Prima condamnare la închisoare, pentru acte de corupție, a unui lider de uniune sindicală din Moldova

Arhiva 2 mai 2017 869
(De la stânga la dreapta) Avocatul Anatolie Lupașco, Sergiu Boța și Sergiu Bernevec în biroul judecătorului Dorin Dolghier, la una dintre ședințele de judecată

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, a fost condamnat marți, 2 mai 2017, la 9 ani de închisoare cu executare pentru abuz de serviciu și delapidarea averii străine. Adjunctul acestuia, Sergiu Boța, a fost condamnat și el la 8 ani de închisoare cu executare, pentru un singur capăt de acuzare - delapidarea averii străine. Cei doi nu au fost însă încarcerați, deoarece sentința, dată de prima instanță, nu este executorie, urmând ca un titlu executoriu să fie emis după decizia Curții de Apel în acest proces. 



Sergiu Bernevec și Sergiu Boța au fost puși sub urmărire penală încă acum 3 ani, în baza articolelor 335 (abuzul de serviciu) și 191 (delapidarea averii străine) din Codul Penal. Unul dintre capetele de acuzare pe care a fost judecat Sergiu Bernevec este că ar fi luat în anul 2009 un împrumut de 230 de mii de lei de la Federație, fără să existe o decizie a Biroului acesteia, conformă cu normele. Procurorul de caz a susținut că o ședință a membrilor Biroului care să corespundă rigorilor din Statutul Federației nu a fost organizată, la care Bernevec a declarat că o astfel de hotărâre există și că ar fi fost emisă prin corespondență, acțiune permisă de Statut. După acest împrumut, Bernevec ar mai fi luat un ajutor material de 220 de mii de lei, motivând prin necesitatea achitării ratei scadente la plata apartamentului său, construit prin ipotecă. Acuzarea a afirmat că acești bani nu fuseseră prevăzuți în bugetul Federației și că, în general, Regulamentul privind acordarea ajutoarelor materiale, adoptat de Comitetul Confederal la 17 ianuarie 2008, nu prevede acordarea ajutoarelor materiale pentru procurarea de locuințe. La audierile din timpul urmăririi penale, Sergiu Bernevec a spus că Biroul Executiv a fost împuternicit de Consiliul General să efectueze modificări în bugetul Federației. Atât lui, cât și lui Sergiu Boța, i-au fost incriminate mai multe extrageri ilegale de bani de pe conturile Federației „Agroindsind”, atât prin intermediul bancomatelor din Republica Moldova, cât și de peste hotare. 

Președintele Confederației Generale a Sindicatelor, Oleg Budza, refuză să comenteze condamnarea șefului Federației

Pentru cumul de infracțiuni - 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis

Președintele în exercițiu al ANI spune că liderii uniunilor sindicale ar trebui să fie subiecți ai declarării veniturilor și proprietăților

Sergiu Bernevec a fost condamnat pentru cumul de infracțiuni conform articolului 335 prim alineatul 2 și art. 191, alinetul 5, la 9 ani privațiune de libertate în penitenciar de tip închis cu privarea de dreptul de a ocupa funcții. Sergiu Boța a fost condamnat în baza articolului 191, alineatul 5, pentru un singur capăt de acuzare la 8 ani de închisoare”, ne-a spus procurorul de caz din cadrul Procuraturii Anticorupție, Vladislav Bobrov.

Sentința a fost pronunțată de președintele Judecătoriei Buiucani, Dorin Dolghier. Ambii condamnați au pledat nevinovat până în ultima clipă. „Învinuirea este neîntemeiată. Este culmea absurdității și ilegalității. În dosar nu există nici o probă, sunt doar presupuneri false, contradictorii și abuzive”, a declarat Sergiu Boța la una dintre ședințele de judecată, citat de Anticorupție.md. La fel, Sergiu Bernevec a spus, în luna noiembrie 2016, că totul este bazat pe minciuni și că se așteaptă să fie achitat. El a mai afirmat că ar fi victima unei campanii de denigrare pornită împotriva sa din cauză că cineva ar vrea să pună mâna pe ce a mai rămas din averea sindicatelor, însă nu a făcut alte precizări.

După pronunțarea sentinței am încercat să vorbim cu avocatul inculpaților, Anatolie Lupașco, însă, după ce ne-a răspuns la telefon, a spus că e ocupat și nu poate vorbi. Ulterior nu a mai răspuns. 

În luna decembrie 2016 la Procuratura sectorului Buiucani se afla în curs de desfășurare un proces penal care viza alte acțiuni ale celor doi, pentru fapte care ar fi fost comise în perioada de după intentarea primului dosar penal, însă deocamdată nu se știe cu ce s-a finalizat investigația.

Oleg Budza: Nu comentăm

Președintele Confederației Genarale a Sindicatelor, Oleg Budza, structură dn care face parte „Agroindsind”, a refuzat să comenteze astăzi sentința. „Păi e prima instanță. Ce pot să comentez? Instanța și-a expus poziția. Deocamdată noi nu comentăm nimic. Trebuie să intrăm în esență. Confederația are statut juridic aparte, noi nu putem să îi controlăm, să îi atingem… alte probleme”. Oleg Budza ne-a confirmat că aceasta este prima condamnare penală a unor conducători ai sindicatelor din Republica Moldova.

Activitatea financiară a sindicatelor nu este controlată de nicio instituție din afară, deoarece, în conformitate cu Legea sindicatelor, există comisii de revizii în fiecare federație. În cazul „Agroindsind”, Comisia de revizie din interiorul Federației este singura care poate face controale. Instituții din afara sindicatelor, cum ar fi, de exemplu, Curtea de Conturi sau Direcția Control și Revizie a Ministerului Finanțelor, nu pot desfășura controale acolo. Au acces doar procurorii, însă numai dacă este pornit un dosar penal. 

Anatolie Donciu: Conducătorii sindicatelor ar trebui să fie subiecți ai declarării veniturilor și intereselor, deoarece gestionează fonduri și bunuri

Bugetele federațiilor sindicale se formează din dividendele din activitatea întreprinderilor care au mai rămas în gestiunea sindicatelor și din cotizații. Deși în ultimii ani circulă diferite informații neverificate despre salariile care ar fi foarte mari ale conducătorilor Confederației Generale a Sindicatelor și ale Federațiilor din componența acesteia, până în prezent, liderii au refuzat să declare public care sunt salariile lor. Aceștia nu au fost incluși nici în categoria subiecților declarării veniturilor și intereselor, astfel că nici Autoritatea Națională de Integritate nu îi poate verifica. „Ei au fost cumva lăsați în umbră și astfel au uitat toți, mă refer la conducătorii uniunilor sindicale și adjuncții lor. Dar eu cred că ei ar trebui să fie subiecți ai declarării, deoarece gestionează fonduri, înstrăinează bunuri. Cred că e nevoie de un control asupra lor din partea societății, sub aspectul integrității. Din câte știu, și din activitatea mea la CNA, ei nu pot fi supuși nici reviziei din exterior, de aceea cred că ar trebui incluși în categoria subiecților declarării”, a declarat pentru Moldova Curată președintele în exercițiu al ANI, Anatolie Donciu. 

Sentința aplicată de judecătorul Dorin Dolghier lui Sergiu Bernevec și Sergiu Boța nu este definitivă. Ea poate fi atacată la Curtea de Apel. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Pensii de zeci de mii de lei. Sute de judecători și pro...

Zeci de judecători și sute de procurori au obținut în ultimii ani pensii mai mari după ce au dat în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). În unele cazuri, judecătorii nu erau mulțumiți de pensii în valoare de 19 mii de lei și solicitau recalcularea. Cei mai mulți făceau referire la un articol din Legea privind statutul judecătorului (1995), care prevede că pensia reprezintă 80% la sută din mărimea salariului judecătorului ”plătit efectiv”. Așa cum între timp fie se majorau salariile magistraților în funcție, fie intrau în vigoare noi prevederi legislative, pensionarii din justiție și-au revendicat creșterea pensiei.

29 iulie 2019
834
Arhiva

Locuitorii din Zagarancea, felicitaţi în fiecare zi de...

Primarul comunei Zagarancea din raionul Ungheni a găsit o metodă neobişnuită de a fi mai aproape de cetăţenii din localitate. În ziua când aceştia îşi sărbătoresc ziua de naştere, alesul local îi felicită telefonic dis-de-dimineaţă, explicând că astfel este mai aproape de cetăţean. Unii locuitori ai comunei sunt încântaţi de gestul alesului local, alţii însă afirmă că acest lucru ar fi un truc preelectoral.

04 iulie 2013
1093
Arhiva

Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Capital...

Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Chişinău, prinsă în flagrant luând de la un părinte 600 de euro pentru a-i accepta copilul prin transfer în şcoală, nu scapă de pedeapsă. Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au lăsat în vigoare decizia pronunţată de Curtea de Apel Chişinău. În iunie 2014, magistraţii au decis să-i suspende condiţionat pedeapsa cu închisoare pe un termen de probă de doi ani, după ce, cu două luni înainte, Judecătoria sectorului Botanica a hotărât să o trimită după gratii pentru cinci ani. Asta presupune că fosta directoare nu va sta la puşcărie, cu condiţia că timp de doi ani nu va comite nicio abatere.

22 decembrie 2014
1360
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Gagauz

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
795
Arhiva

Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.

13 octombrie 2015
915
Arhiva

Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. 

14 martie 2016
770