Profil candidat: Andrei Cocieru

ȘOR 17 februarie 2019 1605

Andrei Cocieru s-a născut la data de 16 iunie 1987. Este președinte al Organizației Teritoriale Râșcani a Partidului Șor și candidează în cirumscripția 4, raionul Râșcani. Anterior, a deținut funcția de consilier orășenesc în cadrul Primăriei orașului Râşcani. Pe parcursul anilor, Cocieru a făcut parte din mai multe formațiuni politice.



Integritate în activitate politică

A fost prim-secretar al comitetului raional al comsomolului  din Râşcani al Partidului Comuniştilor. Pe 6 aprilie 2015, împreună cu primarul de Râșcani, Victor Bogatico, și alți lideri locali din cadrul Partidului Comuniștilor, a anunțat că părăsește formațiunea și aderă la Partidul Nostru, condus de Renato Usatâi. În urma alegerilor locale din iunie 2015, Andrei Cocieru devine consilier orăşenesc în Râşcani din partea Partidului Nostru, unde a activat până în 2017. Ulterior, pleacă din rândurile formaţiunii şi aderă la Partidul Şor. În 2018 este desemnat reprezentant împuternicit al Partidului Şor în raionul Râşcani.

Integritate în declararea averii

Potrivit declaraţiei de avere prezentate la CEC, în ultimii doi ani, Cocieru a ridicat un salariu de aproximativ 65 de mii de lei, iar soţia sa de circa zece mii de lei. Veniturile familiei au fost suplinite de o primă de patru mii de lei, o indemnizaţie de consilier în mărime de trei mii de lei şi o indemizaţie acordată soţiei de două mii de lei. Împărțite la 24 de luni, cei aproape 83.000 de lei câștigați de familia Cocieru reprezintă venituri lunare de circa 3500 de lei, pentru trei membri ai familiei.

Candidatul Partidului Şor indică faptul că deține în proprietate un apartament de 43 metri pătraţi, cumpărat în 2011 cu 13.800 lei. Cocieru conduce un Opel Zafira, fabricat în 2000, şi cumpărat în 2017 cu şapte sute de euro (acestă maşină costă pe siteurile de specialitate între 1400 - 3 000 de euro). În 2011 candidatul a luat un împrumut în mărime de 212 de mii de lei, scadent în 2031, cu rata dobânzii de 9,5 % anual. Asta înseamnă că din venitul lunar de 3500 de lei, familia Cocieru trebuie să restituie la bancă o dobândă de 1 678 de lei.

Întrebat cum a reușit să trăiască din venituri atât de modeste, Cocieru s-a eschivat de la răspuns, precizând că astea sunt condițiile de trai în Moldova și a trebuit să facă față.

Contactat de reportul Campaniei pentru un Parlament Curat, Cocieru a declarat că prețul mic indicat pentru apartament este cel la care a fost evaluată locuința de către Cadastru. Automobilul spune că l-a procurat ”de la oameni” la un preț atât de mic.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Potrivit unei decizii a Judecătoriei Râșcani, din 10 iunie 2014, Andrei Cocieru a fost judecat contravențional pentru o construcție ilegală de extindere a balconului apartamentului pe care îl deține în orașul Râșcani. Lui Cocieru i-a fost aplicată o amendă de 3000 de lei, cu privarea de dreptul de a construi timp de un an anexa la apartament.

În 2010, Cocieru a mai pierdut un proces de judecată, împotriva Inspectoratului Fiscal de Stat, care a cerut să îi fie aplicată o amendă în mărime de 240 de lei pentru că nu a prezentat la timp raportul cu privire la primele de asigurare obligatorie a asistenței medicale pentru angajații IM Clubul de Fotbal Râșcani, la care activa în calitate de contabil. Cocieru și-a recunoscut vina.

Cocieru afirmă că procesul de judecată din 2010 nu l-a vizat pe el, ci Clubul de fotbal. Cât privește procesul de judecată pentru construcția ilegală, candidatul a recunoscut că l-a vizat pe el.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ȘOR

Profil candidat: Ghenadie Ladaniuc

Ghenadie Ladaniuc, locul 30 în lista electorală a Partidului „Șor” pe circumscripția națională și candidatul formațiunii în circumscripție uninominală nr 8, Florești, este „temporar neangajat în câmpul muncii”.

03 februarie 2019
1167
ȘOR

Profil candidat: Valerian Cristea

Viceprimarul orașului Orhei, Valerian Cristea, pretinde la funcția de deputat din partea Partidului Șor atât în circumscripția națională (nr.11), cât și în circumscripția uninominală nr.14 Telenești.

20 februarie 2019
1429
ȘOR

Profil candidat: Maxim Melnic

Maxim Melnic (35 de ani), șef de direcție la SA Regia Apă Canal, Soroca, este candidatul Partidului Șor pe circumscripția uninominală nr. 7 din mun. Soroca. Născut în or. Soroca, Melnic a absolvit Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, obţinând licenţa în Business şi administraţie.  Până în ianuarie 2018, când a devenit membru al Partidului Şor, a figurat în câteva partide: PLDM, Partidul Forţa Poporului şi PPEM.

05 februarie 2019
1685
ȘOR

Profil candidat: Ilan Șor

Ilan Șor s-a implicat în politică în anul 2015, cu ocazia alegerilor locale. În acea perioadă, el se afla în arest la domiciliu, fiind cercetat penal în dosarul privind furtul miliardului. Îndată după ce a fost înregistrat în calitate de candidat la locale pentru fotoliul de primar al or. Orhei, din partea mișcării social-politice „Ravnopravie”, a fost eliberat sub control judiciar din arest la domiciliu, ca urmare a unei cereri depuse de avocații săi, pentru ca să se poată implica în campania electorală. Analiștii politici au calificat atunci implicarea lui în politică drept intenție de a scăpa de arestul la domiciliu.

21 ianuarie 2019
2559
ȘOR

Profil candidat: Maria Albot

Maria Albot, 33 de ani, candidata cu numărul patru în lista Partidului „Șor” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a fost colegă de liceu cu Ilan Șor și Marina Tauber, președintele, respectiv vicepreședinta Partidului. Albot este director comercial la „DFM” SRL, companie care face parte din holdingul gestionat de familia Șor. Este secretar general al Partidului „Șor”, condus de Ilan Șor, primarul orașului Orhei și figurant în rapoartele companiei Kroll, care a investigat frauda bancară din R. Moldova, în urma căreia, din sistemul bancar (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank) a fost sustras aproximativ 1 miliard de USD.

20 ianuarie 2019
1541
ȘOR

Profil candidat: Petru Jardan

Petru Jardan, candidatul cu numărul trei pe listele Partidului „Șor” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a obținut în ultimii doi ani venituri oficiale în valoare de 1,6 milioane de lei din funcția de director general al companiei „Avia Invest”, cea care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. Jardan conduce, din 2013, un automobil Porsche Cayenne și deține, împreună cu soția, un apartament de 114 m.p. dobândit în 2012 prin intermediul unui contract de investiții.

20 ianuarie 2019
1434