Primăria Ialoveni: şase candidaţi partinici şi unul independent

Alegeri locale 2 iunie 2015 1949

În cursa pentru funcţia de primar al oraşului Ialoveni s-au înscris şapte candidaţi: şase propuşi de partide şi unul independent. Locuitorii oraşului vor trebui să fie foarte atenţi, deoarece lista de candidaţi conţine două nume identice. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, actualul primar, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi un alt Gheorghe Caracuian, propus de Partidul Popular. La funcţia de primar mai aspiră actualul deputat liberal, Vladimir Cernat, Vitalie Lavric, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Leonid Onceanu, propus de Partidul Socialiştilor şi  Mihail Iliescu din partea Partidului Naţional Liberal. Sergiu Armaşu, vicecomisarul oraşului Ialoveni, a ales să intre în cursa electorală în calitate de candidat independent.Vladimir Cernat (41 de ani) este economist de profesie. Candidatul Partidului Liberal (PL) va ocupa prima poziţie în buletinul de vot. El este în prezent deputat şi nu e prima dată când îşi doreşte funcţia de primar. Vladimir Cernat a candidat şi la alegerile locale din 2011. În Legislativ el a venit în noiembrie 2014 din funcţiile de consilier raional şi orăşenesc din partea PL.

Sergiu Armaşu

În anii 2012-2013, venitul mediu lunar al candidatului PL a fost de peste 1600 de lei

Gheorghe Caracuian

Înainte de alegerile parlamentare, Vladimir Cernat a declarat la Comisia Electorală Centrală că în anii 2012-2013 a obţinut un venit de peste 31 de mii de lei din funcţia de administrator al firmei SRL „CristSand Com” şi 9600 lei din activitatea de consilier raional/orăşenesc. Astfel, reiese că timp de doi ani candidatul PL a avut un venit lunar de peste 1 600 de lei. “Aşa este în afaceri, ori pierzi, ori câştigi”, a declarat Cernat pentru Moldova Curată.

La bunuri imobile, deputatul a indicat că deţine o casă în oraşul Ialoveni, cu suprafaţa de circa 136 metri pătraţi şi două terenuri agricole în aceeaşi localitate. În anul 2014, Vladimir Cernat a declarat că are trei automobile: un Mercedes fabricat în 1997 şi două din 2007: Dacia Logan şi Hundai Santa Fe.

În ultimii doi ani, Cernat a avut un venit lunar de peste opt sute de lei

Nici în prezent deputatul PL nu are un venit mare. Dacă e să credem declaraţiei de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripţie Ialoveni, candidatul PL a avut în perioada 2013-2014 un venit de peste 16 mii de lei şi 3000 de lei din alte surse. Aici însă nu este indicată casa de locuit declarată anterior. Vladimir Cernat spune însă că bunul imobil este indicat la categoria “bunuri intravilane”, acest lucru fiind o eroare în timpul completării. În aceeaşi declaraţie, Cernat mai indică un teren intravilan şi altul agricol. Deşi în ultimii ani Vladimir Cernat susţine că a avut un venit foarte mic raportat la salariul mediu pe economie, conturile bancare ale sale nu sunt goale. Deputatul declară că deţine trei conturi curente cu un sold total de 173 de mii de lei.

Şef de la MAI trecut în rezervă

Sergiu Armaşu (51 de ani) este singurul candidat independent la funcţia de primar al oraşului său natal. Timp de un an a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). La începutul anului 2012, Procuratura Generală informa că  Sergiu Armaşu figura într-un dosar penal, acesta fiind bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Cu câteva luni mai târziu, presa scria că Armaşu a fost demis printr-un ordin emis de ministrul de Interne de atunci, Dorin Recean. În locul lui Armaşu a fost numit Serghei Diaconu, care acum este consilier al primului ministru Chiril Gaburici. Sergiu Armaşu a declarat pentru Moldova Curată că nu a fost demis, dar trecut în rezervă. Din 2013 şi până în prezent el este şef-adjunct al Inspectoratului de Poliţie Ialoveni.

În declaraţia de avere depusă la CECE, Sergiu Armaşu indică faptul că în anii 2013-2014 a avut un venit de circa 154 de mii de lei din salariul de funcţie, circa 48 de mii de lei din activitatea didactică şi peste 135 de mii de lei obţinute din pensie şi premii. Candidatul independent declară o casă de locuit în Ialoveni, cu suprafaţa de circa 143 metri patraţi, dar şi un automobil de marca Hundai Tucson, al cărui proprietar este soţia sa, Victoria Cujba.

Gheorghe Caracuian (67 de ani), actualul primar al oraşului Ialoveni, candidează pentru al treilea mandat, însă de data aceasta din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). El este inginer, activând anterior în calitate de inginer principal, apoi director al Combinatului de panificaţie Ialoveni. Mai târziu a fondat Întreprinderea Individuală “Nătăliţa Caracuian”, la care a deţinut funcţia de director.

Interesele primarului cresc ca pe drojdii

La alegerile locale din 2007 şi 2011, Gheorghe Caracuian a candidat independent. Fiind la al doilea mandat, Primaria Ialoveni a cumpărat timp de câţiva ani pâine pentru toate grădiniţele din oraş de la o firmă administrată de ginerele primarului. Moldova Curată a descoperit că firma ”Ialpanis” a fost singurul agent economic care a participant la concurs. În articolul “Pâine de la firma ginerelui”, se menţiona că din grupul de lucru care a selectat acest câştigător a făcut parte şi cuscra primarului. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat pe acest caz şi a constatat că primarul Gheorghe Caracuian s-a aflat în conflict de interese, deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii. Primarul însă a contestat în instanţă actul CNI, iar peste aproape un an Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău a respins cererea. Gheorghe Caracuian a anunţat că va contesta şi decizia judecăţii, deoarece nu a participat la luarea hotărârii privind desemnarea câştigătorului concursului public.

Deşi acest caz era pe rol în instanţă, Primăria Ialoveni a continuat să cumpere produse alimentare de la firma ginerelui primarului. Moldova Curată a descoperit că la două luni de la emiterea actului CNI, Primăria a încheiat cu firma „Ialpanis” un nou contract, în valoare de 102760 de lei. Firma a câştigat licitaţia şi în acest an, obţinând un contract de 111850 de lei, semnat la 16 ianuarie 2015. Şi de data aceasta, alesul local invoca faptul că nu a influenţat rezultatele concursurilor, argumentând că se afla în concediu când a fost desemnat câştigătorul tenderului.

Din declaraţia de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripţie Ialoveni aflăm că Gheorghe Caracuian a obţinut din salariu şi pensie pe parcursul ultimilor doi ani un venit de circa 305 de mii de lei. La bunuri imobile candidatul PDM arată că deţine o casă de locuit cu o suprafaţă de peste 134 metri pătraţi, cinci terenuri agricole, patru terenuri extravilane, un teren forestier şi alte cinci bunuri indicate la categoria “altă avere imobilă”. Gheorghe Caracuian declară că este proprietarul unui autoturism Niva Chevrolet şi al unei remorci.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

În orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca în turul d...

Un șomer, o femeie aflată în concediu de maternitate și un fost consilier comunist sunt candidații la funcțiile de primar care au ajuns în turul doi al alegerilor locale din partea Partidului Nostru în orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca. Toți reprezintă formațiuni pro-ruse, care își vor disputa fotoliile de primar cu reprezentanți ai unor formațiuni cu o orientare similară. Despre contracandidații lor Moldova Curată a scris în articolelele anterioare, publicate în lunile mai și iunie 2015. 

26 iunie 2015
1486
2015

La Cahul candidează o persoană cercetată penal pentru f...

Sergiu Renţa intenţionează să devină primarul oraşului Cahul, fiind propus de către formațiunea Partidul Nostru (PN), condusă de Renato Usatîi. El are un cazier juridic impresionant, fiind anterior cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti. Instanţa l-a mai obligat să-i plătească pensie alimentară copilului său, însă acesta nu s-a conformat deciziei, iar pentru asta are în prezent interdicţie de a părăsi ţara.

10 iunie 2015
1052
2015

Capitala, dorită de 17 candidați. Cel mai bogat e repre...

La conducerea capitalei țării, care are, potrivit ultimului recensământ, în jur de 500 de mii de locuitori, își doresc să ajungă 17 persoane. Toate candidează din partea partidelor, nu există niciun candidat independent. Unii dintre cei mai ”vizibili” concurenți, cum ar fi Serafim Urechean sau Dorin Chirtoacă, au mai condus Chișinăul, alții își încearcă puterile pentru prima dată. Cel mai bogat candidat este reprezentantul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, a cărui avere se ridică la milioane de lei.

06 iunie 2015
1121
2015

Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroc...

Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.

07 iunie 2015
1391
2015

Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici co...

La Anenii Noi, oraș cu peste 10 mii de locuitori, candidează 10 persoane. Printre acestea și actualul primar, democratul Mihail Cheibaș, care își dorește al 4-lea mandat, dar și un fost deputat comunist, Veaceslav Bondari, care acum e șomer. De asemenea, candidează și o tânără de 33 de ani, în calitate de candidat independent, Elena Bejan, economistă și angajată a Direcției Teritoriale de Asigurări Sociale.   

08 iunie 2015
1509
2015

Cine sunt socialiștii și reprezentanții Partidului Nost...

Socialiștii strică șirul scrutinelor victorioase din primul tur al actualului primar al orașului Anenii Noi, Mihail Cheibaș. Chiar dacă a condus orașul din 2003 și a câștigat de fiecare dată din primul tur, Cheibaș nu a mai fost votat și la actualul scrutin. Acum, în turul doi pentru Anenii Noi se vor lupta un comunist și un socialist. Și la Dondușeni fotoliul pe care comunistul Semion Rotaru a stat 20 de ani se clatină. Contracandidat - un adept al lui Renato Usatâi. La Briceni actualul primar democrat va trebui să lupte tot cu un socialist, care cu doar câteva luni în urmă făcea parte din alt partid, tot descendent din PCRM. 

19 iunie 2015
1340