Tinerii au fost informați cum să se implice în luarea deciziilor și să semnaleze abuzuri din partea autorităților

Arhiva 13 octombrie 2017 1280
Tinerii din raionul Drochia au fost informați despre accesul la informație și transparența în procesul decizional

Peste 30 de persoane, elevi de la câteva licee și gimnazii din raionul Drochia, profesori, asistenți sociali, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor locale, au participat la întâlnirea tematică “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, desfășurat la 12 octombrie a.c., în satul Țarigrad, raionul Drochia. Evenimentul a fost organizat de API și portalul MoldovaCurata.md, în parteneriat cu ziarul „Glia drochiană”, în cadrul campaniei de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”



Experta API, Tatiana Savva, le-a vorbit participanților despre modalitățile de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, despre cum pot fi făcute propuneri, oferite sugestii, recomandări de îmbunătățire a proiectelor de decizii examinate de autorități, cum pot fi semnalate cazuri de utilizare incorectă și irațională a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor publice etc. “În luna august primăriile, inclusiv cea din Țarigrad, urmau să prezinte proiectele bugetelor pentru anul viitor. Până la mijlocul lunii noiembrie ele trebuie să fie aprobate de consiliile locale. Cine dintre dvs. a participat la ședințele consiliului Țarigrad, a cerut acest document de la primărie, pentru a vedea câți bani se vor cheltui și care sunt prioritățile? Sunteți de acord cu aceste priorități sau doriți ca acești bani să fie cheltuite pentru alte necesități?”, s-a adresat T. Savva celor prezenți. “În general, nu avem obstacole din partea primăriei sau a consiliului local de a cere informații, sunt panouri unde se afișează informația, dar lumea este pasivă, să facă altcineva numai nu eu. Toți discuta pe la terase, pe la colțuri, dar unde nu participă nici un reprezentant al autorităților, de aceea avem ce avem. Oamenii evită discuțiile publice, iar autoritățile fac așa cum vor”, a opinat Ioan Novac, preotul din localitate, care este și conducătorul organizației neguvernamentale „Nica”, creată pentru a ajuta persoanele și familiile nevoiașe.

Având în vedere că la întâlnire au fost prezenți profesori și elevi din clasele superioare de la liceele “B.P. Hasdeu” și „Mihai Eminescu” din orașul Drochia, dar și de la gimnaziul „Ion Creangă” din Țarigrad, T.Savva s-a interesat dacă în aceste instituții există un consiliu format din elevi, părinți, profesori, care monitorizează bugetul instituției, cum și cât de des conducerea instituțiilor raportează pe ce se cheltuie banii etc.  Rodica Cucuietu, profesoară la liceul „B.P. Hasdeu”, a menționat că au un astfel de consiliu, iar elevii, profesorii și părinții sunt informați în cadrul adunărilor. “În liceu există transparența banilor, este practic un succes obținut de noi, iar experiența noastră poate fi preluată și de alte instituții”, a specificat R. Cucuietu.  Elevii și profesorii de la celelalte instituii au evitat, însă, să răspundă la aceste întrebări.

Avocatul Vitalie Zama s-a referit la drepturile pe care le au cetățenii în procesul de obținere a informațiilor de interes public, pașii care trebuie făcuți în acest sens, inclusiv atunci când autoritățile refuză să oferi informații. Participanții au fost familiarizați cu diferite modele de cereri, inclusiv, cererea de chemare în judecată a instituțiilor care îngrădesc accesul la informație. V. Zama a răspuns la întrebările participanților și a informat publicul despre întrebările cele mai frecvente adresate de cetățeni la “linia verde” 080080030 (gratuită, cu apel de pe telefoanele fix și mobil), inaugurată acum o lună de API, și răspunsurile pe care le-a oferit.

În luna septembrie, API a desfășurat o întâlnire similară la Rezina, iar în următoarele șase luni sunt programate întâlniri în alte opt localități din țară. În cadrul celor două întâlniri de până acum a fost distribuită broșura “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, editată de API în limbile română și rusă.

Acest eveniment s-a desfășurat în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova / Programul Buna Guvernare.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Экс-председатель района, провозглашающий себя про-европ...

За голоса почти 5 тысяч избирателей округа №8 г. Вулкэнешть конкурируют четверо кандидатов в депутаты. Один из них, Сергей Чернев, ранее был руководителем Вулкэнештского района, а также соратником бывшего башкана Михаила Формузала, которого в конце концов побил – в прямом смысле этого слова.  Ранее Чернев  состоял в Демпартии и был в одном лагере с Формузалом, но теперь выступает как независимый кандидат и объявляет себя убежденным про-европейцем. Другой кандидат, Владислав Онофрей, занимает диаметрально противоположную позицию: он борется за победу, проповедуя сближение с Россией.  Кроме них, на депутатский мандат по этому округу претендуют две женщины: независимый кандидат Валентина Филипова  и представитель «Нашей партии» Ана Холбан. 

08 noiembrie 2016
1294
Arhiva

Șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: proprietăți...

Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, are proprietăți a căror valoare depășește cu mult veniturile sale declarate. Cavcaliuc ridică un salariu lunar de 10 mii de lei, însă în prezent își construiește o casă impunătoare în comuna Trușeni din municipiul Chișinău. El locuiește într-un apartament trecut în acte pe numele socrilor săi, care anterior a fost cumpărat de părinții săi. Toate acestea au fost descoperite de reporterii Ziarului de Gardă, care au publicat o investigație amplă.

17 decembrie 2015
1661
Arhiva

Profil candidat: Victor Său

Integritatea în activitate politică

25 ianuarie 2019
1456
Arhiva

CNI a amânat examinarea dosarului lui Serafim Urechean

Preşedintele Curţii de Conturi (CC), Serafim Urechean, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că nu ar fi indicat toate veniturile şi proprietăţile în declataţia de avere pentru anul 2012. Membrii CNI însă nu au emis o decizie finală, dosarul urmând să fie reexaminat. Serafim Urechean susţine că unii membri ai CNI nu se bazează pe fapte reale, ci ar face jocul partidelor.

16 iunie 2014
1305
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
1210
Arhiva

Un angajat al Ministerului Agriculturii refuză să depun...

Directorul executiv al Instituţiei Publice „Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol” (UCIMPRSVV) Iurie Brumărel conduce o instituţie publică de circa patru ani şi jumătate, însă nu a depus niciodată declaraţii de avere şi de interese personale. Chiar dacă este subiect al declarării veniturilor şi proprietăţilor, fiind salariat din bani publici, el refuză să depună declaraţii spunând că astfel ar divulga informaţii cu caracter personal.

31 martie 2015
1843