Preşedinţia ocolește legea: Ion Ceban, aflat în incompatibilitate, a fost angajat într-o funcţie tehnică
Preşedinţia a găsit o modalitate inventivă de a-l păstra pe Ion Ceban, care este și consilier municipal, în funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova. După ce Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) s-a expus asupra situaţiei de incompatibilitate, Ion Ceban a fost angajat în funcţia de secretar al lui Igor Dodon, îndeplinind şi atribuţiile de purtător de cuvânt. Prin această schimbare, Ion Ceban a fost scutit de declararea veniturilor şi intereselor personale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate publică.
După ce Igor Dodon l-a angajat pe Ion Ceban, imediat după învestire, în calitate de consilier prezidenţial, cu atribuţii de purtător de cuvânt, Ruslan Flocea, secretar general al Aparatului Preşedintelui, a solicitat ANI să se expună dacă poziţia de consilier prezidenţial este incompatibilă cu cea de consilier municipal. Insitituția i-a răspuns că, potrivit Legii cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, consilierii prezidențiali nu pot exercita alte funcţii publice sau deţine posturi de natură contractuală în cadrul autorităţilor publice.
A rămas în două poziții și nu este obligat să-și declare interesele
Pentru a soluţiona incompatibilitatea, dar totuşi pentru a rămâne la Președinție și în Consiliul Municipal, Ion Ceban a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial şi a fost angajat în calitate de secretar al preşedintelui, îndeplinind şi atribuţiile de purtător de cuvânt. Ion Ceban a declarat pentru Moldova Curată că funcţia pe care o deţine este una tehnică, iar juriştii „s-au ocupat de acest lucru”, de aceea nu ştie care a fost procedura de „transformare”. Prin această trecere de la o funcţie de demnitate publică la una tehnică, Ion Ceban a fost scutit de obligaţia de a-şi declara averile şi interesele personale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate publică.
Expert anticorupţie: „Să fie soluţionată incompatibilitatea, dar nu să se schimbe statutul de funcţii”
Experţii anticorupţie condamnă acţiunea juriştilor de la preşedinţie de a transforma, la alegerea lor, o funcţie de demnitate publică în una tehnică, (adică similară cu cea de paznic, administrator sau menajeră), doar pentru a păstra în funcţie o persoană favorită. „Ion Ceban deţine o funcţie în aparatul preşedintelui şi respectiv, este subiect al declarării averii şi intereselor personale. El este obligat să rezolve situaţia de incompatibilitate şi să renunțe la funcţiile de secretar prezidenţial şi de purtător de cuvânt al preşedintelui. Sau ar mai fi o posibilitate: să renunțe la mandatul de consilier municipal. Ei nu trebuie să schimbe statutul unei poziţii. Este o stare de incompatibilitate care trebuie soluţionată”, afirmă Mariana Kalughin. Experta de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) precizează că deși a fost angajat într-o funcţie tehnică, Ion Ceban nu scapă de obligativitatea de a-şi declara averile şi interesele personale, deoarece din acest an şi consilierii locali sunt subiecţi ai declarării.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ţării este şi consilier municipal
La rândul său, jurnalistul Vlad Ţurcanu, consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt al fostului preşedinte Nicolae Timofti, afirmă că atât juriştii, cât şi Autoritatea Naţională de Integritate ar trebui să analizeze legalitatea transformării funcției la Preşedinţie. El menţionează că această schimbare ar putea fi problematică din punct de vedere al competenţei secretarului de a avea acces la secretul de stat. "Persoana care are acces la secretul de stat beneficiază şi de un supliment salarial de 20 la sută”, afirmă jurnalistul. Vlad Ţurcanu spune că imaginea Preşedinţiei are de suferit când purtătorul de cuvânt este şi consilier municipal.
Lilia Zaharia
În imagine: Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova şi Ion Ceban, purtător de cuvânt la Preşedinţie; Sursa: captură video Privesc.eu
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Prime acordate ilegal la Direcția învățământ Cahul
Șefa Direcției Generale Învățământ a raionului Cahul, Tatiana Hulub, este suspendată din funcție în urma unor nereguli descoperite de Inspecția Financiară și investigate în prezent de către procurori. Potrivit inspectorilor, funcționara a emis ordine prin care și-a atribuit ilegal prime cu ocazia sărbătorilor, a permis plata către agenți economici a unor lucrări care nu ar fi fost executate, iar din depozite ar fi lipsit mai multe materiale de construcție achiziționate de către Direcție. Acum Tatiana Hulub are calitatea de bănuit într-un dosar deschis de Procuratura Cahul pentru delapidare. Ea spune că a fost suspendată din funcție ilegal și că toate acțiunile în privința sa ar avea motive politice. Experta anticorupţie Galina Bostan afirmă că gestionarea incorectă a banilor publici de către autorităţi afectează imaginea instituţiei, dar şi integritatea persoanei cu funcţie de răspundere.
Radu Blaj a scăpat de pedeapsa pentru conflict de inter...
Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău, a pierdut definitiv procesul de judecată cu CNI, actualmente Autoritatea Naţională de Integritate. Deşi Curtea Supremă de Justiţie a decis că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, funcţionarul nu a fost sancţionat. Radu Blaj a avizat mai multe acte referitoare la construcţia câtorva zeci de imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, ai cărei fondatori sunt soţia sa şi fratele său.
INTERVIU// Cristina Țărnă: ”Chiar cu toată asistența ex...
Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.
Proiectele de lege care propun amnistia fiscală au fost...
Iniţiativele legislative privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, înaintate de un grup de deputaţi democraţi, au fost votate în prima lectură, astăzi, 16 decembrie 2016, în pofida apelurilor societăţii civile, care au solicitat deputaţilor cel puţin să amâne examinarea. În timp ce unii parlamentari din opoziţie argumentau că cele două iniţiative ascund interese majore şi nu au fost consultate cu societatea civilă şi cu partenerii externi, deputaţii democraţi au insistat că iniţiativele vor aduce mai multă claritate şi precizie în averile celor care încă nu şi le-au declarat.
Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sut...
Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.
Aici așteptăm comentariul tău!