CSM vrea să verifice averile judecătorilor

Arhiva 30 septembrie 2015 89
Nadejda Hriptievschi

Consiliul Superior al Magistraturii vrea să obțină dreptul de a verifica averile judecătorilor, competență pe care o are în prezent doar Comisia Națională de Integritate (CNI). Juriștii din organizațiile neguvernamentale, dar și conducerea CNI se pronunță împotriva acestei inițiative, spunând că astfel s-ar dubla competențele celor două instituții. Președintele CSM, Victor Micu, care este unul dintre autorii inițiativei, argumentează că, dimpotrivă, acest lucru va permite o reacție mai rapidă și sancționarea disciplinară a judecătorilor care nu își declară corect averile.Societatea civila și CNI: va fi dublare de competențe

Anatol Donciu

Propunerea ca CSM să aibă dreptul de a verifica averile judecătorilor a venit din partea Centrului de reformă în sistemul judecătoresc, adică a unui grup de judecători care a elaborat mai multe proiecte de lege în domeniul justiției. Proiectul de lege a fost publicat pe pagina electronică a Cosiliului Superior al Magistraturii, dar nu a fost depus deocamdată în Parlament. 

O astfel de propunere este chiar periculoasă, a subliniat directoarea de programe la Centrul de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi. În opinia sa, dacă și CSM va avea dreptul să verifice averile judecătorilor, se va produce o dublare de competențe care s-ar putea solda, de fapt, cu lipsă de acțiune atât din partea CSM, cât și din partea CNI, și cu nesancționarea magistraților cu probleme de integritate. Totodată, Nadejda Hriptievschi a adus exemplul unor judecători care au fost promovați anterior de CSM, chiar dacă erau respinși de președinte pentru probleme de integritate.

”CSM are în competențe, la etapa de admitere a persoanelor în funcții de judecători, să le verifice averile, dar nu face acest lucru. Nu putem să credem că prin acordarea acestei atribuții adiționale lucrurile se vor îmbunătăți. Datorită garanțiilor de independență pe care le au judecătorii, este mai greu să faci acțiuni împotriva unui judecător deja numit în funcție, decât să iei suficiente măsuri împotriva celor care nu merită să ajungă în funcție”, a subliniat Nadejda Hriptievschi.

Și președintele Comisiei Naționale de Integritate, Anatol Donciu, crede că nu poate fi acceptată o astfel de propunere, pentru că ar putea apărea un conflict de competențe. ”Competențele fiecărei instituții trebuie să fie strict delimitate. CNI are rolul de a preveni corupția prin verificarea averilor și competențele CNI în acest domeniu sunt exclusive”, a declarat Anatol Donciu. El a adăugat că s-ar încălca principul egalității tuturor în fața legii, dacă judecătorii ar fi verificați de CSM, iar ceilalți demnitari – de CNI.

Micu: S-a interpretat că CSM va proteja judecătorii, dar nu este adevărat. Noi am putea reacționa mai rapid

Președintele Consiliului Superior al magistraturii, Victor Micu, a declarat pentru Moldova Curată că CSM nu intenționează să substituie CNI, care va avea dreptul în continuare să verifice averile judecătorilor, dar vrea să facă o verificare paralelă, ce nu va împiedica CNI să-și exercite atribuțiile. 

”S-a interpretat că CSM va proteja judecătorii, nu este adevărat, la CSM se va face o verificare mai minuțioasă și mai rapidă a declarațiilor de avere ale judecătorilor”, a subliniat Victor Micu.

Magistratul a explicat că CSM, prin intermediul Colegiului disciplinar, va putea să aplice sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu își declară corect averile, de la mustrare, până la eliberarea din serviciu, pe când CNI are doar competența de a constata încălcarea regimului de declarare a averilor și de a expedia Procuraturii dosarele pentru a aplica sancțiuni penale.

”Dacă se demonstrează că un judecător a încălcat regimul de declarare a veniturilor și proprietăților, problema este că el are dreptul în continuare să activeze în sistemul judiciar cât este examinată cauza lui. Noi am putea reacționa mai rapid. Se întocmește o notă informativă, se expediază la Colegiul Disciplinar, care va examina sub toate aspectele, și judecătorul poate fi și eliberat din serviciu”, a declarat Victor Micu.

Natalia Enache

Victor MicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Parlamentul este igienizat din bani publici, iar grădin...

De mai mulți ani, grădinițele din capitală nu sunt asigurate cu săpun lichid suficient și nici cu hârtie igienică. Autoritățile publice locale motivează prin faptul că nu sunt bani suficienți pentru aceste produse. De regulă, sunt alocate mijloace financiare doar pentru detergenți, var, clor, iar igiena copiilor este lăsată în grija părinților. În schimb, pentru aleșii poporului statul alocă resurse din belșug pentru produse igienice de calitate. Bunăoară, dacă anul trecut din bugetul public au fost alocați doar 29 de lei pentru procurarea produselor igienice de uz casnic pentru un copil, atunci pentru un angajat din clădirea Parlamentului au fost cheltuiți tocmai 530 de lei, adică de 18 ori mai mult decât se alocă pentru un copil care frecventează grădinița în capitală.

12 decembrie 2017
85
Arhiva

Doar o treime din persoanele cu funcţii de răspundere a...

Persoanele cu funcţii de răspundere mai au zile numărate în care pot să-și completeze declaraţiile de venituri şi proprietate, dar şi de interese personale pentru anul 2014. Până acum, din cele circa o sută de mii de declaraţii, câte sunt aşteptate la Comisia Naţională de Integritate (CNI), au fost depuse doar o treime.

27 martie 2015
81
Arhiva

Experţii solicită pârghii legale pentru pedepsirea demn...

Accesul publicului la declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor nu este asigurat, iar majoritatea instituţiilor publice nu se conformează normelor legale privind transparenţa obligatorie. În acelaşi timp, autorităţile abilitate cu funcţii de control nu verifică executarea respectării legislaţiei în acest domeniu, iar persoanele vinovate nu sunt sancţionate. Acestea sunt câteva din constatările dezbaterii publice „Accesul publicului la declaraţiile de avere şi proprietăţi în reţeaua Internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) la 30 octombrie 2013.

01 noiembrie 2013
99
Arhiva

Sute de sesizări au fost depuse la ANI în perioada în c...

În ultimele 10 luni, perioadă în care Autoritatea Națională de Integritate este în proces de formare, secretariatul, care este cel al fostei CNI, continuă să primească sesizări și solicitări de controale. Potrivit serviciului de presă al ANI, cel puțin 84 de sesizări de anul trecut așteaptă să fie examinate de viitorii inspectori de integritate, la care se adaugă peste 100 de sesizări depuse în acest an. 

24 mai 2017
100
Arhiva

Profil candidat: Zinainda Greceanîi

Integritatea în activitatea politică

18 februarie 2019
163
Arhiva

INTERVIU: ”INTEGRITATEA ÎN SERVICIUL PUBLIC ESTE UNA DE...

Integritatea în serviciul public rămâne o valoare declarată, și nu una asigurată, este de părere Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupție și integritate din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Ea a subliniat într-un interviu acordat portalului Moldova Curată că nu există impedimente obiective care ar putea să justifice de ce lucrurile merg atât de lent în ceea ce privește reforma Autorității Naționale de Integritate.

30 aprilie 2017
101