Procesul de judecată dintre API și ANI continuă. Instanța a respins demersul Autorității Naționale de Integritate de scoatere a cererii de pe rol
Miercuri, 13 februarie 2019, a avut loc a doua ședință de judecată în dosarul intentat de Asociația Presei Independente (API) ca membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale. În cadrul ședinței, instanța a respins demersul ANI de scoatere a cererii de pe rol și a dispus examinarea cauzei în fond.
Într-o ședință anterioară, reprezentantul ANI a cerut scoaterea cererii de pe rol pe motivul nerespectării procedurii prealabile. Astfel, ANI a invocat faptul că API urma să conteste inițial la aceeași instituție refuzul furnizării informației oficiale și doar după această etapă să se adreseze în instanța de judecată. Acest demers a fost respins de instanța de judecată.
În cadrul dezbaterilor judiciare din 13 februarie, reprezentanții ambelor părți și-au prezentat poziția și argumentele în privința litigiului legat de îngrădirea accesului la informația privind dosarele de control inițiate de ANI în 2016. Reamintim că acțiunea în instanță a fost motivată de faptul că, în luna octombrie 2018, reporterii Asociației Presei Independente au expediat, prin poșta electronică, o cerere în baza Legii privind accesul la informații, în care solicitau informații despre mersul și finalitatea procedurilor de control inițiate de ANI în anul 2016. În răspunsul său, Autoritatea Națională de Integritate a invocat faptul că solicitarea de informații a fost expediată în format electronic și nu corespunde cerințelor Legii cu privire la petiționare nr. 190/1994, nefiind aplicată semnătura digitală, invocând, totodată, faptul că solicitarea urma să fie pe foaia cu antet și avizată de conducătorul organizației.
Deliberarea și pronunțarea hotărârii instanței de judecată în acest caz au fost fixate pentru data de 27 februarie 2019.
Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” este constituită dintr-un grup de organizații neguvernamentale care monitorizează, în baza unor indicatori de integritate, listele candidaților în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale. Profilurile candidaților și investigațiile realizate sunt publicate în mai multe surse de informare și pot fi accesate pe portalurile
www.Moldovacurata.md, www.Anticoruptie.md și www.Investigatii.md.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Petele ”albe” din trecutul unor socialiști care au făcu...
Compusă, în mare parte, din persoane care au făcut parte din guvernarea comunistă, lista electorală a Partidului Socialiștilor conține unele nume de candidați care s-au remarcat prin activități contestabile, lipsă de transparență sau folosirea neconformă a banilor publici. Asta reiese din profilurile realizate de reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC), care au investigat fapte din trecutul candidaților. Profilurile complete le puteți găsi pe MoldovaCurata.md, mai jos însă au fost selectate câteva dintre cele mai relevante informații despre candidații PSRM.
Lista Partidului Șor: figuranți în raportul Kroll și un...
Unele nume de pe lista electorală a Partidului Șor apar și în raportul Companiei britanice Kroll, angajată de Guvern să investigheze ”furtul miliardului”. Marina Tauber și Reghina Apostolova, de exemplu, au fost acționare la Unibank, una dintre băncile falimentate în urma fraudei, și ar fi luat credite, folosind conturile unor bănci din Letonia. Ambele spun că au returnat banii și nu au comis nimic ilegal. De asemenea, una dintre candidate, Maria Albot, s-a ocupat de transferarea pe conturile apropiaților lui Vlad Filat a sumelor despre care Ilan Șor a spus că i-ar fi fost estorcate de către fostul premier, iar ulterior a avut calitatea de martor al acuzării în acel dosar. Acestea sunt câteva fapte documentate de reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat referitoare la candidații Partidului Șor. Profilurile integrale pot fi citite pe Moldovacurata.md.
Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018” va m...
Organizaţiile neguvernamentale Asociația pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) au lansat vineri, 13 iulie 2018, Iniţiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018”.
Conflictele de interese, proprietățile nedeclarate și c...
Unii dintre candidații PDM care au deținut funcții publice au avut episoade în care au fost implicați în conflicte de interese sau în nedeclararea tuturor averilor. Victor Său și Alexandru Botnari, de exemplu, au făcut afaceri cu firmele familiei folosind banii publici, iar Maria Culeșov și-a angajat rudele la ADR Sud. De asemenea, liderul formațiunii, Vladimir Plahotniuc, nu și-a declarat, când a fost cazul, proprietățile pe care le deține în Elveția, Franța și România. Un alt candidat PDM, ministru în Guvernul Filip, a folosit o diplomă de studii medii falsă, ceea ce nu îl împiedică să pretindă în continuare la funcții publice. Acestea sunt fapte documentate de reporterii IC pentru un Parlament Curat. Profilurile integrale ale candidaților le puteți găsi oricând pe portalul Moldovacurata.md.
PERSOANE CU PROBLEME DE INTEGRITATE, PROMOVATE DE GUVER...
Deși au fost depistați de către Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) la alegerile din aprilie și iulie 2009, dar și la cele din noiembrie 2010, ca fiind candidați cu pete în carieră, mulți dintre ei au fost ulterior numiți în funcții-cheie în stat. Unii dintre cei incluşi în lista, numită de mass-media "listă neagră”, s-au simțit ofensați și au atacat ICPC în judecată. Ion Prisăcaru, candidatul Partidului Social-Democrat la alegerile parlamentare din iulie 2009 și Ștefan Urîtu, candidatul Partidului Liberal la alegerile din iulie 2009 şi noiembrie 2010, au pierdut procesele, dosarul intentat de Alexandru Oleinic, candidatul Alianţei “Moldova Noastră ” la ultimul scrutin parlamentar, a fost scos de pe rol, iar dosarele intentate la solicitarea Partidului Comuniștilor şi a celui Democrat se mai perindă și astăzi prin instanțe.
CSJ a amânat, fără explicații, examinarea dosarului „Pa...
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a amânat din nou examinarea dosarului „Partidul Democrat versus Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat”. Deși CSJ urma să ia o decizie pe 16 octombrie curent, cauza a fost amânată pentru examinare până pe 20 noiembrie curent.
Aici așteptăm comentariul tău!