Primăriile din Bălţi şi Soroca explică procurorilor de ce nu au coborât drapelul în bernă

Arhiva 29 iulie 2013 1280
foto simbol

La 28 iunie curent, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a emis un decret prin care a declarat ziua de 29 iunie 2013 „Zi de doliu naţional în legătură cu decesul scriitorului academician Dumitru Matcovschi”. Potrivit decretului nr.687, în ziua când a fost înmormântat scriitorul, în toate localităţile republicii trebuiau să fie coborâte în bernă drapelele de stat. Autorităţile publice locale din Soroca şi Bălţi nu au respectat acest decret, de aceea cazul este examinat de procuratură.Autorităţile din Bălţi susţin că nu au respectat decretul prezidenţial pe motiv că au primit documentul târziu. „Decretul a fost emis pe 28 iunie, însă în cancelaria primăriei a fost recepţionat două zile mai târziu. Nu puteam să executăm un ordin fără actul propriu-zis”, afirmă Alexadru Usatîi, viceprimarul municipiului Bălţi.

Ziua de doliu - motiv de ceartă la Soroca

Primarul oraşului Soroca, Elena Bondarenco, a declarat pentru Moldova Curată că edificiul în care se află primăria oraşului este proprietatea Consiliului raional Soroca, aşa că reprezentanţii acestei instituţii sunt responsabili de arborarea şi coborârea drapelului pe clădire. „Primăria Soroca este la etajul patru, întreaga clădire este a Consiliului raional. Preşedintele acestei instituţii trebuia să respecte acest decret, comemorându-l pe poet. Primăria îşi arată respectul faţă de opera scriitorului, astfel că, la 11 iulie curent, Consiliul local a decis ca o stradă din oraş să fie denumită Dumitru Matcovschi”, susţine Elena Bondarenco.

La rândul său, preşedintele raionului Soroca, Victor Său, afirmă că pe edificiul clădirii drapelul a fost coborât în bernă, însă problema a constituit-o drapelul din faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, atribuţie ce intră în competenţa primăriei orăşeneşti. „Pe edificiul Consiliului raional a fost arborat drapelul, însă autorităţile orăşeneşti trebuiau să monitorizeze cum respectă acest decret şi instituţiile municipale. Drapelul de lângă monumentul lui Ştefan cel Mare care nu a fost coborât în bernă este în gestiunea primăriei”, susţine Victor Său.

Drapelul – pe masa Procuraturii

Oficiului Teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat s-a autosesizat în privinţa acestor două cazuri şi la 5 iulie curent a trimis Procuraturii din Bălţi solicitarea de a examina sesizarea. Potrivit lui Anatolie Harcenco, şeful Oficiul Teritorial Bălţi, până în prezent nu a primit niciun răspuns de la Procuratură. La rândul său, Leonid Gagiu, procuror la Procuratura din Bălţi, afirmă că sesizarea respectivă este în proces de examinare.

De menţionat că, potrivit articolului 322 al Codului contravenţional, încălcarea cu intenţie a modului de folosire a simbolurilor de stat (stema, drapelul, imnul) ale Republicii Moldova sau ale unui alt stat se sancţionează cu amendă de la 20 la 40 de unităţi convenţionale (400 – 800 de lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 35 la 75 de unităţi convenţionale (700 – 1500 de lei) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere. Persoanelor juridice însă li se aplică o amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale (1000 – 2000 de lei).

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Valeriu Ghilețchi

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
1245
Arhiva

CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale dem...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.

03 mai 2013
1023
Arhiva

Teren vândut în conflict de interese, rămas în propriet...

Anatolie Mitrofan, nepotul primarului satului Racovăț, Soroca, s-a ales cu 20 de hectare de teren în urma unei licitații la care unchiul său a fost președinte al Comisiei. Chiar dacă licitația a fost ulterior anulată, iar CNI a constatat că primarul Mihail Mitrofan s-a aflat în conflict de interese, terenul nu a fost retras din cauza întârzierii procedurilor juridice. 

16 decembrie 2015
1119
Arhiva

Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamn...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.  Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.

24 aprilie 2019
1231
Arhiva

Viceministrul Sănătății, luat la ochi de CNI

Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat dintr-un articol publicat de portalul „Moldova Curată” și a inițiat un control din oficiu privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către viceministrul Sănătății, Octavian Grama.

20 august 2013
936
Arhiva

Massimo Frigo, expert al Comisiei Internaționale a Juri...

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată.

28 iunie 2019
964