CSM vrea să verifice averile judecătorilor

Arhiva 30 septembrie 2015 201
Nadejda Hriptievschi

Consiliul Superior al Magistraturii vrea să obțină dreptul de a verifica averile judecătorilor, competență pe care o are în prezent doar Comisia Națională de Integritate (CNI). Juriștii din organizațiile neguvernamentale, dar și conducerea CNI se pronunță împotriva acestei inițiative, spunând că astfel s-ar dubla competențele celor două instituții. Președintele CSM, Victor Micu, care este unul dintre autorii inițiativei, argumentează că, dimpotrivă, acest lucru va permite o reacție mai rapidă și sancționarea disciplinară a judecătorilor care nu își declară corect averile.Societatea civila și CNI: va fi dublare de competențe

Anatol Donciu

Propunerea ca CSM să aibă dreptul de a verifica averile judecătorilor a venit din partea Centrului de reformă în sistemul judecătoresc, adică a unui grup de judecători care a elaborat mai multe proiecte de lege în domeniul justiției. Proiectul de lege a fost publicat pe pagina electronică a Cosiliului Superior al Magistraturii, dar nu a fost depus deocamdată în Parlament. 

O astfel de propunere este chiar periculoasă, a subliniat directoarea de programe la Centrul de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi. În opinia sa, dacă și CSM va avea dreptul să verifice averile judecătorilor, se va produce o dublare de competențe care s-ar putea solda, de fapt, cu lipsă de acțiune atât din partea CSM, cât și din partea CNI, și cu nesancționarea magistraților cu probleme de integritate. Totodată, Nadejda Hriptievschi a adus exemplul unor judecători care au fost promovați anterior de CSM, chiar dacă erau respinși de președinte pentru probleme de integritate.

”CSM are în competențe, la etapa de admitere a persoanelor în funcții de judecători, să le verifice averile, dar nu face acest lucru. Nu putem să credem că prin acordarea acestei atribuții adiționale lucrurile se vor îmbunătăți. Datorită garanțiilor de independență pe care le au judecătorii, este mai greu să faci acțiuni împotriva unui judecător deja numit în funcție, decât să iei suficiente măsuri împotriva celor care nu merită să ajungă în funcție”, a subliniat Nadejda Hriptievschi.

Și președintele Comisiei Naționale de Integritate, Anatol Donciu, crede că nu poate fi acceptată o astfel de propunere, pentru că ar putea apărea un conflict de competențe. ”Competențele fiecărei instituții trebuie să fie strict delimitate. CNI are rolul de a preveni corupția prin verificarea averilor și competențele CNI în acest domeniu sunt exclusive”, a declarat Anatol Donciu. El a adăugat că s-ar încălca principul egalității tuturor în fața legii, dacă judecătorii ar fi verificați de CSM, iar ceilalți demnitari – de CNI.

Micu: S-a interpretat că CSM va proteja judecătorii, dar nu este adevărat. Noi am putea reacționa mai rapid

Președintele Consiliului Superior al magistraturii, Victor Micu, a declarat pentru Moldova Curată că CSM nu intenționează să substituie CNI, care va avea dreptul în continuare să verifice averile judecătorilor, dar vrea să facă o verificare paralelă, ce nu va împiedica CNI să-și exercite atribuțiile. 

”S-a interpretat că CSM va proteja judecătorii, nu este adevărat, la CSM se va face o verificare mai minuțioasă și mai rapidă a declarațiilor de avere ale judecătorilor”, a subliniat Victor Micu.

Magistratul a explicat că CSM, prin intermediul Colegiului disciplinar, va putea să aplice sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu își declară corect averile, de la mustrare, până la eliberarea din serviciu, pe când CNI are doar competența de a constata încălcarea regimului de declarare a averilor și de a expedia Procuraturii dosarele pentru a aplica sancțiuni penale.

”Dacă se demonstrează că un judecător a încălcat regimul de declarare a veniturilor și proprietăților, problema este că el are dreptul în continuare să activeze în sistemul judiciar cât este examinată cauza lui. Noi am putea reacționa mai rapid. Se întocmește o notă informativă, se expediază la Colegiul Disciplinar, care va examina sub toate aspectele, și judecătorul poate fi și eliberat din serviciu”, a declarat Victor Micu.

Natalia Enache

Victor MicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil electoral: Gheorghii Tumba, candidat independent...

Gheorghii Tumba candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

19 octombrie 2019
272
Arhiva

Candidatura consilierului democrat de la Palanca a stâr...

La doar două zile de când Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Legislativului a anunţat că pentru funcţia de membru în Consiliul de Integritate al ANI au depus dosarele două persoane, Parlamentul și-a selectat reprezentantul în această structură. Este vorba de Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Unii deputați afirmă însă că celălalt candidat nu ar fi trebuit admis la concurs, deoarece ar fi membru al Partidului Democrat.

15 decembrie 2016
223
Arhiva

Prezentarea Studiului API: “Reacția instituțiilor publi...

01 februarie 2018
198
Arhiva

Reforma procuraturii: numele şi prenumele procurorilor...

Procuratura Generală a Republicii Moldova abuzează de prevederile legii care reglementează utilizarea datelor cu caracter personal. O organizaţie neguvernamentală activă în domeniul drepturilor omului a solicitat de la PG informaţii precum numărul, numele şi prenumele procurorilor care activează în procuraturile teritoriale şi cele specializate din municipiul Chişinău, data numirii lor în funcţie. Procuratura Generală a motivat că nu poate furniza aceste date, invocând protecţia datelor cu caracter personal.

22 noiembrie 2016
229
Arhiva

Aurelia Grigoriu vede o legătură între declarațiile sal...

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu se teme în continuare pentru viața sa și a membrilor familiei sale. Ombudsmanul susține că amenințările în adresa sa nu au contenit și că mai nou este persecutată și de autoritățile publice locale, transmite unimedia.info. 

02 august 2013
227
Arhiva

Integritatea politică în societatea moldovenească – înt...

Clasa politică moldovenească are mari deficiențe la capitolul integritate, dar nici instituțiile statului și nici societatea nu sancționează în mod eficient aceste abateri, afirmă experți, dar și politicieni, participanți la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.

01 iunie 2019
251