Leova: președinte de raion fără declarație de avere publică și fără alianță

Arhiva 28 noiembrie 2015 1220
Președintele raionului Leova, Ion Gudumac

Raionul Leova riscă să rămână fără președinte. Alegerea liberal-democratului Ion Gudumac, votat în această vară fără a fi creată o majoritate în Consiliul Raional, a fost contestată în instanță de reprezentanții Partidului Democrat (PDM), în frunte cu Efrosinia Grețu, fosta președintă de raion. Procesul este în prezent pe rol la Judecătoria Leova.



Ion Gudumac are 54 de ani și a fost ales în funcția de președinte al raionului pe 14 iulie 2015. Gudumac a ajuns consilier raional pe listele PLDM, fiind votat pentru funcția de președinte de raion, așa cum se anunța atunci, de 9 colegi liberal-democrați, 4 consilieri ai PCRM, 2 reprezentanți ai PDM, 3 ai PSRM și un consilier al blocului Iurie Leancă. Tot în acea ședință au fost aleși doi vicepreședinți, unul din partea PCRM și altul din partea PDM. Fiind liberal-democrat, Gudumac a fost ales chiar dacă cele mai multe mandate de consilieri le-a obținut PDM – 12. Aceștia însă nu s-au putut înțelege în momentul votării pe cine să propună la conducerea raionului, iar în același timp, doi consilieri ai PDM au votat pentru Gudumac. Astfel, acesta a fost ales președinte fără a fi creată o alianță în Consiliul Raional.

Gudumac: „Locuiesc în Leova, unde am o casă”

Ion Gudumac este vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Leova a PLDM. De profesie inginer-tehnolog, el a fost consilier raional în perioada 2003-2007, iar între 2007 și 2011 a condus raionul Leova, fiind reprezentant al Alianței „Moldova Noastră”. Conform informațiilor postate pe site-ul Consiliului, Gudumac a activat între 1988 și 2007 la firma ”Leovin” SA în calitate de inginer-șef. Între 2011 și 2015 a fost administratorul firmei SC „Aldeco-Prim” SRL, care deține o fabrică de vin în satul Sărăteni, raionul Leova. În paralel, Ion Gudumac conduce Asociaţia raională de fotbal.

Deși pe site-ul Consiliului Raional Leova există informații despre președinte și despre activitatea Consiliului, nu este publicată declarația cu privire la venituri și proprietate a șefului raionului, chiar dacă o hotărâre de Guvern din 4 aprilie 2012 obligă persoanele cu funcţii publice să-şi afişeze declaraţiile pe paginile oficiale. Am solicitat declarația atât de la reprezentanții Consiliului Raional, cât şi de la însuși preşedintele raionului. Ion Gudumac ne-a anunțat că el a depus declarația cu privire la venituri și proprietate inclusiv la Comisia Națională de Integritate (CNI) și că „dacă ea nu este publică, nu înseamnă că nu am depus-o”. Gudumac afirmă că declarația sa se află la jurista Consiliului, care ar fi plecată într-o deplasare și că din acest motiv nu ne-o poate oferi. El a promis totuși s-o facă publică în timpul apropiat. Totodată, a acceptat să ne dezvăluie, verbal, averea pe care o deține. „Eu am activat 24 de ani în domeniul vinificației. Dețin câteva acțiuni la o fabrică din domeniu, ”Leovin” SA. Dar sunt acțiuni foarte puține, sub 1% și deci, nu am nicio influență. Locuiesc în Leova, unde am o casă. Am trei copii, care sunt încă studenți. Soția nu are un loc de muncă. Ca și alții, muncește peste hotare”, ne-a spus Ion Gudumac.

Probleme financiare legate de fabrica pe care a condus-o

Firma SC „Aldeco - Prim” SRL, condusă în perioada 2011-2015 de către Ion Gudumac, deține o fabrică de vin în satul Sărăteni, raionul Leova. În septembrie 2015, la Jurnal TV, mai mulţi locuitori din comuna Sărăţica Nouă au acuzat administraţia Fabricii de Vinuri de faptul că le-a luat tone de struguri acum câţiva ani, dar tărăgănează plata. Potrivit agricultorilor, ar fi vorba despre sume deloc de neglijat. Oamenii s-au adunat în faţa fabricii să ceară socoteală, dar fără succes. De fapt, astăzi, fabrica, până nu demult condusă de actualul președinte de raion, are grave probleme financiare. Ion Gudumac ne-a spus că problemele nu se trag din perioada conducerii sale. „Problemele sunt de mai demult, după ce cineva a vândut și altcineva a cumpărat. Este și un proces de judecată. E o istorie lungă”, a explicat actualul președinte de raion. ”Leovin” SA, întreprinderea în care Ion Gudumac ne-a anunțat că deține câteva acțiuni, se ocupă de fabricarea și comercializarea băuturilor alcoolice. El a lucrat acolo 19 ani.

Despre faptul că a fost ales fără o majoritate și fără o alianță oficială în Consiliu, Ion Gudumac afirmă că nici acum în cadrul Consiliului Raional Leova nu funcționează vreo alianță. „Deciziile sunt votate în funcție de caz. Este și un proces de judecată la subiect. Chiar vă invit să-l urmăriți. Câțiva consilieri ai PDM au atacat în instanță modul în care am fost ales. Ei susțin că eu am votat pentru mine în funcția de președinte și că nu aș fi avut acest drept. Ei cred că am fost ales incorect. Cea care a inițiat acest proces este dna Efrosinia Grețu, fosta președintă de raion”, ne-a spus Ion Gudumac.

Procesul este confirmat de fosta președintă, dar și de site-ul Judecătoriei Leova, care anunță un proces între „Efrosinia Grețu și alții” și Consiliul Raional Leova. „Inițial, am fost 10 consilieri care am depus această cerere de chemare în judecată. Ulterior, pentru că doi consilieri raionali erau plecați în concediu și parcă se eschivau, am rămas 8. Toți ai PDM. Da, reclamăm faptul că dlui a votat pentru el. Totodată, s-a anunțat că pentru dl Gudumac au votat 19 consilieri, dar real au votat 17, cu tot cu votul dlui. Fără el, 16. Cifra anunțată după acea ședință nu este reală. Pentru a fi ales în funcție, era nevoie de 17 voturi. Ei au anunțat că au votat 19 consilieri. Socialiștii se anunța că au votat, dar pe urmă, la partid, se anunța că nu au votat. Noi o să prezentăm aceste dovezi în instanță și chiar îi vom chema să depună declarații”, afirmă Grețu, cea care a condus raionul Leova între 2011 și 2015. Ea susține că în prezent, deși în Consiliu nu este o alianță, mai multe proiecte sunt votate de liberal-democrați împreună cu socialiștii. „Mulți ridică mâna. E ușor acum. Când eram eu președinte, pentru fiecare bănuț eram întrebată de unde l-am luat și ce am făcut cu el. Da, doi consilieri ai PDM au votat pentru dl Gudumac. Doi trădători. Pe urmă s-a vrut să se creadă că au fost 19 voturi și că, de fapt, cele două voturi ale lor nu ar fi contat, că totuna era președinte. Dar nu e așa. Noi, PDM, cu cei mai mulți consilieri aleși, 12, am pierdut funcția de președinte de raion”, spune, nemulțumită, Efrosinia Grețu. Procesul între cele două tabere este în derulare. Ultima ședință a avut loc miercuri, 25 noiembrie 2015. Interesant este faptul că aproape imediat după anunțul privind alegerea președintelui de raion, inclusiv cu trei voturi ale PSRM, reprezentanții PSRM din Consiliul Raional au negat că ar fi votat pentru Gudumac. „Este o informație greșită atât în mass-media, cât și în internet. Consilierii raionali aleși din partea PSRM, Briceag Aliona, Fasar Rodica și domnul Carcea Vladimir nu au votat pentru alegerea președintelui din raionul Leova”, declara consilierul PSRM, Aliona Briceag, citat de portalul actualități.md.

Duelul Gudumac – Grețu

În 2013, Ion Gudumac a fost ținta unui proces civil, intentat ca urmare a unei cereri depuse de Consiliul Raional Leova. Procesul a avut la bază un act de control financiar și revizie efectuat de Ministerul Finanțelor la Consiliul Raional Leova pentru perioada 2008-2012. În urma acelui control s-ar fi depistat că Ion Gudumac, în calitate de președinte de raion, în septembrie 2011 a beneficiat de o îndemnizație unică egală cu două salarii de funcție, respectiv 11400 de lei. Reprezentanții Consiliului Raional, condus în 2013 de Efrosinia Grețu, au susținut că Gudumac ar fi primit incorect acești bani. În cadrul procesului, proaspătul președinte de raion a susținut că a primit banii legal, întrucât nu a participat la luarea acestei decizii și că o astfel de îndemnizație unică se oferă, la expirararea mandatului, tuturor președinților de raion. Într-un final, instanța i-a dat dreptate lui Ion Gudumac și a respins pretențiile Consiliului. Ulterior, Consiliul Raional nu a mai atacat decizia la Curtea de Apel, astfel că aceasta a devenit definitivă și irevocabilă.

Concurența dintre Ion Gudumac și Efrosinia Grețu este, de altfel, una mai veche. Anterior, portalul moldovacurată.md a scris că în luna iunie 2014, Consiliul Raional Leova a plătit 6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei de atunci a raionului, Efrosinia Greţu. Atunci, la una din şedinţele Consiliului Raional, Ion Gudumac, pe atunci consilier raional, i-a cerut Efrosiniei Greţu să explice cine a comandat articolul din ziar şi din ce surse acesta a fost plătit. „Nu mă interesează conţinutul înfrumuseţat al acestui material de laudă, vreau să ştiu dacă el a fost plătit din bani publici sau din banii proprii ai preşedintei. Prin acest articol, Efrosinia Greţu îşi face campanie electorală atât ei, cât şi partidului din care face parte”, acuza atunci Gudumac. Efrosinia Greţu a explicat atunci pentru Moldova Curată că acel articol a costat bugetul local şase mii de lei, banii fiind plătiţi publicaţiei. Ea susţinea că s-a urmărit promovarea activităţii instituţiei pe care o conduce și nu a imaginii sale.

Victor Moșneag



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

API prezintă un raport de monitorizare a eficienței sis...

Miercuri, 23 octombrie 2019, Asociația Presei Independente (API) va prezenta rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI). În raport este evaluat cadrul legislativ și normativ care reglementează acest domeniu și sunt formulate recomandări pentru sporirea eficienței și eliminarea disfuncționalităților.

19 octombrie 2019
1090
Arhiva

Ministrul de Interne, cu locuință de lux donată de pări...

Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, locuiește într-o casă scumpă, amplasată in suburbia Durlești a capitalei, pe care părinții săi, care locuiesc in satul Măcărești, r-l Ungheni, i-au donat-o 7 ani in urmă. Despre asta scrie Ziarul de Gardă, care a analizat patrimoniul și veniturile membrilor Guvernului Ion Chicu.

22 noiembrie 2019
1184
Arhiva

Eficienţa activităţilor structurilor de control referit...

30 aprilie 2013
1118
Arhiva

Adrian Lupușor: Amnistia de capital ar putea transforma...

Instrumentul pe care l-au ales autoritățile pentru a aduce capital în țară - aministia fiscală și amnistia de capital - este total inadecvat scopului propus, de aceea solicităm retragerea acestui proiect, întrucât el implică riscuri majore pentru economie, a declarat directorul executiv al Organizației Expert-Grup, Adrian Lupușor, despre proiectul de lege referitor la amnistie votat deja în prima lectură. În cadrul unei mesei rotunde organizate la 22 decembrie de către Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, expertul a numit 7 riscuri care reprezintă argumente solide în favoarea retragerii proiectului.  

23 decembrie 2016
1185
Arhiva

Candidat: Mihai Sclifos, PSRM

Integritatea în activitatea politică

08 octombrie 2019
1569
Arhiva

Radu Blaj semnează, Primăria tace

30 iulie 2015
945