Președintele Judecătoriei Bălți: pe hârtie - beneficiar de dobândă și deținător a 4 mașini, în realitate - fără depozite și fără vehicule

Arhiva 6 iulie 2016 82
Dumitru Gherasim susține că nu are depozite bancare, deși a indicat dobânzi în declarația de avere

Președintele Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim, indică în declarația de avere pentru anul 2015 sume de bani obținute din depozite bancare, 4 autoturisme, un apartament, un garaj și două spații pentru oficii. Întrebat dacă într-adevăr deține toată această avere, Dumitru Gherasim răspunde că, de fapt, nu are depozite bancare și nici mașini. Dumitru Gherasim a devenit președinte al Judecătoriei Bălți acum un an, adică în luna mai 2015, în urma unui decret al președintelui Nicolae Timofti. El a mai deținut această funcție pe durata unui mandat, începând din anul 2011. De asemenea, din anul 2007 a fost vicepreședinte al Judecătoriei, iar în anul 2012 a primit Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii pentru activitate impecabilă în cadrul sistemului judecătoresc. 

Ultima declarație de avere, pentru anul 2015, arată că Dumitru Gherasim deține 2 mașini - Renault S40, Audi 80 - și arendează altele două - Fiat Scudo și Wolksvagen. „De fapt, nu am niciun autoturism”, spune judecătorul. „Am făcut prostia că am vândut primele două mașini fără să le trec până la capăt pe numele cumpărătorului. Astfel, ele și acum figurează pe numele meu”, susține Dumitru Gherasim. Despre celelalte două autoturisme, Fiat Scudo și Wolksvagen, fabricate, respectiv, în anul 2000 și anul 2007, magistratul afirmă că le folosește prin mandat: „Eu nu am nicio mașină. Folosesc prin mandat un autoturism al socrului meu și al tatălui meu”.

Dobândă fără depozite?

Dumitru Gherasim a indicat, de asemenea, faptul că a deschis în anii 2007, 2009 și 2014 depozite bancare în lei și euro. Pentru două dintre acestea, arată că a obținut și venituri din dobândă - 130 de euro și 836,44 de lei. Sumele depozitelor însă rămân necunoscute. „Sunt conturi goale. În anii trecuți, când plecam peste hotare, trebuia să ne deschidem conturi bancare. Nu am mai plecat pentru că nu am avut posibilitate, dar contul a rămas și eu l-am declarat, ca apoi să nu apară probleme. Un alt cont a fost deschis, din câte îmi amintesc, atunci când am avut o deplasare la Amsterdam, organizată de Consiliul Superior al Magistraturii. Am indicat tot ce am și ce nu am la fel am declarat!”, explică magistratul. 

Donație de la verișorul soției - spațiu pentru oficiu în orașul Bălți

Cât privește imobilele, și aici judecătorul are ce explica. În 2012 familia sa a devenit posesoare a unui teren, cumpărat cu 23 810 lei, și a două spații pentru oficii - unul de 108 metri pătrați și altul de 50 de metri pătrați. Primul imobil judecătorul l-a cumpărat cu 251 173 de lei, iar al doilea, care costă 69 227 de lei, l-a primit drept donație. „Aceste spații sunt oficiile în care activează soția mea, care este avocată. Unul a fost cumpărat de noi, iar al doilea, care se află alături, a fost donat de verișorul soției”, a spus Dumitru Gherasim. 

În anul 2015 Dumitru Gherasim a ridicat un salariu de 178 de mii de lei, ceea ce înseamnă în jur de 14 mii de lei lunar, iar soția sa, din onorariile de avocată, a câștigat o sumă similară - 155 de mii de lei.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Svetlana Rotundu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
104
Arhiva

Adresează-i aici o întrebare președintelui CSJ, Mihai P...

Pe 6 septembrie curent, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, vine în ospeție la Moldova Curată pentru a răspunde la întrebările care îi vor fi adresate de către cititorii portalului nostru într-un live-chat.

30 august 2013
106
Arhiva

Proiectul de lege care interzice funcționarilor publici...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a deputatului Iurie Bolboceanu, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative (nr. 88 din 04.03.2013), prin care se pretinde eficientizarea procesului de declarare şi control al intereselor personale. Astfel, se propun modificări și completări la Legea nr. 90 din 25.04.2008 cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, la Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese și la Codul Penal.

02 aprilie 2014
92
Arhiva

Judecătoarea Nina Traciuc a examinat o cauză în care er...

Nina Traciuc, magistrat la Curtea de Apel Chişinău, a judecat o cauză în care era implicată firma de construcţii „Basconslux” SRL, cu care ea are încheiat un contract de investiţii. Judecătoarea este unul dintre beneficiarii unui proiect de investiții prin care judecătorii au obținut apartamente la un preţ redus în municipiul Chişinău. Experţii spun că în acest caz judecătoarea ar fi trebuit să declare raporturile juridice dintre ea şi firma respectivă, ca apoi un complet de magistrați să decidă dacă este motiv ca Nina Traciuc să fie recuzată.

28 martie 2016
129
Arhiva

Președintele raionului Florești este cercetat penal: ”N...

17 octombrie 2015
80
Arhiva

Declarație de susținere a inițiativei Președintelui Rep...

Organizațiile societății civile susţin iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae TIMOFTI, de a impune criterii de integritate candidatului la funcția de Prim-ministru și îi solicită, în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, să facă față oricăror presiuni și încercări de a aduce la guvernare persoane compromise şi de a submina legalitatea şi corectitudinea activității instituțiilor de stat.

11 ianuarie 2016
85