Primarul scandalagiu de la Nisporeni candidează din nou. Contracandidați - doi tineri cu studii în România

Alegeri locale 19 mai 2015 1889
Liderul PL, Mihai Ghimpu, și Ion Gangan, la o conferință de presă în anul 2009

Zece candidați, șase propuși de partide și patru independenți, aspiră la fotoliul de primar al orașului Nisporeni. Unul dintre ei, actualul edil, Ion Gangan, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM), a fost implicat de-a lungul anilor în diverse scandaluri. Fiind primar, Ion Gangan nu a declarat în ultimii ani firma soției, o întreprindere individuală activă, cu afaceri în raion. Condracandidații lui sunt doi tineri, propuși de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Liberal (PL), implicați și ei în afaceri. Candidatul PLDM, deși este cunoscut în zonă ca om de afaceri, nu a indicat, în declarația depusă la Comisia Electorală de Circumscripție, firmele la care este fondator. 



Bătălia pentru Nisporeni, un oraș cu aproximativ 12 mii de locuitori, aflat la 70 de kilometri de Chișinău, se va da între șase reprezentanți ai unor partide: Ion Gangan, actualul primar, propus de PDM, Iurii Cărbune, om de afaceri din zonă, propus de PLDM, Grigorii Robu, propus de PL, Ion Țugulea, reprezentat al PCRM, Ion Cebotari, candidat de la PSRM, Vasile Arteni (PNL), dar și între patru independenți: Dan Pârlici, fostul comisar de Nisporeni, Victor Ulinici, Eugeniu Caragia și Vasile Canuda. Cei patru candidați independenți au depus actele în ultima zi, iar Comisia, conform legii, urmează să decidă în șapte zile dacă acceptă sau nu candidaturile lor.

Patru opțiuni politice în patru ani

Principalul favorit pare să fie actual primar, Ion Gangan, care deține această funcție din 2007. Inițial, Gangan a ajuns edil ca independent. Ulterior, a cochetat cu Partidul Social Democrat, condus de Victor Șelin, candidând pe lista acestuia la alegerile parlamentare din aprilie 2009. Peste doar câteva luni însă, Gangan s-a ”lepădat” de Șelin, fiind luat sub aripa lui Mihai Ghimpu, președintele PL. Într-o conferință de presă organizată de partid pe 13 iulie 2009, dar și într-un comunicat de presă al PL, se menționa că Ion Gangan, primarul orasului Nisporeni din partea PL, a fost reţinut cu o seară înainte, fără motiv, de doi poliţişti şi o persoană îmbrăcată în civil pe motiv că ar fi condus un autoturism fără permis de conducere. Cu toate că Gangan ar fi prezentat actele necesare, acesta a fost reţinut şi „plimbat” până la ora 6.00 dimineaţa la Comisariatul raional de Poliţie Nisporeni, pentru a depune declaraţii pentru procesul-verbal, apoi la Spitalul raional pentru expertiza medicală, care a confirmat că şoferul nu consumase alcool. În conferința de presă organizată de PL, Mihai Ghimpu și Ion Gangan au pus cele întâmplate pe seama unei răfuieli a comuniștilor, prin intermediul poliției. „Au fost încercări de a o mitui pe soţia mea, Eugenia Gangan, medic sanitar veterinar. Din cauza faptului că această acţiune a eşuat, au încercat alte metode de intimidare”, spunea Gangan.

Nu a trecut însă mult timp și relația dintre Ghimpu și Gangan s-a terminat. La alegerile locale generale din 5 iunie 2011, Ion Gangan a candidat din partea PDM. El a recâștigat primăria Nisporeni încă din primul tur, obținând 58,9% din voturi (3145), la mare distanță de candidații propuși de PLDM și PL.

Ion Gangan, acuzat de implicare în scandaluri

În actualul, dar și precedentul mandat, Gangan s-a remarcat inclusiv prin implicarea în câteva scandaluri dezvăluite de presă. Astfel, în anul 2010, Ziarul Timpul scria că acesta a fost implicat într-o bătaie cu Ion Robu, pe atunci preşedinte al Organizaţiei teritoriale Nisporeni a PLDM. Robu a povestit că s-a dus la primar să discute problema unui teren din centrul orașului, dar s-a ales cu un pumn în față. „Dumnealui a început să-mi vorbească agresiv, folosind cuvinte urâte. Deja ieşeam din birou când, deodată, a aruncat cu cheile în mine, după care s-a îndreptat şi mi-a tras un pumn în faţă. Acesta este primarul de Nisporeni”, spunea Ion Robu. Incidentul a fost recunoscut și de primarul Gangan, care l-a prezentat însă puțin într-o altă lumină: „Stăteam la birou, nu era zi de lucru. El a venit, mi-a aruncat o hârtie pe masă... M-a provocat, m-a lovit, l-am lovit şi eu, apoi a ieşit o prostie, până la urmă”.

În ianuarie 2014, mai mulți oameni de afaceri din raionul Nisporeni au organizat o conferință de presă în care au acuzat Consiliul Raional și pe Ion Gangan că ar stabili taxe pe criterii politice pentru agenții economici. Ei menționau că celor care nu-i suţineau în campaniile electorale le erau impuse impozite exagerate. Oamenii de afaceri mai spuneau că la comanda primarului oraşului Nisporeni, care ar gestiona din umbră câteva afaceri, concurenţilor locali le-ar fi fost impuse taxe ce au ajuns și până la 50 de mii de lei. Edilul însă a respins aceste acuzații și le-a catalogat drept răfuieli. Tot anul trecut, în luna octombrie, reprezentanții Mișcării Antimafie l-au acuzat pe primarul Gangan că, împreună cu adepții săi, ar fi aruncat cu pietre în susținătorii Mișcării, care scandau „Jos Mafia” la un concert organizat de PDM. Primarul și PDM au respins și de această dată acuzațiile.

Candidatul PL, Grigorii Robu

Primarul implicat și în mita cu ceasuri

În timpul alegerilor pentru funcția de președinte al României, din noiembrie 2014, numele primarului Gangan a figurat în celebrul deja scandal al ceasurilor oferite celor care votau pentru candidatul PSD, Victor Ponta, susținut în Republica Moldova de PDM. În camera de unde erau oferite ceasurile și chiar banii (câte 50 de lei) se află sediul Oficiul Stării Civile din Nisporeni, iar şefa acestuia a declarat atunci pentru ZdG că ”nu are nimic cu alegerile” şi că ea ”nu are de gând să facă puşcărie pentru cineva”. Lidia Ciorici le-a spus reporterilor ZdG că primarul Ion Gangan i-a cerut cheia de la oficiu, cu 3 zile înainte de scrutin, motivând că aştepta duminică o delegaţie. „I-am spus că nu se ştie, pot să am vreo înregistrare, nuntă, dar el a insistat şi vineri şi sâmbătă. Când l-am întrebat pentru câte ore are nevoie, mi-a spus că de dimineaţă până la ora 21.00. L-am întrebat da ce va face delegaţia aceea atâta timp în sala de nunţi, dar el mi-a spus că vor fi mai multe delegaţii. Nu am nimic cu asta, m-au sunat şi de la Cancelaria de Stat şi m-au întrebat ce se întâmplă la noi”, a mai spus atunci Lidia Ciorici. 

La rândul său, primarul de Nisporeni, Ion Gangan, şi-a negat implicarea și în acest scandal și a interpretat acuzațiile drept calomnii ale unor oameni invidioşi. Primarul a fost însă contrazis de mărturiile unor votanţi, care au declarat clar că au fost îndemnaţi cu daruri să voteze pentru Victor Ponta. 

Averi ce depășesc veniturile oficiale și firmă a soției, nedeclarată 

Conform ultimei sale declarații cu privire la venituri și proproprietăți depuse la Comisia Națională de Integritate, Ion Gangan deține o casă de locuit, un apartament, două terenuri, un automobil Mitsubishi în valoare de 24 mii de euro, fabricat și procurat în 2011, dar și trei conturi bancare deschise în perioada 2011-2013, unde păstra 27 de mii de Euro, 20 mii de USD și 50 mii lei, mult peste veniturile oficiale ale familiei sale. Pentru comparație, în 2013, Gangan a raportat venituri din salariu de 80 mii lei, iar soția sa Eugenia, de 55 mii de lei. Totodată, primarul a indicat 50 de mii de lei venit din „ alte surse”. Totuși, nici în declarația din 2012 și nici în cea din 2013, Gangan nu a făcut vreo referire la firma soției, mai exact la Întreprinderea Individuală „Gangan Eugenia”. Întreprinderea este înregistrată într-o casă din or. Nisporeni din str. Barbu Lăutaru. Casa este înregistrată, la fel, pe numele Eugeniei Gangan. Telefonul este trecut însă în acte pe numele soțului, Ion Gangan. Oamenii din Nisporeni ne-au confirmat că primarul locuiește la această adresă.

Întreprinderea a fost fondată în anul 2004. Ea este activă funcțională și a raportat pe anul 2012 venituri din vânzări de aproape 20 de mii de lei. Întreprinderea are ca domenii de activitate declarate practica stomatologică, activități veterinare, baruri, comerțul băuturilor alcoolice și al produselor de tutun. Soția lui Ion Gangan este de profesie medic-veterinar. Interesant este faptul că același cod fiscal l-am găsit pe site-ul Direcției Situații Excepționale, care a efectuat în 2013 un control la  baza de transport auto a or. Nisporeni, deținut de SA „BTA 20”. Aceasta are același cod fiscal ca și Întreprinderea Individuală nedeclarată a soției primarului de Nisporeni. 

L-am sunat pe Ion Gangan pentru a-l întreba despre nedeclararea întreprinderii soției, coincidența legată de codul fiscal, dar și despre scandalurile în care a fost implicat. El nu a vrut însă să discute cu noi. „Lăsați prostiile. Puneți probele pe masă. Eu n-am ce vorbi cu voi, obraznicilor”, a spus și a închis.

Candidatul PLDM, om de afaceri fără firme

Iurii Cărbune, candidatul PLDM la funcția de primar de Nisporeni a fost prezentat în presa locală drept om de afaceri. Născut în 1975, acesta și-a făcut studiile în România, unde a și locuit o perioadă. Cărbune este de profesie economist, iar în actele depuse la Comisia Electorală de Circumscripție a indicat că este director/administrator la firma „Ideal-Casa” SRL. Totuși, candidatul nu a indicat și în declarația sa de avere, depusă la Comisie, că este fondator al acestei firme, dar și al alteia, „Primanet” SRL,  acolo unde, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, deține o cotă de 33%. SRL-ul specializat în telecomunicații, publicitate și activități de televiziune și radio, este deținut de Cărbune împreună cu Tatiana Pantilei și Nina Bardan. Firma a fost înregistrată în urmă cu câteva luni, în februarie 2015.

Cealaltă firmă a candidatului PLDM, „Ideal-Casa” SRL, este mult mai prosperă. Aceasta are activități declarate în construcții și comerț și deși este înregistrată în satul Vărzărești, Nisporeni, activează în Chișinău. SRL-ul a fost fondat în 2008 și aparține în totalitate lui Iurii Cărbune. În 2012 firma a raportat un venit din vânzări de 1,29 milioane de lei, având ca principală activitate comerțul cu ridicate al vopselelor. Conform declarației depuse la CEC, Cărbune a obținut anul trecut un venit de 42 mii de lei de la locul de muncă de bază, cel de director al firmei „Ideal-Casa” SRL, dar și 30 mii de euro din donații și moșteniri. Acesta mai deține o casă și un teren în satul Scumpia, raionul Fălești, două apartamente, unul în Chișinău și altul în București, dar și două mașini, o Kia Sportage și o Dacia „A fost o scăpare că nu am indicat firmele. Nu am ce ascunde. Nu vin din domeniul public ca să ascund ceva”, ne-a spus Iurii Cărbune. 

Jurist la Chișinău, candidat la Nisporeni
 
Grigorii Robu este jurist în cadrul Primăriei municipiului Chișinău și candidează la funcția de primar al orașului Nisporeni din partea PL. Robu are 27 de ani și, la fel ca și candidatul PLDM, și-a făcut studiile în România. Pe un site de socializare, tânărul se prezintă drept un „bărbat practic, hotarât și ambițios”. ”Insuccesele nu mă demoralizează, sunt mereu pregatit pentru a o lua de la început. Îmi plac lucrurile bine făcute și nu pot suporta lucrurile superficiale și lipsa de seriozitate. Încerc să am mereu un comportament calm și să privesc cu un stil ironic problemele din jur. Nu renunț la obiectivele mele deoarece știu că orice vis moare atunci când renunți la el”, s-a autocaracterizat Grigorii Robu.

Conform declarației de avere pe care a depus-o atunci când s-a înregistrat în calitate de candidat la funcția de primar, Robu a idicat un venit pe anul trecut de 30 mii de lei. El are o casă și două terenuri la Nisporeni, dar și un cont unde are 3 mii de lei. Totodată, candidatul PL are 100% dintr-o firmă, SRL „Euroactiv”, înregistrată în 2011, în Nisporeni. SRL-ul are printre obiectivele de activitate declarate telecomunicațiile, construcțiile de clădiri și/sau închirierea bunurilor imobile. 

Victor Moșneag

Eugenia și Ion Gangan

Candidatul PLDM, Iurii Cărbune



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...

Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.

07 iunie 2015
917
2015

Criuleni: 10 candidați la un oraș de 10 mii de locuitor...

Zece candidaţi s-au lansat în cursa pentru fotoliul de primar al orașului  Criuleni. Opt dintre ei au fost propuşi de partide, iar doi sunt independenţi. Printre aceştia - un fost preşedinte de raion, un ex-primar, directori de întreprinderi şi chiar șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Criuleni, care candidează pe lista PLDM.

19 mai 2015
2582
2015

BMW-ul Primăriei Soroca, reparat de firma soţiei primar...

În luna martie curent, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu  firma „Navisor” SRL, administrată de Natalia Său, soţia primarului. Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în acest caz şi motivează că a ales firma familiei sale deoarece ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.

22 iunie 2017
1116
2015

Primăria Ialoveni: şase candidaţi partinici şi unul ind...

În cursa pentru funcţia de primar al oraşului Ialoveni s-au înscris şapte candidaţi: şase propuşi de partide şi unul independent. Locuitorii oraşului vor trebui să fie foarte atenţi, deoarece lista de candidaţi conţine două nume identice. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, actualul primar, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi un alt Gheorghe Caracuian, propus de Partidul Popular. La funcţia de primar mai aspiră actualul deputat liberal, Vladimir Cernat, Vitalie Lavric, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Leonid Onceanu, propus de Partidul Socialiştilor şi  Mihail Iliescu din partea Partidului Naţional Liberal. Sergiu Armaşu, vicecomisarul oraşului Ialoveni, a ales să intre în cursa electorală în calitate de candidat independent.

02 iunie 2015
1914
2015

Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru P...

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.

21 mai 2015
1681
2015

Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...

Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.

04 iunie 2015
1253