06 februarie 2015
87
Arhiva

CNA: rezultatele monitorizării „stilului de viaţă” al c...

Membrii Colegiului disciplinar din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au stabilit vineri, 4 aprilie 2014, că stilul de viaţă a trei colaboratori nu corespunde Codului de conduită a colaboratorului CNA, în privinţa acestora urmând să fie aplicate sancţiuni disciplinare. Despre această decizie a comunicat Cristina Ţărnă, Vicedirector al CNA, la şedinţa Grupului de Monitorizare a implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie.

05 aprilie 2014
117
Arhiva

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat...

Fostul premier Vlad Filat, condamnat in anul 2016 la 9 ani de inchisoare pentru abuz de putere, și deținut până in prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău a fost eliberat. Decizia a fost luată cu puțin timp in urmă, la ședința din dosarul său ținută astăzi la Curtea de Apel Chișinău.  

03 decembrie 2019
152
Arhiva

MAI vrea să-şi testeze angajații, de rând cu CNA

La trei săptămâni de la demararea procesului de testare a integrităţii profesionale a funcționarilor publici, divergenţele dintre instituţii ies la iveală. Bunăoară, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) insistă să le fie acordat dreptul de a-şi verifica propriii angajaţi. Deocamdată, în baza noilor prevederi, împuternicirea de a desfăşura astfel de testări o au doar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Conducerea Centrului deschide parantezele şi explică faptul că MAI încearcă astfel să obţină acces la baza de date a cazierelor integrităţii profesionale în privinţă poliţiştilor, pe care ar urma să o deţină CNA şi SIS. Acest lucru, consideră angajaţii Centrului, ar duce la deconspirări şi scurgeri de informaţie.

06 septembrie 2014
113
Arhiva

Viceministrul Sănătății, luat la ochi de CNI

Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat dintr-un articol publicat de portalul „Moldova Curată” și a inițiat un control din oficiu privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către viceministrul Sănătății, Octavian Grama.

20 august 2013
124