Președintele Judecătoriei Bălți: pe hârtie - beneficiar de dobândă și deținător a 4 mașini, în realitate - fără depozite și fără vehicule

Arhiva 6 iulie 2016 724
Dumitru Gherasim susține că nu are depozite bancare, deși a indicat dobânzi în declarația de avere

Președintele Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim, indică în declarația de avere pentru anul 2015 sume de bani obținute din depozite bancare, 4 autoturisme, un apartament, un garaj și două spații pentru oficii. Întrebat dacă într-adevăr deține toată această avere, Dumitru Gherasim răspunde că, de fapt, nu are depozite bancare și nici mașini. 



Dumitru Gherasim a devenit președinte al Judecătoriei Bălți acum un an, adică în luna mai 2015, în urma unui decret al președintelui Nicolae Timofti. El a mai deținut această funcție pe durata unui mandat, începând din anul 2011. De asemenea, din anul 2007 a fost vicepreședinte al Judecătoriei, iar în anul 2012 a primit Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii pentru activitate impecabilă în cadrul sistemului judecătoresc. 

Ultima declarație de avere, pentru anul 2015, arată că Dumitru Gherasim deține 2 mașini - Renault S40, Audi 80 - și arendează altele două - Fiat Scudo și Wolksvagen. „De fapt, nu am niciun autoturism”, spune judecătorul. „Am făcut prostia că am vândut primele două mașini fără să le trec până la capăt pe numele cumpărătorului. Astfel, ele și acum figurează pe numele meu”, susține Dumitru Gherasim. Despre celelalte două autoturisme, Fiat Scudo și Wolksvagen, fabricate, respectiv, în anul 2000 și anul 2007, magistratul afirmă că le folosește prin mandat: „Eu nu am nicio mașină. Folosesc prin mandat un autoturism al socrului meu și al tatălui meu”.

Dobândă fără depozite?

Dumitru Gherasim a indicat, de asemenea, faptul că a deschis în anii 2007, 2009 și 2014 depozite bancare în lei și euro. Pentru două dintre acestea, arată că a obținut și venituri din dobândă - 130 de euro și 836,44 de lei. Sumele depozitelor însă rămân necunoscute. „Sunt conturi goale. În anii trecuți, când plecam peste hotare, trebuia să ne deschidem conturi bancare. Nu am mai plecat pentru că nu am avut posibilitate, dar contul a rămas și eu l-am declarat, ca apoi să nu apară probleme. Un alt cont a fost deschis, din câte îmi amintesc, atunci când am avut o deplasare la Amsterdam, organizată de Consiliul Superior al Magistraturii. Am indicat tot ce am și ce nu am la fel am declarat!”, explică magistratul. 

Donație de la verișorul soției - spațiu pentru oficiu în orașul Bălți

Cât privește imobilele, și aici judecătorul are ce explica. În 2012 familia sa a devenit posesoare a unui teren, cumpărat cu 23 810 lei, și a două spații pentru oficii - unul de 108 metri pătrați și altul de 50 de metri pătrați. Primul imobil judecătorul l-a cumpărat cu 251 173 de lei, iar al doilea, care costă 69 227 de lei, l-a primit drept donație. „Aceste spații sunt oficiile în care activează soția mea, care este avocată. Unul a fost cumpărat de noi, iar al doilea, care se află alături, a fost donat de verișorul soției”, a spus Dumitru Gherasim. 

În anul 2015 Dumitru Gherasim a ridicat un salariu de 178 de mii de lei, ceea ce înseamnă în jur de 14 mii de lei lunar, iar soția sa, din onorariile de avocată, a câștigat o sumă similară - 155 de mii de lei.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Uşa Curţii de Apel Chişinău, închisă pentru judecătorii...

Niciunul din cei cinci judecători ai Curţii de Apel Bender, instanţă lichidată printr-o decizie de Parlament, nu are loc la Curtea de Apel Chişinău, unde au solicitat să fie transferaţi. Pentru că nu au adunat voturi suficiente pentru a ocupa un post în instanţa de apel din Capitală, printr-o decizie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) le-au sugerat judecătorilor Grigore Druguş, Svetlana Leu, Mihai Antonov, Aurelia Parpalac şi Nicolae Nogai să-şi încerce norocul timp de 15 zile la alte instanţe unde sunt locuri vacante. Pe de altă parte, experţii susţin că lipsa de transparenţă în luarea acestei hotărâri creează o situaţie confuză şi lasă loc de interpretări.

17 septembrie 2014
928
Arhiva

Profil candidat: Tudor Golub

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1060
Arhiva

Profil candidat: Vladimir Golovatiuc

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1414
Arhiva

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

27 decembrie 2015
941
Arhiva

Președintele CSM face precizări referitor la salariul s...

După ce Moldova Curată a publicat un articol în care s-a anunțat, în baza datelor din declarația de avere, că președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu a ridicat în anul 2017 un salariu lunar de 34 de mii de lei, cel vizat a făcut o precizare.

05 aprilie 2018
774
Arhiva

Mandat european de arestare şi mandat de urmărire inter...

Pe numele lui Valeriu Guma va fi emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţioanlă. Despre aceasta ne-au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un răspuns oficial, remis pe adresa ZdG.

16 mai 2013
917