Averile vicepreşedintelui şi secretarului CEC vor fi analizate de CNI

Arhiva 6 noiembrie 2013 1239

În şedinţa din 7 noiembrie 2013 a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor fi discutate declaraţia de venituri şi proprietăţi pentru anul 2012 a lui Ştefan Urâtu, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), şi a lui Andrei Volentir, secretarul CEC. Totodată, vor fi iniţiate două controale pe numele lui Igor Condrea, şef adjunct al unei direcţii în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din Ialoveni, şi al lui Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni.




În cadrul şedinţei urmează a fi iniţiate două controale pe numele celor doi reprezentanţi ai Comisiei Electorale Centrale. Aceştia ar fi încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2012.

Pe agenda CNI figurează şi subiectul privind încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese de către primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni. Moldova Curată a publicat un material în care relata despre faptul că alesul local are în subordinea sa două rude – pe soţia lui, care este contabilă, şi pe socrul său, care activează în calitate de inginer cadastral. CNI s-a autosesizat în baza acestui material şi va decide începerea procedurii de control privind eventualele încălcări ale regimului juridic privind conflictul de interese.

Tot de conflict de interese este bănuit şi Igor Condrea, şef adjunct al unei direcţii în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din Ialoveni.

Menţionăm că, după ce Comisia aprobă procesul-verbal privind efectuarea controlului din oficiu,  începe examinarea datelor şi a informaţiilor incluse în sesizare sau în procesul-verbal care sunt comparate cu datele din declaraţia cu privire la venituri şi proprietate şi din declaraţia de interese personale. În acest caz, Comisia este obligată să anunţe imediat persoana supusă controlului despre începerea procedurii de verificare.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

TRANSPARENŢA INSTITUŢIILOR PUBLICE – UN IDEAL GREU DE A...

La mai bine de 15 ani de la intrarea în vigoare a legislaţiei privind liberul acces la informaţii de interes public, cele mai multe instituţii publice din România şi Republica Moldova încă nu îşi publică rapoartele anuale de activitate. Mai mult, deşi transparenţa decizională este reglementată în România din 2003 şi în Republica Moldova din 2008, există mari lacune în ceea ce priveşte participarea publică la actul decizional în ambele ţări, fapt cauzat nu numai de lipsa de înţelegere sau de capacitate de implicare a cetăţenilor şi organizaţiilor civice, ci şi de„închiderea” instituţiilor publice.

11 aprilie 2016
1036
Arhiva

Preşedintele raionului Cimişlia, fără locuinţă în decla...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cimişlia a acces un reprezentant al Partidului Popular European, unul dintre cei mai tineri preşedinţi de raion, Mihai Olărescu, în vârstă de 30 de ani. Licenţiat în finanţe şi asigurări, Olărescu s-a lansat în politică cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Iniţial a făcut parte din organizaţia de tineret a PDM, dar după lansarea blocului lui Iurie Leancă, a decis să adere la PPEM. Şi-a propus candidatura la funcţia de primar de Cimişlia, dar colegii de partid au optat pentru o persoană cu mai multă experienţă. Au pierdut în cursa pentru funcţia de primar, în schimb PPEM a câştigat cele mai multe mandate în consiliul raional. Candidatura lui Olărescu a fost propusă la funcţia de preşedinte de raion şi a fost aprobată cu votul unei majorităţi PPEM-PDM.

10 decembrie 2015
880
Arhiva

Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată...

Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.

28 iulie 2016
798
Arhiva

Judecători de la CSJ cu proprietăţi au solicitat aparta...

Un regulament referitor la condiţiile de acordare a dreptului de a cumpăra apartamente mai ieftine într-un bloc nou din Chişinău permite şi magistraţilor care au proprietăţi scumpe să beneficieze de locuinţe la preţuri preferenţiale. Astfel, în lista solicitanţilor găsim o serie de judecători care au câte unul sau două bunuri imobile în apropiere de capitală - la Ialoveni sau Criuleni. Printre aceştia sunt Iuliana Oprea, Elena Covalenco şi Ghenadie Nicolaev. Ultimii doi şi-au retras de curând solicitările. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că documentul ar fi trebuit să conţină delimitări clare în categoriile de solicitanţi, dar şi alte prevederi care ar exclude facilităţile pentru beneficiarii care au averi.

10 iulie 2015
796
Arhiva

Un nou membru al Consiliului de Integritate al ANI – Vi...

Consiliul de Integritate (CI), care va alege președintele și vice-președintele viitoarei Autorități Naționale de Integritate (ANI), are încă un membru desemnat. Este vorba despre președintele Consililui Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, numit în această funcție de instituția pe care o conduce, la ședința din 6 septembrie 2016.

06 septembrie 2016
841
Arhiva

CNI mai dă un procuror pe mâna procurorilor

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor sesiza şefii de la Procuratura Generală în cazul lui Igor Balmuş, procurorul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale. În declaraţia sa pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, omul legii nu a indicat un automobil de model Volkswagen Transporter, zece conturi bancare şi 35 de acţiuni la o întreprindere.  

02 octombrie 2014
2265