Preşedintele raionului Edineţ refuză să-şi facă publice averile

Arhiva 15 noiembrie 2015 1632
Președintele raionului Edineț, Iurii Garas

Noul președinte al raionului Edineț, democratul Iurii Garas, refuză să dea publicităţii declarația sa de avere, în pofida faptului că o hotărâre de Guvern din 4 aprilie 2012 obligă persoanele cu funcţii publice să-şi afişeze declaraţiile pe paginile oficiale. În locul declarațiilor referitoare la proprietăți, site-ul Consiliului Raional Edineț e plin de știri ce conțin declarații ale unor consilieri orășenești care pleacă din PLDM. Preşedintele de raion, reprezentant al PDM, a refuzat să comenteze de ce aceste declaraţii politice sunt plasate pe site-ul Consiliului Raional. Iurii Garas a refuzat să ne ofere o copie a declarației de avere chiar și atunci când am solicitat documentul.



Ales cu votul PD, PL, PCRM, PSRM

Iurii Garas a fost reales în funcția de președinte de raion la 24 iulie 2015. Anterior el a fost consilier local în comuna Parcova și consilier raional la Edineț. În octombrie 2014, cu puțin timp înainte de ultimele alegeri locale, a fost ales președinte de raion. Asta după ce fostul președinte, democratul Viorel Albu, și-a dat demisia.

În vara anului 2015, chiar dacă liberal-democrații au avut cele mai multe mandate în Consiliul Raional Edineț, iar liderii de partide anunțau că doresc crearea unor alianțe pro-europene la nivel local, în fruntea raionului a fost ales democratul Iurii Garas cu susţinerea consilierilor PD, PL, PCRM și PSRM.

Un presedinte ”modest”

Declarația de avere și de interese a președintelui raionului nu este de găsit nici pe site-ul Consiliului Raional, nici pe cel al CNI. Solicitat de Moldova Curată, Garas ne-a informat că putem solicita documentul de la secția Resurse umane a Consiliului Raional. Șefa secției, Ecaterina Grigoriev, ne-a rugat să revenim cu un apel și după o discuție cu Garas, ne-a spus că președintele este ”un om modest” și nu dorește ca numele său să apară în presă. La următorul apel, președintele raionului ne-a informat pe o notă categorică, că nu dorește să dea publicității declarația sa de avere. Întrebat de ce declarațiile consilierilor orășenești legate de plecarea liberal democraților din partid apar pe site-ul Consiliului Raional și nu al partidului din care fac parte, Garas a spus că ”așa cum au apărut, așa vor dispărea”, iar la următoarea întrebare ne-a închis telefonul.

Conflict legat de concedierea unei angajate

Imediat ce a acces la putere în raionul Edineț, numele lui Garas a apărut într-un litigiu dintre fosta șefă a Direcției Învățământ și Cultură, liberal-democrat Aurelia Mitreniuc, și Consiliul Raional. La 8 august, Consiliul a aprobat o decizie de reorganizare a Direcției Învățământ și Cultură prin lichidare și formarea a două structuri noi: Direcția Învățământ și Secția raională Cultură. Pe atunci, şefa Direcției, Aurelia Mitreniuc, se afla în concediu de odihnă. Cu toate acestea, ea a fost anunțată că de la 14 septembrie 2015 nu mai are loc de muncă, deoarece instituția sa a fost lichidată. Șefi ai Direcției Învățământ și Secției Cultură au devenit doi membri PDM.

Repusă în funcție, într-o instituție inexistentă

La 15 septembrie, președintele raionului, Iurii Garas, înțelegând eroarea, a emis o dispozitie în care se spune că, ținând cont de faptul că la momentul adoptării deciziei Consiliului Raional șefa Direcției era în concediu, „întru respectarea Codului Muncii și a legislației cu privire la funcția publică și a statutului funcționarului public”, acesteia i se prelungește termenul de preaviz „cu 30 de zile calendaristice din momentul întoarcerii la serviciu din concediul de odihnă”. Precizăm că instituţia în care activa Mitreniuc a fost lichidată în timp ce aceasta se afla în concediu. În aceste condiţii ea nu mai putea reveni la serviciu, astfel că președintele i-a prelungit contractul pentru o lună într-o instituție inexistentă.

Aurelia Mitreniuc, care cum nu are nicio funcție, a acționat în judecată Consiliul Raional şi crede că preşedintele de raion şi-a depăşit atribuţiile, deoarece este de datoria CR să numească şi să elibereze din funcţie şefii de direcţii. La prima ședință de judecată reprezentantul Consiliului Raional nu s-a prezentat. Următoarea ședință va avea loc la 8 decembrie. ”Am fost demisă cu încălcări de lege. Ulterior am fost invitată să-mi continui activitatea într-o instituție lichidată. Consider că sunt suficiente motive pentru a încerca să-mi fac dreptate”, a declarat Aurelia Mitreniuc pentru Moldova Curată. Ea este decisă să solicite şi plata unui prejudiciu moral și material, dar nu a dat cifre. La rândul său Garas a refuzat să comenteze această situaţie.

Fondator al unei firme prospere

Potrivit informației de la Camera Înregistrării de Stat, Iurii Garas este unul dintre fondatorii firmei ”Devotament” SRL. Întreprinderea a fost creată pe 17 mai 1999 şi are un capital social subscris de 257 010 lei. Aceasta are trei fondatori, Iurii Garas deţinând cea mai mare cotă, de 33,40%. Firma este specializată în fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii şi comercializarea cerealelor. Potrivit datelor din ultimul raport financiar anual, prezentat Biroului Naţional de Statistică, în 2012 întreprinderea a înregistrat venituri din vânzări în sumă de 8 909 200 lei. Întrerpinderea este înregistrată în orașul Cupcini şi deţine 115 ha de teren în extravilanul localităţii Parcova, unde îşi are domiciliul actualul preşedinte de raion. O parte din aceste terenuri sunt luate în arendă.

SRL „Devotament”, câştigătoare a mai multor licitaţii publice

La 18 iulie, anul trecut, SRL ”Devotament” a câştigat tenderul de achiziţii a lucrărilor de tâmplărie pentru grădiniţa din Feteşti, Edineţ, un contract de 99 600 lei. La 1 septembrie 2014, întreprinderea a câştigat tenderul de schimbare a geamurilor la liceul teoretic din satul Brânzeni, un contract de 187 mii de lei.

Familia Garas mai deţine o întreprindere, SRL „Mobil Top”, înregistrată la 14 iulie 2008. Unul dintre fondatorii acestei întreprinderi este fiul lui Iurii Garas, Iulian Garas, care deţine o cotă-parte de 50 %. Ultimul este si administratorul firmei. Genul principal de activitate al acestei întreprinderi este producerea de mobilier pentru băcătărie. În 2012 firma a realizat venituri din vânzări de peste două milioane de lei. Întreprinderea este amplasată în satul Parcova şi deţine 57 de ha de teren agricol din moşia acestei localităţi. Potrivit locuitorilor din Parcova, pe teritoriul întreprinderii a fost deschisă şi o fabrică de producere a peleţilor şi a cazanelor pe biomasă.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 188 din 4 aprilie 2012 privind paginile oficiale ale autorităţilor administraţiei publice în reţeaua de internet, „declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a conducerii autorităţii administraţiei publice urmează a fi publicată pe pagina web oficială a autorităţii administraţiei publice”. Persoanele cu funcţii publice, mai ales cele de la conducerea unei instituţii de stat, sunt obligate să-şi facă publice averile, respectând prevederile acestei hotărâri.

Svetlana Corobceanu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Dinu Plîngău

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1344
Arhiva

Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...

După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.   

23 noiembrie 2017
772
Arhiva

Profil candidat: Petru Jardan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
960
Arhiva

Primarul care a vândut un teren public nepotului său a...

Primarul satului Racovăț, raionul Soroca, Mihail Mitrofan, despre care Moldova Curată a scris că a vândut, prin licitație, un teren cu o suprafață de 20 de hectare nepotului său, aflându-se în conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Soroca la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Anunțul vine de la Procuratura Generală, care susține că între timp s-au descoperit și alte încălcări de lege la încheierea acelei tranzacții. 

23 martie 2016
747
Arhiva

Chiar dacă şi-a recunoscut greşeala, un angajat al Depa...

Șeful adjunct al Direcției urmărire penală a Departamentului Poliției de Frontieră (DPF), Vitalie Lefter, a uitat să indice în declaraţia de avere pentru anul 2013 mai multe bunuri, între care un apartament, un autoturism, 10 conturi bancare și cota-parte de 90% din capitalul unei societăți comerciale. Ofițerul şi-a recunoscut greşeala în faţa membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), menţionând că despre existenţa unor bunuri nici nu a ştiut până acum. CNI însă nu l-a cruțat și a trimis dosarul la Procuratura Generală.

05 ianuarie 2015
818
Arhiva

Președintele raionului Orhei, cu CV, dar fără casă

Democratul Tudor Golub, care a preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015, are un CV impresionant, dar o declarație de avere aproape goală. El vine în această funcție de pe poziția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.

05 decembrie 2015
923