Profil candidat: Angel Agache

Arhiva 20 ianuarie 2019 1677

Integritatea în activitatea politică



Născut la 13 august 1976 în orașul Telenești, Angel Agache și-a început activitatea politică în anul 2008, în calitate de membru al Biroului permanent central și al Consiliului politic național al PLDM, după ce, din 2004, a fost președintele Forului tinerilor „Noua Moldovă”. În urma alegerilor parlamentare din aprilie 2009, fiind pe locul 13 în lista liberal-democraților, Angel Agache a devenit deputat la vârsta de 33 de ani. În 2014 a câștigat un nou mandat,  candidând de pe locul 18 în lista PLDM. 

În martie 2016, Angel Agache a fost unul dintre cei 5 deputați PLDM care au semnat o cerere prin care cereau instanței de judecată eliberarea lui Vladimir Filat din arest în baza unei „garanții” semnate de aleșii poporului. Instanța însă le-a respins demersul.

Angel Agache a anunțat că părăsește PLDM la 29 martie 2017, împreună cu alți patru colegi, făcând referire la neînțelegeri cu liderii partidului. A doua zi, PLDM a precizat că Agache a fost exclus din partid. Peste patru luni, în iulie 2017, printr-un comunicat de presă, Parlamentul a anunțat că deputatul Angel Agache a aderat la fracțiunea PDM.din Legislativ. Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2017, Angel Agache a primit carnet de membru al PDM mai devreme, încă la 21 aprilie 2017, dar și funcția de secretar general adjunct în cadrul partidului. Angel Agache candidează pentru un al treilea mandat de deputat consecutiv, de această dată din postura de membru al PDM, fiind al 14-lea în lista condusă de Vladimir Plahotniuc pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În 2009, când a ajuns în premieră în Legislativ, Angel Agache a indicat în declarația sa cu privire la venituri și proprietate faptul că era proprietarul a două apartamente, unul cu o cameră și altul cu două camere (de 30 și 90 m.p.), achiziționate în anii 2000 și 2006, și a două automobile, un BMW 520 și o Dacia Logan, cumpărate în 2007 și 2008.

Între timp, de când se află în Legislativ, deputatul declară mai multe proprietăți. Conform declarației de avere și interese pentru anul 2017, Angel Agache deține în arendă 10 ari de pădure pe malul râului Nistru, în s. Holercani, r. Dubăsari, iar în proprietate - 19 terenuri agricole cu o suprafață de aproximativ 7 ha, majoritatea dintre ele fiind cumpărate în anul 2014.

Din 2016, alesul poporului deține, cu drept de abitație, o casă de locuit în mun. Chișinău, cu o suprafață de 282 m.p., dar și două automobile de model BMW X5 (unul în bază de mandat), unul fabricat în 2008, altul în 2010 și dobândite în perioada 2012-2013.

În declarația depusă a CEC pentru campania electorală 2019, Anghel Agache indică 16 terenuri, dintre care unul forestier și restul agricole. Ele au fost dobândite în anii 2002, 2011, 2014 și 2018. Terenul forestier este luat în folosință, se mai arată în declarație. Casa de care beneficiază cu drept de abitație și care are o suprafață de 282,4 m.p. este trecută și în această declarație. Candidatul mai arată de deține un apartament de 30,8 m. p., iar un altul, de 90 de metri pătrați, îl are cu drept de folosință. De asemenea, în anul 2014 Anghel Agache a moștenit 1/3 dintr-o casă de locuit cu suprafața de 124,2 metri pătrați. Dintre cele două automobile BMW X5 pe care le indica în declarația precedentă, acum apare doar unul. Candidatul a arătat însă că familia sa a obținut un venit de 290 000 de lei din vânzarea unui bun.

În perioada în care a exercitat mandatul de deputat, averea lui Angel Agache a fluctuat. În 2012, ZdG a scris că Agache, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, se poziționează pe locul trei în topul deputaților cu mașini luxoase, având un Jeep Grand Cherokee, un Mercedes-Benz CLS, un BMWx5 și o Dacia Logan, toate în valoare de 1,2 milioane de lei.

Conform site-ului avere.md, care a analizat declarațiile de avere și interese ale deputatului depuse în perioada 2009-2017, declarațiile din 2009, 2010 și 2011 conțin informații incomplete despre proprietățile acumulate până la data depunerii declarației, contrar prevederilor legislației în vigoare. „Legislația la acel moment era una confuză și conținea inadvertențe, care au generat practici neuniforme de declarare selectivă a proprietăților. În niciuna din declarațiile sale, Angel Agache nu a specificat valoarea apartamentului dobândit în 2006 în urma unui contract de investiții, contrar obligației legale de a indica valoarea bunului deținut conform actelor de proveniență. În mod repetat demnitarul fie omite să declare, fie oferă informații incomplete despre terenurile deținute în proprietate. Astfel, în declarația din 2011 nu sunt trecute terenurile dobândite în același an, deși deputatul avea obligația legală să declare toate terenurile acumulate până la data de raportare, în special a celor achiziționate în anul respectiv. În anul 2012 nu a fost declarat terenul forestier procurat în 2010, iar în anii 2013–2015 nu a fost specificată valoarea acestuia, contrar noilor prevederi legale intrate în vigoare în martie 2012. Iar în 2015 din declarație dispar două terenuri raportate anterior: un teren intravilan (2009) din mun. Chișinău și un teren extravilan din s. Stăuceni, mun. Chișinău. Declarația nu conține nici informații despre veniturile pe care le-ar fi putut obține Angel Agache în urma unei eventuale vânzări a acestor terenuri. Începând cu anul 2010, în declarații nu se mai regăsește automobilul BMW 520, fără a fi raportate venituri obținute în urma unei eventuale înstrăinări a acestuia, așa cum prevedea legislația în vigoare”, se menționează pe site-ul avere.md, gestionat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”.

În 2012, Angel Agache s-a căsătorit cu fiica lui Constantin Becciev, pe atunci directorul întreprinderii municipale SA „Apă Canal”. După căsătorie, Angel Agache a început să indice în declarațiile de avere și interese  compania „Tehnodava” SRL, fondată de soția sa, Aceasta, la rându-i, este unul din fondatorii companiilor „Coloana Mecanizată de Construcții”, „NJT-M” SRL și SRL „Energoconfort” care au aceeași adresă juridică. Deși firmele fondate de „Tehnodava” SRL nu se regăsesc în declarațiile de avere și interese ale alesului poporului, reprezentanții fostei Comisii Naționale de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate) au declarat pentru Ziarul de Gardă că deputatul nu ar fi comis încălcări în declarația sa cu privire la venituri și proprietăți, pentru că funcționarii nu sunt obligați să declare bunurile și, respectiv, firmele pe care le deține o firmă deja declarată.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice sau de partid

Angel Agache a fost un donator constant al PLDM în campaniile electorale anterioare. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014, de exemplu, a contribuit cu 100 de mii de lei. La alegerile locale din 2015, Agache a contribuit cu suma de 50 de mii de lei în fondul partidului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Camera Înregistrării de Stat oferă informaţii învechite...

Camera Înregistrării de Stat (CÎS) a majorat acum mai mult de o lună tarifele pentru cei care solicită informaţii despre agenţii economici şi întreprinzătorii individuali din Republica Moldova. Deşi până anul trecut percepea taxe destul de mari pentru aceste informaţii, acum CÎS a dublat preţurile, chiar dacă unele date pe care le oferă sunt învechite şi nu au mai fost actualizate de circa patru ani. Este vorba despre informaţiile referitoare la veniturile obţinute de agenţii economici sau de către întreprinzătorii individuali.

02 februarie 2016
1099
Arhiva

Raionul Briceni, condus de un fost şef de vamă

În urma alegerilor din vara anului curent, preşedinte al raionului Briceni a fost ales democratul Mihail Gnatiuc, fost primar de Briceni. Acesta a candidat la ultimele alegeri locale pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. Ucrainean  de naţionalitate, Gnatiuc s-a născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Noul preşedinte de raion susţine că nu are decât o casă de locuit, nu deține afaceri şi nici măcar maşini personale.

27 octombrie 2015
1422
Arhiva

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de in...

Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior demnitarul a încălcat regimul conflictului de interese, angajându-și fiica în instituția pe care o conduce.

27 septembrie 2017
1220
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instanța de judecată a decis comasarea dosarelor fotoju...

După mai multe amânări, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis comasarea dosarelor fotojurnalistului Constantin Grigoriță privind îngrădirea accesului la informație contra lui Igor Dodon și contra Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Decizia vine după ce examinarea în fond a cauzei a fost amânată de patru ori. Conform deciziei semnată de președinta ședinței, judecătoarea Speranța Clima, posibilitatea de conexare și examinare în aceeași procedură a dosarelor este ”oportună datorită faptului că necesită aplicarea aceleiași proceduri de soluționare, implică participarea acelorași părți, au la bază aceleași probe, iar conexarea lor va contribui la examinarea rapidă și justă a litigiilor.”

12 februarie 2018
1273
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Magistrații de la CSJ au decis: ”Poşta Moldovei” este o...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016.

04 octombrie 2017
1379
Arhiva

Interesele filantropice ale preşedintelui raionului Cah...

Două fundaţii creştine administrate de către familia preşedintelui raionului Cahul, Ion Groza, au luat în arendă, doi ani la rând, tabăra pentru odihna copiilor „Romantica”, amplasată în satul Moscovei. Atunci Ion Groza era consilier local. El susţine că fundaţiile au decis să ia în locaţiune tabăra pentru a le oferi sejururi gratuite elevilor din familii social-vulnerabile şi nu ar fi vorba despre vreun interes personal.

16 ianuarie 2017
1235