Protestatari cu probleme de integritate

Arhiva 13 ianuarie 2016 98
Ion Artene, preşedintele raionului Nisporeni, participant la protestul organizat la 12 ianuarie curent.

În dimineaţa zilei de 12 ianuarie curent, mai mulţi locuitori ai raionului Nisporeni au participat la un protest în fața sediului Consiliului Raional, scandând că doresc desemnarea unui premier şi instalarea unui Guvern. La manifestație a fost prezent şi preşedintele raionului Nisporeni, dar şi fostul primar al urbei – ambii membri ai Partidului Democrat (PDM). Cei doi s-au aflat anterior în atenţia portalului Moldova Curată: Ion Artene, preşedintele raionului, şi Ion Gangan, fostul primar, nu au indicat în declaraţiile de avere firmele pe care le dețin familiile lor.Ion Artene a declarat în reportajul difuzat de Publika TV că oamenii protestează pentru că doresc un Guvern stabil, care ar scoate ţara din criză. Manifestaţia s-a desfăşurat într-o zi de lucru, în ore în care bugetarii, plătiți din bani publici, ar fi trebuit să se afle la muncă. Întrebat de Moldova Curată dacă şi-a luat liber pentru această zi, preşedintele raionului a răspuns că protestul a durat foarte puţin. „Acesta a fost organizat pe loc şi a durat cinci minute. S-au adunat oamenii în faţa consiliului raional şi am ieşit şi eu. Nu, nu am fost implicat în organizarea protestului”, a spus președintele raionului.

Printre protestatarii din Nisporeni se află şi fostul primar al oraşului, Ion Gangan.

Membrul PDM, generos cu partidul

Ion Artene este şi vicepreședintele Organizației Teritoriale Nisporeni a PDM, iar în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, a donat partidului 10 mii de lei. Atunci Artene era șef al Oficiului Cadastral Teritorial Nisporeni. La alegerile locale din vara anului trecut, a fost mai darnic. De această dată a donat 50 de mii de lei, ceea ce constituie jumătate din salariul său anual. Artene spunea că donațiile provin din economiile personale.

Cu firmă nedeclarată

Moldova Curată a relatat despre faptul că Ion Artene nu a menţionat în declaraţia de avere firma SRL „Imecart” . Potrivit Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), principalul gen de activitate al firmei îl reprezintă „intermedierea pentru cumpărarea, vânzarea și închirierea bunurilor imobiliare cu destinație tehnică și de producție”. Președintele raionului Nisporeni mai spunea anterior că nu a declarat firma deoarece nu are venit de la ea.

Alt membru PDM, altă firmă nedeclarată

Un alt protestatar de la Nisporeni, care vrea scoaterea țării din criză, este Ion Gangan, fost primar al oraşului. Şi acesta este vicepreşedinte al Organizației Teritoriale Nisporeni a PDM. Tot portalul Moldova Curată relata că fostul edil, cât timp s-a aflat într-o funcție publică, a avut câteva opţiuni politice. În anul 2007 a fost ales primar, după ce a candidat independent. Mai târziu, Gangan a cochetat cu Partidul Social Democrat, condus de Victor Șelin, candidând pe lista acestuia la alegerile parlamentare din aprilie 2009. Cu câteva luni mai târziu însă social-democratul a devenit liberal. Într-o conferință de presă organizată de partid pe 13 iulie 2009, dar și într-un comunicat de presă al PL, se menționa că Ion Gangan, primarul orasului Nisporeni din partea PL, a fost reţinut cu o seară înainte, fără motiv, de doi poliţişti şi o persoană îmbrăcată în civil pe motiv că ar fi condus un autoturism fără permis de conducere. La alegerile locale din luna iunie 2011, Ion Gangan a candidat din partea PDM. 

Nici în declarația din 2012 și nici în cea din 2013, Gangan nu a făcut vreo referire la firma soției, mai exact la Întreprinderea Individuală „Gangan Eugenia”. Întreprinderea a fost fondată în anul 2004. Ea este funcțională și a raportat pe anul 2012 venituri din vânzări de aproape 20 de mii de lei. Întreprinderea are ca domenii de activitate declarate practica stomatologică, activități veterinare, baruri, comerțul băuturilor alcoolice și al produselor de tutun. 

În vara anului 2015, Ion Gangan “a pierdut primăria”. De data aceasta alegerile au fost câştigate de cotracandidatul său, liberalul Grigorii Robu. 

Întrebat dacă acum mai deţine vreo funcţie publică, Ion Gangan a refuzat să ne răspundă, motivând că la momentul discuţiei, are de rezolvat chestiuni mai importante. În schimb, el a menţionat că protestul din 12 ianuarie la care a participat nu a fost organizat de vreun partid politic.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Andrei Cocieru

Integritate în activitate politică

17 februarie 2019
103
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instituțiile statului nu sunt obligate să examineze pet...

Întrebare: As vrea să știu dacă instituțiile de drept/control - Poliția, Procuratura anticorupție, Centrul Național Anticorupție etc. examinează petițiile anonime? Cunosc persoane care ar vrea să sesizeze organele de drept despre anumite abuzuri, ilegalități dar le este frică să o facă.

16 octombrie 2017
148
Arhiva

Laura Ştefan: Factorul politic este esenţial atunci cân...

Experta anticorupţie de la Bucureşti Laura Ştefan a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens. Ea a subliniat importanţa asumării reformelor de către clasa politică, dar, mai ales, de către oamenii legii, de la poliţişti şi procurori până la judecători.

21 decembrie 2015
84
Arhiva

Fondurile regeşti de la Regina Maria ar putea fi întoar...

Cele trei contracte de achiziţii publice semnate în anii 2011 - 2012 de către primăria comunei Regina Maria, raionul Soroca, cu firma soţiei fostului primar ar putea fi anulate. Instanţa de apel a menţinut decizia instanţei de fond, potrivit căreia fostul primar Oleg Nastas a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a ales firma condusă de soţia sa drept câştigătoare a trei tendere.

14 septembrie 2015
87
Arhiva

Profil candidat: Ion Terguță

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
98
Arhiva

Iurie Morcotîlo: Licitațiile publice sunt mimate în sis...

Procesul de achiziții publice în domeniul educațional din municipiul Chișinău are de suferit din cauza mai multor tertipuri la care recurg agenții economici care participă la tendere, arată un raport realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Autorul studiului, Iurie Morcotîlo, a declarat într-un interviu pentru Moldova Curată că există câteva companii cu fondatori comuni sau adrese juridice comune care mimează competiția pentru a câștiga contractele de reparații ale școlilor și grădinițelor din capitală.

26 septembrie 2016
96