Ziarul “Adevărul”: Dosarul nunţii şefului Vămii. Eduard Bănăruc pierde războiul cu CNI

Secretarul general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a pierdut şi în a doua instanţă procesul de anulare a actului de constatare a conflictului de interese, emis de Comisia Naţională de Integritate (CNI) la 6 februarie 2014.
CNI a constatat atunci că Eduard Bănăruc a admis o stare de conflict de interese, folosind maşina de serviciu pentru a se deplasa la nunta şefului Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, şi nu a declarat despre aceasta în termenii şi modul stabilit de legislaţie.
Bănăruc susţine că nu a încălcat legea când s-a dus la nunta lui Baliţchi cu maşina de serviciu
Oficialul consideră, însă, că a fost învinuit pe nedrept de conflict de interese de către CNI şi s-a adreat în instanţe. Judecătoria Râşcani a respins cererea lui Bănăruc, pe motiv că acesta nu a respectat procedura prealabilă de soluţionare a litigiului pe cale extrajudiciară. Secretarul general adjunct al Guvernului a făcut însă recurs la Curtea de Apel Chişinău, susţinând că în regulamentul CNI nu este prevăzută o astfel de procedură de soluţionare. Pe 12 mai, instanţa a respins cererea lui Eduard Bănăruc, constatând că acesta putea invoca prevederile Legii Contenciosului Administrativ. Decizia Curţii de Apel este irevocabilă.
Săltat de ofiţerii Anticorupţie
Şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, s-a căsătorit la 22 noiembrie 2013, iar la nunta sa au participat mai mulţi politicieni. Eduard Bănăruc şi ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, au fost surprinşi de jurnalişti sosind cu maşinile de serviciu la localul luxos în care s-a ţinut nunta. Demnitarii au motivat că au venit la sărbătoare direct de la muncă. Premierul Iurie Leancă s-a arătat nemulţumit de faptul că oficialii şi-au permis să folosească maşinile de serviciu în scopuri personale şi a declarat că a avut „o discuţie serioasă“ cu Anatol Arapu şi cu Eduard Bănăruc. Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a fost vizat şi în câteva anchete a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), după ce, în urma unei percheziţii în biroul său din Guvern au fost depistaţi şi ridicaţi 40.700 de dolari, 1.580 de euro şi 24.540 de lei.
Sursa: Ziarul "Adevărul"
Autor: Ion Preaşca
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
INTERVIU// Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul po...
Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare.
Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...
După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.
Noul șef al ADR Centru: fost director al echipei de fot...
Noul director al ADR Centru, Viorel Jardan, este un tânăr în vârstă de 27 de ani, care deține, pe lângă funcția în care a fost recent ales, și două funcții de consilier. El este consilier local din partea PDM în satul Lozova, raionul Strășeni și consilier raional la Strășeni. Viorel Jardan a fost ales șef al ADR Centru în urma unui concurs organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, instituție condusă tot de un reprezentat al Partidului Democrat. Astfel, toate cele trei agenții de dezvoltare regională: Nord, Centru și Sud, sunt conduse de reprezentanți ai acestei formațiuni.
Pentru cine votăm la alegeri? Maia Sandu: tehnocratul c...
Maia Sandu este candidatul „Partidului Acțiune și Solidaritate” (PAS) înregistrat de CEC cu nr. 7 în cursa prezidențială. Este economist de profesie. În 1994–1998, 2005–2006 activează în cadrul Ministerul Economiei, în 1998–2005 — economist, Oficiul Băncii Mondiale în Moldova, din 2007 — coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în 2010–2012 — consilier al directorului executiv, Banca Mondială, Washington DC, SUA. În 2012–2015 — ministru al Educaţiei în guvernele Filat 2 şi Leancă. 2014–2015 — membră a PLDM. Din 2016 — preşedinte al PAS[1].
Ambasadorul Norvegiei la Kiev: „Este aproape imposibil...
În Republica Moldova și Ucraina, unde corupția este prezentă în toate domeniile, rolul jurnaliștilor de investigație și al organizațiilor neguvernamentale este unul colosal în procesul de prevenire. Este una dintre concluziile formulate de participanții la conferința regională "S.T.O.P Corupția", care se desfășoară la 30 și 31 mai la Kiev și la care participă jurnaliști de investigație, activiști, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din ambele țări.
“Imperiul lui Gofman”, cu proprietăţi ieftine
Legislaţia actuală cu privire la declararea averii conţine reglementări lacunare în ce priveşte modul de indicare a valorii bunurilor, iar acest lucru permite funcţionarilor să indice preţuri mult mai mici chiar şi decât cele indicate în actele cadastrale. Astfel, legea prevede declararea valorii contractuale doar a bunurilor imobile neevaluate cadastral, însă unele persoane indică în formularul declaraţiei costul acestor proprietăţi, chiar dacă ele sunt înregistrate la Agenția Relații Funciare și Cadastru. Aşa a procedat şi Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție. El a indicat valori foarte mici ale imobilelor în raport cu estimările prezentate de Agenția Relații Funciare și Cadastru, iar asta a făcut ca CNI să claseze dosarul de verificare a lui Mihail Gofman.
Aici așteptăm comentariul tău!