Leova: președinte de raion fără declarație de avere publică și fără alianță

Arhiva 28 noiembrie 2015 66
Președintele raionului Leova, Ion Gudumac

Raionul Leova riscă să rămână fără președinte. Alegerea liberal-democratului Ion Gudumac, votat în această vară fără a fi creată o majoritate în Consiliul Raional, a fost contestată în instanță de reprezentanții Partidului Democrat (PDM), în frunte cu Efrosinia Grețu, fosta președintă de raion. Procesul este în prezent pe rol la Judecătoria Leova.Ion Gudumac are 54 de ani și a fost ales în funcția de președinte al raionului pe 14 iulie 2015. Gudumac a ajuns consilier raional pe listele PLDM, fiind votat pentru funcția de președinte de raion, așa cum se anunța atunci, de 9 colegi liberal-democrați, 4 consilieri ai PCRM, 2 reprezentanți ai PDM, 3 ai PSRM și un consilier al blocului Iurie Leancă. Tot în acea ședință au fost aleși doi vicepreședinți, unul din partea PCRM și altul din partea PDM. Fiind liberal-democrat, Gudumac a fost ales chiar dacă cele mai multe mandate de consilieri le-a obținut PDM – 12. Aceștia însă nu s-au putut înțelege în momentul votării pe cine să propună la conducerea raionului, iar în același timp, doi consilieri ai PDM au votat pentru Gudumac. Astfel, acesta a fost ales președinte fără a fi creată o alianță în Consiliul Raional.

Gudumac: „Locuiesc în Leova, unde am o casă”

Ion Gudumac este vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Leova a PLDM. De profesie inginer-tehnolog, el a fost consilier raional în perioada 2003-2007, iar între 2007 și 2011 a condus raionul Leova, fiind reprezentant al Alianței „Moldova Noastră”. Conform informațiilor postate pe site-ul Consiliului, Gudumac a activat între 1988 și 2007 la firma ”Leovin” SA în calitate de inginer-șef. Între 2011 și 2015 a fost administratorul firmei SC „Aldeco-Prim” SRL, care deține o fabrică de vin în satul Sărăteni, raionul Leova. În paralel, Ion Gudumac conduce Asociaţia raională de fotbal.

Deși pe site-ul Consiliului Raional Leova există informații despre președinte și despre activitatea Consiliului, nu este publicată declarația cu privire la venituri și proprietate a șefului raionului, chiar dacă o hotărâre de Guvern din 4 aprilie 2012 obligă persoanele cu funcţii publice să-şi afişeze declaraţiile pe paginile oficiale. Am solicitat declarația atât de la reprezentanții Consiliului Raional, cât şi de la însuși preşedintele raionului. Ion Gudumac ne-a anunțat că el a depus declarația cu privire la venituri și proprietate inclusiv la Comisia Națională de Integritate (CNI) și că „dacă ea nu este publică, nu înseamnă că nu am depus-o”. Gudumac afirmă că declarația sa se află la jurista Consiliului, care ar fi plecată într-o deplasare și că din acest motiv nu ne-o poate oferi. El a promis totuși s-o facă publică în timpul apropiat. Totodată, a acceptat să ne dezvăluie, verbal, averea pe care o deține. „Eu am activat 24 de ani în domeniul vinificației. Dețin câteva acțiuni la o fabrică din domeniu, ”Leovin” SA. Dar sunt acțiuni foarte puține, sub 1% și deci, nu am nicio influență. Locuiesc în Leova, unde am o casă. Am trei copii, care sunt încă studenți. Soția nu are un loc de muncă. Ca și alții, muncește peste hotare”, ne-a spus Ion Gudumac.

Probleme financiare legate de fabrica pe care a condus-o

Firma SC „Aldeco - Prim” SRL, condusă în perioada 2011-2015 de către Ion Gudumac, deține o fabrică de vin în satul Sărăteni, raionul Leova. În septembrie 2015, la Jurnal TV, mai mulţi locuitori din comuna Sărăţica Nouă au acuzat administraţia Fabricii de Vinuri de faptul că le-a luat tone de struguri acum câţiva ani, dar tărăgănează plata. Potrivit agricultorilor, ar fi vorba despre sume deloc de neglijat. Oamenii s-au adunat în faţa fabricii să ceară socoteală, dar fără succes. De fapt, astăzi, fabrica, până nu demult condusă de actualul președinte de raion, are grave probleme financiare. Ion Gudumac ne-a spus că problemele nu se trag din perioada conducerii sale. „Problemele sunt de mai demult, după ce cineva a vândut și altcineva a cumpărat. Este și un proces de judecată. E o istorie lungă”, a explicat actualul președinte de raion. ”Leovin” SA, întreprinderea în care Ion Gudumac ne-a anunțat că deține câteva acțiuni, se ocupă de fabricarea și comercializarea băuturilor alcoolice. El a lucrat acolo 19 ani.

Despre faptul că a fost ales fără o majoritate și fără o alianță oficială în Consiliu, Ion Gudumac afirmă că nici acum în cadrul Consiliului Raional Leova nu funcționează vreo alianță. „Deciziile sunt votate în funcție de caz. Este și un proces de judecată la subiect. Chiar vă invit să-l urmăriți. Câțiva consilieri ai PDM au atacat în instanță modul în care am fost ales. Ei susțin că eu am votat pentru mine în funcția de președinte și că nu aș fi avut acest drept. Ei cred că am fost ales incorect. Cea care a inițiat acest proces este dna Efrosinia Grețu, fosta președintă de raion”, ne-a spus Ion Gudumac.

Procesul este confirmat de fosta președintă, dar și de site-ul Judecătoriei Leova, care anunță un proces între „Efrosinia Grețu și alții” și Consiliul Raional Leova. „Inițial, am fost 10 consilieri care am depus această cerere de chemare în judecată. Ulterior, pentru că doi consilieri raionali erau plecați în concediu și parcă se eschivau, am rămas 8. Toți ai PDM. Da, reclamăm faptul că dlui a votat pentru el. Totodată, s-a anunțat că pentru dl Gudumac au votat 19 consilieri, dar real au votat 17, cu tot cu votul dlui. Fără el, 16. Cifra anunțată după acea ședință nu este reală. Pentru a fi ales în funcție, era nevoie de 17 voturi. Ei au anunțat că au votat 19 consilieri. Socialiștii se anunța că au votat, dar pe urmă, la partid, se anunța că nu au votat. Noi o să prezentăm aceste dovezi în instanță și chiar îi vom chema să depună declarații”, afirmă Grețu, cea care a condus raionul Leova între 2011 și 2015. Ea susține că în prezent, deși în Consiliu nu este o alianță, mai multe proiecte sunt votate de liberal-democrați împreună cu socialiștii. „Mulți ridică mâna. E ușor acum. Când eram eu președinte, pentru fiecare bănuț eram întrebată de unde l-am luat și ce am făcut cu el. Da, doi consilieri ai PDM au votat pentru dl Gudumac. Doi trădători. Pe urmă s-a vrut să se creadă că au fost 19 voturi și că, de fapt, cele două voturi ale lor nu ar fi contat, că totuna era președinte. Dar nu e așa. Noi, PDM, cu cei mai mulți consilieri aleși, 12, am pierdut funcția de președinte de raion”, spune, nemulțumită, Efrosinia Grețu. Procesul între cele două tabere este în derulare. Ultima ședință a avut loc miercuri, 25 noiembrie 2015. Interesant este faptul că aproape imediat după anunțul privind alegerea președintelui de raion, inclusiv cu trei voturi ale PSRM, reprezentanții PSRM din Consiliul Raional au negat că ar fi votat pentru Gudumac. „Este o informație greșită atât în mass-media, cât și în internet. Consilierii raionali aleși din partea PSRM, Briceag Aliona, Fasar Rodica și domnul Carcea Vladimir nu au votat pentru alegerea președintelui din raionul Leova”, declara consilierul PSRM, Aliona Briceag, citat de portalul actualități.md.

Duelul Gudumac – Grețu

În 2013, Ion Gudumac a fost ținta unui proces civil, intentat ca urmare a unei cereri depuse de Consiliul Raional Leova. Procesul a avut la bază un act de control financiar și revizie efectuat de Ministerul Finanțelor la Consiliul Raional Leova pentru perioada 2008-2012. În urma acelui control s-ar fi depistat că Ion Gudumac, în calitate de președinte de raion, în septembrie 2011 a beneficiat de o îndemnizație unică egală cu două salarii de funcție, respectiv 11400 de lei. Reprezentanții Consiliului Raional, condus în 2013 de Efrosinia Grețu, au susținut că Gudumac ar fi primit incorect acești bani. În cadrul procesului, proaspătul președinte de raion a susținut că a primit banii legal, întrucât nu a participat la luarea acestei decizii și că o astfel de îndemnizație unică se oferă, la expirararea mandatului, tuturor președinților de raion. Într-un final, instanța i-a dat dreptate lui Ion Gudumac și a respins pretențiile Consiliului. Ulterior, Consiliul Raional nu a mai atacat decizia la Curtea de Apel, astfel că aceasta a devenit definitivă și irevocabilă.

Concurența dintre Ion Gudumac și Efrosinia Grețu este, de altfel, una mai veche. Anterior, portalul moldovacurată.md a scris că în luna iunie 2014, Consiliul Raional Leova a plătit 6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei de atunci a raionului, Efrosinia Greţu. Atunci, la una din şedinţele Consiliului Raional, Ion Gudumac, pe atunci consilier raional, i-a cerut Efrosiniei Greţu să explice cine a comandat articolul din ziar şi din ce surse acesta a fost plătit. „Nu mă interesează conţinutul înfrumuseţat al acestui material de laudă, vreau să ştiu dacă el a fost plătit din bani publici sau din banii proprii ai preşedintei. Prin acest articol, Efrosinia Greţu îşi face campanie electorală atât ei, cât şi partidului din care face parte”, acuza atunci Gudumac. Efrosinia Greţu a explicat atunci pentru Moldova Curată că acel articol a costat bugetul local şase mii de lei, banii fiind plătiţi publicaţiei. Ea susţinea că s-a urmărit promovarea activităţii instituţiei pe care o conduce și nu a imaginii sale.

Victor Moșneag


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Sute de sesizări au fost depuse la ANI în perioada în c...

În ultimele 10 luni, perioadă în care Autoritatea Națională de Integritate este în proces de formare, secretariatul, care este cel al fostei CNI, continuă să primească sesizări și solicitări de controale. Potrivit serviciului de presă al ANI, cel puțin 84 de sesizări de anul trecut așteaptă să fie examinate de viitorii inspectori de integritate, la care se adaugă peste 100 de sesizări depuse în acest an. 

24 mai 2017
64
Arhiva

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au manife...

„Nu legalizaţi corupţia!” „Nu legalizaţi banii furaţi!” „Nu amnistiei fiscale!”. Acesta sunt câteva mesaje care au fost transmise la un flashmob organizat în dimineaţa zilei de vineri, 16 decembrie, de către câţiva reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Manifestanţii au protestat în faţa Parlamentului, înainte de şedinţa în plen, faţă de adoptarea unor iniţiative legislative care prevăd liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. 

16 decembrie 2016
53
Arhiva

Magistratul care nu declară prețul mașinilor sale, prop...

Magistratul Radu Țurcanu, care nu indică în declarațiile de avere pentru ultimii ani prețul mașinilor pe care le deține, ar urma să fie avansat în funcție. Consiliul Superior al Magistraturii l-a ales astăzi, în urma unui concurs, președinte al nou-formatei Judecătorii a municipiului Chișinău. Candidatura sa urmează să fie aprobată de președintele Igor Dodon. La funcția de vicepreședinți ai acestei instanțe CSM i-a propus pe Oleg Melniciuc și Dorin Dulghier. Cei doi au condus până acum Judecătoria sectorului Râșcani și, respectiv, Judecătoria sectorului Buiucani.

07 martie 2017
52
Arhiva

Profil candidat: Petru Jardan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
72
Arhiva

CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat r...

Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.  

16 iunie 2016
48
Arhiva

CSM a propus spre avansare un judecător vizat de CEDO

Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi propunea preşedintelui ţării să-i confere gradul superior de calificare unui judecător din cadrul Curţii Supreme de Justiţie. Acest grad este cel mai important pe care îl poate avea un judecător, ceea ce înseamnă şi un adaos salarial lunar de 400 de lei. Juriştii afirmă că magistraţii care sunt propuşi spre o astfel de promovare trebuie să aibă o experienţă de muncă bogată, dar şi succese remarcabile în domeniu. Preşedintele Nicolae Timofti, fost judecător şi el, a decis să nu-i acorde calificarea solicitată judecătorului Ghenadie Nicolaev.

29 aprilie 2013
63