Primăria Ungheni este râvnită de şase bărbaţi

Alegeri locale 24 mai 2015 585
Alexandru Ambros

În cursa electorală pentru şefia oraşului Ungheni s-au înregistrat şase candidaţi, toţi fiind propuşi de către partide. Trei dintre ei sunt în funcţii publice: actualul primar al oraşului Alexandru Ambros de la Partidul Liberal Democrat (PLDM); vicepreşedintele raionului Petru Langa de la Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi actualul deputat din partea Partidului Socialiştilor (PSRM), Ghenadi Mitriuc. Fotoliul de primar este râvnit şi de antreprenorii Ion Scutaru de la Partidul Liberal (PL), de reprezentantul Partidului Popular (PP) Viorel Vrabie, dar şi de medicul Vladimir Popovici, propus de Partidul Comuniştilor (PCRM).Alexandru Ambros este informatician de profesie. A absolvit Universitatea de Stat din Republica Moldova, Facultatea Matematică şi Cibernetică. După absolvire a lucrat un an la Institutul de Matematică al Academiei de Ştiinţe în calitate de inginer-programator, apoi s-a întors în oraşul natal, Ungheni, unde a lucrat timp de opt ani profesor de informatică la Liceul teoretic „Vasile Alecsandri”. În anul 1999 a fondat firma „Aledex–Info” şi până în anul 2007 a fost directorul ei. De atunci şi până în prezent este primar al oraşului Ungheni, în ambele mandate candidând din partea PLDM.

Petru Langa

Se judecă cu CNI, care l-a găsit implicat în conflict de interese

Ghenadi Mitriuc

Chiar dacă era în funcţia de primar şi nu mai conducea firma „Aledex–Info”, Alexandru Ambros avea grijă de afacerea sa. Astfel, Moldova Curată menţiona în investigaţia publicată în luna august 2014 cu titlulSoţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei că în anii 2009-2012 firma „Aledex-Info” a câştigat 8 concursuri publice de achiziţionare a rechizitelor de birou. Firma aparţine soţiei lui Alexandru Ambros, iar contractele, cu valoarea de peste 690 de mii de lei, au fost încheiate pe durata mandatului acestuia. După publicarea investigaţiei, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat acest caz şi a stabilit că Ambros a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Mai mult, în timpul examinării, CNI a constatat că Primăria Ungheni a continuat până în anul 2014 să cumpere mărfuri de la firma „Aledex-Info”. Astfel, în anul 2012, în afară de cele trei contracte menţionate în investigaţie, a mai încheiat unul în luna august, în valoare de peste 58 de mii de lei, iar în noiembrie 2013 şi februarie 2014 - altele două, a câte 48 de mii de lei. În total, în perioada ultimului mandat al lui Ambros, primăria a făcut achiziţii de la firma primarului în valoare de 844 de mii de lei.

Alexandru Ambros nu a fost de acord cu decizia CNI şi a atacat-o în instanţa de judecată. El a declarat pentru Moldova Curată că nu a făcut parte din grupul de lucru când a fost selectată firma câştigătoare şi că singura încălcare a sa este că a semnat dispoziţiile de plată.

Acum acest caz este în instanţă, la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău. Următoarea şedinţă este programată pentru 27 iunie 2015.

În declaraţia de avere depusă de Alexandru Ambros la Consiliul Electoral de Circumscripţie(CECE) Ungheni, candidatul PLDM declară că în anii 2013-2014 a obţinut un venit din salariu în valoare de peste 93 de mii de lei. Totodată el menţionează că în aceeaşi perioadă a avut un venit suplimentar de circa 350 de mii de lei obţinuti din alte surse legale, precum pensie sau  premii. Ambros mai notează că deţine împreună cu soţia un apartament în oraşul Ungheni, o casă de locuit şi un teren extravilian în raionul Ungheni.

De asemenea, Alexandru Ambros este proprietarul a două autoturisme: Opel Cadet şi Hyundai Soneta. Alesul local mai declară că deţine acţiuni în firma „Telecom Invest” SA.

Candidatul PDM trăieşte cu chirie

Petru Langa este fizician de profesie, activând timp de şase ani la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din oraşul Ungheni în calitate de profesor de fizică. Opt ani şi i-a dedicat primăriei din Ungheni: timp de trei ani a fost specialist pentru problemele tineretului şi sportului, apoi - secretar al Consiliului local. Din anul 2007 deţine funcţia de vicepreşedinte al raionului Ungheni.

În declaraţia depusă la CECE, Petru Langa declară că în anii 2013-2014 a obţinut un venit de peste un milion de lei; circa 209 mii fiind salariul de funcţie, iar 800 de mii de lei - din vânzarea unei case de locuit. Totodată, în declaraţie nu este trecută vreo locuinţă sau mijloc de transport. Petru Langa a declarat pentru Moldova Curată că într-adevăr nu deţine astfel de bunuri. „Eu acum trăiesc cu chirie într-un apartament, pe care urmează să îl cumpăr”, a specificat candidatul PDM.

Petru Langa este la a treia tentativă de accedere în fotoliul de primar al oraşului. El a candidat şi la alegerile locale în anul 2007, dar şi la scrutinul din anul 2011 – de fiecare dată fiind propus la funcţia de primar de către PDM.

Ghenadi Mitriuc nu vrea să vorbească cu presa

Ghenadi Mitriuc este deputat din partea PSRM. Până a junge în Legislativ, era om de afaceri la Ungheni, dar şi consilier local din partea PSRM. Actualul deputat este pasionat de sport, întrucât în anii 2002 şi 2003 a condus clubul de fotbal Spartac Ungheni. El a susţinut acest club şi în anul 2007, atunci când era viceprimar al oraşului Ungheni. După alegerile locale din anul 2011, a fost ales consilier orăşenesc din partea PLDM, însă un an mai târziu a părăsit PLDM, aderând la formaţiunea condusă de Igor Dodon. Potrivit portalului www.actualitati.md, Ghenadi Mitriuc şi-a motivat decizia prin incompatibilitatea viziunilor sale cu cele ale PLDM. „Întotdeauna am susţinut partidele de stânga, iar PSRM mă reprezintă întocmai. Primarul oraşului a fost cel care m-a motivat să fac parte din echipa Partidului Liberal Democrat, însă niciodată nu m-am regăsit în acest partid”, a declarat atunci Ghenadi Mitriuc.

Deputat şi administrator de firmă

Potrivit declaraţiei de avere depuse la CECE Ungheni, Ghenadi Mitriuc a obţinut pe parcursul anilor 2013-2014 un venit total de circa 540 de mii de lei. O mare parte a banilor, peste 425 de mii de lei, au fost obţinuţi din înstrăinarea bunirilor mobile şi imobile.

Totodată el declară că este proprietarul a cinci terenuri, patru aflate în oraşul Ungheni şi unul în Ucraina, regiunea Odesa. Mitriuc mai este proprietarul a 8 vehicole: patru automobile Mercedes, două – Wolkswagen, un Peugeot şi o remorcă-rulotă.

Actualul deputat declară că deţine cote de participare în firmele „Total Info” SRL şi „Rincor-Prim”, el fiind singurul fondator în ambele firme.

Deşi la sfârşitul anului trecut a devenit deputat, funcţie care nu-i permite să administreze afaceri, totuşi Ghenadi Mitriuc figurează în baza de date a Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) drept administrator al unei întreprinderi. Astfel, el este administratorul Întreprindetrii Individuale „Ghenadii Mitriuc”, care, potrivit CÎS, este specializată în organizarea de campinguri şi alte posibilităţi de cazare de scurtă durată, cultură vegetală, alte transporturi terestre de calatori. Întrebat despre activitatea acestei întreprinderi şi de ce, fiind în funcţia de deputat, figurează şi ca administrator la întreprindere, Mitriuc a declarat: „Nu întelegeţi că nu pot şi nu vreau să vorbesc cu d-voastră, presa independentă”. Apoi a închis telefonul. Înainte de această declaraţie însă deputatul a fost contactat telefonic de trei ori şi de fiecare dată menţiona că nu poate vorbi, să revenim mai târziu.

Candidatul PSRM se bate la propriu în campania electorală

La 15 mai curent, în ultima zi de înregistrare a concurenţilor electorali, Ghenadi Mitriuc şi colegii sai de partid Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco şi Bogdan Ţârdea au fost protagoniştii unei altercaţii lângă o construcţie de pe strada Zelinski 36/8, din sectorul Botanica al capitalei. Totul a pornit de la faptul că socialiştii au venit să demoleze gardul unei construcţii, care, spun ei, ar fi ilegală. La rândul lor, reprezentanţii companiei de construcţii afirmă că au toate actele în regulă şi califică acţiunea socialiştilor drept o provocare. În mijlocul acelor scene cu îmbrânceli putea fi văzut şi candidatul la funcţia de primar al oraşului Ungheni. El este vicepreşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Teleneşti: actualul primar plus alți patru candidați

Comparativ cu alte raioane, unde la funcția de primar candidează câte 10 persoane, orașul Telenești este mai modest: aici în cursa electorală s-au înscris doar cinci persoane. Pentru dreptul de a gestiona localitatea cu o populație de aproape şapte mii de oameni luptă actualul primar Vadim Lelic (PLDM), Alexei Mereuță  (PDM), Eduard Roșca (PL), Alexei Gorun (PNL) şi Elena Cuşnir (PP”Partidul nostru). 

01 iunie 2015
950
2015

Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici co...

La Anenii Noi, oraș cu peste 10 mii de locuitori, candidează 10 persoane. Printre acestea și actualul primar, democratul Mihail Cheibaș, care își dorește al 4-lea mandat, dar și un fost deputat comunist, Veaceslav Bondari, care acum e șomer. De asemenea, candidează și o tânără de 33 de ani, în calitate de candidat independent, Elena Bejan, economistă și angajată a Direcției Teritoriale de Asigurări Sociale.   

08 iunie 2015
807
2015

Primăria oraşului Leova: opt candidaţi – toţi sub umbre...

În cursa pentru Primăria oraşului Leova nu s-a înscris nici un candidat independent – toţi cei opt pretendenţi sunt propuși de partide. Comuniștii l-au propus pe Eujenii Buraga; democraţii - pe Vitalie Gargaun, iar liberal-democraţii pe Alexandru Bujorean. Vor funcţia de primar şi candidaţii altor formaţiuni: Ion Tabac (PNL); Valentina Hinev (PP); Valicu Florea (PPEM); Vladimir Carcea (PSRM) şi Ala Florea (PL).

04 iunie 2015
607
2015

La Făleşti se vrea dreptate: trei din cei nouă candidaţ...

Primăria oraşului Făleşti îşi aşteaptă conducătorul. Cei nouă bărbaţi candidaţi la funcţia de primar sunt propuşi de partide. Trei dintre ei sunt jurişti, alţi trei - directori de intreprinderi, doi sunt ingineri, iar unul este economist. Cea mai mare luptă este dusă între fracţiunile de stânga: partidul comuniştilor, cel al socialiştilor şi Partidul Nostru.

12 iunie 2015
840