Primăriile din Bălţi şi Soroca explică procurorilor de ce nu au coborât drapelul în bernă

Arhiva 29 iulie 2013 365
foto simbol

La 28 iunie curent, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a emis un decret prin care a declarat ziua de 29 iunie 2013 „Zi de doliu naţional în legătură cu decesul scriitorului academician Dumitru Matcovschi”. Potrivit decretului nr.687, în ziua când a fost înmormântat scriitorul, în toate localităţile republicii trebuiau să fie coborâte în bernă drapelele de stat. Autorităţile publice locale din Soroca şi Bălţi nu au respectat acest decret, de aceea cazul este examinat de procuratură.Autorităţile din Bălţi susţin că nu au respectat decretul prezidenţial pe motiv că au primit documentul târziu. „Decretul a fost emis pe 28 iunie, însă în cancelaria primăriei a fost recepţionat două zile mai târziu. Nu puteam să executăm un ordin fără actul propriu-zis”, afirmă Alexadru Usatîi, viceprimarul municipiului Bălţi.

Ziua de doliu - motiv de ceartă la Soroca

Primarul oraşului Soroca, Elena Bondarenco, a declarat pentru Moldova Curată că edificiul în care se află primăria oraşului este proprietatea Consiliului raional Soroca, aşa că reprezentanţii acestei instituţii sunt responsabili de arborarea şi coborârea drapelului pe clădire. „Primăria Soroca este la etajul patru, întreaga clădire este a Consiliului raional. Preşedintele acestei instituţii trebuia să respecte acest decret, comemorându-l pe poet. Primăria îşi arată respectul faţă de opera scriitorului, astfel că, la 11 iulie curent, Consiliul local a decis ca o stradă din oraş să fie denumită Dumitru Matcovschi”, susţine Elena Bondarenco.

La rândul său, preşedintele raionului Soroca, Victor Său, afirmă că pe edificiul clădirii drapelul a fost coborât în bernă, însă problema a constituit-o drapelul din faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, atribuţie ce intră în competenţa primăriei orăşeneşti. „Pe edificiul Consiliului raional a fost arborat drapelul, însă autorităţile orăşeneşti trebuiau să monitorizeze cum respectă acest decret şi instituţiile municipale. Drapelul de lângă monumentul lui Ştefan cel Mare care nu a fost coborât în bernă este în gestiunea primăriei”, susţine Victor Său.

Drapelul – pe masa Procuraturii

Oficiului Teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat s-a autosesizat în privinţa acestor două cazuri şi la 5 iulie curent a trimis Procuraturii din Bălţi solicitarea de a examina sesizarea. Potrivit lui Anatolie Harcenco, şeful Oficiul Teritorial Bălţi, până în prezent nu a primit niciun răspuns de la Procuratură. La rândul său, Leonid Gagiu, procuror la Procuratura din Bălţi, afirmă că sesizarea respectivă este în proces de examinare.

De menţionat că, potrivit articolului 322 al Codului contravenţional, încălcarea cu intenţie a modului de folosire a simbolurilor de stat (stema, drapelul, imnul) ale Republicii Moldova sau ale unui alt stat se sancţionează cu amendă de la 20 la 40 de unităţi convenţionale (400 – 800 de lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 35 la 75 de unităţi convenţionale (700 – 1500 de lei) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere. Persoanelor juridice însă li se aplică o amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale (1000 – 2000 de lei).

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Constantin Boeștean

Integritate în activitatea politică

31 ianuarie 2019
787
Arhiva

Profil candidat: Oleg Sîrbu

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
515
Arhiva

Şi în acest an declaraţiile de avere şi de interese vor...

Deja ne-am obişnuit ca pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul precedent să fie făcute publice abia la sfârşitul anului. Chiar dacă actualul cadru legislativ obligă Comisia să plaseze pe pagina sa web declaraţiile în termen de 30 de zile de la primire, de fiecare dată, această întârziere este explicată de reprezentanţii CNI prin lipsa de bani alocaţi instituţiei.

26 aprilie 2016
362
Arhiva

Preşedintele raionului Edineţ refuză să-şi facă public...

Noul președinte al raionului Edineț, democratul Iurii Garas, refuză să dea publicităţii declarația sa de avere, în pofida faptului că o hotărâre de Guvern din 4 aprilie 2012 obligă persoanele cu funcţii publice să-şi afişeze declaraţiile pe paginile oficiale. În locul declarațiilor referitoare la proprietăți, site-ul Consiliului Raional Edineț e plin de știri ce conțin declarații ale unor consilieri orășenești care pleacă din PLDM. Preşedintele de raion, reprezentant al PDM, a refuzat să comenteze de ce aceste declaraţii politice sunt plasate pe site-ul Consiliului Raional. Iurii Garas a refuzat să ne ofere o copie a declarației de avere chiar și atunci când am solicitat documentul.

15 noiembrie 2015
734