Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici concurența pentru fotoliul de primar e mare: 10 candidați la 10 mii de alegători

Alegeri locale 8 iunie 2015 1648
Actualul primar Mihail Cheibaș

La Anenii Noi, oraș cu peste 10 mii de locuitori, candidează 10 persoane. Printre acestea și actualul primar, democratul Mihail Cheibaș, care își dorește al 4-lea mandat, dar și un fost deputat comunist, Veaceslav Bondari, care acum e șomer. De asemenea, candidează și o tânără de 33 de ani, în calitate de candidat independent, Elena Bejan, economistă și angajată a Direcției Teritoriale de Asigurări Sociale.   



Actualul primar, comunist, apoi democrat

Candidata PLDM, Svetlana Zatic

Actualul primar al orașului Anenii Noi, Mihail Cheibaș, conduce localitatea din anul 2003. Pe atunci la putere în Republica Moldova erau comuniștii, cu care primarul se înțelegea foarte bine. A candidat la scrutinele din 2007 și din 2011 ca reprezentant al Partidului Comuniștilor (PCRM). În 2012 însă a părăsit formațiunea, fiind o vreme independent, apoi a aderat la Partidul Democrat (PDM). Acum candidează din partea democraților.

Candidatul PCRM, Veaceslav Bondari

Supărați că a trecut la o altă formațiune, comuniștii din raion au inițiat un referendum de revocare a primarului, despre care spuneau că nu mai merită să conducă orașul, deoarece oamenii l-au ales pentru că reprezenta PCRM. Referendumul însă, desfășurat în decembrie 2012, a eșuat din cauza prezenței reduse la urne. 

Mihail Cheibaș are 57 de ani și s-a născut în localitatea Novoselskoe din Ucraina. De meserie este arhitect. Timp de 5 ani (1985-1990) a fost arhitect-șef al orașului Anenii Noi, apoi, până în anul 1997 a fost vicepreședinte al raionului Anenii-Noi. Până în 2003 a condus SA ”Ambalaj Bulboaca”, iar la alegerile locale din 2003 a fost ales primar. A fost reales la alegerile din 2007 și 2011. Ultimele alegeri le-a câştigat din primul tur.

În declarația de avere depusă la Comisia Națională de Integritate pentru anul 2013 primarul indică venitul din salariu - 79 de mii de lei, două terenuri, unul pentru construcții și altul agricol, o casă de locuit în satul Ruseni și un magazin în orașul Anenii Noi. De asemenea, Mihail Cheibaș arată că deține acțiuni la SA ”Ambalaj Bulboaca”, întreprindere pe care a condus-o timp de 6 ani, dar nu indică ce venit îi aduc aceste acțiuni. Nu am reușit să aflăm explicația primarului, întrucât el nu a răspuns la apelurile noastre telefonice repetate.

PLDM atacă primăria Anenii Noi cu directoarea unei grădinițe, Svetlana Zatic

Unul dintre contracandidții lui Mihail Cheibaș este Svetlana Zatic, reprezentantă a Partidului Liberal Democrat (PLDM). Ea are 45 de ani și în prezent este director al grădiniței-creșă ”Andrieș” din orașul Anenii Noi. Datele bografice din dosarul ei depus la Consiliul Electoral de Circumscripție sunt sumare. Într-un spot electoral Zatic spune că are o experiență de conducere de 24 de ani.

În declarația de avere Svetlana Zatic arată că deține o casă de locuit de 138 m. p. într-un sat, dar nu indică localitatea, a câștigat din salariu în ultimii doi ani 61 de mii de lei și alte peste 2 mii de lei din activitatea didactică. Familia sa mai deține o mașină, Dacia Logan.

Candidatul PCRM, Veaceslav Bondari: acum șomer, în trecut deputat

Comuniștii s-au antrenat în lupta pentru orașul Anenii Noi cu Veaceslav Bondari, în prezent șomer, iar până anul trecut deputat. Veaceslav Bondari este prim-secretar al Comitetului raional al PCRM și face parte din Comitetul Central al acestei formațiuni. El a fost deputat pe lista PCRM după alegerile din 2009, iar la cele din 30 noiembrie 2014, fiind pe locul 42 pe listă, nu a mai acces în Parlament.

Veaceslav Bondari are 55 de ani și de meserie este economist-merceolog. Din declarația de avere depusă pentru anul 2010 aflăm că până a deveni deputat, el a fost șef al Inspectoratului Fiscal de Stat din Anenii Noi. 

Acționar la Banca de Economii, dar membru al Comisiei de anchetă din parlament pentru investigarea situației la BEM

În Legislativ, el a fost membru al Comisiei permanente pentru economie și industrie alimentară și a făcut parte din Comisia de anchetă pentru investigarea situației de la Banca de Economii, formată în anul 2013 și condusă de comunistul Oleg Reidman. Astfel, Bondari a fost acuzat că s-a aflat în conflict de interese întrucât deținea 110 acțiuni la Banca de Economii. Atunci Bondari a declarat pentru Ziarul de Gardă că, în cazul său, nu poate fi vorba de un conflict de interese. ”Deputatul a explicat provenienţa acestor acţiuni prin faptul că, în 1994—1997, era angajat al BEM şi ar fi primit ordin să cumpere din acţiunile acestei bănci. „Noi, ca lucrători, am cumpărat câte 100 de acţiuni. Socotiţi preţul acţiunii şi suma. Dacă acolo e două-trei mii de lei suma acţiunilor, cum va influenţa?”, declară fostul angajat BEM, deputatul Veaceslav Bondari”, scria Ziarul de Gardă. Veaceslav Bondari a confirmat această declarație pentru Moldova Curată.

Aproape doi ani mai târziu, în mai 2015 Reidman a fost acuzat de șefa aparatului Parlamentului că a ținut în seiful personal raportul întocmit de comisie și alte documente ce vizează Banca de Economii, chiar dacă era obligat să le predea la secretariatul Parlamentului. 

Numărul de acțiuni pe care le deține la BEM a crescut, dar spune că s-au devalorizat

În anul 2013 numărul de acțiuni ale lui Bondari la BM a crescut - în declarația sa de avere găsim deja nu 110, ci 476 de acțiuni la această bancă. În niciuna din declarațiile sale de avere nu a indicat ce venit i-au adus aceste acțiuni. Solicitat de Moldova Curată, Veaceslav Bondari a declarat că are mai multe acțiuni pentru că BEM a făcut o emisie de acțiuni, dar că nu are venit din ele. ”O singură dată, într-un an am avut venit de 36 de lei. Acum am 476 de acțiuni pentru că banca a făcut o emisie de acțiuni. S-a făcut fără mine, nu am participat la nicio adunare. În 2009 valoarea acțiunilor pe care le dețineam era de 20 de mii de lei, iar acum acțiunile mele valorează 2 mii de lei. S-au devaloriza”, a explicat Veaceslav Bondari.   

În declarația depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Bondari indică salariul de deputat din ultimii doi ani - peste 300 de mii de lei, un apartament la Anenii Noi, o vilă și un teren în satul Hârbovăț. Fostul deputat deține, de asemenea, două autoturisme de marca Renault.

Fiind în Parlament, a semnat, la 3 iulie 2014, împreună cu alți deputați comuniști, moțiunea de demitere a ministrului educației, Maia Sandu, invocând rata scăzută de promovare la bacalaureat în anul 2014. Moțiunea a fost examinată, dar respinsă de Parlament. De asemenea, a semnat moțiunea de demitere a fostului ministru de Interne Dorin Recean, la 18 iulie 2014, invocând situația gravă din țară la capitolul criminalitate. Și această moțiune a fost respinsă de Parlament.

A luptat în regiunea transnistreană în 1992

Dintr-un schimb de replici făcut la 1 noiembrie 2013 în Parlament aflăm că Veaceslav Bondari a participat la războiul d ela Nistru din 1992. Deputatul PLDM Alexandru Cimbriciuc a declarat în plenul Legislativului că Bondari ”a dezertat de pe frontul de luptă și a fugit în Ucraina”. 

La rândul său, Bondari a spus că ”am fost şef de subdiviziune doar 4 luni, iar pe 7 iulie am scris raport de plecare, deja când am plecat din Bender, din cauza trădătorilor de atunci de la conducere”.

De asemenea, în aprilie 2012 Bondari a participat la un protest la Anenii Noi, înainte de ședinta Consiliului local la care urma să se examineze decizia de demolare a monumentului lui Vladimir Lenin din centrul orașului. Atunci examinarea deciziei a fost amânată. 

Alți candidați la funcția de primar al orașului sunt Elena Bejan (independentă), Ion Vicol (PSRM), Viorel Cociug (PPE - Iurie Leancă), Ivan Sencovschi (Partidul Nostru), Radu Zaicenco (Partidul Renașterii), Victor Cebotaru (PL) și Ion Calmâc, PNL.

Viorica Manole


 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

BMW-ul Primăriei Soroca, reparat de firma soţiei primar...

În luna martie curent, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu  firma „Navisor” SRL, administrată de Natalia Său, soţia primarului. Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în acest caz şi motivează că a ales firma familiei sale deoarece ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.

22 iunie 2017
1253
2015

Orașul Ocnița: actualul primar nu mai candidează, dar s...

Pentru conducerea orașului Ocnița care are ceva mai mult de nouă mii de locuitori, concurează opt persoane. Localitatea a fost condusă până în prezent de un reprezentant al Partidului Comuniștilor, care însă nu mai candidează. Astfel, cum tradițional în acest oraș la alegeri câștigă partidele de stânga, acum cei mai activi sunt reprezentanții comuniștilor și socialiștilor.

05 iunie 2015
1374
2015

O femeie și cinci bărbați candidează la funcția de prim...

Unii candidați la funcția de primar al orașului Strășeni au trecut prin mai multe partide sau au fost sprijiniți în diferite scrutine de formațiuni politice diferite. Liberalul a fost anterior sprijinit de comuniști, iar actualul primar - de liberali, a trecut la liberali-reformatori, iar acum este susținut de Blocul lui Iurie Leancă. În total, pentru Strășeni luptă 6 persoane: actualul primar, Valentina Casian, care candidează independent, dar este susținută de Blocul electoral PPE ”Iurie Leancă”, vicepreședintele raionului, Sergiu Nicula, propus de PLDM, Iurie Topor din partea PL, Vasile Mărgineanu din partea PCRM, Nicolae Robu – din partea PDM, toți trei fiind până acum consilieri raionali, și omul de afaceri Veaceslav Anghel, propus de PSRM.

29 mai 2015
1276
2015

Primarii care şi-au angajat rudele mai râvnesc un manda...

Câţiva primari din ţară care în mandatele anterioare au admis conflicte de interese, au câștigat deja noi mandate în urma alegerilor din 14 iunie, iar alţii aşteaptă turul doi.

21 iunie 2015
1380
2015

Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...

Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.

07 iunie 2015
1082
2015

Teleneşti: actualul primar plus alți patru candidați

Comparativ cu alte raioane, unde la funcția de primar candidează câte 10 persoane, orașul Telenești este mai modest: aici în cursa electorală s-au înscris doar cinci persoane. Pentru dreptul de a gestiona localitatea cu o populație de aproape şapte mii de oameni luptă actualul primar Vadim Lelic (PLDM), Alexei Mereuță  (PDM), Eduard Roșca (PL), Alexei Gorun (PNL) şi Elena Cuşnir (PP”Partidul nostru). 

01 iunie 2015
2058