Procuror care locuiește în sediul Procuraturii

Arhiva 30 iunie 2016 1280
Procurorul raionului Șoldănești, Petru Botnaru, a fost ales în funcție la 26 mai 2016

Noul procuror al raionului Șoldănești, Petru Botnaru, ales în funcție acum o lună, locuiește în sediul procuraturii, deoarece autoritățile locale încă nu i-au repartizat o locuință de serviciu. Botnaru nu se arată deranjat de această situație și spune că timpul va arăta ce va fi în continuare și unde va locui. Petru Botnaru a venit la Șoldănești de la Nisporeni, unde a condus procuratura teritorială timp de două mandate. „Aș fi candidat încă o dată, dar legea nu-mi permite să fac acest lucru pentru a treia oară”, a explicat Botnaru mutarea la Șoldănești. El a fost ales de Consiliul Superior al Procurorilor să ocupe această funcție după ce contracandidatul său, Vladimir Erhan, s-a retras din concurs pe ultima sută de metri, chiar dacă la evaluare acumulase cel mai mare punctaj.



Punctaj mai mic decât contracandidatul său

Prin decizia din 26 mai 2016 a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Petru Botnaru a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de procuror al raionului Nisporeni. În hotărâre se spune că el a acumulat un punctaj de 7,25 la evaluarea făcută de colegiul de calificare, iar contracandidatul său, Vladimir Erhan, care a deținut această funcție până acum și pretindea la un al doilea mandat, a acumulat 8,31 de puncte. Cu toate acestea, CSP a notat că Vladimir Erhan s-a retras din concurs, invocând motive personale, iar Botnaru a fost desemnat câștigător.

În prezent, Vladimir Erhan activează ca procuror în Procuratura Șoldănești. Solicitat de Moldova Curată, el a refuzat să ofere detalii despre motivele care l-au determinat să se retragă din concurs, spunând că acestea sunt de ordin personal și nu urmare a unor eventuale presiuni. 

Președintele CSP, Mircea Roșioru, ne-a declart însă că Vladimir Erhan oricum ar fi fost scos din concurs pentru că se afla la acel moment în situație de incompatibilitate. Asta deoarece pe numele lui a fost aplicată o sancțiune disciplinară. Potrivit lui Roșioru, în momentul în care Vladimir Erhan a fost admis în concurs și evaluat, nu exista nicio hotărâre care ar fi putut servi drept temei pentru neadmiterea în concurs. Decizia de a-i aplica mustrare a fost luată la aceeași ședință la care a fost ales Botnari. „Dlui (Vladimir Erhan - n.n.) avea sancțiune disciplinară. Și ca să nu figureze într-o hotărâre în care să fie declarat incompatibil cu funcția de procuror conducător el s-a retras. Poate fi și motiv personal. Oricum, dacă rămânea, ar fi fost declarat incompatibil”, ne-a spus Mircea Roșioru. 

Același nume de familie cu fostul deputat Constantin Botnari

Potrivit unor surse din raionul Nisporeni, Petru Botnaru ar fi rudă cu fostul deputat PD Constantin Botnari. Procurorul a negat însă acest lucru, spunând: „Avem același nume de familie, nu suntem rude”. Fără să fie surprins de întrebare, el a adăugat că nu îl cunoaște pe fostul deputat: „Nu îl cunosc, eu sunt de la Șoldănești, el din altă parte…”. Datele biografice ale lui Petru Botnari arată că el s-a născut în satul Grozești, Nisporeni.

În încercarea de a verifica motivele retragerii din concurs a contracandidatului lui Botnaru, l-am sunat și pe Constantin Botnari, democratul care și-a depus mandatul în luna februarie 2016, invocând motive personale. După ce l-am întrebat dacă este rudă cu procurorul și dacă a influențat în vreun fel numire acestuia, Constantin Botnari ne-a spus să îl sunăm peste 2 ore, apoi nu a mai răspuns la telefon. 

Șef la Soldănești, cu dormitul în procuratură

În declarația de avere pentru anul 2014, Petru Botnaru arată că deține o casă de 82 de metri pătrați la Nisporeni și o mașină Ford Focus, cumpărată în anul 2011 cu 13 200 de euro. Procurorul a mai indicat faptul că a avut un venit de 10 mii de euro de la soția sa, care muncește în Italia pe bază de contract de muncă. Alte 55 800 de lei i-a câștigat din pensie. Având în vedere că locuința sa se află la Nisporeni, l-am întrebat unde locuiește. „Deocamdată în sediul Procuraturii”. „Păi acolo sunt condiții de trai?”. „Dacă nu sunt, le facem”, a fost răspunsul. Când am insistat să ne spună cum va putea trăi în următorii 5 ani (durata mandatului) în Procuratură, Petru Botnaru a răspuns că se va vedea. 

Președintele CSP susține că o astfel de situație este anormală și că e responsabilitatea autorităților publice locale să îi pună la dispoziție procurorului o locuință de serviciu. Solicitată de Moldova Curată, președinta raionului Șoldănești, Svetlana Rotundu, a declarat că Primăria orașului ar trebui să îi repartizeze o locuință socială. „Locuințele sociale sunt de fapt apartamentele care nu au fost privatizate și în care nu locuiește nimeni. Deocamdată dl Botnaru nu a făcut niciun demers către Consiliul Raional pentru repartizarea spațiului locativ, dar desigur că noi vom interveni pe lângă Primărie să îi repartizeze o astfel de locuință. Eu am discutat cu dl Botnaru și el a spus că dacă nu va fi posibilă nici o variantă, va sta cu chirie”, ne-a declarat Svetlana Rotundu.

Petru Botnaru susține că are o experiență de muncă de 30 de ani în procuratură, iar în ultimii 10 ani, adică pe durata a două mandate, a condus Procuratura raionului Nisporeni. El a declarat că ar fi candidat pentru un nou mandat, dacă legea i-ar fi permis. Legea cu privire la procuratură, art. 39, prevede: „Mandatul de procuror teritorial şi cel de procuror specializat sunt de 5 ani. Aflarea în funcţiile menţionate în aceeaşi procuratură nu poate depăşi 2 mandate consecutive”.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Alexandr Suhodolski

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1091
Arhiva

„Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md Vă invită la masa rotundă  „Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”, care va avea loc miercuri, 25 februarie 2015, cu începere de la ora 11:00, la Hotelul Codru (mun. Chişinău, str. str. 31 August 1989, 127).

25 februarie 2015
996
Arhiva

Bunurile primarului, utilizate în interesul comunităţii...

Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni, este acuzat de unii consilieri locali că a încheiat cu firma al cărei fondator este soţia sa un contract de prestare a serviciilor de transport, în valoare totală de 25 de mii de lei. Primarul însă susţine că a făcut acest lucru pentru comunitate.

03 aprilie 2014
1192
Arhiva

Profil candidat: Igor Grosu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1621
Arhiva

Profil candidat: Pavel Tamaciuc

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1299
Arhiva

Cazul apartamentelor pentru rudele lui Oleg Melniciuc:...

Procuratura Anticorupție a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice un posibil conflict de interese în privința președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc. Sesizarea vizează modul în care mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente la preț redus în blocul de pe strada Hristo Botev din Chișinău, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. În prezent, Oleg Melniciuc este vicepreședinte al Judecătoriei municipiului Chișinău, ales la 29 noiembrie 2016, în legătură cu reorganizarea instanțelor judecătorești din țară.

01 februarie 2017
868