Profil candidat: Denis Ulanov
Denis Ulanov (42 de ani) este unul din avocații liderului Partidului Șor (PPȘ), Ilan Șor, în dosarul penal legat de furtul unui miliard de dolari din băncile din Republica Moldova. Candidatul este născut în 1976, în mun. Chișinău și are studii superioare în domeniul juridic. În 2011 a înregistrat ”Cabinetul avocatului Ulanov Denis”.
Integritatea în activitatea politică
Potrivit informațiilor de pe site-ul CEC, Denis Ulanov este membru al Consiliului politic național al Partidului Șor și membru al Biroului permanent central al acestui partid. Numele său nu figurează la capitolul donații făcute partidului din 2016 până în prezent.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anii 2017 – 2018 depusă la Comisia Electorală Centrală, Ulanov a obținut venituri din activitățile în domeniul justiției în cadrul ”Cabinetului avocatului Denis Ulanov” în sumă de 2 332 900 lei. Totodată familia declară venituri din vânzarea unui apartament în sumă de 202 059 lei, din vânzarea a două automobile – unul dintre care a fost vândut cu 10 mii lei, iar altul cu 416 mii lei, și din vânzarea unui teren pentru care s-a obținut 23 494 lei. Denis Ulanov mai indică trei terenuri în extravilan, două dintre care sunt înregistrate pe numele său, în valoare de 25 480 lei, și un teren dobândit în 2016 pe numele altor membri ai familiei, în valoare de 158 347 lei.
Toate bunurile imobile indicate în declarația de avere au fost dobândite în 2016, 2018, cu excepția a două terenuri, care datează cu 2007 și 2008. Denis Ulanov declară împreună cu membrii familiei, cinci apartamente, dintre care patru sunt obținute în 2016 – unul cu o suprafață de 57,7 m.p. în valoare de 373 141 lei; un apartament cu o suprafață de 66,4 m. p., estimat cadastral la suma de 429 403 lei; un apartament de 41, 6 m.p. în valoare de 269 024 lei și un apartament cu o suprafață de 71, 1 m.p., estimat la suma de 408 851 lei. În 2018 familia a mai achiziționat un apartament prin contract de lesing cu o suprafață de 121,1 m.p în sumă de 879 024 lei.
Pe lângă aceste bunuri avocatul împreună cu membrii familiei mai declară o casă de locuit obținută în 2016 printr-un contract de donație, cu o suprafață de 70,9 m.p, în valoare de 311 477 lei. Totodată, indică cota parte de 1/3 dintr-un garaj cu o suprafață de 86,3 m.p., în valoare de 91 628 lei, achiziționat în 2018 și mai indică patru bunuri imobile nefinalizate, achiziționate în 2016, cu o suprafață totală de 38 m.p., în care a investit în total 113 742 lei.
Denis Ulanov indică cinci autoturisme, dintre care un VAZ 2101, fabricat în 1979, achiziționat în 2017 cu suma de 5 000 de lei și care figurează pe numele său. Celelalte automobile au fost obținute de familia acestuia prin contracte translative de posesie şi de folosinţă - un autoturism de model Suzuki SX4-S-Cross, fabricat în 2017, estimat la suma de 207 906 lei; un automobil Mazda CX5 fabricat în 2017 în valoare de 665 299 lei și un autombil Toyota Highlander fabricat în 2015 în sumă de 582 136 lei. Familia mai are în proprietate un automobil KTM Duke 960, fabricat în 2012 și procurat în 2015, în valoare de 92 mii lei.
Avocatul are deschise șase conturi în bănci moldovenești pe care este depozitată suma de circa 53 mii de lei.
Denis Ulanov și soția sa, care, la fel, candidează pe lista Partidului Șor, nr 51, dețin câte o cotă de 50% în SRL ”Legalarte”, o companie care prestează servicii juridice, înregistrată în octombrie 2007, având un capital social de 5400 lei. Totodată, avocatul deține o cotă parte de 100% în SRL ”Devimo”, o agenție imobiliară condusă de soția sa, înregistrată la 11 august 2016 și mai deține o cotă parte de 8, 1% în SRL ”Pacesava”, înregistrată în 2006, specializată în comerț.
Avocatul a contractat în 2018 două credite. Unul - în valoare de 97 mii dolari de la ICS Prime Capital 2, cu rata dobânzii de 16,76 %, scadent la 1 noiembrie 2023 și al doilea - în sumă de 40 mii euro de la ICS BT Leasing MD SRL, rambursabil până în 2020, cu o rată a dobânzii de 15,80%
Integritatea în gestionarea funcțiilor publice și/sau de partid
Potrivit Mold-Street.com, în 2013, administratorul BEM a împuternicit prin contract cabinetul avocatului Denis Ulanov „să efectueze acţiuni şi formalităţi juridice pentru încasarea datoriilor de la debitorii băncilor”.
Contractul semnat de cabinetul avocatului Denis Ulanov cu BEM conţinea o clauză care prevedea că pentru serviciile acordate acesta poate primi un onorariu de 7% din suma recuperată. Reporterii au sugerat existența unui conflict de interese legat de faptul că Denis Ulanov a fost numit să reprezinte interesele băncii în recuperarea miliardelor furate, și între timp acesta a devenit unul din avocații lui Ilan Șor, în dosarul penal legat implicarea în frauda bancară a expreședintelui Consiliului de administrare a BEM. Ulanov a negat, printr-un comunicat emis spre difuzare publică, existența conflictului de interese: ”Cabinetul avocatului Denis Ulanov nu reprezintă interesele Băncii în nici un dosar care ar avea tangență cu evenimentele legate de Ilan Șor. Mai mult, interesele lui Ilan Șor absolut coincid cu interesele Băncii în ceea ce privește recuperarea creditelor neperformante”.
În noiembrie 2015, Denis Ulanov este ales în Consiliul de administrare al companiei Klassika Asigurări, ce face parte din imperiul financiar-imobiliar a lui Ilan Șor, se arată într-un articol publicat de www. mold-street.com.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Maria Albot
Maria Albot, 33 de ani, candidata cu numărul patru în lista Partidului „Șor” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a fost colegă de liceu cu Ilan Șor și Marina Tauber, președintele, respectiv vicepreședinta Partidului. Albot este director comercial la „DFM” SRL, companie care face parte din holdingul gestionat de familia Șor. Este secretar general al Partidului „Șor”, condus de Ilan Șor, primarul orașului Orhei și figurant în rapoartele companiei Kroll, care a investigat frauda bancară din R. Moldova, în urma căreia, din sistemul bancar (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank) a fost sustras aproximativ 1 miliard de USD.
Profil candidat: Petru Jardan
Petru Jardan, candidatul cu numărul trei pe listele Partidului „Șor” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a obținut în ultimii doi ani venituri oficiale în valoare de 1,6 milioane de lei din funcția de director general al companiei „Avia Invest”, cea care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. Jardan conduce, din 2013, un automobil Porsche Cayenne și deține, împreună cu soția, un apartament de 114 m.p. dobândit în 2012 prin intermediul unui contract de investiții.
Profil candidat: Maxim Melnic
Maxim Melnic (35 de ani), șef de direcție la SA Regia Apă Canal, Soroca, este candidatul Partidului Șor pe circumscripția uninominală nr. 7 din mun. Soroca. Născut în or. Soroca, Melnic a absolvit Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, obţinând licenţa în Business şi administraţie. Până în ianuarie 2018, când a devenit membru al Partidului Şor, a figurat în câteva partide: PLDM, Partidul Forţa Poporului şi PPEM.
Profil candidat: Leonid Nauc
Leonid Nauc este cel mai tânăr dintre cei şapte concurenţi care s-au inclus în cursa electorală pentru mandatul de deputat în circumscripţia uninominală nr.13 Rezina. Anul acesta el împlineşte 40 de ani. La compartimentul studii în actele depuse la Comisia Electorală Centrală candidatul arată că este jurist și inginer-tehnolog. Leonid Nauc s-a implicat în activitatea politică odată cu formarea Partidului Şor.
Aici așteptăm comentariul tău!