Profil candidat: Dumitru Pavel
Integritate în activitatea politică
Dumitru Pavel (40 de ani) este avocat, membru al Uniunii Avocaților. Este originar din or. Reni, Ucraina, licențiat în Drept (2000) la Universitatea de Stat din Moldova. Jurist de profesie, nu a aderat de-a lungul anilor la niciun partid. Dumitru Pavel a declarat pentru Campania Parlament Curat că a decis să candideze în 2019 în calitate de susținător al PPDA, deoarece susține și împărtășește ”viziunile și obiectivele acestui partid, în special lupta împotriva corupției și apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor afectați de schemele corupționale”. Candidează pe lista Blocului ACUM pe circumscripția națională.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Dumitru Pavel are în posesie un apartament cu o suprafață de 71 m.p. în or. Chișinău. În 2015 și-a procurat un automobil Toyota Prime, anul fabricării – 2008.
Integritatea în gestionarea funcțiilor publice și/sau de partid
Din 2001 până în 2003 a activat în calitate de șef de secție la Casa Națională de Asigurări Sociale din Chișinău.
Din decembrie 2003 până în aprilie 2004 a fost consultant superior la oficiul din Chișinău al Cancelariei de Stat în cadrul căruia era responsabil de controlul și verificarea legalității actelor emise de organele administrației publice locale.
Din aprilie 2004 până în octombrie 2010 a activat în calitate de referent al judecătorului la Curtea Supremă de Justiție. Ulterior, timp de doi ani, a activat în calitate de jurist al instituției media Jurnal de Chișinău Plus SRL, pe care a reprezentat-o în mai multe procese de judecată. Unul dintre cazurile răsunătoare a fost dosarul Vladimir Voronin versus Constantin Cheianu. PCRM l-a învinuit pe jurnalist de calomnie şi denigrare într-o emisiune, cerând să-i fie prezentate scuze.
Deschide. md nota într-un articol că după un proces îndelungat, care a durat mai bine de doi ani, CSJ a dat câștig de cauză Jurnal de Chișinău Plus SRL și jurnalistului Constantin Cheianu, reprezentați în instanță de Dumitru Pavel.
Un alt caz la care candidatul a participat în calitate de avocat este ”Candu versus Jurnal TV”, în care instanțele naționale au obligat postul să publice dezmințiri și scuze cu privire la difuzarea mai multor informații calificate ca fiind denigratoare la adresa președintelui Parlamentului. Avocatul Jurnal TV Dumitru Pavel, a calificat aceste decizii ca fiind un atac asupra libertăţii de exprimare și a atacat hotărârile instanțelor naționale la CEDO. Actualmente dosarul este pe rol.
Dumitru Pavel oferă asistență juridică membrilor PPDA și liderului acestui partid Andrei Năstase. El a fost avocatul lui Năstase în dosarul invalidării alegerilor locale din mun. Chișinău, după ce pe 19 iunie.
Dumitru Pavel susține că a obținut mai multe hotărâri judecătorești favorabile, inclusiv contra statului, în perioada de până la 2014. ”Ulterior s-a conturat o acaparare a sistemului judiciar, ceea ce a făcut practic imposibile astfel de victorii și, în consecință, am depus mai multe cereri către CtEDO”, a declarat avocatul pentru campania Parlament Curat.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Astăzi este ultima zi de depunere a declaraţiilor la CN...
La 20 aprilie, adică astăzi, este data limită când Comisia Naţională de Integritate (CNI) mai poate primi declaraţiile de venituri şi proprietate şi de interese personale pentru anul 2015. Până astăzi, la CNI erau depuse circa 72 de mii de declaraţii.
Conflicte de interse soluționate prin divorț: o inițiat...
Primarul comunei Chițcanii Vechi din raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris acum trei ani, continuă să muncească în primărie împreună cu fosta soție, de care a divorțat pentru a soluționa conflictul de interese. Soția sa este perceptor fiscal. Chiar și așa, primarul afirmă că perceptorul fiscal nu are relație de subordonare cu primarul. Pentru că acesta nu este singurul caz în care unele cupluri au decis să divorțeze ca să soluționeze conflictul de interese, experții anticorupție spun că ar fi necesare modificări la legislație, astfel ca noțiunea de „persoane apropiate” să se refere și la foștii soți.
Кандидаты в депутаты Народного Собрания Гагаузии обещаю...
На сегодняшний день Постоянная центральная избирательная комиссия АТО Гагаузия зарегистрировала пять кандидатов в депутаты Народного Собрания Гагаузии (НСГ) от избирательного округа Кириет-Лунга (№25). Выборы в законодательный орган Гагаузской автономии состоятся 20 ноября с.г. От территориального округа Кириет-Лунга на депутатские места претендуют: Иван Бургуджи, Екатерина Новачлы, Георгий Кюрчику, Дмитрий Друми и Михаил Железогло. Все они являются уроженцами Кириет-Лунга, и все обещают своим избирателям решить проблему водоснабжения родного села.
Bilanţ: CNI a iniţiat 112 controale în 2013
În anul curent, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul pe numele a 112 persoane cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale. Datele respective au fost expuse de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, în cadrul evenimentului Ziua uşilor deschise, organizat la 19 decembrie în incinta instituţiei.
ANI ar putea fi lipsită de dreptul a verifica averile f...
Autoritatea Națională de Integritate nu îi va putea verifica și nici sancționa pe funcționarii care vor profita de eventuala lege a ”liberalizării capitalului”, chiar dacă au tăinuit până acum bunuri și averi. Proiectele de lege promovate de un grup de deputați ai Partidului Democrat, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu, prevăd modificarea legislației referitoare la ANI, care a intrat recent în vigoare, la 1 august 2016, și care nu a reușit să fie aplicată pe deplin.
Apartamente la preț redus pentru mama și rudele magistr...
Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a procurat un spațiu comercial de 82 m. p. într-un bloc de locuințe din sectorul Botanica al capitalei, construit special pentru magistrați și angajații Judecătoriei pe care o conduce. Asta în condițiile în care anterior susținea că este nevoie de construcția acestui bloc pentru a asigura judecătorii și pe copiii acestora cu locuințe. În aceeași clădire s-au ales cu apartamente mama magistratului, câteva dintre rudele sale, dar și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. Blocul se află pe strada Hristo Botev 6 și urmează să fie dat în folosință la începutul anului 2017.
Aici așteptăm comentariul tău!